בנובמבר 1902 ישב הנרי דגראנז' בבית קפה בפאריס וחשב על דרכים לקידום העיתון "לאוטו" (לימים לאקיפ) אותו ייסד. היום (שבת) 110.5 שנים אחרי אותו אספרסו וקוראסון, ייצא לדרך מירוץ האופניים המפורסם, המפרך והיוקרתי בעולם, הטור דה פראנס כמובן, בפעם ה-100 וכל צרפת לובשת חג לכבוד האירוע הנוצץ.

לא ברור אם הניסיון של דגראנז' לתת מענה למירוצי האופניים "פאריס ברסט" ו"פאריס בורדו" שהיו בחסות עיתון מתחרה אכן עזר לו למכור יותר עיתונים, אך מטרה אחת הושגה ללא ספק: הטור דה פראנס הפך עם השנים, וזאת למרות התדמית שנפגעה לאחרונה בגלל שערוריית לאנס ארמסטרונג, לאחד מאירועי הספורט הגדולים בעולם ולמוקד עלייה לרגל לאלפי מעריצים.

בכל שנה לובשת צרפת חג לכבוד שלושת השבועות בהם מקיפים הרוכבים הטובים בעולם את המדינה, אך השנה נראה שהחגיגה תהיה אף גדולה יותר. כדי לציין את האירוע המיוחד הוציאו המארגנים בולים, ספרים ועוד שלל מזכרות מיוחדות שמתווספות למטסים חגיגיים, מחוות לרוכבי עבר והפנינג מרשים שהתקיים ב-15 ביוני, בו נסגרו כל קטעי המסלול לתנועת מכוניות ורוכבים חובבים הגיעו כדי לנסות את מזלם מול העליות והירידות אותן יעברו הפנומנים בשבועות הקרובים.

לכבוד חגיגות ה-100 יעבור המסלול אך ורק בתחומי צרפת, וזאת בניגוד לשנים האחרונות, אז עברו הרוכבים בספרד, גרמניה, שווייץ, אנגליה ומדינות שכנות נוספות. כמו תמיד, גם השנה יהיו אלה קטעי הטיפוס המפרכים שצפויים להפריד בין הטוענים לכתר לשאר הדבוקה. את הטיפוס הראשון יעשו הרוכבים בקטע השמיני, אז יגיעו להרי הפירינאים ול-"קול דה פאייר", עלייה של 15.3 קילומטרים ובשיפוע של שמונה אחוזים, המדורגת בדרגת הקושי הגבוהה ביותר.

רוכב מעופף בטקס הפתיחה של הטור דה פראנס (רויטרס)
רוכב מעופף בטקס הפתיחה של הטור דה פראנס (רויטרס)
 

בסיום הקטע ה-15 ולכבוד החגיגה של ה-14 ביולי, יום העצמאות של צרפת, תחכה לפלוטון העלייה למון-וונטו, "מפלצת" באורך 21 קילומטרים בשיפוע של 7.5 אחוזים בממוצע. לקראת סיום המירוץ, בקטעים ה-18, ה-19 וה-20 ימשיכו הטוענים לכתר להילחם זה בזה ובהרים. ביום ראשון, ה-21 ביולי, תגיע החבורה לשאנז אליזה לסיום החגיגי של המהדורה ה-100 של הטור דה פראנס.

התוכנית המיוחדת לשיקום האסירים מקורסיקה
השנה תחל מהדורת ה-100 החגיגית באי קורסיקה שנמצא דרומית מזרחית לצרפת. תהיה זו הפעם הראשונה שהמירוץ יעבור באי הידוע ביופיו, אך גם במספר מקרי רצח בשנים האחרונות ועל כן "זכה" לכינוי הלא מחמיא "בירת הרצח של אירופה".

ב-10 ביוני יצאה משלחת מיוחדת לרכיבה בקטע אותו יעברו הרוכבים ביום המירוץ הראשון. הפלוטון המיוחד כלל קבוצה של אסירים לקראת שחרור מבית כלא באזור הדרומי של האי שזכו לצ'ופר המיוחד, וכמובן שגם לשמירה צמודה לאורך כל הדרך, כחלק מתוכנית שיקום שאמורה לעזור להם להשתלב בחזרה בחברה בצרפת.

אסירים בטור דה פראנס (ONE)
אסירים בטור דה פראנס. זכו לבחון את המסלול
 

לקראת היום המפרך שעבר עליהם, ערכו האסירים ושומריהם אימונים רבים שכללו רכיבה על כבישי האי ואימונים בתוך תחומי הכלא וכל זאת על מנת "לפתח את האיכויות הפיזיות והמנטליות הנחוצות למאמץ המיוחד הזה".

מלבד האבטחה הכבדה, זכו הרוכבים גם לסיקור נרחב שנערך תחת כללים נוקשים שאסרו על ציון שמותיהם של האסירים, צילום פניהם או תיאור הפשעים אשר בעקבותיהם נאסרו. “האירוע הזה נהדר כי נתנו לנו לצאת מהבידוד ומכל הבטון הזה ובעיקר בגלל שיצאנו לפחות עשר פעמים להתאמן מחוץ לכלא".

פרום אמור להוביל את סקיי לזכייה 2 ברצף, קונטאדור יפריע?
כמו בשנה שעברה, גם השנה, צפוייה קבוצת סקיי להיות במרכז העניינים ולא רק מהסיבות שראשי הקבוצה היו רוצים שהיא תהיה. למי מביניכם שעקב אחרי הטור בשנה שעברה בוודאי זכור הקרב הפנימי בין הזוכה אשתקד, סר בראדלי ווגינס, וחברו לקבוצה ואחד מיריביו המקצועיים הגדולים, כריסטופר פרום שאף הגיע למקום השני הכללי.

כריסטופר פרום  (רויטרס)
כריסטופר פרום. יוביל את סקיי לזכייה שנייה ברצף? (רויטרס)
 

השנה בחרו ראשי סקיי ב"שינוי מעמדות" בקבוצה. הרוכב הבכיר של הקבוצה, והפייבוריט הגדול לזכות בתואר על פי סוכנויות ההימורים, יהיה פרום. ווגינס שהיה אמור לגלם את תפקיד העוזר הנאמן בטור דה פראנס פרש לפני כחודש מהג'ירו האיטלקי, בטענה לפציעה, ובסופו של דבר ויתר גם על ההשתתפות בטור. שתי החלטות שגרמו ללא מעט שמועות לגבי הסיבה האמיתית לפרישה.

“אני לא נהנה מהדיבורים מסביב על כך שהוא אמר כך או אחרת. אבל בהסתמך על מה שאנחנו עושים ורגישות העניין, זה מובן ונהדר לראות שאנו מושכים כל כך הרבה תשומת לב", התייחס פרום לדיבורים על היריבות בתוך הקבוצה.

יריבו הגדול ביותר של פרום על התואר יהיה זוכה הטור פעמיים בעבר, אלברטו קונטאדור הספרדי, שלא לקח חלק בטור של השנה שעברה, אך השנה מגיע מוכן כדי לנסות למנוע זכייה בריטית שנייה ברציפות: "אין לי עניין להיות 'הילד הרע' של המירוץ, אבל אני כן רוצה להיות אחד מאלה שיהפכו את המירוץ הזה למעניין ומותח. השנה אני מגיע יותר מוכן מהפעם האחרונה שהייתי פה ובכוונה אחת - לנצח".

אלברטו קונטאדור (עמית מצפה)
אלברטו קונטאדור. ינסה להחזיר לעצמו את התואר (עמית מצפה)
 

חואקין רודריגס בן ה-34, אשר זו הופעתו השנייה בטור לאחר שהגיע למקום השביעי ב-2010, חברו של פרום לקבוצת סקיי, ריצ'י פורט, לו תהיה זו הופעה ראשונה בצרפת וקאדל אוואנס הוותיק שזכה בטור ב-2011 והגיע שלישי בג'ירו האחרון, יהיו גם הם בין אלה שינסו להפתיע ולהפריע בקרב הספרדי בריטי על התואר.

וכמו בכל שנה: החולצה הצהובה, המטפס, המאיץ והרוכב הצעיר
מעבר לקרב המרכזי על החולצה הצהובה יתקיימו גם המאבקים הידועים על תואר המטפס, המאיץ, הרוכב הצעיר ותואר הקבוצה המצטיינת. המועמד המוביל של סוכנויות ההימורים לזכייה בחולצה הירוקה הניתנת לספרינטר המצטיין הוא פטר סגאן הסלובקי, שזכה בתואר גם בשנה שעברה. יריבו העיקרי ואולי המאיץ המפורסם בעולם יהיה מארק קאבנדיש, אשר זכה בקטגוריה זו ב-2011 וב-23 קטעים של הטור במהלך הקריירה שלו, כולל ארבע פעמים ברצף (2009-2012) בקטע המסיים בשאנז אליזה.

הטור דה פראנס נחשב למירוץ קשה ומפרך בעיקר בגלל קטעי הטיפוס הקשים שלו וכמתבקש מכך הפך תואר "המטפס" ליוקרתי כל כך. השנה יהיה הקרב על החולצה המנוקדת מלהיב אף יותר עבור הצופים לצד הדרך כששני המועמדים המובילים לזכות בתואר הם אלוף הטיפוסים בשנה שעברה, תומאס ווקלר, ופייר רולה, הצרפתים מקבוצת יורופקאר.

פטר סגאן  (רויטרס)
פטר סגאן. יזכה גם השנה ללבוש את החולצה הירוקה? (רויטרס)
 

ניירו קנטנה הקולמביאני שינסה להפריע להגמוניה הצרפתית בקרב המטפסים הוא המועמד המוביל ללבוש בסופו של הטור את החולצה הלבנה הניתנת לרוכב הצעיר המצטיין, כאשר טיי ואן גארדן וטיבאו פינו לא צפויים לוותר בקלות על התואר. קבוצת סקיי בראשותו של כריסטיאן פרום וקבוצת מוביסטאר של רוי אלברטו קושטה צפויות להיות היריבות העיקריות בדרך לתואר הקבוצתי.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה