מיד אחרי פרסום פסיקת בית הדין לצדק של האיחוד האירופי, פצחו הגורמים שעומדים מאחורי הניסיון להקים סופרליג בחגיגה בלתי מרוסנת. ברנד רייכרט, מנכ"ל החברה בשם המוזר A22, הכריז כי "הכדורגל יצא לחופשי" ופורסמו ללא היסוס פרטי התחרות שאמורה להיווסד לכאורה. 

כלי התקשורת נהנו להעתיק את התוכנית הראוותנית, לפיה יחולקו 64 קבוצות לשלושה דרגים – ליגת הכוכב, ליגת הזהב והליגה הכחולה. די להסתכל על הכינויים המצחיקים האלה כדי להבין עד כמה העסק חובבני. דווקא הליגה השנייה היא ליגת הזהב? מזל שהליגה הראשונה היא לא ליגת הארד. למה כחולה ולא ירוקה? או בעצם עדיף בכלל לבנה, כצבע החולצות של ריאל מדריד? אולי ברצלונה הביעה התנגדות? אחרי הכל, מדובר בשני המועדונים הבודדים שעומדים כרגע באופן מוצהר מאחורי הפרויקט. נותר, אם כך, לא הרבה – רק לגייס עוד 62. תנו להם יום או יומיים, והם יעשו את זה.

כל ההתנהלות הזו מרגישה מביכה וחובבנית. באפריל 2021 הם לפחות יצאו בהצהרה נמהרת על מנת להפתיע את "היריב", כלומר אופ”א. לא לגמרי ברור למה היה צריך לשמור את התוכנית ההיא בסוד, אבל היו 12 מועדונים שהגו רעיון בסיסי, ואף טענו כי השיגו עבורו מימון. אחרי שהעסק התפוצץ תוך יומיים ברעש גדול, נותרו רק ריאל ובארסה, בתוספת יובנטוס שמעמדה לא לגמרי ברור אחרי הדחתו של הנשיא אנדראה אניילי.

פלורנטינו פרס (רויטרס)פלורנטינו פרס (רויטרס)

הגשת התביעה לבית הדין מטעמן הייתה לגיטימית ואף מבורכת, אבל למה היה צריך לשמור את התוכניות החדשות בסוד ולפרסם אותן כך? הרי ברור לגמרי שזו סתם טיוטה שאין לה שום קשר למציאות. אם אתם רוצים לעשות רושם של פרויקט רציני, למה שלא תתייחסו אליו בכבוד בעצמכם?

חוץ מזה, בית המשפט לא פסק דבר לטובת הגורמים שמתיימרים להקים את סופרליג. הפסיקה העקרונית הייתה נגד אופ"א, כי יש ניגוד עניינים מובנה כאשר הרגולטור הוא זה שמארגן את הטורנירים. השופטים קבעו, באופן הצהרתי, כי המצב בו הגוף השולט חוסם באמצעות התקנון שלו כל תחרות במחוץ הוא פסול. מנגד, הם לא התנגדו לעצם השליטה הבלעדית של אופ"א בכדורגל האירופי ואף כתבו מפורשות שהפרויקט הנוכחי של סופרליג כלל רלוונטי לפסיקה. הוא עדיין יצטרך לקבל את האישור של אופ"א, אם וכאשר יהפוך למשהו ממשי – וזה הרי כלל לא נראה באופק כרגע.

המועדונים הגרמנים לא יצטרפו למיזם הזה בשום אופן, בדיוק כפי שהם פסלו על הסף את המיזם המקורי ב-2021. די לראות את מחאת האוהדים העוצמתית בימים אלה נגד ההחלטה לאפשר השקעות מבחוץ בבונדסליגה כדי להבין עד כמה כמיהת הקהל הגרמני לטוהר הכדורגל גדולה. זה היה מובן מאליו, אבל כיום אין סיכוי גם להצטרפות המועדונים האנגלים.

אלכסנדר צ’פרין (רויטרס)אלכסנדר צ’פרין (רויטרס)

ראשית, באנגליה חוששים מהמחאה הציבורית שנרשמה לפני שנתיים וחצי וגרמה להם לסגת מהרעיון, אבל בממלכה זה דווקא מחסום קטן יחסית, כי המועדונים התרגלו לזלזל באוהדים. מכשול רציני באמת הוא החקיקה הממשלתית שתעבור בזמן הקרוב ותאסור על קבוצות אנגליות ליטול חלק בפרויקטים מחוץ לאופ"א – והיא אף תהיה חסינה מפני פסיקת בין הדין של האיחוד האירופי כתוצאה מברקזיט. בכל מקרה, 6 המועדונים שהיו שותפים למזימה המקורית מיהרו לפרסם הצהרות לפיהן אין להן עניין בסופרליג.

אז אנגליה וגרמניה בחוץ וגם בספרד אין התלהבות מינימלית לתמוך בשאיפות של ריאל ובארסה להתעשר. אתלטיקו מדריד, שהייתה שותפה אף היא ב-2021, הודיעה שהיא בחוץ, וכך גם סביליה. למעשה, היה אתמול מסדר שלם של מועדונים שהצהירו עד כמה הם סולדים מהפרויקט – מאטאלנטה דרך פיינורד ועד קופנהאגן. כולם הדגישו שהם "שמו לב לפסיקה" כהגדרתם, אבל לא מתכוונים לשבור את הכלים. במקביל, הם הדגישו את רצונם להבין את ההשלכות.

שחקני אתלטיקו מדריד (רויטרס)שחקני אתלטיקו מדריד (רויטרס)

וזה בדיוק הדבר הנכון לעשות. במקום לזרוק לאוויר שטויות על כל הליגות הכחולות, היה על מארגני סופרליג מטעם עצמם, ובראשם נשיא ריאל פלורנטינו פרס, לצאת באמירה פשוטה: "אנו מברכים על הפסיקה, נלמד אותה לעומק, נבין את מסגרת חופש הפעולה ואת המגבלות שנובעות ממנה, ננהל דיונים פוריים והוגנים עם המועדונים מכל מדינות אירופה, וננסה להגיע למתווה הגיוני ומוסכם שעונה על הצרכים והשאיפות של המועדונים הגדולים, הבינוניים והקטנים ברחבי היבשת. נשמח אם גם אופ"א תהיה חלק מהתהליך שיבריא את הכדורגל האירופי”.

כי בשורה התחתונה, החגיגות המופרזות שלהם אבסורדיות. בית המשפט כלל לא פסק לטובת סופרליג ולא העניק לשום A22 את הזכות להגות את התוכניות שלה ללא אישור. הבולשיט הזה לא שווה את דפי A4 עליהם הוא נכתב. מה שכן, מדובר בפסיקה חיובית ביותר, כי היא מבהירה לאופ"א כרגולטור את מגבלות הכוח שלו והרי מדובר ברגולטור מושחת וחסר מעצורים שפוגע קשות בכדורגל האירופי לטובת בצע כסף. התחרותיות בענף נפגעת בכתוצאה מהשתלטות בעלי הון ומדינות, וזה אמנם קורה לא רק באשמת אופ"א, אך יש לה חלק בזה, והעובדה כי לנאסר אל חלאיפי הקטארי, הבעלים של פריז סן ז'רמן, יש השפעה עצומה במסדרונות היא חרפה. 

הכדורגל חולה והולך לכיוון הלא נכון. נדרשים שינויים מהותיים ביותר, ויש להתוות אסטרטגיה חכמה לשם כך. הנושא מורכב ביותר ואין כאן פתרונות קסם. הגדלת הכוח של המועדונים הגדולים באמצעות סופרליג היא בוודאות לא הדרך, אבל ערעור על השליטה של אופ"א על ידי פסיקת בית המשפט מהווה חדשות נהדרות – רק לא לשרלטנים שמעסיק פרס. אולי בעתיד הקרוב יקום גוף רציני והוגן שמכבד את האוהדים, את הכדורגל ואת עצמו, שיאתגר באמת את אופ"א, לא בכותרות חסרות ערך אלא במעשים. התחרות הזו עשויה להיות חבל ההצלה של המשחק ואנחנו בהחלט מחכים לה מאוד. 

נשיא ריאל: עידן חדש עבור מועדוני הכדורגל
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה