בימים האחרונים העולם סוער בגלל המונדיאל בקטאר, לאחר שהמדינה המארחת החליטה לאסור על מכירת אלכוהול במרחב הציבורי ולאסור על כל תמיכה בהומוסקסואלים במהלך משחקי גביע העולם. המחאה של נבחרת גרמניה לפני המשחק נגד יפן אתמול (רביעי), כאשר כל השחקנים שמו יד על הפה ולמעשה סימנו תנועת השתקה שמדגישה כי פיפ”א מונעת מהם למחות לטובת זכויות הקהילה הלהט”בית בקטאר, הייתה יצירתית והעבירה מסר חזק.

כזכור, מדינות מערב אירופה דרשו מפיפ”א לאפשר מזיגת בירה במגרשים, אך הקטארים אסרו על מכירת אלכוהול באצטדיונים במהלך המונדיאל בטענה כי זה נוגד את חוקי האיסלאם. בנוסף, היו נבחרות מערביות שדרשו למחות על היחס של המדינה המארחת כלפי הלהט”בים, כאשר הן תיכננו להביע תמיכה בהם בשיתוף פעולה בין הקפטנים יופיעו עם סרט על הזרוע עליו יהיה כתוב “אהבה אחת” בצבעי הקשת שמסמלים את הקהילה הגאה, אלא שפיפ”א דרשה לכבד את הקטארים ואף הזהירה כי יהיו עונשים על כל אקט שכזה בגלל שמדובר ב”מחאה פוליטית” לכאורה. לכן כמה ימים לפני המונדיאל הקפטנים ירדו מהרעיון.

הקטארים עשו הכל כדי לדכא את המחאות והדרישות של המערב. כל מה שנראה כמו צבעי הגאווה על גבי חולצות, דגלים, כובעים או צעיפים שרק חשודים ככאלה שתומכים בקהילה הלהט”בית לא הוכנסו לאצטדיונים בהוראות מגבוה. האירופאים זועמים על כך שאפילו לא נותנים להם למחות נגד זה. אז מה עשה מנואל נוייר, השוער והקפטן של גרמניה? עלה עם הסרט הזה בצבעי שחור ולבן, כך שהשופט שניגש אליו נראה מבולבל ולא היה יכול להעניש אותו. טוב שלא ביקש ייעוץ משפטי כדי לדעת איך להתייחס לסוגיה.

התקציר באדיבות כאן 11 - המשדר הרשמי של מונדיאל 2022

עד כה, רק אישה אחת באמת הצליחה להביא את המחאה ליציעים. הפוליטיקאית הדנית הלה ת'ורנינג שמידט ניצלה את כוחה כדי להיכנס למשחק עם שמלה כחולה, כאשר על השרוולים שלה היו צבעי הקהילה הגאה בעיצוב מיוחד. היא אף צולמה בדוחא ליד שייחים מקומיים והצבעים הללו בלטו ממרחק רב. אף אחד לא הוציא אותה מחוץ לאצטדיון במשחק של נבחרתה וזה אף פורסם בחשבון האינסטגרם שלה לראווה.

מבחינת האירופאים מדובר במונדיאל מביש, לכאורה, הרי שהוא אמור לאגד ולאחד את כל העולם, ללא הבדל של דת, גזע, מין או נטייה מינית. אלא שיש לזה גם צד אחר, הצד של העולם המוסלמי שלראשונה מארח טורניר ענק שכזה ומבקש לכבד את המנהגים שלו.

המניות של קטאר עלו פלאים בעולם הערבי מאז פתיחת המונדיאל, משום שהמדינה לא התקפלה בפני המערב ודרישותיו. בתקופה האחרונה כל העולם הערבי נשא עיניו לעבר קטאר, ובהתחלה הוא די זלזל בה על כך שהצליחה להפוך למדינה האיסלאמית הראשונה שמקבלת את ההזדמנות לארח את המונדיאל למרות שהיא קטנה וצעירה, אך כעת מוסלמים רבים דווקא מעריכים אותה יותר. למה? כי הקטארים נותרו יציבים בדעותיהם והקפידו על העקרונות והאמונות שלהם, למרות הלחץ הבינלאומי הכבד לכפות עליהם את הנורמות של מדינות המערב.

מנואל נוייר וסרט הקפטן שעורר דילמה אצל השופט (רויטרס)מנואל נוייר וסרט הקפטן שעורר דילמה אצל השופט (רויטרס)

רבים בעולם הערבי שמחו מכך שהקטארים לא ניסו לרצות את המערב, כמו באמירויות או במדינות מוסלמיות אחרות. הם זוכים לאהדה גדולה לאחר שאיסור מכירת האלכוהול נשאר כפי שהוא ולא “זלג” לאזרחים המקומיים. גם משום שהם לא התקפלו בנושא של קבלת הלהט”בים שהוא חוק בל יעבור בדת. בנוסף, קטאר קיבלה עוד נקודות זכות לאחר שלא הכניסה ישראלים לשטחה עד שמדינת ישראל הסכימה להטיס פלסטינים ביחד איתם באותו המטוס מתל אביב לדוחא, למרות שפיפ”א לחצה שזה יקרה בלי קשר.

לכל אורך הדרך הקטארים לא התפשרו ועמדו יציבים מאחורי המנהגים שלהם, תוך שהעבירו לכאורה מסר לאורחים מהמערב: “אם אתם באים אליהו הביתה, אתם תתנהגו לפני הכללים שלנו”. לכן, בעיני המוסלמים קטאר הפכה להיות סמל לחוזקה ודוגמה כיצד יש לעמוד זקוף מול העולם ולשמור על הערכים שלך.

אוהדי קטאר. המעמד של מדינתם רק מתחזק בקרב המדינות הערביות (רויטרס)אוהדי קטאר. המעמד של מדינתם רק מתחזק בקרב המדינות הערביות (רויטרס)

דווקא בזמן שהגרמנים מוחים נגדה, קטאר רק הולכת ומחזקת את מעמדה בעולם הערבי. זה בא לידי ביטוי גם בשטח כמובן. מבין כל האוהדים שמגיעים לקטאר, יש נוכחות ברורה בעיקר של קהלים ממדינות מוסלמיות, כמו טוניסיה, מרוקו, ערב הסעודית ואיראן. העולם הערבי נהנה מקטאר ומרגיש מחובר אליה ולמונדיאל יותר מאי פעם. אפילו דגלי אש”ף נתלים בדרך קבע ביציעים וברחובות קטאר בתקופה זו של השנה, כך שבמובן מסוים הם “החליפו” את דגלי ישראל שהיו מקשטים את היציעים באירועים דומים. הפערים בין המזרח למערב רק הולכים וגדלים כאן בקטאר - והם גם יישארו כך עד לשריקת הסיום.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה