התוצאות של המשלחת הישראלית לאליפות העולם בשחייה היו היסטוריות על הנייר. לראשונה השחיינים הישראלים העפילו לשלושה גמרים, שלושה שיאים ישראלים חדשים נופצו ואפילו נקבעו שני קריטריונים למשחקים האולימפיים. אלא שלצד זאת, לא בטוח שהשחיינים הישראלים חזרו היום (שני) מהתחרות שנערכה ביפן עם חיוך על הפנים.

היהלום של השחייה הישראלית, אנסטסיה גורבנקו, חזרה מהתחרות אחרי שסיימה במקום החמישי בגמר ה-200 מטר מעורב, כך שהשוותה את הישג השיא שלה מהתחרות העולמית, אבל זה קרה הפעם עם הרבה מזל. גורבנקו נכנסה לגמר בעקבות פסילות של שחייניות אחרות והיא הייתה רחוקה משיאה האישי ב-200 מטר מעורב, שעומד על 2:09.28 דקות, כאשר בגמר העולמי במשחה הזה היא רשמה תוצאה של 2:10.08 דקות.

זאת אומרת, שגורבנקו הייתה רחוקה מכושר מלא ולא שדרגה את התוצאה שלה במשחה הטוב ביותר שלה. אנסטסיה הייתה צריכה לפחות להראות שיפור ולהמשיך בהתקדמות, משום שגם אם הייתה מסיימת באזור השיא האישי שלה השחיינית הישראלית לא הייתה עולה על הפודיום. כדי להשיג מדליה באליפות העולם היא הייתה צריכה להפחית בשתי שניות מהתוצאה הטובה ביותר שלה, משום שהתוצאה הנמוכה ביותר על הפודיום הייתה 2:08.74 דקות. המרחק משם היה יחסית גדול.

משחה ה-200 מעורב לנשים השתפר בשנים האחרונות והתחרות בו מטורפת. גם אם קטינקה הוסו זזה הצידה, יש מי שנכנסו לוואקום שנוצר במשחה הזה, כמו אלכס וולש וקייטי דאגלאס האמריקאיות. אבל דווקא הפעם היו כמה שחייניות מובילות שלא התחרו נגד הישראלית, כי סאמר מקינטוש הקנדית נעדרה מהגמר וקיילי מקיאון נפסלה בחצי גמר, כך שגורבנקו פספסה הזדמנות לבלוט ולהגיע רחוק יותר.

פאריס 2024 (רויטרס)פאריס 2024 (רויטרס)

בעקבות התוצאות בגמר ה-200 מעורב, בצוות המקצועי של איגוד השחייה ינסו להביא את גורבנקו ליכולת שתוריד אותה מ-2:08 דקות על מנת שתוכל להיכנס לגמר האולימפי ואולי אפילו להיאבק על מדליה בעוד שנה באולימפיאדת פאריס 2024. כלומר, המטרה שלה תהיה להפחית 1.40 שניות מהזמן שלה במשחה הזה בתוך שנה, ובמקרה שלה זה בהחלט אפשרי. אנסטסיה היא שחיינית צעירה עם כישרון נדיר, וכמאמר הקלישאה, יהלומים צריך ללטש.

די ברור שיהיה קשה לגורבנקו להיאבק על מדליה אולימפית במשחה הזה, אך המטרה לא השתנתה מבחינת איגוד השחייה. ראשי הענף רוצים להביא אותה לשיאה בעוד כשנה ולשפר את התוצאות שלה. יו”ר האיגוד מיקי חליקה, המנהל המקצועי דייב מארש והמאמן טום ראשטון כבר גיבשו מסקנות בנוגע למחנות האימונים והתחרויות בהם היא השתתפה לאחרונה, כדי שתהיה לה הכנה מיטבית לשנה הקרובה. לדוגמה, מחנה האימונים בהונג קונג היה ארוך מידי בשבילה והיציאה לתחרות באיטליה פגעה כנראה בהכנות שלה. בכל אופן, המאמן החדש שלה, טום ראשטון, עוד לומד להכיר אותה ולהבין מה משפיע על התפקוד שלה.

אנסטסיה גורבנקו (סימונה קסטרווילארי, איגוד השחייה)אנסטסיה גורבנקו (סימונה קסטרווילארי, איגוד השחייה)

אגב, גורבנקו לא באמת אכזבה בשורה התחתונה כי היא עשתה הופעה טובה יחסית, למרות הזמן שקבעה במשחה המוביל שלה. גם סאמר מקינטוש השתתפה ב-400 מטר חופשי כי תכננה לקבוע שיא עולם חדש, והקנדים גם היו משוכנעים שזה יקרה, אבל בסופו של דבר היא סיימה רק רביעית ונותרה בלי מדליה כי לא הייתה במיטבה. זה קורה לטובות ביותר בבריכה.

המצטיין מבין השחיינים הישראלים היה גל כהן גרומי שעשה הופעה מדהימה, אחרי שסיים במקום השמיני בגמר ה-100 פרפר, קבע שיא חדש של 50.98 שניות והשיג את הכרטיס למשחקים האולימפיים בפאריס. כדי לזכות במדליה במשחה הזה כל שחיין היה צריך לרדת מ-50.46 שניות, שזה קשה, אבל ההתקדמות של הישראלי הייתה מרשימה ללא ספק.

ייתכן כי דווקא ממשחה ה-100 פרפר תבוא ההפתעה הנעימה ביותר מצד הישראלים באולימפיאדת פאריס. אמנם עדיין לא ברור מה יעשה קיילב דרסל, שחזר מהפוגה ולעת עתה לא מתחרה במשחה הזה למרות שהוא אחד מהמשחים החזקים שלו, אבל לישראל הקטנה יכולים שני מועמדים לכניסה לגמר - גל כהן גרומי ותומר פרנקל שעשו קריטריון A.

תומר פרנקל (צילום: באדיבות איגוד השחייה)תומר פרנקל (צילום: באדיבות איגוד השחייה)

בשנים האחרונות, מבין הגברים, רק יעקב טומרקין הצליח להעפיל למשחה אישי בגמר אולימפי, כך שהמטרה שלהם תהיה קודם כל להיכנס לגמר במשחה הזה. ברגע שנכנסים לגמר ונמצאים בין שמונה המתחרים הסופיים, אפשר לנסות לרשום הישג משמעותי ואולי אפילו לנסות להסתער על שלוש המדליות כי אין מה להפסיד.

גם מירון חירותי יכול להיות מרוצה מכך שהשיג את הקריטריון למשחקים האולימפיים, אחרי הפארסה בגביע האיגוד שנותרה מאחוריו. באליפות העולם הוא קבע 21.85 שניות ב-50 מטר חופשי, הופיע בחצי הגמר וקיבל את הכרטיס המיוחל לפאריס 2024. גם הוא בוודאי היה מרוצה.

בתוך כך, בישראל יכולים לפנטז על שלוש קבוצות שליחים במשחקים האולימפיים. משחה ה-4X100 חופשי לגברים הסתיים עם הפתעה והמקום השביעי, בזכות תומר פרנקל, דניס לוקטב, רון פולונסקי וגל כהן גרומי. אומנם היה קצת מזל בפסילות של אחרים כאמור, אבל התוצאה הייתה מהירה.

דניס לוקטב (סימונה קסטרווילארי, באדיבות איגוד השחייה)דניס לוקטב (סימונה קסטרווילארי, באדיבות איגוד השחייה)

בנוסף, ראוי לציין לטובה גם את דניאל נמיר, שהגיע להופעה רק במשחה בודד של 200 חופשי בשליחים - ורשם שיא אישי של 1:47.19 דקות עם זינוק שליחים, שזה שיפור של 22 מאיות למה שעשה בטוקיו. גם גורבנקו בלטה לטובה ב-4X100 מטר ונתנה את הלב למען הצלחת הנבחרת. בקיצור, השליחים הוכיחו שיש על מי לסמוך בהמשך. באליפות העולם בדוחא הם ינסו להשתפר עוד יותר.

בשורה התחתונה, 13 שחיינים הופיעו עם דגל ישראל האליפות העולם ביפן. כמה מהם באמת יצאו מרוצים? כנראה שרק גל כהן גרומי ומירון חירותי. אומנם יש התקדמות מסוימת בענף, אבל אם הגענו למצב שבו השחיינים הישראלים לא מסתפקים בתוצאות הללו, זה אומר שהאיגוד צריך לבדוק לעומק מה קורה מבין הנציגים המובילים שלו לקראת המשחקים האולימפיים הקרובים.

בתחרות הזו אביב ברזילי פסלה ולא עשתה קריטריון אולימפי, רון פולונסקי שסיים במקום התשיעי ב-200 מטר מעורב בשנה שעברה הפעם לא הגיע לחצי הגמר, דריה גולובטי עדיין לא פרצה ברמות הגבוהות וגם דניס לוקטב לא שיחזר את התוצאות המדהימות שעשה לאחרונה בארץ. בשנה אולימפית צריך לכוון גבוה יותר.

אביב ברזילי (שחר גרוס)אביב ברזילי (שחר גרוס)

אין מה להאשים את השחיינים במצב הזה, משום שההתנהלות באיגוד השחייה באופן כללי לכאורה לא עושה טוב לשחיינים. אין מאמן שאמון על הנבחרת פרט לעזרה מצידו של דוד גמבורג, יש את המאמן המשמתי טום ראשטון שעובד רק עם שלושה שחיינים בדרך כלל, אין מנכ”ל כבר כמה חודשים, אין מנהל מקצועי, אין לו”ז תחרויות מסודר שממנו אפשר לבנות תוכניות מקצועיות לעונה הבאה שמתחילה בעוד כחודש, יש מחלוקות בהנהלת האיגוד, ראש המשלחת לאליפות העולם היה יו”ר האיגוד והוא עשה זאת בלית ברירה - ויש עוד עבודה לעשות עד לאולימפיאדת פאריס.

המצב באיגוד השחייה הוא הזוי. הגיע הזמן לשים את המחלוקות בצד ולתקן את הבעיות. אסור לפספס את הדור הנפלא שיש בשחייה הישראלית ואת ההזדמנות לרשום הישגים גדולים בשנה הבאה. אפשר לעשות יותר.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה