14 בנובמבר 2021, כ-58 אלף פורטוגלים באצטדיון האור בליסבון היו מוכנים להעפלתה של הנבחרת המקומית למונדיאל. אחרי שתי דקות, הכל הלך לפי התכניות של כריסטיאנו רונאלדו וחבריו, שעלו ליתרון מוקדם ונראו בדרך הבטוחה ישירות לגביע העולמי. אבל הם לא דמיינו שהנבחרת שממול תקלקל להם את התכניות, בדרך לדרמת ענק בסיומה אלכסנדר מיטרוביץ’, מי אם לא הוא, יעניק לסרביה 1:2 בדקה ה-90 ויעלה את הנבחרת מהבלקן מהמקום הראשון ישירות לטורניר בקטאר. במונדיאל 2018 היא הודחה בשלב הבתים.

הסלסאו נשרו לפלייאוף והעפילו ממנו בקלות למונדיאל, אך הדרמה בבירת פורטוגל הייתה ללא ספק הגדולה ביותר במשחקי המוקדמות. מעבר לזה, היא הראתה לעם הסרבי שאחרי שנים של נבחרות מוכשרות אך בו בזמן לא מחוברות שכשלו במעמדים מחייבים בזו אחר זו, הפעם עושה רושם שלסוללת הכוכבים מהבלקן יש גם אופי, כזה שמאפשר לה “לבוא מלמטה” ולהפתיע נבחרות גדולות ממנה. 

מיטרוביץ' אחרי ההדחה ב-2018 (רויטרס)מיטרוביץ' אחרי ההדחה ב-2018 (רויטרס)

ההיסטוריה חוזרת

וזה בדיוק מה שנבחרת סרביה תצטרך לעשות במונדיאל הקרוב. ההגרלה האכזרית זימנה לה את “בית המוות”, שכולל את קמרון, שווייץ וברזיל, כאשר לשתי האחרונות גם הפסידה בשלב הבתים לפני ארבע שנים ושלושה חודשים בדיוק במונדיאל בצרפת, בדרך להדחה מוקדמת ומאכזבת נוספת. מאמן הנבחרת דאז, מלאדן קרסטאיץ’, מאמנה לשעבר של מכבי תל אביב, ספג קיתונות של ביקורות דווקא מהשחקנים, זאת בעקבות החלטות משונות כמו למשל העברת סרט הקפטן מזרועו של ברניסלאב איבאנוביץ’ לאלכסנדר קולארוב רגע לפני הטורניר וכן טענות כי המאמן נותן עדיפות לשחקנים המשתייכים לסוכנות של פאלי רמאדני, אחד הסוכנים הסרבים הגדולים בעולם. 

מלאדן קרסטאיץ'. ספג המון ביקורות (רויטרס)מלאדן קרסטאיץ'. ספג המון ביקורות (רויטרס)

מאז, נבחרת סרביה חוותה חוסר יציבות על הקווים. ליובישה טומבקוביץ’ הוותיק ואיליג’ה סטוליקה לא הצליחו להביא את הבשורה ואחרי הכישלון באי ההעפלה ליורו אחרי ההפסד בפנדלים לסקוטלנד בפלייאוף, מי שמונה לתפקיד ב-2021 היה מאמנו דראגן סטויקוביץ’, תחתיו קרע ערן זהבי רשתות בגוואנגז’ו ר.פ הסינית. במקרה או שלא, זו גם הייתה השנה שבה דושאן ולאחוביץ’ פרץ לתודעה של כלל הכדורגל העולמי עם המעבר המתוקשר ליובנטוס בינואר האחרון, מה שהוביל את החלוץ להפוך לבורג משמעותי מאוד בקמפיין מוקדמות המונדיאל לצידו של המלך הבלתי מעורער של הנבחרת, אלכסנדר מיטרוביץ’. 

דראגן סטויקוביץ' (רויטרס)דראגן סטויקוביץ' (רויטרס)

כישרון בלתי נגמר בהתקפה

אין הרבה נבחרות שמתהדרות בארסנל התקפי דומה לזה של סרביה. את הקישור שלה מנהיג כוכבה של לאציו ומלך בישולי הסרייה א’, סרגיי מילינקוביץ’ סאביץ’, כאשר לצידו משחק המנהיג של אייאקס בשנים האחרונות, דושאן טאדיץ’. כשקרסטאיץ’ ניסה את שיטת שלושת הבלמים הוא ספג אש גדולה במדינה, אך כעת גם בבלקן הבינו שעל מנת להביא לידי ביטוי את פיליפ קוסטיץ’ מיובנטוס כווינגבק שמאל ואת צמד החלוצים ולאחוביץ’ את מיטרוביץ’, אין מנוס מ-3-5-2. 

דושאן ולאחוביץ'. מעניק עוד עומק (רויטרס)דושאן ולאחוביץ'. מעניק עוד עומק (רויטרס)

ועדיין, כל סוללת הכוכבים הזאת עומדת בצילו של איש אחד, גדול במיוחד –אלכסנדר מיטרוביץ’. זו הנבחרת שלו. אחרי שפירק את הצ’מפיונשיפ בעונה שעברה עם 43 שערים, חלוצה של פולהאם, שהבקיע את אחד השערים החשובים בתולדות הנבחרת במשחק בליסבון, עושה בדיוק את אותו הדבר בפרמייר ליג ועושה רושם שגם בקוטג’רס וגם בנבחרת, כולם עובדים בשבילו. לפני תחילת העונה, רבים הטילו ספק ביכולת של מיטרוביץ’ לרשום מספרים דומים בפרמייר ליג, לאחר שבעונתו האחרונה בליגה כבש שלושה שערים בלבד, אך הסרבי דאג להשתיק את כל המבקרים והספקנים כשכבש כבר תשעה שערים העונה בפולהאם.

הכל בראש

המערך שבו משחקת סרביה מושתת בעיקרו על משחק האגפים שלה, דרכם מגביהים שחקני האגף פעם אחר פעם כדורים שרובם ככולם פוגשים את ראשו של החלוץ המתנשא לגובה 189 סנטימטרים. לדעת רבים, מיטרוביץ’ הוא הנוגח הטוב ביותר בכדורגל העולמי נכון להיום. כעת, עם ולאחוביץ’ שמבצע תנועות אלכסוניות ומטריד בצורה אינסופית את ההגנה גם על הקרקע וגם באוויר, השניים נחשבים לאחד מצמדי החלוצים המסקרנים והקטלניים ביותר שנראה בקטאר. לוקה יוביץ’, שעדיין מתקשה לבוא לידי ביטוי בפיורנטינה בליגה האיטלקית, יעניק גיבוי מהספסל. 

אלכסנדר מיטרוביץ'. הרבה תלוי בו (רויטרס)אלכסנדר מיטרוביץ'. הרבה תלוי בו (רויטרס)

אם בכל זאת מחפשים נקודת תורפה בנבחרת הסרבית, הרי שהיא נעוצה בכל הקשור לחלק ההגנתי. מערך שלושת הבלמים של סטויקוביץ’ עובד טוב עד כה, אך בחלק האחורי אין לסרבים שחקנים בעלי שם עולמי כמו בהתקפה. ניקולה מילנקוביץ’ מפיורנטינה הוא אולי השם הבולט ביותר, כאשר שאר שחקני ההגנה מגיעים מקבוצות דרג שני-שלישי בליגות הגדולות, כשחלקם אף מגיעים מליגות פחות מוכרות. גם במרכז השדה, בשונה מבעבר אז שיחק שם נמניה מאטיץ’, משחקים שמות יותר “אנונימיים”, כשמי שעשוי להתגלות כהפתעה הנעימה הוא קשרה של טורינו, סשה לוקיץ’.

סרביה כבר למודת ושבעת אכזבות. בכל זאת, נבחרת שמצליחה לייצר כל כך הרבה כוכבים לטופ של הכדורגל העולמי מדי עונה לא יכולה להרשות לעצמה לא להצליח לעבור את שלב הבתים באף טורניר מאז 1998. הפעם, רבים בעולם הכדורגל סבורים שהחבורה של דראגן סטויקוביץ’ עמוסה בכישרון ובהחלט מסוגלת להיות סוס שחור גם במה שמסתמן כבית המוות של הטורניר. יש לה את כל הכלים לעשות את זה, ובכל אופן, כשמדובר בסרביה, לטוב ולרע, זה בטוח הולך להיות מעניין. 

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה