לא מעט פעמים אנו שואלים את עצמינו מדוע ישראל, מדינה שכל כך חיה ספורט, לא מצליחה לרשום הישגים מידי רבים בענפים שונים. יבכן, עמותת “ערכים בספורט” טוענת שאחת הסיבות היא פרישה מוקדמת, ובדיוק את זה היא רצתה לחקור.

במחקר ראשון מסוגו, העמותה בדקה את הסיבות לפרישה בקרב בני נוער העוסקים בענפי ספורט המובילים (כדורגל, כדורסל וטניס) בגילאי 13-16. המחקר חקר 152 נשאלים.

ומה הוא גילה? הסיבה העיקרית לפרישה מספורט היא לחץ מהמסגרת הלימודית (36%). הסיבה השנייה שצוינה לפי הסדר (34%) היא סיבות חברתיות.

כדורגל (רדאד ג'בארה)כדורגל (רדאד ג'בארה)

היו עוד שלוש סיבות, כל אחת עם 20%: תחושת מתח לקראת האימונים או המשחקים, חוסר ביטחון ברמה התחרותית וחוסר הערכה מצד המאמן. אם נתמקד בנשאלים שעוסקים בכדורגל, 43% מהם הצביעו שהסיבה העיקרית היא מעבר של עיר או קבוצה.

אצל ספורטאים בנים, הסיבות החברתיות במקום הראשון והלחץ בלימודים במקום השני. שונות נוספת בין ספורטאים לספורטאיות נגעה לנושא הביטחון האישי. אצל הבנות, 30% מציינות כסיבה לפרישה חוסר ביטחון ברמת משחק, כשאצל הבנים סיבה זו לא מופיעה בין שש הסיבות המרכזיות.

בתוכניות שמקדמת עמותת “ערכים בספורט” במועדוני הספורט השונים, אנשי המקצוע מטעם העמותה שמים דגש על 4 מ-5 הגורמים הללו: חיזוק הפן החברתי, לימוד וויסות, שליטה רגשית ומסוגלות אישית וכן חיזוק הקשר בין המאמן לשחקן. העמותה מפעילה תוכניות שמטרתן לקדם תרבות ספורט ארגונית מתקדמת בהתאם למודלים שהוכחו כיעילים במדינות הספורט המובילות בעולם.

“רבים חושבים שישראל מאבדת ספורטאים מצטיינים בגלל השירות הצבאי, אבל זה לא מדויק, שכן הצעירים עוזבים את הספורט עוד הרבה קודם, בגילאי הילדים והנערים, אמרה בתאל גרבי, מנכל”ית ערכים בספורט. “לצד השקעה של המדינה במתקנים ואנשי מקצוע איכותיים, נדרש ליווי ברמה החינוכית והחברתית כדי להעניק לנערים ולנערות את התשתית הראויה להפוך לספורטאים וכן בניית תרבות ארגונית המושתתת על ערכי ליבה במועדון, לצד פיתוח וליווי מנהלים ומאמנים”.

ברק יצחקי מוצג כמאמן בית"ר ירושלים
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה