היריבות בין בית"ר ירושלים להפועל תל אביב היא אחת מהגדולות בכדורגל הישראלי. יריבות של עמדות פוליטיות, שהפכה ליריבות ספורטיבית ולעתים התגלגלה אף למחוזות אלימים, אבל בצילה גדל והתפתח גם קשר אישי, חם ואוהב, בין שני הסמלים הגדולים ביותר של הקבוצות הללו, אלי אוחנה ומשה סיני, שכיום עומדים בראש המערכת של כל אחד מהמועדונים הללו. הקבוצות שלהם פוגשות אחת את השנייה, כששניהם יושבים ביציעי אצטדיון טדי.

"לפגוש את אלי אוחנה זה תמיד משהו שמשמח אותי, בלי שום קשר לכדורגל", אמר סיני, נציג הבעלים בהפועל תל אביב. "אלי אוחנה הוא לא חבר, הוא כמו אח שלי. אני מאוד אוהב ומעריך אותו. אמנם תמיד הייתה יריבות גדולה בין שתי הקבוצות שלנו, אבל מחוץ למגרש אנחנו חברים מאוד טובים. אפילו כשאני לא נפגש איתו ביום-יום הוא תמיד בלב שלי".

רוני לוי: משחק חשוב לנו להמשך הדרך

מונדיאל במרחק נגיעה

שניהם נולדו בשנות ה-60, האחד ביפו והשני בירושלים. שניהם היו כדורגלנים גדולים שהפכו לסמלים בלתי נשכחים, האחד בהפועל תל אביב והשני בבית"ר ירושלים. שניהם זכו בתארים, ולא פעם שניהם התמודדו אחד נגד השני במפגשים גדולים וסוערים. לצד זאת, שניהם זכו לשתף פעולה יחד בנבחרת ישראל וכמעט שהביאו אותה למונדיאל.

זה קרה כשהם שיחקו ביחד בקמפיין מוקדמות המונדיאל ב-1990, אחרי שהעפילו למשחק הפלייאוף הבין-יבשתי נגד קולומביה. הכחולים-לבנים של יצחק שניאור ויעקב גרונדמן, שבהתקפה שלהם שיחקו סיני עם המספר 7 על הגב ואוחנה עם המספר 10, היו קרובים מתמיד להופעה שנייה בגביע העולם. סיני היה זה שסיפק לאוחנה מסירות עומק מדהימות ואוחנה היה המוציא לפועל. מהקמפיין הזה זכור במיוחד גם שער הסלאלום של החלוץ הירושלמי מול האוסטרלים בשלב המוקדמות המותח.

אוחנה (מימין) וסיני (משמאל) במדי נבחרת ישראל (באדיבות ההתאחדות לכדורגל)אוחנה (מימין) וסיני (משמאל) במדי נבחרת ישראל (באדיבות ההתאחדות לכדורגל)

"החברות הזו נוצרה מהיום הראשון שאלי הגיע לנבחרת. משם הקשר הזה רק הלך ונהיה יותר ויותר חברי, מכבד וחם", סיפר סיני. "מאוד אהבתי לשחק איתו ויש לי הערכה עצומה אליו. אפילו מהכדורים הפשוטים שלי הוא היה עושה גולים".

אוחנה, יו"ר בית"ר ירושלים כיום, שיתף: "אנחנו חברים מאוד טובים מהכדורגל, ואנחנו חברים מאוד טובים גם בלי קשר לכדורגל. למרות שיש יריבות בין הקבוצות שלנו, קורה ששחקנים נפגשים בנבחרת ושיחקנו שם ביחד במשך כמה שנים טובות. אנחנו מכירים כמעט 40 שנה והוא אחד האנשים שאני הכי מעריך".

אוחנה. חברות ארוכת שנים (אורן בן חקון)אוחנה. חברות ארוכת שנים (אורן בן חקון)

לפני כמעט שלוש שנים אוחנה מונה להיות נציג הבעלים בבית"ר ירושלים. זה קרה אחרי שנאסר על הבעלים אלי טביב להתערב בענייני המועדון. מאז, בית"ר עברה לידיו של משה חוגג הבעלים החדש, שהחליט להשאיר את אוחנה בתפקידו וביחד הם בונים את בית"ר החדשה, בשאיפה להגיע לצמרת. לפני כשלושה חודשים סיני מונה להיות נציג הבעלים בהפועל תל אביב, אחרי שהקבוצה באדום נקלעה לקשיים מקצועיים ומצאה את עצמה בתחתית ליגת העל. שניהם הגיעו לתפקידי מפתח כדי להציל את המועדונים שלהם - וכעת הם ייפגשו לראשונה זה מול זה, כאשר כל אחד מהם נמצא בתפקיד בכיר בהנהלה.

אוחנה שמח לשמוע שסיני חזר לאחרונה לכדורגל וקיבל את הג'וב החדש: "זה היה מתבקש וזה מהלך נכון. מהלכים מהסוג הזה הם משהו שקיים בכל העולם, אז למה שזה לא יהיה גם אצלנו? חבל שבכדורגל שלנו צריך איזה כישלון או שניים עד שמחליטים להחזיר שחקני עבר כדי שיעזרו למערכת. זה מהלך שעושה טוב לכל מועדון, בטח אם מחזירים אליו אנשים שמזוהים איתו, כמו משה שמזוהה עם הפועל תל אביב. לאורך הזמן, השילוב של שחקני עבר במועדון יכולים לעשות רק טוב לקבוצות שלהם, ובמקרה של משה זה משהו שכבר עושה טוב למועדון שלו".

סיני שוב בהפועל. אוחנה: "זה היה מתבקש" (חגי מיכאלי)סיני שוב בהפועל. אוחנה: "זה היה מתבקש" (חגי מיכאלי)

"אלי ומשה הם לא בעלי הבית של הקבוצות, אבל הם בתפקידים שהניסיון, הידע והכריזמה שלהם באים לידי ביטוי ועוזרים מאוד למועדונים שלהם כדי שיתקדמו קדימה", אמר החבר המשותף של השניים, מישל דיין, והוסיף: "אם בעלי הבית ישקיעו וירוצו איתם שנים קדימה, אין לי ספק שהם יחזירו את המועדונים האלה לצמרת הגבוהה. הם יודעים מה לעשות, הם היו שחקנים שעברו כל כך הרבה בכדורגל, עד כדי כך שמסביב לכל אחד מהם יש הילה גדולה וכולם רוחשים להם הרבה כבוד בכל מקום שהם מגיעים אליו. שניהם סמלים ענקיים והתרומה שלהם מאחורי הקלעים היא אדירה, אין לי ספק בזה".

“אלי אמר שהלב שלו בבית”ר”

הקשר האישי המיוחד שהתפתח בין אוחנה וסיני כמעט הוביל אפילו למעבר של החלוץ מהבירה לקבוצה האדומה. זה קרה אחרי שאוחנה זכה עם מכלן בגביע המחזיקות, שם הוא היה בורג מרכזי בהצלחת המועדון מבלגיה. שנים ספורות אחר כך, כשאוחנה רצה לחזור לארץ, משה סיני, ששימש כמאמן-שחקן בהפועל תל אביב, רצה לראות אותו משחק לצידו בבלומפילד.

סיני סיפר: "רציתי להביא אותו להפועל כשהוא היה אמור לחזור מחו"ל, זה היה השחקן הראשון שפניתי אליו ורציתי שיבוא כי ידעתי עד כמה הוא שחקן איכותי ומשמעותי. הוא אפילו שיחק איתנו במשחק ראווה אחד נגד הפועל פתח תקווה וניצחנו בו, אבל בסוף הוא אמר לי שהלב שלו בבית"ר ירושלים והבנתי אותו. בשורה התחתונה, זה ששיחקתי מולו, זה שרציתי לנצח אותו וזה שעשיתי הכל כדי שיפסיד כשהוא שיחק נגדי, זה לא משהו שקשור בכלל לחברות והאהבה שיש לנו אחד כלפי השני מחוץ למגרש".

בסופו של דבר, אוחנה חזר לארץ וחתם בבית"ר ירושלים, דווקא אחרי שהקבוצה ירדה לליגה השנייה. "זה היה מעשה אצילי מצידו של אלי", אמר על כך מישל דיין. "הפועל תל אביב ומשה סיני מאוד רצו את אלי, אבל הוא נשאר נאמן לקבוצה שלו. אני לא מאמין שיש כיום מישהו שהיה עושה את מה שאלי עשה. איפה תראה שחקן שלקח תואר אירופאי וחזר לישראל כדי לשחק בליגה השנייה? אבל אלי חזר לבית"ר, עלה איתה ליגה, הדביק אותה בווינריות שלו ולקח אותה לשנים חלומיות - וזה אומר עד כמה הוא היה שחקן עם אישיות גדולה. גם אלי וגם משה הם שניים שבאו מדור שגדל על ערכים, אנשים שפעם אחר פעם באים לחלץ את המועדונים שלהם ממשברים".

משה חוגג ומישל דיין. "מעשה אצילי" (אורן בן חקון)משה חוגג ומישל דיין. "מעשה אצילי" (אורן בן חקון)

למרות הסירוב של אוחנה להצעה של סיני, השניים המשיכו להיות חברים טובים עד עצם היום הזה. "החברות ביניהם המשיכה כי בין שניהם יש הרבה הערכה וכבוד הדדי", ציין מישל דיין. "מה שיפה בכל הסיפור הזה, זה שלמרות היריבות הגדולה שהייתה קיימת בין הקבוצות שלהם, מסתתרת גם חברות גדולה בין שני הסמלים של בית"ר ירושלים והפועל תל אביב. והחברות הזו עדיין עומדת בעינה, בזמן ששניהם שוב מובילים את המועדונים שלהם בתפקידים כל כך בכירים ומשמעותיים. זו מהות הזהות והזיקה שכל אחד מהם מנחיל הלאה, וזה מדהים ששני כדורגלנים בסדר גודל כזה ממשיכים להיות בכדורגל הישראלי, ממשיכים לעבוד בקבוצות שלהם וממשיכים לקבל את ההחלטות החשובות. זה יכול רק לעזור ולתרום לכדורגל הישראלי".

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה