אל החוויה האולימפית בתל אביב הגיעו הבוקר (שלישי) לסיור אורחים מיוחדים -  פרופסור לזק סיבילסקי ממכללת וושינגטון יחד עם ארבעה מהסטודנטים שלו שיצרו דף פייסבוק ואתר מיוחד שהוביל קמפיין למען אזכורם של י"א חללי מינכן בטקס הפתיחה של משחקי לונדון 2012. בדף המדובר היו פעילים למעלה מ-85,000 חברים.

יוצרי הדף פנו באמצעות הרשת החברתית לראשי הוועד האולימפי הבינלאומי, לוועד האולימפי בישראל, לוועד האולימפי של בריטניה ולמארגני המשחקים האולימפיים תוך כדי שמירה על קשר קבוע עם אלמנות מינכן, אילנה רומנו, אנקי שפיצר וניצולת מינכן, השחיינית שלומית ניר-טור שהייתה זו שהציתה את הרעיון בפרופסור לאחר שנפגשו במקרה במהלך כנס של הוועד האולימפי הבינלאומי בבייג'ין בספטמבר האחרון.

לתפישתם של מקימי הדף, הפגיעה בספורטאים ישראלים חפים מפשע כפי שהתרחש באולימפיאדת מינכן 1972, מהווה פגיעה ברעיון האולימפי ועל כן החליטו לגייס תמיכה רבה ככל האפשר באמצעות האינטרנט כדי לנסות ולהשפיע.

פרופסור לזק סיבילסקי סיפר על הסיבות שהביאו להקמת דף הפייסבוק: "רצינו לחשוף כמה שיותר אנשים למקרה שהתרחש במינכן ורצינו לקדם כמה שיותר את המטרה שלנו שהייתה להביא לידי כך שייצינו את הטבח בפתיחת משחקי לונדון. באתר שהקמנו ובסרטונים שפרסמנו קיבלנו המון תגובות והפעילות שלנו קיבלה במה רחבה.  הצלחנו גם להשיג כ-111,000 חתימות שתמכו במטרה שלנו". 

מהחלטת הוועד האולימפי הבינלאומי נשמע הפרופסור מעט מאוכזב: "אני חושב שזאת הייתה הזדמנות שהתפספסה, הייתה להם הזדמנות נהדרת להראות לעולם שהם ארגון גמיש וכעת אני לא חושב שנוכל עוד לעשות משהו בנדון".  על הביקור בקבריהם של נרצחי מינכן אמר: "ביומנו הראשון בישראל הגענו לקברים ושם הנחנו פרחים, הדלקנו נרות והתפללנו, היה מאוד מרגש". 

הקמפיין לזיכרון י"א חללי מינכן

שחיינית העבר, שלומית ניר-טור, סיפרה איך הכל התחיל: "נפגשתי עם סיבילסקי בבייג'ין בספטמבר האחרון והוא מאוד התעניין במקרה של מינכן. זה מאוד נגע לליבו". ניר-טור התייחסה גם להחלטת הועד הבינלאומי: "זה מאוד מפריע לי כי אני פעילה בזה המון שנים וחבל לי שהוועד הבינלאומי מתעלם ועצוב שהם ממשיכים להתעלם. אני קטנת אמונה שאפשר להמשיך באותו המאבק,  לונדון זאת הייתה לדעתי ההזדמנות אחרונה, בכל אופן 40 שנה וזה היה באירופה. בברזיל זה יהיה כבר סיפור אחר ונראה לי שאיבדנו את ההזדמנות, אבל אנחנו נמשיך לעשות זאת בעצמנו". 

פרופסור לזק סיבילסקי, שלומית ניר טור והסטודנטים המשתתפים במחאה (חגי ניזרי)
פרופסור לזק סיבילסקי, שלומית ניר טור והסטודנטים המשתתפים במחאה (חגי ניזרי)
 

מלבד הסיור בחוויה באולימפית, האמריקאים ביקרו כבר בירושלים, במצדה ועלו לקבריהם של י"א החללים. לאחר הביקור בישראל, ימשיכו החמישה אל המשחקים בלונדון ובשישה באוגוסט יהיו אורחי הוועד האולימפי בישראל בטקס האזכרה הרשמי לזכר י"א חללי מינכן שייערך בבירת אנגליה בהשתתפות נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי, ד"ר ז'ק רוג, יו"ר הוועדה המארגנת של משחקי לונדון, סבסטיאן קו ועוד כ-1,000 מוזמנים.       

פרופסור לזק סיבילסקי על רקע תמונה מאסון מינכן (חגי ניזרי)
פרופסור לזק סיבילסקי על רקע תמונה מאסון מינכן (חגי ניזרי)
 

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה