עמותת הפועל חיפה כדורסל – לב אדום, מהעמותות הוותיקות והפעילות בספורט הישראלי, נקלעה לאחרונה למשבר כלכלי עמוק המאיים על עצם קיומה. בדיון שנערך השבוע בבית המשפט המחוזי בחיפה בפני סגנית הנשיא, השופטת בטינה טאובר, נדונה בקשה לפירוק העמותה לצד בקשה להפעלתה הזמנית באמצעות מינוי בעל תפקיד. מי שהגישו את הבקשה הם ראובן אלקס, יאיר לווינשטיין, משה מילר, ודורון קימלוב, ארבעה אנשי עסקים אוהדים מסורים של הקבוצה, שטענו כי השקיעו מכספם הפרטי סכומים גבוהים לאורך השנים כדי להחזיק את המועדון בחיים.
העמותה מפעילה מועדון כדורסל רחב היקף, ובמרכזו קבוצת הבוגרים של הפועל חיפה המשחקת בליגת העל, אך גם קבוצות ילדים ונוער רבות, כולל מסגרות ייחודיות לבעלי מוגבלויות. מעבר לחשיבותה המקצועית, נטען כי העמותה מהווה עוגן חברתי משמעותי בעיר חיפה וסביבתה, עם קהל אוהדים רחב ונאמנות רבת שנים.
בסופו של דבר, בית המשפט המחוזי בחיפה אישר את בקשת ארבעת האוהדים להפעלה זמנית של עמותת הפועל חיפה כדורסל למשך 90 יום, תוך מינוי שני בעלי תפקיד זמניים לניהול העמותה, ביניהם עו"ד רון חכים, וזאת על רקע היכרותם עם פועלו ויכולותיו למרות התנגדות רשם העמותות והממונה על חדלות פירעון – וזאת במטרה לאפשר שיקום אפשרי של הקבוצה ולהבטיח את המשך פעילותה הספורטיבית והקהילתית.
שחקני הפועל חיפה במשחק מול רמת גן (שקד אבן, באדיבות מכבי רמת גן)למרות ההישגים המרשימים בשנים האחרונות – טיפוס מליגות נמוכות עד לליגת העל והשתתפות במסגרות אירופאיות – העמותה נקלעה לחדלות פירעון. בין הסיבות העיקריות: מגבלות הקורונה, מלחמת חרבות ברזל שהובילה לקיצוץ בתקציבי תמיכה ממלכתיים ומוניציפליים, חילופי מאמנים, פציעות רבות וירידה בהכנסות ממנויים.
על פי הבקשה, חובות העמותה עומדים על כ-10.8 מיליון שקלים, כאשר ללא מימון חירום – אין באפשרותה לסיים את עונת המשחקים הנוכחית, מה שעלול לפגוע גם בעתיד בתמיכות שהיא עשויה לקבל. על אף הערבויות שהופקדו באיגוד הכדורסל, העמותה נחשבת כחדלת פירעון ואין באפשרותה להמשיך לפעול ללא התערבות חיצונית.
כדי למנוע את פירוק העמותה, הציעו המבקשים להעמיד מימון ביניים בסך של כ-613 אלף שקלים, בכפוף למינויו של עו"ד רון חכים כבעל תפקיד זמני. חכים הוא שותף של עו"ד ליאור מזור שמייצג את המבקשים, מה שהוביל לטענות בדבר ניגוד עניינים מצד נציגי המדינה ובעלי עניין נוספים בדיון.
למרות התנגדות זו, המבקשים הציגו תוכנית הפעלה ל-90 יום שנבנתה על ידי רואה החשבון בן יעקב, ובה נכתב כי ניתן להפעיל את העמותה ללא גירעון ואף עם פוטנציאל לרווח תזרימי, אם יתקבל המימון המובטח. עוד נטען כי מימון זה יבטיח את תשלום השכר לשחקנים שלא קיבלו את שכרם בפברואר ומרץ השנה.
במהלך הדיון, הציע בית המשפט פשרה לפיה ימונו שני בעלי תפקיד – עו"ד חכים לצד נציג מתוך רשימת המומלצים של הממונה על חדלות פירעון – אך רשמת העמותות והממונה עמדו על כך שימונה בעל תפקיד יחיד, בטענה שהיקף התיק אינו מצדיק מינוי כפול. בכך, נותרה השאלה הפתוחה: כיצד ניתן יהיה להפעיל את העמותה בפועל, ללא המימון המותנה במינוי חכים.
השופטת טאובר ציינה כי יש טעם לפגם בעמדת המדינה, במיוחד כשנשקפת סכנה ממשית להפסקת פעילות חשובה לקהילה ולענף הכדורסל. היא אף הפנתה לדוגמה דומה מעולם חדלות הפירעון – הפועל אוסישקין תל אביב – שבה הושג פתרון דומה.
סוגיית מינויו של עו"ד חכים ועתיד העמותה כולה תמשיך להתברר בדיונים הקרובים, אולם ברור כבר עתה כי מדובר באבן בוחן חשובה למערכת היחסים בין אוהדים, עמותות ספורט והמדינה. הפועל חיפה אמנם נאבקת על חייה, אך רוח ההתנדבות והתמיכה העמוקה שמובילים האוהדים – עוד עשויים להשאיר אותה על המפה.
לבסוף, עלו שאלות באשר ליכולת לגייס את המימון הנדרש ממקורות נוספים כמו משרד הספורט, עיריית חיפה או הספונסרים, אך הובהר כי אין ודאות לגבי לוחות הזמנים וההתחייבויות שלהם. לפיכך, העמדה שנשמעה בבית המשפט הייתה שיש לאשר את תוכנית ההפעלה המותנית בתמיכה הכספית של המבקשים, גם אם הדבר יצריך חריגה מסוימת מן הנוהל הרגיל.
ההכרעה הסופית טרם ניתנה, אך ברור שהמשפט הזה לא עוסק רק בכספים ובמינויים – אלא גם באמונה של קהילה שלמה בעתידה של קבוצת כדורסל אהובה. הפועל חיפה אמנם נמצאת כעת על סף קריסה, אך רוחם של אוהדיה ותקוותיהם ממשיכות להיאבק על הזכות לקיום, לפרק חדש ולתחייה מקצועית מחודשת.