האם יוטלו סנקציות על איגוד הכדורסל לאחר שוועדת המשמעת שלו זיכתה את השחקנית דרו אדלמן משימוש בחומרים אסורים ללא סמכות? שחקנית נבחרת ישראל ב-3X3 נתפסה על ידי הסוכנות הלאומית למניעת סימום בספורט עם אמפטמין, אך למרות זאת האיגוד מתיר לה לחזור לשחק - ובעקבות המקרה, הסוכנות העולמית WADA עלולה לנקוט בצעד קיצוני נגד הכדורסל הישראלי.

כזכור, לפי כחודש הודיעה הסוכנות הישראלית כי שחקנית הכדורסל דרו אדלמן נתפסה על שימוש באמפטמין. היא הייתה אמורה להתייצב אתמול (רביעי) לשימוע בסוכנות הלאומית למניעת סימום, אך פרקליטה, עו"ד יוסי גאייר, הודיע כי היא לא תופיע אליו, כך שהוא לא התקיים בסופו של דבר.

ההליך המשפטי במסגרת הסוכנות הלאומית למניעת סימום בספורט רק בראשיתו. הליך השימוע הוא השלב הראשון במסגרת ההליך שאמור להתנהל בחודשים הקרובים, אך באיגוד הכדורסל כבר הודיעו ביום חמישי האחרון: "ועדת המשמעת של איגוד הכדורסל זיכתה את דרו אדלמן משימוש בחומרים אסורים".

אלא שההחלטה הזו של איגוד הכדורסל לא תקפה ולא רלוונטית. ב-2021 פורסמו חוקי WADA המעודכנים, לפיהם הסוכנות הישראלית, הסוכנות הבינלאומית או הגופים הבינלאומיים שמנהלים את הענף כמו פיב"א - הם הארגונים היחידים שיכולים לקיים הליך משפטי נגד שחקנית שנתפסה עם חומרים אסורים בגופה. לפיכך, האיגודים המקומיים בישראל, כמו איגוד הכדורסל, לא רשאים לעשות זאת.

דרו אדלמן ונופר חדד (באדיבות איגוד הכדורסל בישראל)דרו אדלמן ונופר חדד (באדיבות איגוד הכדורסל בישראל)

בהחלטת ועדת המשמעת של איגוד הכדורסל נכתב: "הנאשמת כפרה באישום. לטענתה היא נטלה תרופה ב-6.1.2024 בשל בעיות סינוסיטיס וגודש באף הידועה בשם hydrochloride pseudoephedroime (הטעות במקור, א.מ). תרופה זו מכילה חומר הידוע בשם אמפטמין, חומר האסור בשימוש מעל 150 מ"ג ונמצא בטופס הבדיקה של השחקנית מיום 6.2.2024 מבלי שצויינו כמות או שיעור החומר הנ"ל".

בהחלטה, עליה חתומים צבי רויזן ועזרא האוזנר שהם דיינים ותיקים ומנוסים, אף נכתב: "הוכח בפנינו כי השחקנית עברה ב-2014 ניתוח אף עקב בעיות של סינוסיטיס וגודש באף, ומאז היא נוטלת תרופה זו באופן קבוע. השחקנית טופלה עקב הבעיה הנ"ל בדרכי הנשימה גם בארץ על פי התיעוד שבידינו. עובדה זו מופיעה במסמך של ד"ר יוסי וייס, רופא איגוד הכדורסל, מיום 11.3.2024. הרופא מציין כי התרופה הנ"ל כוללת החומר הידוע בשם Sudafed שמכין אמפטמין ושניתן לה ללא מרשם בארה"ב כמוצר מדף".

בעקבות זאת, ועדת המשמעת של איגוד הכדורסל אומנם זיכתה את דרו אדלמן משימוש בחומרים אסורים, אך בדיון הזה ייתכן והיו לכאורה כמה שגיאות. לטענת מומחים בתחום: "התרופה המדוברת לא מכילה אמפטמין. רופא הנבחרת טען שהיא נטלה תרופה שיש בה סודאפד, וזה אכן נכון, אבל לחומר הזה אין קשר לאמפטמין. סודאפד מכיל פסאודואפדרין, חומר שאומנם גם נמצא בקבוצה של החומרים ממריצים, אבל מדובר בחומר אחר. אמפטמין הוא מולקולה אחרת והיחס אליו הוא אחר".

גם על פי הרשימה האסורה של WADA, אכן מדובר בחומרים שונים - פסאודואפדרין ואמפטמין נמצאים בקבוצות שונות של חומרים והענישה עליהם היא שונה. במקרה של מציאת פסאודואפדרין בגופו של ספורטאי הוא יקבל עונש מקסימלי של שנתיים, בעוד שאמפטמין עלול להוביל להרחקה של ארבע שנים משום שמדובר בממריץ מסוכן יותר.

בדיוק בגלל החלטות מהסוג הזה איגוד הכדורסל לא רשאי לדון בתיק של עבירה על שימוש בחומרים אסורים. מעבר לזה שלדיינים אין סמכות לקבל החלטות על כך - במיוחד אם מדובר בשחקנית נבחרת ישראל בכדורסל 3X3, משום שבמקרה כזה יש לאיגוד אינטרס שתחזור לשחק לכאורה - ההחלטה של ועדת המשמעת באיגוד הכדורסל למעשה ממחישה את הצורך בבית דין חיצוני ומקצועי שמבין במה הוא עוסק. אמפטמין זה לא חומר שאפשר להקל בו ראש כי הוא חומר בדרגת סיכון גבוהה על פי WADA.

רופא שעוסק ברפואת ספורט ציין: "זה לכאורה אותו חומר בשינוי הרכב קטן שנועד לייבש ריריות במקרה של נזלת או גודש באף. אם איגוד הכדורסל חושב שהוא יכול לפעול באופן עצמאי ולקבל החלטות, מן הראוי שגורמי המקצועי יזהירו אותו. WADA זה גוף נושך עם סמכויות רבות, זה לא צחוק. הוא עלול להטיל על האיגוד הישראלי סנקציות".

שוב, הסמכות לקבוע מה יהיה עונשה של השחקנית קיימת אך ורק בידי הסוכנות למניעת סימום בישראל, הסוכנות העולמית WADA או פיב"א. בעקבות זאת, כאמור, לאדלמן נקבע שימוע במסגרת הסוכנות הישראלית שמנהלת את ההליך נגדה, שימוע שנועד לקבלת החלטה זמנית לגביה, אך היא לא הופיעה אליו. בהמשך יחל ההליך המשפטי בעניינה.

לעת עתה, אדלמן בהשעייה עד להודעה חדשה. אם היא תחזור לשחק במכבי רמת גן על סמך החלטת ועדת המשמעת של איגוד הכדורסל שזיכה אותה, השחקנית תהיה בבעיה ולמעשה תבצע עבירת סימום נוספת כל עוד היא תשתתף במשחקים תחת הרחקה, כך שהעונש שלה עלול להיות גדול יותר. בנוסף, במקרה שכזה גם הקבוצה שלה עלולה לעמוד לדין על עבירת סימום, וגם איגוד הכדורסל כמובן על כך שלכאורה הטעה אותה ולא כיבד את החלטת הסוכנות הישראלית לה הוא מחויב. בעקבות ההתנהלות בפרשה של אדלמן, הכדורסל הישראלי בסכנה.

עו"ד יוסי גאייר, שמייצג את השחקנית, לא מסר את התייחסותו לטענות.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה