ב-2021 החלה מגמה בטורנירי הנבחרות הגדולים. הפוקוס על הגנות ברזל הפכו להיות על השוערים שעומדים מאחורי הבלמים והמגנים, שעד כה נחשבו לכוכבים הגדולים יותר. ג’יאנלואיג’י דונארומה זכה בפרס השחקן המצטיין של יורו 2020 בזכות טורניר נהדר, הכולל עצירות פנדלים בקרבות מול ספרד ואנגליה בדרך לזכייה. גם ברמת הקבוצות זה הונחל, כאשר המצטיין של ריאל מדריד בגמר ליגת האלופות האחרון הוא טיבו קורטואה, שרשם תשע הצלות מול ליברפול.

אותה מגמה הגיעה גם לקטאר 2022. לארבע הנבחרות שהעפילו לחצי הגמר – קרואטיה, מרוקו, ארגנטינה וצרפת – יש שוער מצוין בשער שהצטיין מספר פעמים במהלך המונדיאל כדי לקרוא תיגר לליאו מסי, קיליאן אמבפה, אוליבייה ז’ירו ולוקה מודריץ’ על תואר השחקן המצטיין של הטורניר. 

אחרי שהם פרצו לתודעה בכל רחבי הגלובוס ורגע לפני שרק שניים מהם יילחמו על תואר אלופי העולם, זה הזמן לעשות לכם היכרות עם האנשים שבזכותם הנבחרות שלהם בחצי הגמר: האיש שמוכן למות בשביל מסי, השוער הטוב בליגה הספרדית בעונה שעברה שעוד לא ספג שער משחקן יריב במונדיאל, האיש עם הכי הרבה הצלות עד כה וקפטן שהוא גם אלוף עולם.


קרואטיה – דומיניק ליבאקוביץ’

טעויות שוער בדקות הסיום נגד פורטוגל זה לא משהו שקרה רק לדודו אוואט. לפני שנתיים דומיניק ליבאקוביץ’ שמט כדור גובה בדקה ה-90 ואפשר לרובן דיאש לכבוש מקרוב. בעוד אוואט הרוויח מזה בסוף נקודה, השוער הקרואטי איבד שלוש. העיתונים במדינה צלבו אותו, אמרו שזה לא אפשרי שהוא, שוער ראשון בדינמו זאגרב, יקבל את המקום בין הקורות של הנבחרת במקום שוערים שמשחקים בליגות טובות יותר. היום הוא כבר אליל.

אולי בניגוד לכל הסגל שטס לרוסיה למונדיאל 2018, דווקא הוא זוכר את החוויה כפחות טובה, שכן הוא היחיד בכל הסגל שלא שותף אפילו לא לדקה אחת בודדה. את הופעת הבכורה שלו בהרכב ערך מיד אחרי הטורניר, במשחק של ליגת האומות מול אנגליה. אמנם ביורו הוא פחות הצטיין, כולל ספיגת חמישייה בשמינית הגמר מול ספרד, אבל מעמדו בהרכב נשמר והוא נבחר להיות שוב השוער הראשון של זלטקו דאליץ’.

שני שערים ב-90 דקות ספג ליבאקוביץ’ בסך הכל בטורניר, שהופך אותו לגיבור מרכזי – הוא הפך לשוער הקרואטי עם הכי הרבה הצלות במשחק אחד – שמונה ב-90 דקות ועשרה ב-120 דקות מול ברזיל. נגד יפן בשמינית הגמר הוא עצר שלושה פנדלים והפך לשלישי בהיסטוריה שעושה זאת במונדיאל יחד עם דניאל סובאשיץ’, שהיה מורו ורבו של השוער בן ה-27. אחרי שהתחיל כשחקן כדורסל בזאדאר, קיבל תואר אבירות ויקיר העיר וגם גרם לפיטורים של תומאס טוכל מצ’לסי, הוא יהיה התורן לעמוד בין מסי לגביע העולם. מי יודע, אולי גם הוא יצליח במקום בו המנטור שלו כשל ולהביא את המונדיאל לקרואטיה.

ליבאקוביץליבאקוביץ' (רויטרס)

ארגנטינה – אמיליאנו מרטינס

שמונה שנים ו-15 הופעות בלבד היו לאמיליאנו מרטינס בארסנל עד שקיבל את אפודת השוער בעונת הקורונה. תשעה משחקים הוא שיחק במדי התותחנים באותה עונה, שהגיעה לסיומה עם זכייה גדולה בגביע האנגלי והרצת שמו כאחד המצטיינים בקמפיין. אותה הצלחה מילאה את החוסר של ליונל סקאלוני בעמדת השוער, זאת לאחר עזיבתו של סרחיו רומרו והיכולת הפחות טובה של פרנקו ארמאני בין הקורות.

בינתיים, שוערה של אסטון וילה רשום על 24 ניצחונות ב-25 משחקים כשהוא פותח בהרכב האלביסלסטה, כולל שתי עצירות פנדלים במונדיאל הזה ושלוש עצירות פנדלים בקופה אמריקה בשנה שעברה, שהביאה את הבצורת של 28 שנה ללא תואר לסיום מתוק, גם בשביל ליאו מסי. 

“אני מוכן למות בשבילו, הוא המודל שלי. אני רוצה להביא לו גם את המונדיאל” אמר ‘דיבו’ בראיון לאחר הזכייה בקופה, אבל אולי בעצם את המקום שלו בהיסטוריה הוא חייב למישהו אחר – ניל מופיי. חלוצה של ברייטון דאז פצע את ברנרד לנו, העניק למרטינס את המקום בהרכב והשאר היסטוריה. האם ההצלחה שלו תימשך עם חגיגה גדולה נוספת לצד האליל שלו?

ליאו מסי אמיליאנו מרטינס (רויטרס)ליאו מסי אמיליאנו מרטינס (רויטרס)

מרוקו – יאסין בונו

ההצלחה של יאסין בונו במונדיאל היא לא מקרית. מעבר לחולייה הנהדרת עליה הוא מפקח, שוערה של מרוקו, שנולד בכלל בקנדה, הוא היחיד עד כה שלא ספג אפילו שער אחד מרגלי שחקן יריב, גם לא בפנדלים. רק נאיף אגור הצליח להכניע אותו בשער עצמי. הוא הראשון מאז 2006 ששומר על שער נקי בדו קרב והשני בהיסטוריה של המונדיאל בסך הכל לעשות זאת, בטורניר שמתחיל להזכיר יותר ויותר את ההצגות של איקר קסיאס ב-2010 וג’יאנלואיג’י בופון ב-2006.

היא לא מקרית כי גם בקבוצה שלו סביליה הוא ככה. שימו שני בלמים שיודעים את העבודה מלפניו והחומה הופכת לבצורה. בונו עצר פינג פונג של 13 שנה בין שוערי ברצלונה, אתלטיקו מדריד וריאל מדריד על פרס זאמורה, שמוענק לשוער שספג הכי מעט שערים בליגה, כאשר האנדלוסים ספגו 30 שערים בלבד. הוא עצמו ספג 24 ב-31 משחקים.

מי שקידם אותו בנבחרת הוא לא אחר מאשר מאמן נבחרת ערב הסעודית הרווה רנאר, שנתן לו את המקום באליפות אפריקה ב-2019 ומאז הוא לא יורד ממנו. ב-2021 הוא עורר סערה על כך שסירב לדבר אנגלית או צרפתית עם העיתונאים במחאה שההתאחדות לכדורגל האפריקאית לא דאגה למתורגמן שיודע ערבית. בדומה לליבאקוביץ’, גם הוא לא שיחק ברוסיה 2018 למרות שזומן לסגל. עכשיו, אם יישאר בראש צלול וללא סחרחורות, הוא יוכל לעשות עוד היסטוריה עבור העולם הערבי אותו הוא כל כך אוהב.

יאסין בונו (רויטרס)יאסין בונו (רויטרס)

צרפת – הוגו לוריס

זה רק הגיוני לסיים עם אלוף העולם הנוכחי. הקפטן, שזכה להניף בגשם שוטף את הגביע ברוסיה, מגיע בעמדת נחיתות קלה מול שער השוערים שמתמודדים מולו על תואר השוער המצטיין – הוא לא הדף פנדל, לא סיפק הצלות גדולות בטורניר וספג בכל משחק עד עכשיו. אז למה יש לו קייס? כי הוא הלב הפועם של הנבחרת הצרפתית.

מ-2008 לוריס עומד בין הקורות של הטריקולור וזה המונדיאל הרביעי שלו. בכל פעם הוא הצליח להתקדם שני משחקים קדימה – משלושה משחקים ב-2010 והדחה בשלב הבתים לחמישה משחקים ב-2014 והדחה ברבע הגמר עד לשבעה משחקים ב-2022 וזכייה בתואר. שוערה של טוטנהאם מקנה ביטחון על הנבחרת שלו ועובדה ששער השדה האחרון שספג בטורניר היה מול דנמרק במחזור השני. מאז הוא שיחק שני משחקים וספג שני פנדלים. 

הוגו לוריס עוצר את פיוטר זהוגו לוריס עוצר את פיוטר ז'ילינסקי (רויטרס)

לפי המספרים שלו, כעת הגיע הזמן לאזן. מתוך 143 הופעות בנבחרת (שיא לאומי), הוא ספג רק 117 שערים ושמר על שער נקי ב-62 מהן, ממוצע של 0.81 שערים למשחק. כעת הוא אומר על שער למשחק ואם הסטטיסטיקה נועדה להתיישר, כמו שקורה ברוב המקרים, צרפת יכולה להיות בטוחה בחלק האחורי שלה בדרך להיסטוריה נוספת – הנבחרת האירופית הראשונה מאז איטליה 1934 ו-1938 שזוכה פעמיים ברציפות במונדיאל.

אנטונלה מחקה את מסי אחרי הראיון הסוער
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה