קצת יותר משנה אחרי שהמשלחת הישראלית חזרה עם ארבע מדליות מאולימפיאדת טוקיו, הספורט הישראלי נמצא כבר בעיצומן של ההכנות למשחקים האולימפיים הבאים. בגלל דחיית המשחקים מקיץ 2020 ל-2021 בעקבות ההתמודדות עם מגפת הקורונה, מהרגע שהאירוע הגדול ביפן הסתיים - נותר למעשה זמן קצר עד להופעה הבאה של הישראלים במשחקים האולימפיים הבאים. כעת, פחות משנתיים לפתיחתה של אולימפיאדת פאריס 2024, הספורט הישראלי נמצא כבר בשיא ההכנות.

בשנה זו הספורט האולימפי עבר קפיצת מדרגה מדהימה. נבחרת הנוער בכדורגל העפילה לגמר אליפות אירופה ובוועד האולימפי ממתינים לראות האם תהיה נבחרת בכחול-לבן גם בטורניר הכדורגל האולימפי בו ישתתפו 16 נציגות, דור חדש של ספורטאים איכותיים פרץ לתודעה עם זכיות באליפויות העולם ואירופה, יש אלופת אירופה חדשה בג'ודו, ויש גם מדליות זהב באליפויות אירופה באתלטיקה, שחייה והתעמלות, שהם שלושת ענפי הליבה של המשחקים האולימפיים.

עד כאן, הכל מעולה. אלא שמעתה יתחיל לו המירוץ להשגת הקריטריונים לאולימיפאדת פאריס 2024. אז מהם אותם הקריטריונים אותם הם צריכים להשיג? כמה ספורטאים צפויים להיות במשלחת האולימפית ולכמה מדליות אפשר לשאוף? שנתיים לפני הדבר האמיתי, ONE עם ההערכות למה שצפוי להיות בנבחרת הישראלית במשחקי פאריס 2024, לפי הענפים השונים, הקריטריונים שנקבעו ובהתבסס על ההישגים האחרונים של כל ספורטאי. יש לציין, כי הדברים מיוחסים למצב הנוכחי של הענפים האולימפיים המובילים ובהתבסס על השערות בלבד.

אופניים:

אחרי הפרישה של הרוכב האולימפי שלומי חיימי, תומר זלצמן נראה כמו מועמד מוביל לזכות בייצוג המדינה באופני הרים במשחקים האולימפיים הקרובים. יש עוד שלושה צעירים שיתמודדו מולו. באופני כביש, יכולים להגיע לפאריס גבר ואישה, כאשר הכניסה לשם תהיה ככל הנראה דרך הדירוג של נבחרת, כאשר עומר שפירא ואיתמר איינהורן ועומר גולדשטיין בולטים.

שלומי חיימי (חגי מיכאלי)שלומי חיימי (חגי מיכאלי)

בוולודרום, יש את מיכאל יעקבלב, שהגיע מרוסיה מתחרה בשם ישראל בליגת האלופות של הוולודרום ויוכל להתחרות באליפויות אירופה ועולם בשם ישראל מהשנה הבאה, אבל לא בטוח שהוא יוכל להתחרות בשם ישראל במשחקים האולימפיים בגלל המצב ברוסיה ובגלל שעבר פחות משלוש שנים לפני המשחקים האולימפיים כדי להתחרות במדינה חדשה. בנוסף יש גם את רותם טנא שסיים חמישי באליפות העולם האחרונה.

הקריטריון: באופני הכביש, הנבחרת צריכה להיות בדירוג העולמי, כאשר העמדה הריאלית היא להגיע לדירוג של בין 25 ל-45 המובילות שיקנה כרטיס אחד. באופני הרים, הניקוד המצטבר של שלושת הרוכבים הראשונים מכל מדינה ממאי 2022 ועד מאי 2024 הוא זה שקובע, כאשר 20 מדינות ייכנסו דרך הדירוג העולמי, ויש עוד ארבעה כרטיסים שיחולקו דרך אליפות העולם של 2023 באוגוסט בסקוטלנד - שניים לבוגרים ושניים לרוכבים עד גיל 23, כאשר שני הרוכבים הראשונים בכל קטגוריה שאינם מ-20 המדינות שכבר קיבלו את הקריטריון יקבלו את הכרטיס. בוולודרום, זה ייקבע לפי דירוג המדינות שמתבסס בשיטת אחרת של ניקוד מאירועים גדולים כמו אליפות אירופה, אליפות העולם ושלוש תחרויות נוספות, אבל רק הרוכב הכי טוב מכל מדינה הוא זה שנספר בדירוג הזה.

צפי: כמה רוכבים יהיו בפאריס? לכל היותר, ארבעה-חמישה. בתסריט האופטימלי יהיו לישראל גבר ואישה באופני כביש, נציג באופני הרים ועוד שניים בוולודרום. 

אתלטיקה:

התוצאות האחרונות של האתלטים הישראלים באליפויות אירופה והעולם מוכיחים כי הענף בפריצת דרך משמעותית בקמפיין האולימפי הנוכחי. אם במשחקים האולימפיים הקודמים רוב המשלחת התבססה על המרתוניסטים, עכשיו היא תהיה יותר מגוונת ויותר מצליחה.

לונה סלפטר (רויטרס)לונה סלפטר (רויטרס)

מעל כולן יש לישראל את לונה סלפטר, שסוף כל סוף זכתה במדליה באליפות העולם, כאשר סיימה במקום השלישי בארצות הברית, וכעת היא חולמת על מדליה אולימפית בידיעה שהיא גם מסוגלת להשיג אותה. ללא ספק, לונה מועמדת למדליה בפאריס 2024 אחרי מה שעשתה בעולם בשנים האחרונות, והיא הרבה יותר מנוסה ובשלה לזה.

במרתון לגברים אין סיכוי ממשי למדליה, לאור השליטה המוחלטת של האפריקאים בריצה ל-42.2 הקילומטרים. אם יהיה ישראלי בטופ 10 זה יהיה הישג גדול. מי שמסוגל להגיע לשם, על הנייר, הוא מארו טפרי, המרתוניסט שהגיע לגיל 30 ומגלה יציבות מרשימה, הרי שבאולימפיאדת טוקיו הוא סיים במקום ה-13, באליפות העולם האחרונה הגיע במקום ה-11 ובאליפות אירופה חצה את קו הסיום במקום השני. גשאו איילה, שקבע שיא חלומי ב-10,000 מטר לאחר שירד מ-28 שניות, עבר למרתון וזכה במדליית הארד האירופית כבר בריצת השנייה בקריירה שלו במרתון, כך גם שהוא מראה סימנים של אתלט שעשוי להיות הפתעה גדולה בעוד כשנתיים.

מארו טפרי (טיבור יגר)מארו טפרי (טיבור יגר)

מעבר לכך, חנה מיננקו, האתלטית שמתחרה בקפיצה המשולשת, מגלה יציבות וחוזרת לזכות במדליות בתחרויות החשובות, עם מדליית ארד באליפות אירופה בה היא סיימה על הפודיום לראשונה אחרי שש שנים, וכעת היא מסמנת מטרה לעבור מרחק של 15 מטר בשנתיים הקרובות כדי להגיע מוכנה לתחרות האולימפית. אחרי שסיימה רביעית, חמישית ושישית במשחקים האולימפיים בהם השתתפה, האם הניסיון של חנה יוביל אותה לפודיום? קשה לדעת, אבל מה שלא יהיה, לכולם ברור שאסור להספיד אותה כי היא ספורטאית ענקית.

דיאנה וייסמן, האישה המהירה בישראל, נראתה נהדר בשנה האחרונה ועשתה שיפור משמעותי לשיא הישראלי שעומד על 11.06 שניות ב-100 מטר. אם היא תמשיך להתקדם, ייתכן שתצליח לעשות הישגים משמעותיים יותר. עוד בריצות הקצרות, בלסינג אפריפה, אלוף העולם לנוער בריצת 200 מטר ואחד מארבעת הבודדים שירדו מ-20 שניות ב-200 מטר לפני גיל 20 ביחד עם יוסיין בולט האגדי, מסתמן כמו אצן שיכול לנפץ תקרות זכוכית, אך אין לדעת האם הוא באמת יצליח להגיע רחוק.

יונתן קפיטולניק, הקופץ לגובה שזכה באליפות אירופה עד גיל 20 ובאליפות העולם עד גיל 20, צבר ניסיון בזירה הבינלאומית בתחרויות הבוגרים אחרי שביסס את מעמדו עם העפלה לגמר אליפות העולם. אחרי שעבר רף של 2.30 מטר, נדמה כי קפיטולניק מסוגל להגיע גם למשחקים האולימפיים.

יונתן קפיטולניק (רויטרס)יונתן קפיטולניק (רויטרס)

הקריטריון: עדיין לא פורסמו הקריטריונים הרשמיים לאתלטיקה הישראלית, אבל ההערכה היא כי תנאי הסף של אליפות העולם הם אלה שיכריעו מי יזכה להתחרות באולימפיאדת פאריס. עדיין לא ברור מתי יתחיל הקריטריון ובאיזה תחרויות, כך שצריך לקחת את הכל בערבון מוגבל, אבל אם הולכים לפי הקריטריון של אליפות העולם אז אין ספק כי התוצאות הוקשחו - ועדיין, לאתלטים אסור להרים ידיים, אם יהיו פחות משתתפים שישיגו את הקריטריון ממה שדרוש כדי למלא את מכסת המשתתפים במשחקים האולימפיים, הבאים בתור ייכנסו על פי הדירוג העולמי שנקבע לפי חמש תוצאות שספורטאי עושה בתחרויות הבינלאומיות בהן הוא משתתף, כאשר הניקוד שהוא צובר מכל תחרות מורכב מהתוצאה, המיקום אליו הוא הגיע בתחרות וסוג התחרות.

לפי הקריטריון באליפות העולם, בריצת המרתון התנאים הוקשחו מרף מינימלי של ריצה בפחות מ-2:11:30 שעות לרף של פחות מ-2:09:40 שעות, ועדיין, כבר עכשיו יש כמה וכמה ישראלים שעומדים בקריטריון הזה, כך שבוועד האולימפי יצטרכו לקבוע קריטריון ישראלי ושיטת הכרעה על מנת שיהיה ניתן להכריע מי יתחרו בפאריס 2024. גם הקריטריון לנשים נעשה מאתגר יותר, הרי שהוא עמד על 2:29:30 שעות וכעת ירד ל-2:28:00 שעות, עם דקה וחצי הבדל, אבל סלפטר לא תתרגש מזה כמובן.

בריצת 100 מטר לנשים, דיאנה וייסמן תצטרך להתמודד עם קריטריון של 11.08 שניות. ב-200 מטר לגברים, בלסינג אפריפה כבר הוכיח שהוא מסוגל לרדת מ-20.16 שניות שנקבע כקריטריון. בקפיצה המשולשת, כפי הנראה חנה מיננקו תצטרך לקפוץ מעל 14.52 מטר כדי להבטיח את השתתפותה. בקפיצה לגובה, יונתן קפיטולניק יצטרך לשפר את שיאו הלאומי ולעבור 2.32 מטר. ב-3,000 מטר מכשולים, אדווה כהן תיאלץ להזיע כי הקריטריון עומד על 9:23 דקות.

צפי: אחרי תשעה נציגים בטוקיו, הפעם באתלטיקה הישראלית מכוונים לעשרה נציגים. לפי ההערכות, במרתון לגברים יופיעו שלושה אתלטים, במרתון לנשים ישתתפו ככל הנראה שתיים, ובאצטדיון יופיעו עוד חמישה נציגים.

חנה קנזייבה מיננקו (רויטרס)חנה קנזייבה מיננקו (רויטרס)

בדמינטון:

כרגיל, גם הפעם צפוי לייצג את ישראל מישה זילברמן, שמדורג גבוה בעולם, במקום ה-42 בדירוג ליחידים. אם המצב יישאר כפי שהוא, מישה יתחרה בפעם הרביעית בקריירה במשחקים האולימפיים.

הקריטריון: לסיים בין 33 הראשונים בדירוג האולימפי מבין כל המתחרים שמשחקים בעולם, כאשר כרגע זילברמן מדורג במקום ה-21. אם ישמור על מקומו עד סוף אפריל 2024, הוא יגיע לפאריס.

צפי: כלשון אחת מסיסמאות הבחירות האחרונות לכנסת, רק מישה זילברמן יכול.

מישה זילברמן (רויטרס)מישה זילברמן (רויטרס)

ג'ודו:

הג'ודו הוא הענף האולימפי המצליח ביותר בישראל, הרי שממנו הגיעו לא פחות משש מדליות אולימפיות מתוך ה-13 בהן זכתה מדינת ישראל. גם באולימפיאדת פאריס 2024 המטרה תהיה לסיים עם מדליה אולימפית אחת לפחות כדי להמשיך את רצף הזכיות.

אומנם המדליסט האולימפי אורי ששון פרש מנבחרת הגברים, שכרגע מתקשה לספק תוצאות בקמפיין הנוכחי, אך עדיין לאורן סמדג'ה יש ג'ודאים ותיקים ומנוסים בנבחרת, כמו אלוף העולם לשעבר שגיא מוקי שנמצא בכושר לא טוב השנה אך עשוי לחזור ופיטר פלצ'יק שכבר הוכיח שהוא מסוגל להגיע רחוק. רובם ירשמו את הופעתם האחרונה במשחקים האולימפיים, כך שהם יבואו להתפוצץ על המזרן.

שגיא מוקי (חגי מיכאלי)שגיא מוקי (חגי מיכאלי)

בנבחרת הנשים רואים מגמה חיובית ופריצה מרשימה תחת שני הרשקו, כאשר רוב הנבחרת תורכב מג'ודאיות צעירות, לצידן של תמנע נלסון לוי שזכתה באליפות אירופה ורז הרשקו שזכתה במדליות בקצב מסחרר וכולל מדליית הכסף האירופית. שילוב הכוחות בין הנבחרות הוא קטלני, וניתן היה לראות זאת עם הזכייה במדליית הארד הקבוצתית האולימפית בטוקיו 2020 ובמדליית הארד הקבוצתית באליפות העולם האחרונה.

הקריטריון: טופ 18 בדירוג האולימפי בכל קטגוריית משקל, כאשר כל מדינה רשאית לבחור רק נציג אחד מטעמה.

צפי: 12 ג'ודאים, עם שישה גברים ושש נשים. זו תהיה הנציגות הכי גדולה מבין הענפים השונים. מבחינה מקצועית, יש רצון לראות חמישה קרבות על מדליות.

תמנע נלסון לוי (חגי מיכאלי)תמנע נלסון לוי (חגי מיכאלי)

גלישת גלים:

גם הפעם, ענת ליליאור מועמדת להגיע למשחקים האולימפיים, אחרי שהופיעה לראשונה ביפן. 22 גברים ו-22 נשים יתחרו באולימפיאדת פאריס, והיא תקווה להיות אחת מהן.

הקריטריון: עשר גולשות גלים יגיעו למשחקים האולימפיים דרך אליפות העולם ותחרויות הסבב העולמי, חמש דרך תחרות יבשתית ועוד חמש המדורגות הכי גבוה בעולם יקבלו כרטיס. היתר, יקבלו הזמנות על פי קריטריונים.

צפי: אולי אחת.

ענת ליליאור (רויטרס)ענת ליליאור (רויטרס)

הרמת משקולות:

בוועד האולימפי הקשיחו את הקריטריונים וצמצמו את גודל התחרות, הרי שהפעם יהיו רק 12 ספורטאים בכל קטגוריית משקל. הישראלים יושפעו גם מההחלטות לגבי הרוסים והבלארוסים שחזקים בענף הזה, וגם ממה שיקרה עם המדינות שהספורטאים שלהן משתמשים בחומרים אסורים, הרי שיש עונשים כבדים למדינות שנתפסו בעבר. כרגע,נדמה כי יהיה קשה לישראלים להגיע לשם, אך דוד ליטבינוב וניקול רובנוביץ' מסוגלים להגיע לתחרות בצרפת, ואולי ברגע האחרון מישהו מהם יצטרף למשלחת.

הקריטריון: על פי דירוג, לפי שבע תחרויות העפלה ספציפיות.

צפי: אולי אחד.

ניקול רובנוביץ’ (פרטי)ניקול רובנוביץ’ (פרטי)

התעמלות אמנותית:

אחד מהענפים בו יש את ההישגים הרבים והגדולים ביותר בעידן הנוכחי הוא ההתעמלות האמנותית, לאחר שהאלופה האולימפית לינוי אשרם הובילה את הענף קדימה. אחרי פרישתה, דריה אטמנוב בת ה-16 הפכה ליורשת שלה, הרי שהיא גם גדלה באותה האגודה של הפועל ראשון לציון והיא גם מתאמנת תחת המאמנת איילת זוסמן. כבר בגיל צעיר דאשה זכתה במדליית הזהב באליפות אירופה שנערכה בישראל, כך שהציפיות ממנה עלו, אך יחד עם זאת אין ממש פערים בינה לבין הטופ העולמי ועושה רושם כי הכול פתוח לקראת פאריס, מה גם שהרוסיות והבלארוסיות לא מתחרות בשלב זה ולכן אין "מעמדות" בענף כרגע. גם לעדי כץ יש סיכוי להגיע לצרפת.

דריה אטמנוב (חגי מיכאלי)דריה אטמנוב (חגי מיכאלי)

לא רק בתחרות האישית יש לישראל סיכוי. נבחרת ההתעמלות האמנותית של זוסמן בולטת מאוד וחברותיה כבר היו הראשונות להשיג את הקריטריון לפאריס. אחרי שזכתה בזהב האירופי, הנבחרת קיבלה גם את מדליית הכסף באליפות העולם האחרונה, מה שהבטיח את השתתפותה במשחקים האולימפיים. מתעמלות הנבחרת כרגע הן אדר פרידמן, דיאנה סברצוב, שני בקנוב, אופיר שחם ורומי פריצקי - והן יכולות להיות רגועות יחסית.

הקריטריון: אחרי שלושת הכרטיסים שחולקו באליפות העולם האחרונה, יש עוד 14 כרטיסים שיחולקו באליפות העולם שתתקיים באוגוסט 2023. בנוסף, עוד חמישה מקומות יחולקו לפי יבשות, המדינה המאחרת כמובן קיבלה כרטיס מראש ועוד כרטיס יחולק על ידי האיגוד העולמי לפי שיקול דעתו.

צפי: חמש מתעמלות כבר בפנים. לפחות עוד מתעמלת אמנותית אחת אמורה להיות בפאריס, אם לא שתיים.

נבחרת ההתעמלות האמנותית. הראשונות להבטיח את מקומן בפאריס (איגוד ההתעמלות)נבחרת ההתעמלות האמנותית. הראשונות להבטיח את מקומן בפאריס (איגוד ההתעמלות)

התעמלות מכשירים:

האלוף האולימפי בתרגיל הקרקע, ארטיום דולגופיאט, מוביל את הענף בישראל. השנה הוא זכה גם באליפות אירופה, כך שהוא עדיין נמצא בטופ העולמי ולכן המתעמל המוביל אמור להיות באולימפיאדת פאריס. ייתכן שאנדריי מדבדב או אלכס מיאקינין יצטרפו אליו. גם ליהיא רז תנסה להשיג קריטריון ולהיכנס לקרב רב. מנגד, לנבחרת כבר אין צ'אנס להגיע בהרכב מלא.

הקריטריון: 96 מתעמלים יתחרו במשחקים האולימפיים. עד כה נכנסו שלוש נבחרות, שזה אומר שיש 15 מתעמלים שכבר הבטיחו את מקומם דרך אליפות העולם האחרונה. בהמשך יחולקו כרטיסים לעוד 10 נבחרות. בתחרות האישית, שמונת ספורטאים הבאים שלא השיגו קריטריון ויסיימו גבוה בקרב רב באליפות העולם 2023 יקבלו כרטיס לצרפת, ועוד שישה כרטיסים יחולקו למתעמל אחד בגמרים הבודדים של המכשירים באליפות העולם הבאה. 12 מתעמלים נוספים ישיגו את הקריטריון דרך תחרויות הסבב העולמי. עוד חמישה ייכנסו באמצעות הקרב רב דרך האליפויות היבשתיות ובתחרויות ההזדמנות האחרונה.

צפי: בגברים יהיו נציג או שניים וכנראה שגם מתעמלת אחת.

אין כמוהו. ארטיום דולגופיאט (רויטרס)אין כמוהו. ארטיום דולגופיאט (רויטרס)

טאקוונדו:

מדליית הארד האולימפית של אבישג סמברג עדיין לא מבטיחה שום דבר, משום שהאיגוד הישראלי לא באמת מצליח להתרומם ולזכות במדליות באליפויות העולם. למרות זאת, עדיין הכל אפשרי. גם נמרוד קרביצקי, בן זוגה, ינסה להעפיל למשחקים האולימפיים.

הקריטריון: צריכים להיות בטופ 6 בדירוג העולמי כדי לקבל כרטיס ישיר לפאריס, אך כרגע אף ישראלי לא מדורג כל כך גבוה. במסלול אחר, הם יוכלו להיכנס דרך תחרות ההזדמנות האחרונה.

צפי: עד שניים. סמברג וקרביצקי מועמדים מובילים.

תגיע עם בן הזוג לפאריס? אבישג סמברג (חגי מיכאלי)תגיע עם בן הזוג לפאריס? אבישג סמברג (חגי מיכאלי)

טריאתלון:

שחר שגיב נמצא בכושר טוב והוא עשוי להגיע למשחקים האולימפיים. רק לאחרונה הישראלי זומן לסבב תחרויות הסופר ליג, כולל בערב הסעודית, בה מתחרים 20 הטובים ביותר בעולם, מה שמוכיח כי הוא במעמד גבוה יחסית בענף. בשנה האחרונה הוא אף זכה במדליית הכסף בסופר ליג בארצות הברית.

הקריטריון: צריך להיכנס לדירוג של 50 הטובים ביותר בעולם. כרגע שגיב חזק בפנים, במקום ה-32.

צפי: נציג ישראלי אחד.

שחר שגיב (SUPER LEAGUE)שחר שגיב (SUPER LEAGUE)

סיוף:

נבחרת הדקר רשמה הפתעה ענקית עם מדליית הכסף באליפות אירופה בטורקיה, כאשר מאחורי ההישג הזה עמדו יובל פרייליך, עידו הרפר, יונתן כהן וגרגורי בסקין. לא מן הנמנע שהיא תגיע גם למשחקים האולימפיים וזו השאיפה המרכזית שלה, אחרי שבריו 2016 ובטוקיו 2020 לא הייתה נציגות לענף הישראלי.

הקריטריון: קשה. יש 34 מתחרים. 24 נכנסים משמונה נבחרות, שצריכות לסיים בטופ 8 בעולם, כאשר כרגע ישראל במקום ה-12, כך שהסיכוי לא גבוה. כמו כן, עשרה סייפים נוספים יכנסו בנפרד למשחקים האולימפיים. יש דירוג מפתח לפי יבשות, כך שהישראלים יצטרכו להיות בין החמישה הראשונים באירופה. לכן בתחרות האישית כל סייף ישראלי צריך להיות מדורג גבוה, או לנסות לזכות בקריטריון דרך תחרות ההזדמנות האחרונה שבה יחולק רק עוד כרטיס אחד.

צפי: אם וכאשר, כנראה שיהיה רק נציג אחד. אולי נקבל הפתעה ונראה נבחרת שלמה.

הסייף יובל פרייליך (פרטי)הסייף יובל פרייליך (פרטי)

קליעה:

הקלע הישראלי סרגיי ריכטר מועמד מוביל להגיע למשחקים האולימפיים שוב. גם טל אנגלר או אולגה טסצ'יאב יכולות לעשות זאת. כזכור, בשנה האחרונה ריכטר ואנגלר זכו באליפות אירופה בירי מעורב ברובה אוויר ל-10 מטר שערכה בנורבגיה.

הקריטריון: יש רשימת תחרויות שבהן אפשר להשיג את הקווטה. ארבע קווטות חולקו באליפות העולם האחרונה בקהיר, בגביע העולם בלימה מחלקים עוד אחת, באליפות אירופה 2023 שתתקיים באסטוניה יחולקו עוד שני כרטיסים, במשחקי אירופה בוורשה יינתן כרטיס אחד (בבאקו ובמינסק היה זה ריכטר שזכה בו), ויש גם אפשרות לסיים בטופ 4 באליפות העולם בבאקו או לקוות לקבל את אחד משני הכרטיסים שיחולקו באליפות אירופה בהונגריה. לסיום תהיה עוד תחרות של גביע העולם בלימה, ממש לפני המשחקים האולימפיים, בה ניתן יהיה להשיג את הקווטה.

צפי: קלע אחד. זה יהיה כנראה אותו אחד שהיה בשלוש אולימפיאדות קודמות.

סרגיי ריכטר (רויטרס)סרגיי ריכטר (רויטרס)

שחייה:

היהלום של השחייה הישראלית, אנסטסיה גורבנקו, עשתה קפיצה מרשימה מאז שהופיעה ביפן, שם הפכה לשחיינית הישראלית הראשונה שעלתה לגמר אולימפי. היא מגוונת, חזקה וחכמה. לא סתם היא זכתה באליפות אירופה, זכתה באליפות העולם בבריכות קצרות וסיימה חמישית באליפות העולם בבריכות הארוכות לאחר שהעפילה לגמר, כך שהיא רשמה כמה וכמה הישגים חסרי תקדים כבר בגיל 19. הצפי הוא שגורבנקו תעלה לגמר ותתמודד על מדליה אולימפית בפאריס 2024 במשחה ל-200 מטר מעורב אישי. מעבר לכך, בכל משחה שהיא תתחרה בו היא תהיה מועמדת להיכנס דרכו למשחקים האולימפיים מרוב שהיא איכותית כל כך.

בנוסף לגורבנקו, יש כמה שחייניות נוספות שעשויות להשיג את הקריטריון, כמו לאה פולונסקי, אביב ברזילי, דריה גולובטי ואנדי מורז שחוזרת לבריכה אחרי שלקחה הפסקה לטובת לימודי רפואה. מבין הגברים, מועמדים להגיע לפאריס כמעט כל מי שהיה בטוקיו, כולל תומר פרנקל, מירון חירותי, גל כהן גרומי, דניס לוקטב, ביחד עם הצעירים יותר כמו כריס פיצ'וגין, איתן בן שטרית ודוד גרצ'יק שיכולים לעשות את זה הרי שהם קרובים לקריטריון.

אנסטסיה גורבנקו (רויטרס)אנסטסיה גורבנקו (רויטרס)

בשחייה האמנותית, כל שיטת הניקוד השתנתה וגם מבנה התחרות, כי הפעם יתחרו 18 צמדים אחרי שבטוקיו 2020 היו רק 22 זוגות, כך שזה הוקשח. הכניסה תהיה דרך אליפות העולם ולישראל יהיה כנראה רק ייצוג של הדואט עם שלי בובריצקי ואריאל נשיא. הכניסה של נבחרת השחייה האמנותית תהיה קשה ואין סיכוי ממשי להעפיל לפאריס 2024, למרות שהנבחרת התקדמה, משום שיהיו בפאריס רק 10 נבחרות בתחרות האולימפית. אולי היעדרה של רוסיה תעזור.

נבחרת השחייה האמנותית (סימונה קסטרווילארי, איגוד השחייה)נבחרת השחייה האמנותית (סימונה קסטרווילארי, איגוד השחייה)

בשחייה במים פתוחים, אחרי ההישג עם המקום הרביעי שלו ב-10 ק"מ בטוקיו 2020, מתן רודיטי רוצה להסתער על מדליה בפאריס. 22 גברים ו-22 נשים יתחרו הפעם בפאריס 2024, כאשר רודיטי ואולי גם אווה פביאן ייכנסו לתחרות מטעם ישראל. באליפות העולם הקרובה ביפן יחלקו שלושת הכרטיסים הראשונים ובאליפות העולם בדוחא ב-2024 יחולקו עוד 13 כרטיסים, בנוסף תהיה חלוקה של חמישה כרטיסים לפי משתתף אקסטרה מכל יבשת ותהיה גם את תחרות ההזדמנות האחרונה. רק נציג אחד ממדינה יוכל להשתתף בגברים או בנשים. מעבר לכך, יש תסריט אחר, לפיו אם רודיטי יעשה תוצאה של קאט A במשחה ה-1,500 מטר חופשי בבריכה, הוא יוכל להשתתף כנראה גם במים הפתוחים.

מתן רודיטי (שחר גרוס)מתן רודיטי (שחר גרוס)

הקריטריון: אפשר לקבוע את הקריטריון בכל תחרות שמאושרת על ידי פינ"א, כולל אליפות ישראל, כשתקופת הקריטריונים מתחילה ב-1 מרץ 2023 ותהיה עד 23 ביוני 2024. התחרות הגדולה הראשונה שבה יהיה אפשר לקבוע יהיה באליפות העולם בפוקאוקה ביולי הקרוב. בשליחים, תחרות הקריטריון העיקרית תהיה אליפות העולם בדוחא בתחילת 2024.

לפי קאט A, ב-50 חופשי מירון חירותי יצטרך לרדת מ-21.96 שניות. ב-200 חופשי דניס לוקטב ודניאל נמיר יצטרכו לעשות תוצאה טובה יותר מזמן של 1:46.26 דקות. בר סולובייצ'יק ינסה להשיג את הקריטריון של 3:46.78 דקות ב-400 חופשי ושל 7:51.65 שניות ב-800 חופשי. במשחי הגב, יעקב טומרקין, דוד גרצ'יק, אדם מרעאנה ומיכאל לייטרובסקי יצטרכו לרדת מ-53.74 שניות ב-100 גב ולרדת מ-1:55.78 דקות ב-200 גב. ב-100 חזה כריס פיצ'וגין ינסה להתמודד עם זמן של 59.49 שניות. ב-100 פרפר תומר פרנקל וגל כהן גרומי יצטרכו לסיים עם זמן של פחות מ-51.67 שניות. ב-200 מעורב טומרקין, רון פולונסקי וגל כהן גרומי צריכים תוצאה של פחות מ-1:57.94 דקות וב-400 מעורב זה עומד על 4:12.50 דקות.

יעקב טומרקין (רדאד ג'בארה)יעקב טומרקין (רדאד ג'בארה)

בנשים, גוברנקו בשלל משחים תוכל לקבוע קריטריון, אבל תתמקד בעיקר במשחה החזק שלה ב-200 מעורב, שם היא צריכה 2:11.47 דקות, בעוד שהשיא הלאומי עומד על 2:09.99 דקות. בנוסף, אביב ברזילי ב-200 גב צריכה לסיים את הבריכה בזמן טוב יותר מ-2:10.39 דקות. לאה פולונסקי ב-200 פרפר צריכה לרדת מ-2:08.43 דקות. אנדי מורז, אם תתחרה, תיאבק בזמן של 24.70 שניות ב-50 חופשי ובתוצאה של 53.61 שניות ב-100 חופשי.

בשליחים, יש הרבה אופציות וכולן רלוונטיות. אחרי שבטוקיו הישראלים התחרו ב-4X200 מטר חופשי וב-4X100 מטר מעורב מיקס, יש שאיפה לעשות שוב שני משחי שליחים לפחות גם בפאריס. זה ייקבע לפי מיקום, כאשר שלוש הנבחרות הראשונות באליפות העולם ביפן יקבלו כרטיס למשחקים האולימפיים וכל 13 הבאות יקבלו כרטיס לפי המיקום שלהן באליפות העולם בדוחא.

צפי: ארבע שחייניות פלוס שבעה-שמונה שחיינים. בנוסף, המטרה היא שיהיו שתי הופעות במשחי השליחים לפחות. כמו כן, במים הפתוחים יש רצון לראות לפחות נציג אחד ושתי נציגות בשחייה האומנותית.

תומר פרנקל (גלעד קוורלצ'יק)תומר פרנקל (גלעד קוורלצ'יק)

רכיבת סוסים:

נבחרת ישראל בקפיצות עם סיכוי לא רע להגיע לאולימפיאדת פאריס, כאשר את הנבחרת מובילים דניאל בלומן שהוא אחד מהטובים בעולם בקפיצות ואשלי בונד שסיימה במקום ה-11 במשחקים האולימפיים וצירפה סוס חדש בשם גרפילד. לכל רוכב ישראלי יש שלושה סוסים שיוכלו לעשות את העבודה, כך שעל הנייר לישראל יש נבחרת חזקה ואיכותית.

בנוסף, יש רוכבת נוספת, ניקולה אהורנר בת ה-22, שאולי תשיג כרטיס ברכיבה האמנותית עם הסוס מרשל-דל, שהביא מדליית זהב קבוצתית לדנמרק באליפות העולם האחרונה אחרי שעבר לדנים בהשאלה.

דניאל בלומן (רויטרס)דניאל בלומן (רויטרס)

הקריטריון: עדיין לא הוחלט איפה ומתי תהיה תחרות המבחן למשחקים האולימפיים, אך היא ככל הנראה תתקיים ביולי 2023 באירופה. בתחרות האולימפית בפאריס 2024 יהיו 20 נבחרות ומהאזור שבו ישראל מתחרה יעלו רק שתי הנבחרות הראשונות בתחרות המבחן, כאשר רוסיה שמתחרה מאיזור C מושעית וזה יתרון. ברכיבה האמנותית יתחרו במשחקים האולימפיים גם 20 נבחרות, אך תהיה רק עולה אחת מתחרות המבחן בה תשתתף ישראל, כך שצריכים לנצח בתחרות המבחן הזו, אבל ברגע שרוסיה איננה אז נדמה כי המשחק פתוח לחלוטין.

אם הנבחרת לא תעלה מתחרות המבחן, ב-31 בדצמבר 2023 יתפרסם הדירוג העולמי שייקבע על פי 15 התוצאות הטובות ביותר של הצמדים הישראלים מהאזור בו הם מתחרים, לפי כל התחרויות בהן הם השתתפו בשנת 2023, ושני הצמדים הטובים מהאזור יהיו זכאים להשתתף במשחקים האולימפיים - אבל בתנאי שיגיע רק נציג אחד מכל מדינה.

צפי: זה די פשוט, או שתהיה נבחרת שלמה או רק רוכב בודד בכל מקצוע. לכן הצפי הוא לשני רוכבים ישראלים, אבל אולי תהיה גם נבחרת של ארבעה רוכבים. זה כמובן גם תלוי בכשירות הסוסים, שלעת עתה מככבים בעולם.

אשלי בונד (רויטרס)אשלי בונד (רויטרס)

שייט:

בענף השייט הישראלי מנסים להחזיר עטרה ליושנה. שלוש מדליות אולימפיות היו לשייט הישראלי בגלישת הרוח לגברים, בהן זכו גל פרידמן ושחר צוברי, אך מאז 2008 לא הייתה זכייה נוספת במדליה אולימפית. בקמפיין האולימפי הנוכחי, עם המעבר מדגם ה-RSX לדגם החדש של ה-IQ פויל, באיגוד החליטו למנות את שני המדליסטים האולימפיים לעמוד בראש נבחרות הגברים והנשים כדי לייצר מדליסט ישראלי נוסף.

נכון לעכשיו, שניהם עושים עבודה מעולה, הרי שבאליפות העולם האחרונה לא פחות מארבע גולשות סיימו בטופ 8, כולל סגנית אלופת העולם דניאלה פלג ומדליסטית הארד מאיה מוריס, שעשו התקדמות אדירה. בגברים עדיין יש פערים מהטופ העולמי, אבל יואב עומר כיכב באליפות אירופה ותום ראובני גילה יכולת גבוהה באליפות העולם, כך שגם שם הכיוון הוא חיובי.

דניאלה פלג (נעם מורנו)דניאלה פלג (נעם מורנו)

בשייט מפרשיות 470, התחרות הפכה שוויונית יותר עם צוותים מעורבים והמאמן גידי קליגר נאלץ להתחיל את הקמפיין עם פציעות בצוותים והרבה חוסר מזל, כך שחניכיו לא עמדו בציפיות, אך שעם עבודה נכונה הוא כבר הוכיח שאפשר לעשות פלאים. בקייט פויל, גל צוקרמן מגלה יכולת טובה ומתקדמת אלא שבגברים יש עדיין פער גדול לסגור. בלייזר רדיאל יתחרו 40 גברים ו-40 נשים, כך ששי קקון צפויה להשיג את הקריטריון. בסירות 49er אולי גם יהיו נציגים, למרות שהסיכוי הוא די קלוש להשיג קווטה כי רק התחילו להתחרות במקצוע הזה.

הקריטריון: כל הדגמים האולימפיים יקבלו קווטות למדינות החל מאליפות העולם ב-2023 בהאג. בגלישת רוח יחולקו 11 קווטות לגברים ו-11 לנשים, בקייט פויל יינתנו כרטיסים ל-8 גברים ו-8 נשים, בלייזר יחולקו 16 לגברים ו-16 לנשים, בשייט 470 יחולקו רק 8 כרטיסים לצוותים המובילים כך שהישראלים יצטרכו להיכנס לשיוט המדליות כדי להבטיח את השתתפותם. באליפות אירופה שתתקיים לאחר מכן יחולק בדרך כלל עוד כרטיס אחד למדינות שלא זכו בו, ובסוף יהיו תחרויות ההזדמנות האחרונה שבהן ניתן יהיה להשיג עוד שלושה או חמישה כרטיסים.

צפי: יש פוטנציאל לחמישה עד שבעה נציגים.

ניתאי חסון ונועה לסרי (משה מנגן)ניתאי חסון ונועה לסרי (משה מנגן)

בשורה התחתונה:

במשלחת לטוקיו 2020 היו לא פחות מ-90 ספורטאים, בעיקר בזכות נבחרת הבייסבול שהגדילה משמעותית את המשלחת הישראלית, אך הפעם הענף לא יהיה בתוכנית המשחקים שהכינו הצרפתים ולכן אין ציפייה לראות נבחרת שלמה בפאריס 2024, למרות שעל הנייר זה עדיין אפשרי בחלק מענפי הכדור.

לדוגמה, הנבחרת הצעירה בכדורגל עדיין מסוגלת להשיג את אחד משלושת הכרטיסים שיחולקו באליפות אירופה עד גיל 21, אחרי ההישג הגדול של נבחרת הנוער, אם כי יש להם הגרלה קשה עם נבחרות חזקות כך שהסיכויים קלושים. בנוסף, בכדורסל 3X3 יש תחרויות העפלה בהן לא יכולות להשתתף המדינות שכבר השיגו את הקריטריון כך שכל הגדולות לא יהיו שם, ובישראל מקווים להביא את התחרות הראשונה מביניהן לארץ, מה שאולי יעניק יתרון מסוים לכדורסלנים הישראלים, על אף שרק הנבחרת שתזכה בכל טורניר שכזה תקבל את הזכות להגיע למשחקים האולימפיים.

לפי ההערכות כרגע, הצפי הוא לראות משלחת עם כ-60 ספורטאים אולימפיים תוצרת כחול-לבן. בגלל שהוועד האולימפי הוא גוף הישגי ולאור הצהרותיה של היו"ר יעל ארד בעבר, סביר שהשאיפה תהיה לזכות לפחות בארבע מדליות גם באולימפיאדת פאריס 2024, אך אין עדיין הצהרה רשמית.

המשלחת הישראלית (רויטרס)המשלחת הישראלית (רויטרס)

מאיפה תבוא המדליה? קודם צריך להשיג את הקריטריונים האולימפיים כמובן, אבל כבר עכשיו אפשר לסמן כמה מועמדים בולטים למדליות אולימפיות. האלוף האולימפי ארטיום דולגופיאט שהמשיך לקמפיין נוסף כמובן מועמד למדליה בתרגיל הקרקע בהתעמלות. נבחרת הג'ודו תמיד שואפת למדליות ולכן אם היא לא תחזור עם מדליה אחת לכל הפחות זה יהיה כישלון. בהתעמלות האמנותית, כל עוד נבחרת רוסיה מחוץ לתוכניות בגלל המלחמה באוקראינה, לישראל יש מועמדות למדליה אולימפית גם ביום שאחרי לינוי אשרם, הו בתחרות האישית והן בקבוצתית. בשייט, לאור התוצאות בגלישת הרוח, ייתכן שנראה פודיום אולימפי לראשונה בנשים הרי שיש שם נבחרת מצוינת. באתלטיקה זה בהחלט אפשרי והמועמדת הבולטת היא לונה סלפטר במרתון. כמו כן, גם אנסטסיה גורבנקו מסוגלת להתמודד על מדליה אולימפית ראשונה לשחייה הישראלית.

המשלחת האולימפית לפאריס 2024 צפויה להיות קטנה יותר, אך היא תהיה מגוונת ואיכותית לא פחות מקודמתה. גם אם לא יהיו ארבע מדליות אולימפיות בצרפת, אבל כן תהיה מדליה ראשונה באתלטיקה או בשחייה, אפשר יהיה להגדיר זאת כהישגים גדולים והיסטוריים. פחות משנתיים למשחקים האולימפיים, רק חמש ספורטאיות הבטיחו את מקומן במשלחת - והיתר ימשיכו להיאבק כדי להשיג את הקריטריון. המשלחת רק תלך ותגדל בחודשים הקרובים, והאקשן רק מתחיל.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה