בעונה הנוכחית, 2016/17, שיחקו 28 ליגיונרים מעבר לים, כאשר מתוכם שבעה כבר חזרו לארץ – יובל יעקובוביץ’, אלון נצר, טוטו תמוז, עומר דמארי, שרן ייני, רם שטראוס ואמיר עגייב - בדיוק 25%. שניים מהם שיחקו בסין, כל השאר באירופה, ונותרנו גם עם מאמן אחד אחרי שאברהם גרנט עזב את נבחרת גאנה – רוני לוי שמאמן את אנורתוזיס הקפריסאית. אגב, את עונת 2015/2016 פתחו 24 שחקנים בגולה, כאשר 23 סיימו את העונה בחו”ל, שניים יותר מכמות הליגיונרים שיש לנו כעת, אך תכף תבינו בדיוק מדוע מצב הליגיונרים שלנו בירידה.

מתוך ה-28 ששיחקו העונה בגולה, נותרנו כאמור עם 21 בלבד, כאשר מתוכם אפשר לציין שלושה שכמעט ולא משחקים – ניב אנטמן (דודרכט), יניב מזרחי (דילה גורי), ג’מאל חטיב (ציבליה) ואחד נוסף שמשחק לא מעט, אבל נמצא בליגה השלישית בספרד – גיא אסולין (סבדאל).

בנוסף, עומר אצילי, אופיר דוידזאדה וטאלב טוואטחה בקושי רואים דקות, מה שאומר שיש לנו למעשה רק 14 ליגיונרים “באמת”, עליהם אלישע לוי בוודאי בונה שיהיו חלק נכבד מסגל נבחרת ישראל בהמשך הקמפיין של מוקדמות מונדיאל 2018, הנה סיכום של חצי העונה של הליגיונרים שלנו. יתר על כן, למעט אלמוג כהן שגם משחק לא מעט בבונדסליגה, אין לנו ליגיונר נוסף באחת מארבע הליגות הבכירות (אצילי וטוואטחה כאמור ממעטים לראות דשא).

המסקנה העיקרית שעולה היא שהליגיונרים הם זן נכחד; רק הולכים ומתמעטים, וגם לא מעט מהם בעיקר נמצאים בסגל אך לא משחקים ולא מהווים שחקנים חשובים ודומיננטים בקבוצות שלהם, כאשר הם גם לא משחקים בליגות הטובות והמובילות בעולם. מנגד, בצד השני של המשוואה, יש את השחקנים הבולטים כמו ערן זהבי שעושה משכורות עתק בסין ומבקיע בצרורות, תומר חמד שמפציץ ללא הכרה, ליאור רפאלוב שזוכה להערצה מטורפת בבלגיה או ביברס נאתכו, בירם כיאל, רמי גרשון וניר ביטון שסוגרים כבר מספר עונות בגולה ותפסו לעצמם מעמד מבטיח בקבוצותיהם.

ערן זהבי – גוואנגז’ו ר.פ, סין

אמנם מאז אוקטובר הכוכב הגדול של הכדורגל הישראלי לא שיחק משחק רשמי, אך היכולות שלו ידועות ומוכרות לכולנו. אחרי חצי עונה נהדרת במזרח הרחוק, עם 11 שערים ב-15 משחקי ליגה, אליהם צריך להוסיף חמישה בישולים, אפשר להכתיר את ערן זהבי הישראלי לאחד השחקנים המשפיעים והאיכותיים בליגה הסינית שכוללת מספר שמות גדולים כמו אוסקר, קרלוס טבס ועוד. בגביע זהבי כבש שישה שערים בארבעה משחקים ואליהם הוסיף בישול אחד, ובסך הכול מאזנו בחצי העונה שלו בסין עמד על 17 שערים ושישה בישולים ב-19 משחקים, ולמעשה הוא יצר 23 שערים ב-19 משחקים, ממוצע של מעל שער למשחק, או ליתר דיוק, 1.210 שערים למשחק. כמו כן, צריך לזכור שזהבי הגיע לסין אחרי עונה מלאה במכבי תל אביב ובקושי היה לו זמן לנוח, בעוד לעונה הנוכחית הוא מגיע אחרי מנוחה והכנה בדיוק כמו שצריך. תתכוננו למבול של שערים של מכונת היריות הישראלית.

ליאור רפאלוב – קלאב ברוז’, בלגיה

עד ערן זהבי, הוא ככל הנראה היה הליגיונר הבכיר של ישראל; אליפות בבלגיה, זכייה בגביע עם שער ניצחון ענק בדקה ה-90 ומעמד של אל בברוז’. אחרי שהביא אליפות אשתקד לקלאב ברוז’, שקטעה בצורת של 11 שנה ללא אליפות, מעמדו של רפאלוב, שחיכה לעשות ניתוח העונה כדי שיוכל לשחק בשלהי העונה שעברה חרף הכאבים, עלה לדרגה הכי גבוהה שאפשר בבלגיה. קשר נבחרת ישראל שב לשחק רק בסוף נובמבר והפסיד כמעט את כל שלב הבתים של ליגת האלופות (חזר לשחק במשחק האחרון כשברוז’ כבר הודחה), כאשר בליגה הוא חזר לעצמו ופתח ברוב המשחקים מאז שחזר מפציעה, והעונה יש לו שני שערי ליגה ובישול אחד, מספרים שיהיו חייבים להשתדרג בחצי השני של העונה.

ביברס נאתכו – צסק”א מוסקבה, רוסיה

הליגיונר הוותיק ביותר שלנו, שחווה עונה לא פשוטה אשתקד, חזר לעצמו בענק בעונה הנוכחית, הרבה בזכות הרחקתו של רומן ארמנקו, שסללה את דרכו להרכב צסק”א מוסקבה וכן סייעה לו לחזור להיות אחד מהברומטרים בקישור של הרוסים. למעט המשחק הראשון בבתים של ליגת האלופות מול באייר לברקוזן, הוא שיחק בכל חמשת המשחקים האחרים, כאשר בארבעת האחרונים הוא השלים 90 דקות. גם בליגה, בזכות ההרחקה של ארמנקו הוא חזר לפתוח בהרכב ולהשלים 90 דקות באופן קבוע, תוך שהוא מגלה יציבות ויכולת נהדרת בקישור של צסק”א. לפגרה הוא יצא אחרי שכבש שני פנדלים בשני המשחקים האחרונים, אנחנו רק נקווה שזה לא יעצור אותו.

נאתכו. ניצל את ההרחקה של ארמנקו עד תום (רויטרס)נאתכו. ניצל את ההרחקה של ארמנקו עד תום (רויטרס)

תומר חמד – ברייטון, אנגליה (ליגת משנה)

החלוץ הלוהט של ברייטון נמצא בכושר פנטסטי, כאשר מאז נפתחה שנת 2017, באמתחתו שמונה שערים בעשרה משחקים, מאזן מרשים מאוד לחלוץ, במיוחד בליגה השנייה באנגליה, שהיא פיזית וקשה מאוד. גם אשתקד תומר חמד הביא מספרים יפים, עם 18 שערים בכל המסגרות, בעוד העונה הוא עם עשרה שערי ליגה ו-13 בכל המסגרות, בדרך לשבור את השיא שלו על אדמת אנגליה, שעומד כאמור על 18. אלישע לוי בונה עליו למשחקים בנבחרת, חמד בונה על עליית ליגה ולשחק בפרמייר-ליג, שזה כמובן החלום הגדול שלו.

תומר חמד. החלוץ הלוהט שלנו ב-2017 (רויטרס)תומר חמד. החלוץ הלוהט שלנו ב-2017 (רויטרס)

בירם כיאל – ברייטון, אנגליה ׁ(ליגת משנהׂ)

חברו של תומר חמד בברייטון, האיש שהגיע לשם חצי שנה בלבד לפני החלוץ הישראלי. אחרי שבעונה שעברה בירם כיאל החל לבסס את עצמו כבעל הבית במרכז המגרש של ברייטון, הוא קיבל העונה את הגושפנקה לכך שהוא אחד מהכוכבים של ברייטון, כאשר האריכו לו את החוזה בעודו מחלים מפציעה, מה שהראה כמה מרוצים ממנו בקבוצה. כיאל, שיסגור בסוף העונה שנתיים וחצי בברייטון, פתח העונה ב-10 משחקים בליגה מתוך 12 בהם שותף, כאשר את השער היחיד שלו העונה הוא כבש בגביע. אמנם מבחינת מספרים התרומה שלו לא זהה לזו של חמד, אך חשיבותו לקבוצה שלו לא פחותה.

בירם כיאל. בברייטון מעריכים אותו מאוד (רויטרס)בירם כיאל. בברייטון מעריכים אותו מאוד (רויטרס)

אלמוג כהן – אינגולשטאט, גרמניה

אולי אין לו את המעמד של רפאלוב, או המספרים של חמד וזהבי, אבל אסור לשכוח שאלמוג כהן משחק באחת מארבע הליגות החזקות באירופה וגם עושה חיל, כאשר מתוך 17 משחקים ששיחק בליגה העונה, הוא פתח ב-15 ובתשעה מהם השלים 90 דקות. אלמוג כהן גם כבש שלושה שערים בליגה ויש לו מעמד מכובד מאוד בקבוצתו ובגרמניה, שם מעריכים מאוד את עבודתו הקשה, את הקשיחות שלו, את העובדה שהוא לעולם לא מוותר. כהן פתח עונה שביעית בגרמניה, מה שמצביע על כך שמאוד מעריכים אותו שם. או בקיצור, הוא צפוי להישאר שם עוד לא מעט.

טאלב טוואטחה – איינטרכט פרנקפורט, גרמניה

המגן השמאלי יצא בקיץ האחרון סוף-סוף לאירופה, אך לרוע מזלו מזלו הוא סבל מחצי עונה ראשונה קשה מאוד, כאשר הוא סבל ממספר פציעות שמנעו ממנו להתאמן ולשחק, דבר קריטי מאוד לשחקן חדש בקבוצה. אז תקופת ההתאקלמות הייתה לא פשוטה, אבל לאחרונה טוואטחה שב מהפציעה ואף כבש שער בכורה, מה שאולי מסמן כי הוא עלה על המסלול הנכון. אמנם הוא טרם פתח במשחק ליגה ושיחק רק 18 דקות בלבד, אבל מצד שני איינטרכט פרנקפורט מדורגת במקום השלישי בבונדסליגה, וכשההרכב רץ טוב, קשה מאוד להיכנס אליו.

ניר ביטון – סלטיק, סקוטלנד

נשארים בממלכה. הקשר, שאשתקד חווה עונה מצוינת מבחינתו עם שמונה שערים ושישה בישולים ב-46 משחקים בכל המסגרות. בעקבות העונה הזו, הוא זכה להתעניינות מאספניול הספרדית שכבר הגישה הצעה בסך שבעה מיליון יורו, אך היא נדחתה. העונה, בניגוד לעונה שעברה, קשר נבחרת ישראל חווה ירידה, הוא משחק פחות, פחות מעורב, כובש פחות וגם פחות מבשל. או בקיצור, זו עונה שהיא פחות. ב-18 משחקי ליגה בהם שותף, הוא השלים 90 דקות רק בשמונה, כאשר רק בעשרה משחקים עד כה הוא פתח בהרכב, בעוד אשתקד מתוך 30 משחקי ליגה, הוא פתח ב-28, מה שמראה על הירידה, כאשר בעונה החולפת גם המספרים היו טובים בהרבה. אולי זה הזמן לאתגר חדש בליגה חדשה?

ניר ביטון. חווה ירידה קלה העונה (רויטרס)ניר ביטון. חווה ירידה קלה העונה (רויטרס)

עומר אצילי – גרנאדה, ספרד

הליגיונר שמשחק בליגה הבכירה ביותר מבין כל הליגיונרים שלנו, אבל להגיד משחק זה קצת לחטוא לאמת. אצילי בעיקר מתאמן עם גרנאדה, אבל פחות משחק. הקשר הצעיר, שהלך בקיץ להגשים את החלום ויצא לספרד כדי להתמודד מול הטובים ביותר כמו מסי ורונאלדו, מתקשה מאוד בקבוצתו החדשה, כאשר השיא הגיע עם המאמן הקודם, פאקו חמס, שבמשחק מול אלאבס הכניס אותו כמחליף והוציא אותו כעבור 25 דקות בלבד. גם פיטוריו של חאמס לא סייעו לאצילי, שב-2017 שיחק רק בשני משחקים בלבד ובסך הכל בשניהם כ-66 דקות. ייתכן שהקשר הצעיר צריך לחשוב על חזרה לארץ, לצבור ביטחון ואז לנסות שוב את מזלו באירופה.

עומר אצילי. היה שווה לצאת לאירופה 2? (רדאד ג'בארה)עומר אצילי. היה שווה לצאת לאירופה 2? (רדאד ג'בארה)

מונס דאבור – זלצבורג, אוסטריה (עבר בהשאלה לגראסהופרס, שווייץ)

אשתקד הוא היה אחד מהליגיונרים המצטיינים שלנו כששיחק בגראסהופרס, ובזכות העובדה הזו הוא זכה לחוזה נהדר בזלצבורג האוסטרית, ששילמה עבורו שבעה מיליון יורו, שיא מועדון. הציפיות מהחלוץ הישראלי היו בשמיים, אך הוא מבחינתו לא סיפק את המספרים שהוא ציפה להם וגם שציפו ממנו עד שלב זה של העונה, כאשר גם הוא הודה שזה לא זה מבחינת המספרים שלו. עד לפציעה שלו בדצמבר, הוא כבש שישה שערים בכל המסגרות ב-21 משחקים, בהחלט לא המספרים שדאבור ציפה להם. 0.285 שערים למשחק. מאז הפציעה הוא עדיין לא שב לשחק, כאשר הוא ינסה לשוב לכושר ולחורר רשתות בקבוצה שהוא עשה זאת מצוין עד העונה, גראסהופרס, ששאלה אותו בחלון ההעברות של החורף.

מונס דאבור. ינסה להשתקם בגראסהופרס (רדאד ג'בארה)מונס דאבור. ינסה להשתקם בגראסהופרס (רדאד ג'בארה)

רמי גרשון – גנט, בלגיה

לפני שתי עונות, רמי גרשון זכה באליפות היסטורית עם גנט; אשתקד, הוא חווה עונה קשה, שיחק משחק אחד בליגת האלופות על אף שקבוצתו הגיעה לשמינית הגמר של המפעל וגם חווה ירידה טבעית ביכולת ובביטחון בשל הפציעה. העונה בלם נבחרת ישראל כבר חזר לעצמו, תפס מקום של קבע בהרכב ושב להיות אחד מהברומטרים בהגנת גנט, כאשר מתוך 26 משחקי ליגה הוא פתח ב-19, בעוד בליגה האירופית הוא גם תפס את המקום בהרכב של הבלגים. גרשון נחשב לאחד השחקנים היציבים של גנט, ומה שמעיד יותר מכל שהוא, בניגוד לקבוצה מספק את הסחורה, היא העובדה שגנט ספגה 25 שערים, מקום שלישי בליגה, על אף שבטבלה הרגילה היא רק במקום השמיני.

רמי גרשון. שב להיות אחד הברומטרים בהגנת גנט (האתר הרשמי של גנט)רמי גרשון. שב להיות אחד הברומטרים בהגנת גנט (האתר הרשמי של גנט)

קני סייף – גנט, בלגיה

העונה החולפת, שהייתה הטובה ביותר של קני סייף עד לעונה הנוכחית, הסתכמה בארבעה שערי ליגה מתוך 28 משחקים. בעונה הנוכחית הוא כבר הגיע לכמות הזו בחודש נובמבר, שהיה גם חודש חלומי מבחינתו עם שלושה שערים בשלושה משחקים. יתר על כן, סייף הפך להיות אחד השחקנים החשובים במערך של הבלגים, כאשר הוא תפס את העמדה בצד שמאל, מה שגם גרם לאופיר דוידזאדה לראות הרבה ספסל ולחשוב על חזרה לארץ. לא רבים האמינו כי דווקא סייף יהפוך לאחד הליגיונרים המבטיחים והיציבים שלנו, אך הוא עשה זאת בענק, עם משחק נהדר ב-0:1 על טוטנהאם בשלב 32 האחרונות בליגה האירופית ואשתקד כשהצטיין בשמינית גמר ליגת האלופות מול בשיקטאש. כעת הוא רק צריך להמשיך כך, וגם הזימון לנבחרת ישראל יגיע במהרה.

אופיר דוידזאדה – גנט, בלגיה

לא לזה פילל המגן השמאלי של נבחרת ישראל; אחרי עונה חלומית בהפועל באר שבע שהסתיימה עם אליפות מתוקה אחרי 40 שנה וקמפיין מוצלח בתחילת העונה באירופה, דוידזאדה היה בטוח שהוא על הגל הנכון וחתם במושבה הישראלית בבלגיה – גנט. אלא שלא הכל הלך חלק למגן השמאלי, כאשר קני סייף תפס מקום של קבע בהרכב ולמעשה תפס לו את העמדה, ודוידזאדה שיחק בשלושה משחקים בלבד בליגה הבלגית ובסך הכל כ-83 דקות ליגה. בגביע הוא אמנם רשם משחק אחד מלא, אבל אם היה יודע שזה יהיה המצב, כלל לא בטוח שהיה יוצא לאירופה. בינתיים האלופה הביאה מגן שמאלי, אך מכבי ת”א וגם מכבי חיפה משוועות לאחד כזה איכותי, כך שגם אם בסוף העונה הוא ירצה לחזור, אין ספק שיהיה לו לאן.

סינטיהו סלליך – מאריבור, סלובניה

הנציג הוותיק שלנו בסלובניה פתח עונה שלישית, ומעמדו רק הולך ומשתדרג. אחרי שבשנתיים הקודמות הוא פתח ב-17 משחקי ליגה (כל אחת), העונה, אחרי 21 משחקים, הוא כבר פתח ב-17, כשהיד כמובן עוד נטויה. יחד עם זאת, מבחינת המספרים שלו יש ירידה קלה, כאשר עד כה הוא הבקיע שער אחד בלבד. אחרי שבעונה שעברה הוא הסתפק בסגנות, לעומת עונת הבכורה בה זכה באליפות, סלליך ינסה לעשות הכל כדי שקבוצתו תהיה אלופה בתום העונה, כאשר בשלב זה היא מדורגת במקום הראשון ביחד עם אולימפיה לובליאנה, כשלשתיהן יש 46 נקודות.

מרואן קבהא – מאריבור, סלובניה

לפני כשנה וחצי, כאשר קבהא יצא למאריבור, כולם חשבו שהוא לא יסיים את העונה ויחזור מהר מאוד עם הזנב בין הרגליים. הקשר המוכשר לא רק שלא חזר לארץ, אלא הפך לאחד השחקנים החשובים בקישור של סגנית אלופת סלובניה. קבהא פתח ב-27 משחקי ליגה מתוך 30 בהם שותף, כאשר מאריבור ערכה 36 משחקים. דהיינו, ב-75% ממשחקי הקבוצה, הקשר הישראלי פתח בהרכב, מה שמראה על מעמדו הנהדר במועדון, חרף העובדה שכבש שער אחד. העונה הוא פתח כבר ב-16 משחקים מתוך 21 עד כה בליגה וכבש שער אחד, כאשר גם בגביע הוא הבקיע שער אחד. אז לא נראה שבקרוב הוא ישוב לארץ אחרי המעמד שתפס בסלובניה, השאלה היא האם הוא יצליח למנף את התקופה במאריבור כדי להגיע לליגה גדולה יותר.

אופיר מזרחי – לוגאנו, שווייץ

בקיץ כולנו הופתענו כאשר אופיר מזרחי יצא לאירופה, אך החלוץ הצעיר הצליח למצוא חוזה במדי לוגאנו מהליגה השווייצרית, וניסה ללכת בדרכם של אבי ריקן ומונס דאבור, שעשו חיל בליגה הזו. אמנם מזרחי, שכבש אשתקד 12 שערים בכל המסגרות, מקבל לא מעט הזדמנויות כאשר פתח בהרכב בתשעה משחקים מתוך 20 מחזורים ושיחק ב-15 משחקים, הוא לא כבש ולו שער אחד בליגה, הדבר שלשמו הוא בא. בגביע יש לו שני שערים בשני משחקים, אך העובדה שאינו פוגע בליגה מוכיחה שאולי הוא יצא מוקדם מדי לנסות ולהגשים את החלום – לשחק באירופה.

אופיר מרציאנו – היברניאן, סקוטלנד (ליגה שנייה)

אחרי שנה קשה במוסקרון, השוער הראשון של נבחרת ישראל לשעבר להזכירכם, עשה בחירה נכונה מאוד כשבחר בהיברניאן הסקוטית. קבוצתו מוליכה בבטחה את הליגה ונראית בדרך הבטוחה לליגה הראשונה. מרציאנו פרח בקבוצתו החדשה, עד לפציעה שספג בברכו בדצמבר, שגרמה לו להיעדר עד לשבוע האחרון, אז שב לשער קבוצתו בגביע ושמר על רשת נקייה. בכלל, ב-11 משחקי ליגה העונה הוא ספג רק ארבעה שערים והביטחון שהוא כל כך היה זקוק לו חזר אליו.

רוני לוי – אנורתוזיס, קפריסין

המאמן היחיד ברשימה שלנו; רוני לוי הגיע לאנורתוזיס כשהיא במצב קשה מאוד ועל סף פירוק, בדיוק כפי שהיה מצבה של הפועל תל אביב. רק שמאמן מכבי חיפה לשעבר התעלה מעל הסיטואציה המסובכת וממאבקי תחתית הרים את קבוצתו עד למקום השישי שמוביל לפלייאוף העליון בקפריסין. עם חיזוק נכון בינואר, הקבוצה של רוני לוי הפכה ללהיט של קפריסין ולקבוצה הכי חמה באי השכן, כאשר היא עם ארבעה ניצחונות רצופים ובכלל מאז 2017 הוא הפסיד פעם אחת, סיים פעמיים בתיקו וניצח שישה משחקים, בעוד מאזנו מאז שהגיע עומד על תשעה ניצחונות, ארבע תוצאות תיקו וארבעה הפסדים.

שאר הליגיונרים:

יניב מזרחי – דילה גורי, גאורגיה, ליגה שנייה
משחקים: 3, בהרכב: 1, שערים: 0.

ניב אנטמן - דורדרכט הולנד, ליגה שנייה
משחקים: 0.

גיא אסולין – סבדאל, ספרד, ליגה שלישית
משחקים: 15, בהרכב: 12, שערים: 2

ג'מאל חטיב - ציבליה, קרואטיה, ליגה ראשונה
משחקים: 1, בהרכב: 0, שערים: 0.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה