עד מתי מעמד השחקן יהיה תלוי בתקנונים שהקשר בינם לבין המציאות רחוק אלפי שנות אור? בפסק דין שהגיע לידי ONE, קטין ששיחק בהפועל הרצליה, שתחילה נדרש לשלם 100,000 שקלים, יסתפק בתשלום "סמלי" של 10,000 שקלים בלבד. עו"ד איל יפה, שייצג את השחקן הצעיר בן ה-16 (קטין ועל כן שמו שמור במערכת), יטען כי מדובר בהישג משפטי הולם, בעוד בהפועל הרצליה יטענו כי עשה הכל בהתאם לתקנוני ההתאחדות הקובעים את הסכומים על השבחת שחקן זה או אחר.

עתירה הקבוצה המעבירה (הפועל הרצליה) הוגשה ב-24 באוקטובר. על המוסד למעמד השחקן של ההתאחדות לכדורגל היה לקבוע כי הקבוצה המעבירה זכאית לקבל פיצוי עבור קידומו, פיתוחו ואימונו של שחקן הכדורגל הצעיר בן ה-16 מהקבוצה הקולטת ו/או מהשחקן עצמו, ביחד ולחוד. לטענת הקבוצה, סכום הפיצוי צריך היה לעמוד לכל הפחות על סך 100,000 שקלים. השחקן הגיב תגובתו לעתירה, לפיה נתבקשו לפסוק כי הקבוצה המעבירה אינה זכאית לקבל פיצוי כלשהו ו/או תורה כספית מהשחקן ו/או מהקבוצה הקולטת. הקבוצה הקולטת (מועדון כדורגל ירמיהו חולון) לא הגישה כתב טענות מצידה.

טענות הקבוצה, כפי שהופיע בפסק הדין: "מדובר בשחקן צעיר ומוכשר בעל פוטנציאל גבוה ששיחק בשורות הקבוצה במשך 3 עונות משחקים בהן לקח השחקן חלק מרכזי ומשמעותי בקבוצתו. בעונת המשחקים 2019/20 השתתף הוא ב-22 משחקים בקבוצת ילדים א' וכבש 2 שערים; בעונת המשחקים 2020/21 הועבר השחקן לקבוצת נערים ג' ושם שיחק כחריג גיל והשתתף ב-16 משחקים; בעונת המשחקים 2021/22 השתתף השחקן ב-32 משחקים בקבוצת נערים ב' וכבש 2 שערים".

ההתאחדות לכדורגל (שחר גרוס)ההתאחדות לכדורגל (שחר גרוס)

"ביום 18 בנובמבר 2022 הודיע השחקן על רצונו לעבור לקבוצה אחרת וביום 20 בספטמבר 2022 נרשם בשורות הקבוצה הקולטת. לטענת הקבוצה המעבירה השחקן לקח חלק פעיל ומרכזי ברוב משחקי קבוצתו, קוּדם, והתפתח מקצועית בשורותיה והיווה בורג מרכזי בקבוצתו וביקשה מהמוסד הנכבד לקבוע פיצוי בהתאם 'לטבלת העברות קטין' נספח י"ז לתקנון הרישום בסכום שלא יפחת מסך 100,000 שקלים".

טענות השחקן, כפי שמופיע בפסק הדין: "הקבוצה המעבירה אינה זכאית לקבל כל פיצוי בגין אימונו וקידומו בשורותיה. השחקן הועבר לשורותיה בסיום עונת המשחקים 2019/20 בהעברת קטין ממועדון הכדורגל הפועל ניר רמת השרון ללא כל תמורה ושיחק בשורותיה ב-2 עונות משחקים (2020/21 ו-2021/22) בליגות נמוכות. השחקן שיחק בשורות הקבוצה המעבירה בתפקיד קשר והבקיע במשך 2 עונות משחקים 2 שערים בלבד".

"משך התקופה בה שיחק השחקן בשורות הקבוצה המעבירה הוא לא שובח או קודם מקצועית, השחקן לא זכה בתואר אישי ו/או קבוצתי כלשהו, השחקן שיחק בשורותיה פחות מששיחק בשורות קבוצת הפועל ניר רמת השרון, לא הושקעו בשחקן כלל משאבים יוצאי דופן והוא שילם עבור משחקו בשורותיה, השחקן לא נמנה על נבחרות ישראל לגילו וכעת הקבוצה המעבירה אף אינה מעוניינת לקלוט אותו בחזרה לשורותיה".

הפועל הרצליה נוער (באדיבות המועדון) (מערכת ONE)הפועל הרצליה נוער (באדיבות המועדון) (מערכת ONE)

סעיף 12 ג' (1) (1א') (1) לתקנון רישום ההתאחדות לכדורגל בישראל מתייחס למצב בו מבקשת העברה של שחקן קטין, שגילו 15 שנה ומעלה אך לא מעל גיל 17 שנה וקובע כך: "הגיש שחקן קטין, שגילו 15 שנה ומעלה אך לא מעל 17 שנה, הודעה על רצונו לעבור לקבוצה אחרת, בהתאם לקבוע בחוק הספורט וכאמור בסעיף 1 לעיל, יוכל השחקן לעבור לקבוצה בסיומה של אותה עונת משחקים. הקבוצה המעבירה תהיה זכאית לקבל מהקבוצה הקולטת פיצוי בגין אימונו וקידומו של השחקן, כפי שיוסכם ביניהן. בהיעדר הסכמה לגבי גובה סכום הפיצוי, ייקבע הסכום על ידי המוסד למעמד השחקן על פי פניית מי מהקבוצות, אולם, בכל מקרה הסכום שייקבע לא יפתח מהסכומים הנקובים בטבלה (טבלת העברת קטין – נספח י"ז".

בעניין הקטין והפועל הרצליה חלות הוראות סעיפים 12 ג' 1 א' (1) ו-12 ג' 1 א' (2) (ג') לתקנון, העוסקות בפיצוי המגיע לקבוצה מעבירה בעת העברת שחקן קטין שגילו בין 17-15 שנים לקבוצה לא מקצוענית: "(ג') עבר השחקן למחלקת נוער של קבוצה הנמנית על ליגה לא מקצוענית – 30% מהסכומים הנקובים בטבלה. עבר השחקן, פעם נוספת, במהלך תקופה של 10 חודשים מאז העברתו כאמור בסעיף זה לעיל, לקבוצה הנמנית על ליגה גבוהה יותר מזו אליה עבר בפעם הראשונה, יהא על הקבוצה הקולטת לשלם לקבוצה ממנה עבר לראשונה, את הפרש הסכום הנובע מפער האחוזים הנקובים לעיל".

בפסק הדין נכתב כי "ניכר שהשחקן לא פרץ בקבוצה המעבירה ולא זכה לכל קידום או הערכה מקצועית שניתן לכמת בהשבחתו. השחקן מיעט לכבוש שערים, השחקן לא שיחק בליגות מובילות או במשחקי נבחרת ישראל ולכתב הטענות של המועדון לא צורפה כל אסמכתה להוצאות ו/או להשקעה כלשהי יוצאת דופן בשחקן. בעניין הפיצוי, התקנון מורה את הפוסקים בהוראה מפורשת לקבוע את סכום הפיצוי המזערי המגיע לקבוצה המעבירה על פי הטבלה (נספח י"ז). אולם, גם במקום בו נקבעו מגבלות קשיחות, קיימת חובה להפעיל שיקול דעת במקרים חריגים, על מנת למנוע תוצאות בלתי צודקות".

שחקני הפועל הרצליה (יונתן גינזבורג)שחקני הפועל הרצליה (יונתן גינזבורג)

תגובת מועדון הכדורגל הפועל הרצליה לנושא, לאחר פניית ONE: "השחקן הצעיר היה רשום בשורות הפועל הרצליה החל מעונת משחקים 2019/20 ושיחק בה עד לתום עונת 2021/22 וסך הכל 3 עונות משחקים, הגם שהשחקן היה שחקן מוביל בקבוצה, החליט השחקן (מטעמים השמורים עמו) להגיש הודעה להתאחדות לכדורגל על רצונו לעבור לקבוצה אחרת. הפועל הרצליה כיבדה החלטה זו, ולצד האמור, פעלה כדין על מנת לקבל את דמי ההשבחה שמגיעים לה על פי תקנון ההתאחדות לכדורגל".

"זה המקום לציין כי הסכום שהיה אמור להיפסק לטובת הפועל הרצליה הינו גבוה לאין שיעור מהסכום שנפסק, והסכום המופחת שנקבע, משקף ניכוי של תקופת הקורונה שהפחיתה את הסכום שמגיע לקבוצת הפועל הרצליה. הפועל הרצליה הינה קבוצה שחרתה על דגלה לטפח שחקנים ולצד זאת, לקיים את חוקי ההתאחדות לכדורגל (לרבות זכאותה, במקרים המתאימים) לדמי השבחה. הפועל הרצליה מאחלת לשחקן הצלחה רבה בהמשך דרכו".

מהורי השחקן נמסר: "כהורים של השחקן, המלווים אותו כבר שנים רבות, אנחנו המומים מההחלטה לפיה אנחנו צריכים לשלם כסף לקבוצה שלא רצתה את הבן שלנו, לא קידמה אותו, לא השביחה אותו, ורק גרמה לו לנזק מקצועי וכמעט גרמה לו לאובדן חשק לשחק כדורגל. זה אבסורד, לא מוצדק ונוגד כל נורמה ספורטיבית ואפילו משפטית, שקבוצה תקבל כסף עבור שחקן שלא היא גידלה אותו ולא רוצה אותו", ציינו הוריו של הקטין בתגובתם.

"הגישו כנגדנו תביעה על סף 100,000 שקלים, אילצו אותנו לקחת עורך דין ולנהל מאבק משפטי. גם כשהוחלט שאנחנו צריכים לשלם רק 10%, זה עדיין עושק ותמרור אדום בפני הורים שעלולים להגיע למצב כזה. אנחנו בטוחים כי התביעה נגדנו נובעת מהיריבות הגדולה בין הפועל הרצליה למכבי הרצליה, בה משחק היום בננו".

עוד הוסיפו הוריו: "התאחדות לכדורגל חייבת לעשות בדק בית בעניין ואנחנו מתכוונים להיאבק משפטית וציבורית כדי לעשות צדק! אנו קוראים פה לכל ההורים שנפגעו, שילמו או נדרשים לשלם דמי השבחה להיאבק איתנו יחד ולתקן את חוק תעשיית הכסף על חשבון ילדנו".

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה