“שגריר – אדם אשר מייצג את מדינתו בארץ זרה”; זוהי ההגדרה לשגריר שאינו דיפלומטי. בכדורגל הישראלי השגרירים שלנו הם כמובן הליגיונרים שמשחקים בחו”ל, כאשר המגמה בשנים האחרונות רק הולכת ומתחדדת; השחקנים הישראלים יוצאים לשחק בגולה, לרוב בליגות לא מוכרות וברמה יחסית נמוכה לעומת העבר, ולבסוף חוזרים לארץ לקבל חוזה עתק מהקבוצות בליגת העל. בנוסף, בעבר היו לנו נציגים בכל הליגות הבכירות – ספרד, אנגליה, איטליה, צרפת וגרמניה – בעוד כיום יש לנו שניים באנגליה ואחד בגרמניה (אלמוג כהן ירד ליגה). 

לקראת פתיחת עונת 2017/18, ובעקבות השינויים התכופים שחלו במצב הליגיונרים בקיץ האחרון, כאשר לא מעט מהם חזרו לאוכל של אמא (אופיר דוידזאדה, עומר אצילי, אופיר מזרחי), בעוד אחרים יצאו לנסות להגשים את החלום האירופאי ולכבוש את היבשת הישנה. לכבוד כך, הכנו ב-ONE תמונת מצב של הליגיונרים בקיץ 2017.

שרדו

בקטגוריה זו, נמנה את כל הליגיונרים ששיחקו כבר בניכר והצליחו לשרוד לעוד עונה כליגיונרים. גם שחקנים שלא נשארו בקבוצתם אבל המשיכו לשחק בחו”ל נכנסים כמובן בקטגוריה זו כמו מונס דאבור, שעבר בהשאלה אשתקד לגראסהופרס כדי להציל אותה מירידה ושב לרד בול זלצבורג.

בירם כיאל ותומר חמד – ברייטון (פרמייר-ליג) – מתחילים עונה שלישית
צמד הליגיונרים הבכירים של ישראל; השניים שסיימו עונה חלומית שהסתיימה עם עלייה לפרמייר-ליג, הם השניים שמשחקים בליגה הכי בכירה מבחינת הליגיונרים. כיאל חווה עונה לא קלה, כשעבר פציעה, אבל האריך את חוזהו בקבוצה בזמן שהוא פצוע מה שהראה על ההערכה הרבה שהוא מקבל בקבוצתו. יחד עם זאת, כיאל פתח ב-17 משחקים בצ’מפיונשיפ והיה אחד הגורמים המרכזיים בעלייה של הקבוצה. חמד, שעבר טלטלה קטנה בנבחרת עם הראיון שגרם להדחתו מהמשחק מול אלבניה, ירד במספריו כשכבש 11 שערים, אבל היה שם בדיוק בזמן כשצריך אותו עם שערים חשובים.

תומר חמד ובירם כיאל (אינסטגרם)תומר חמד ובירם כיאל (אינסטגרם)

ערן זהבי – גוואנגז’ו ר.פ (ליגה סינית) – התחיל עונה שנייה
ככל הנראה הליגיונר הבכיר שלנו, שאם יש ספק על כך זה רק כיוון שהוא משחק בליגה הסינית. המוזהב, הווינר הגדול של הכדורגל הישראלי, לא מפסיק להפציץ בסין ומראה שלא משנה לו הליגה, את הכדור הוא יודע לשים ברשת יותר טוב מכל כדורגלן ישראלי אחר וגם מרבים אחרים. זהבי נמצאה כעת בעיצומה של העונה בסין, כאשר באמתחתו 14 שערים ב-17 משחקים ושני בישולים, ממוצע של 0.8235 שערים למשחק, פסיכי. משוגע. אגב, הוא גם מוביל בבטחה את טבלת מלכות השערים.

אלמוג כהן – אינגולשטאט (ליגה גרמנית שנייה) – מתחיל עונה חמישית
אחד הליגיונרים הבכירים של ישראל, שגם הפך להיות בורג משמעותי בנבחרת הלאומית. אחרי עונתו הטובה ביותר בקריירה, הקשר של אינגולשטאט לא הצליח לסייע לקבוצתו להישאר בבונדסליגה וירד איתה לליגת המשנה. כהן, שפתח ב-29 משחקי ליגה מתוך 31 בהם שותף, כבש שבעה שערים והיה לכובש המצטיין של אינגולשטאט, כאשר הוא גם בישל פעמיים. הקשר שהפך לאחד השחקנים הכי חשובים בקבוצה, יקווה להחזיר אותה בעונה הנוכחית לבונדסליגה.

אלמוג כהן. חווה עונת שיא בקריירה (רויטרס)אלמוג כהן. חווה עונת שיא בקריירה (רויטרס)

ביברס נאתכו – צסק”א מוסקבה (ליגה רוסית) – מתחיל עונה רביעית
זו אמנם לא הייתה העונה הטובה ביותר של קשר נבחרת ישראל, אך היא בהחלט הייתה מספקת; נאתכו כבש שישה שערים בליגה הרוסית, אליהם הוא הוסיף חמישה בישולים והוא אף חגג שער בליגת האלופות מול באייר לברקוזן. כמו כן, צסק”א מוסקבה איבדה את האליפות לטובת ספרטק מוסקבה, אך העונה הזו הייתה הרבה יותר טובה מבחינת נאתכו מאשר הקודמת. הקשר ינסה להעפיל ביחד עם צסק”א שוב לשלב הבתים בליגת האלופות כאשר הם ישחקו במוקדמות וכמובן לרשום עוד עונה טובה כליגיונר הוותיק ביותר של ישראל. את העונה החדשה הוא פתח נפלא, עם שער במשחק הראשון של עונת 2017/18 מול אנז’י מחצ’קאלה.

ליאור רפאלוב – קלאב ברוז’ (ליגה בלגית) – מתחיל עונה שביעית
עוד ליגיונר ותיק; קשר נבחרת ישראל, שיצא ממכבי חיפה היישר לקבוצה הבלגית, הפך לאחד השחקנים החשובים והטובים של קלאב ברוז’. רפאלוב הצליח תוך מספר שנים להפוך לשם דבר ולכוכב בבלגיה, במיוחד אחרי השער המרהיב שלו בגמר הגביע הבלגי בדקה ה-90 שסיים שנים של בצורת תארים. בנוסף, רפאלוב סייע להביא אליפות לברוז’ והוא במעמד שבו מתייעצים איתו לגבי כל שחקן שמגיע והוא אף המליץ להביא את טל בן חיים, בעסקה שלבסוף לא יצאה אל הפועל. אמנם רפאלוב חווה עונה לא קלה שאת רובה הוא החמיץ בשל פציעה וסיים עם שני שערים ושני בישולים, אבל כל שחקן שיוצא לאירופה חולם להגיע למעמד אליו הגיע קשרה של מכבי חיפה לשעבר.

טאלב טוואטחה – איינטרכט פרנקפורט (ליגה גרמנית) – מתחיל עונה שנייה
המגן השמאלי עבר עונת בכורה לא פשוטה כליגיונר; זה התחיל עם פציעה שהשביתה אותו עד תחילת 2017 וקושי להתמודד עם הכושר והפיזיות באימונים בגרמניה, אך לאט-לאט הוא החל לתפוס את מקומו. במקום להתייאש וולוותר כמו רוב הכדורגלנים הישראלים, טוואטחה הוכיח שהוא קורץ מחומר אחר; מגנה של מכבי חיפה לשעבר לא הפסיק להשקיע ולהתאמן חזק, וההשקעה השתלמה – טוואטחה תפס מקום בהרכב ופתח בשמונה משחקים לקראת סיום העונה, כשהוא גם כובש בחצי גמר הגביע ומסייע לפרנקפורט להעפיל לגמר הגביע הגרמני. המשפט הבא אולי מסכם את כל תקופתו בגרמניה: בחצי העונה הראשונה הוא שיחק 90 דקות בלבד, בעוד בחצי השני חצה את רף ה-1,000 דקות. מהפך. 

טאלב טוואטחה. עונת בכורה לא קלה בכלל (רויטרס)טאלב טוואטחה. עונת בכורה לא קלה בכלל (רויטרס)

רמי גרשון וקני סייף – גנט (ליגה בלגית) – מתחילים עונה רביעית
עוד צמד מוצלח של הכדורגל הישראלי. אמנם סייף בחר בנבחרת ארה”ב, אך אנחנו עדיין נחשיב אותו כליגיונר. אשתקד הם היו שלישייה, גרשון, סייף ודוידזאדה, אך המגן השמאלי שמיעט לשחק בחר לעבור בהשאלה למכבי תל אביב כדי לראות קצת דשא ולקבל דקות משחק. גרשון פותח עונה רביעית בגנט, בה הפך לשחקן משמעותי מאוד ולבלם המרכזי בקבוצה, במיוחד אחרי שסייע להביא אליפות ראשונה למועדון. סייף, שחווה אשתקד את עונתו הטובה ביותר בקריירה עם שבעה שערים בליגה הבלגית ואחד בליגה האירופית, גם בישל חמישה שערים בכל המסגרות והיה אחראי על 13 שערים ב-47 משחקים בכל המסגרות. הדובדבן על הקצפת מבחינת קני סייף היה כמובן הזימון לסגל נבחרת ארה”ב לגולד קאפ, אך בשל פציעה לא משחק איתם.

קני סייף במדי גנט (רויטרס)קני סייף במדי גנט (רויטרס)

מונס דאבור – רד בול זלצבורג (ליגה אוסטרית) – מתחיל עונה שנייה
עונה לא פשוטה עברה על מונס דאבור אשתקד; החלוץ שהיה על המסלול הנכון בשנתיים וחצי שלו במדי גראסהופרס השווייצרית, עבר לרד בול זלצבורג העשירה מאוסטריה והפך לרכש היקר בתולדותיה, אך לא הצליח לספק את הסחורה. דאבור לא הצליח להסתגל בזלצבורג במהירות כפי שעשה בשווייץ ואחרי כחצי שנה עם אוסקר גארסיה שאימן אותו גם במכבי תל אביב, הוא עשה כמו רבים וטובים וחזר למוכר והבטוח – גראסהופרס. בחצי העונה האחרונה שלו החלוץ חזר לעצמו ועם שבעה שערים ב-13 משחקי ליגה, הציל את גראסהופרס מירידה. כעת המשימה שלו היא לתרגם את היכולת משווייץ גם אצל זלצבורג, שחולמת לעלות לשלב הבתים בליגת האלופות.

דאבור. הפעם יספק את הסחורה? (רויטרס)דאבור. הפעם יספק את הסחורה? (רויטרס)

ניר ביטון – סלטיק (ליגה סקוטית) – מתחיל עונה חמישית
עוד ליגיונר ותיק. הקשר שפותח עונה חמישית בסלטיק וקטף כבר ארבע אליפויות, ירד מעט ביכולתו בעונה שעברה ושיחק הרבה פחות ביחס לשנתיים שלפני כן. גם התרומה שלו באופן טבעי ירדה כאשר הוא שיחק פחות, או שמא הירידה בדקות חלה בגלל המיעוט בתרומה. בכל מקרה, ביטון כבש שער אחד ובישל אחד בליגה ב-26 משחקים בהם שותף. מעט מדי עבורו. בעונה שלפני כן הוא כבש חמישה ובישל עוד חמישה שערים בליגה.

ניר ביטון ופטריק רוברטס. שולטים בסקוטלנד (רויטרס)ניר ביטון ופטריק רוברטס. שולטים בסקוטלנד (רויטרס)

אופיר מרציאנו – היברניאן (ליגה סקוטית) – מתחיל עונה שנייה
נציגינו השני בפרמייר-שיפ הסקוטית. אחרי שיצא בהשאלה לקבוצה הסקוטית מליגת המשנה, מרציאנו סיפק עונה נהדרת בקבוצתו וסייע לה לעלות לליגה הבכירה. שוער נבחרת ישראל שמר 10 פעמים על רשת נקייה במשחקי הליגה מתוך 21 משחקים וספג 15 שערים ב-21 משחקים. בסה”כ, בכל המסגרות, ספג מרציאנו 22 ב-28 משחקים. אלא שעכשיו הרמה עולה והמבחן שלו יהיה בפרמייר-שיפ.

אופיר מרציאנו. עלה לליגה הבכירה (רויטרס)אופיר מרציאנו. עלה לליגה הבכירה (רויטרס)

מרואן קבהא – מאריבור (ליגה סלובנית) – מתחיל עונה שלישית
עד לעונה האחרונה, הם היו צמד – מרואן קבהא וסינטיהו סלליך, אך האחרון סיים חוזה בקיץ ולא ממשיך אצל אלופת סלובניה, אחרי שזכה עמה בשתי אליפויות סלובניה. מרואן קבהא, שהגיע עונה אחרי סלליך וסייע אשתקד להביא אליפות, פתח ב-19 משחקי ליגה מתוך ה-20 בהם שותף וגם כבש שער אחד. קבהא, שישחק עם קבוצתו במוקדמות ליגת האלופות, יקווה להגיע לשלב הבתים בדרך למפגש מול אריות אירופה. את המחזור הראשון בליגה הוא חתם עם מחצית בניצחון קבוצתו במחזור הראשון.

רוני לוי – אנורתוזיס (ליגה קפריסאית) – מתחיל עונה שנייה
אחרי שסיים את דרכו במכבי חיפה בקיץ שעבר, רוני לוי החליט לנסות את מזלו באירופה וחתם אצל אנורתוזיס באוקטובר 2016. אחרי פתיחת עונה עגומה של הקבוצה, המאמן הישראלי הצליח לייצב את השורות ולהוביל את הקבוצה לפלייאוף העליון ולחצי גמר הגביע הקפריסאי. 

רוני לוי. הצליח לייצב את הקבוצה (אחמד מוררה)רוני לוי. הצליח לייצב את הקבוצה (אחמד מוררה)

ניב אנטמן – דודרכט (ליגה הולנדית שנייה) – מתחיל עונה שנייה

חדשים בנוף

מלבד אלו ששרדו בניכר, יש כמובן את אלו שחזרו לארץ כמו עומר אצילי ואופיר דוידזאדה, אבל לא נתמקד בהם, כי כתבה זו כמובן עוסקת בליגיונרים. לכן בקטגוריה זו נעסוק בליגיונרים החדשים, שיצאו בקיץ לנסות את מזלם בחו”ל. ויש לא מעט כאלה. עשרה שחקנים ומאמן אחד.

טל בן חיים – ספרטה פראג (ליגה צ’כית)
הליגיונר הבכיר שיצא בקיץ הזה לאירופה; בן חיים עבר לקבוצה הצ’כית אחרי שהיא שילמה עליו 2.9 מיליון יורו דמי שחרור, בעוד הוא יהיה המשתכר הכי גבוה בתולדות הליגה הצ’כית. אחרי שסיימה במקום השלישי ובמרחק 12 נקודות מהאלופה, בספרטה החליטו שהם חייבים להחזיר את האליפות הביתה והחתימו את הכוכב הישראלי שהקפיץ בצ’יפ מעל ג’אנלואיג’י בופון. טב”ח כבש 19 שערים בכל המסגרות במכבי תל אביב בעונה שעברה והוא יקווה לא לחזור בתום העונה לארץ עם הזנב בין הרגליים.

טל בן חיים. הרבה מונח על הכתפיים שלו (האתר הרשמי של ספרטה פראג) טל בן חיים. הרבה מונח על הכתפיים שלו (האתר הרשמי של ספרטה פראג)

עומרי אלטמן – פנאתינייקוס (ליגה יוונית)
ההחתמה המפתיעה של הקיץ. אחרי שירד ליגה עם הפועל תל אביב, וחרף השיחות עם פנאתינייקוס בינואר, כולם היו בטוחים שאלטמן בדרך למכבי חיפה, אלא שהיוונים החליטו להמר על השחקן הישראלי, שהפך לליגיונר חדש. אלטמן סיפק עונה לא מרשימה בהפועל תל אביב מבחינת מספרים וחובת ההוכחה עדיין עליו. 

אור אינברום – גנט (ליגה בלגית)
עוד ליגיונר מפתיע. אף אחד לא ציפה שאינברום יצא בקיץ הזה לאירופה, ובטח שלא לקבוצה כמו גנט. אבל השחקן מאשדוד הימם את כולם ויצא בסכום עתק לגנט, שם הוא כמובן ישתף פעולה עם רמי גרשון וקני סייף, שצפויים להקל עליו את ההתאקלמות. אינברום שחווה עונה טובה באשדוד וכבש ארבעה שערים, שניים מהם בשלושת המחזורים האחרונים, ינסה לתקוע יתד ולצבור לאט-לאט דקות משחק בגנט.

אור אינברום וסוכנו דודו דהאן. הליגיונר המפתיע של הקיץ (אינסטגרם)אור אינברום וסוכנו דודו דהאן. הליגיונר המפתיע של הקיץ (אינסטגרם)

בן רייכרט – זולטה וורחם (ליגה בלגית)
ליגיונר נוסף בבלגיה. ויותר מכך, ליגיונר נוסף שיוצא מהפועל תל אביב, שכזכור ירדה לליגה הלאומית. לא מעט קרדיט מגיע כמובן לסוכנו של הקשר, דודו דהאן, שבזכות קשר הענפים בבלגיה סידר לשחקן שלו חוזה בזולטה וורחם, כי אם לשפוט לפי שתי העונות האחרונות אצל האדומים, קשה לראות איך היה מקבל חוזה בבלגיה. רייכרט שספג 15 צהובים בעונה האחרונה יצטרך להתמתן יותר, להירגע ולהבין שהוא חייב להיות יותר אחראי. בכל מקרה, אולי השקט והריחוק מהתקשורת יעשו לו טוב. במקרה הכי גרוע, הוא יחזור לחוזה עתק באחת הקבוצות בארץ. כמו רבים וטובים לפניו.

אריאל הרוש – אנורתוזיס (ליגה קפריסאית)
הליגיונר האחרון שיצא מהפועל תל אביב. לאחר ירידת הליגה היה ברור שהשוער לא יישאר אצל האדומים והשאלה הייתה האם הוא יישאר בארץ או ינסה את מזלו בחו”ל. השוער שחווה שנים לא פשוטות מאז עזב את בית”ר ירושלים בטונים צורמים, ינסה לשקם את הקריירה הדועכת שלו אצל רוני לוי, דבר שיקל עליו את המעבר לאי השכן.

קובי מויאל – ניו יורק קוסמוס (הליגה הצפון אמריקאית)
הקשר הוותיק שמיעט לשחק אשתקד במדי בית”ר ירושלים, החליט לצאת ולנסות את מזלו בחו”ל בפעם השנייה בקריירה שלו, אחרי שבפעם הראשונה יצא למולדובה לשריף טירספול איתה זכה באליפות מולדובה, כאשר זו גם הייתה עונתו הטובה ביותר מאז. אחרי שנתיים קשות במכבי חיפה ועונה לא פשוטה כאמור בבית”ר, קובי מויאל ינסה לחזור לעצמו ובעיקר לראות דשא.

אלי אלבז – אפולון סמירני (ליגה יוונית)
עוד שחקן שירד ליגה, אבל הצליח למצוא לעצמו קבוצה באירופה. עם תשעה שערים בכל העונה וארבעה בשלושת המחזורים האחרונים, נישא על גלי ההצלחה שלו, ניצל אלבז את המומנטום וחתם אצל העולה החדשה לליגה היוונית. הליגה הזו לא קלה והחזירה כבר ישראלים עם הזנב בין הרגליים ממנה כמו ביברס נאתכו ואייל גולסה. אלבז יקווה לא לחזור בתום העונה או במהלכה ולתקוע יתד.

סיראז’ נסאר – קוקסי (ליגה אלבנית)
אחרי שחתם לשלוש שנים בבני סכנין בקיץ, נסאר שפתח ב-16 משחקים בעונה החולפת והיה שותף ב-29 משחקים בעונה שעברה, החליט לנסות את מזלו כליגיונר וחתם אצל אלופת אלבניה, שתשחק במוקדמות ליגת האלופות.

גידי קאניוק – פחטקור טשקנט (ליגה אוזבקית)
גם המעבר הזה הגיע משום מקום והיה מפתיע מאוד; כולם חשבו שקאניוק ימשיך עונה נוספת, ימשיך להתקדם ויחכה לתום החוזה שלו על מנת לעזוב את מכבי פתח תקווה, אך הקשר הצעיר שמתחתן הקיץ החליט לעבור במפתיע לקבוצה האוזבקית, שמודרכת על ידי לא אחר מאשר שוטא ארבלדזה, אקס מכבי תל אביב. קאניוק סיפק עונת שיא עם תשעה שערים וארבעה בישולים.

רן בן שמעון – נבחרת קפריסין
עוד החתמה מפתיעה; המאמן כבר התחיל להכין את העונה הקרובה של מ.ס אשדוד אצלה היה חתום, אלא שאז הגיעה ההצעה הקוסמת והמפתיעה מהאי השכן. רב”ש לא חשב פעמיים ומיד ביקש שחרור, שגם הגיע לבסוף. בקפריסין המאמן זכור לטובה אחרי שהוביל את לרנקה למקום הרביעי בעונת 2012/13, אחרי שהביא את האליפות ההיסטורית ההיא לעירוני קריית שמונה. לבן שמעון נותרו בקמפיין הנוכחי עוד ארבעה משחקים מול בוסניה, אסטוניה, יוון ובלגיה, כאשר לא נותר לו סיכוי להעפיל למונדיאל ברוסיה.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה