ב-3 באפריל יתקיימו באופ"א הבחירות לחברים החדשים בוועד הפועל של הארגון, ויו"ר ההתאחדות שינו זוארץ מקווה לקבל את קולות עמיתיו. הישראלי מתמודד על אחד משני המקומות המיועדים לכהונה בת שנתיים, ויש לו 4 מתחרים. כלומר, זוארץ צריך להקדים 3 מהם על מנת לקבל את התפקיד ולהשפיע מבפנים על ההחלטות של אופ"א בשנתיים הקרובות. זה הזמן להכיר את יריביו.

השם המפורסם והנוצץ ביותר ברשימה הוא אנדריי שבצ'נקו. אין אוהד כדורגל שלא מכיר את כוכב העל האוקראיני שהיה אחד החלוצים הגדולים בדורו וזכה בכדור הזהב ב-2004. אחרי שפרץ לתודעה במדי דינאמו קייב, הוא בילה את שנות השיא שלו במילאן, כבש 173 שערים בכל המסגרות בין 1999 ל-2006, זכה בליגת האלופות ב-2003 ובאליפות איטליה ב-2004, ושימש מודל לחיקוי עבור רבים ברחבי העולם. המעבר לצ'לסי של רומן אברמוביץ' קטע את הנסיקה, ושנותיו האחרונות בקריירה על הדשא נהרסו בגלל פציעות, אך הוא גילה נחישות ודחה את הפרישה עד להשתתפות ביורו 2012 הביתי על אדמת אוקראינה.

אחרי שתלה את הנעליים, פנה שבצ'נקו לאימון. הוא שימש כעוזרו של מיכאילו פומנקו ביורו 2016, ואז ירש אותו וכיהן כמאמן הראשי של הנבחרת במשך 5 שנים. הקדנציה לא הייתה חלקה, וחוסר ניסיונו בלט בהחלט, אך הוא עזב בסופו של דבר אחרי הצלחה לא מבוטלת ביורו 2020 בו העפילה אוקראינה באופן סנסציוני לרבע הגמר. החלום הגדול היה לאמן את מילאן אהובתו, והצעד הראשון למטרה נעשה כאשר שבה מונה במפתיע למאמנה של גנואה בנובמבר 2021. אלא שזה היה גם הצעד האחרון, כי האוקראיני נכשל לחלוטין, פוטר בחלוף חודשיים, ובחר לשנות כיוון לשלב השלישי בחייו.

אנדריי שבצאנדריי שבצ'נקו (רויטרס)

במקום אימון, פנה שבצ'נקו לניהול ועסקנות. הוא התמנה לסגן הנשיא של הוועד האלימפי באוקראינה, אם כי קדנציה זו הייתה קצרה בצל הסכסוכים הפנימיים. בינואר 2024, הוא נבחר לנשיא ההתאחדות האוקראינית, וזה כבר תפקיד מתאים הרבה יותר עבורו, במיוחד בנסיבות הנוכחיות. מאז פלישת רוסיה ותחילת המלחמה לפני 3 שנים, היה שבצ'נקו פעיל מאוד בייצוג האינטרסים האוקראיניים ברחבי אירופה, והשתמש בפופולריות שלו על מנת למשוך תשומת לב למצוקת עמו. כנשיא ההתאחדות, יש לו יכולת לקדם את האינטרסים טוב יותר בזכות קשריו, והוא זוכה לאהדה נרחבת.

מובן כי רצונו להיבחר לוועד הפועל של אופ"א נובע מהצורך לקדם בעיקר את אוקראינה, והיא זקוקה לכך מאוד כיום. לנוכח האהדה כלפי מדינתו במדינות רבות באירופה, והפופולריות האישית של הכוכב, ניתן לומר כי על פניו סיכוייו להיבחר גבוהים יותר בהשוואה לכל יתר המתמודדים.

סיכוי גבוה להיבחר. אנדריי שבצסיכוי גבוה להיבחר. אנדריי שבצ'נקו (רויטרס)

ספרד מנסה לקדם את מועמדותו של נשיא ההתאחדות הטרי שלה, רפאל לוסאן בן ה-57 שנבחר לתפקיד רק בדצמבר האחרון. המטרה המרכזית שלו בהתאחדות הספרדית היא להעניק לה שקט תעשייתי, אחרי השערוריות של קודמיו. סביר להניח ששמעתם על פרשת הנשיקה של לואיס רוביאלס, אשר סיימה את הקדנציה הבעייתית שלו ב-2023, אבל גם מחליפו פדרו רוצ'ה הודח במהרה בגלל שחרג מסמכויות. לוסאן זכה במהלך קמפיין הבכירות לתמיכה גורפת מצד נשיא הליגה חאבייר טבאס, ושיתוף הפעולה בין שני הארגונים אכן חיוני – הרי עד כה היו ביניהם אינספור חילוקי דעות וסכסוכים. כמו כן, אחראי לוסאן על ההכנה של ספרד לאירוח המונדיאל ב-2030.

עד כה לא נרשמו אירועים מיוחדים בקדנציה החדשה שלו, אך הרקע של הבוס החדש לא מזהיר. הוא כיהן מאז 2014 כנשיא התאחדות של מחוז גאליסיה, ואף היה פעיל פוליטית בזירה המקומית בלי קשר לכדורגל. ב-2016 הוא נאלץ להתפטר מראשות סניף מפלגתו אחרי שנחקר בקבלת שוחד לכאורה – האישומים נגדו הוסרו בחלוף שנתיים. ב-2021 נשפט לוסאן למאסר של שנתיים ונאסר עליו לכהן בתפקיד ציבורי במשך 7 שנים בגלל מעשי מרמה לכאורה במכרז לשיפוץ אצטדיון כדורגל מקומי. לאחרונה הוא זוכה בערעור, ועל כן לא יצטרך להיכנס לכלא ויוכל להשלים את הקדנציה שהחלה זה עתה.

רפאל לוסאן (רויטרס)רפאל לוסאן (רויטרס)

מתמודד נוסף הוא ואדימס לאשנקו בן ה-40, המכהן כנשיא ההתאחדות הלטבית מאז 2020. הוא מעולם לא שיחק כדורגל מקצועני, אך הצטיין מאוד דווקא בקטרגל. אחרי שעבר הסבה לאולם בגיל צעיר יחסית, הוא ייצג את הנבחרת, זכה ב-7 אליפויות כקפטן קבוצתו – ובאופן יוצא דופן שימש במקביל כסגן נשיא המועדון. העובדה הזו העידה יותר מכל על כישוריו הניהוליים, ובעיקר הפוליטיים. במקביל לקריירה עם הכדור הוא הקים עם אימו עסק משפחתי לעיצוב ושיווק רהיטים. זה יכול היה להעניק לו עתיד כלכלי יציב, אך הוא נשאב במהרה לתחום הכדורגל, והוכיח את עצמו כעסקן שיודע ליצור קשרים.

לאשנקו היה חבר הנהלה בבית הספר לכדורגל של ריגה – המועדון מולו שיחקה מכבי תל אביב העונה בליגה האירופית. אחרי שביסס את עצמו, הוא רץ לנשיאות ההתאחדות ב-2018, הפסיד, והצליח בניסיון נוסף בחלוף שנתיים. הנכס הבולט שלו הוא היכולת ליצור קשרים עם הגורמים בממשל, שהיו חסרים לראשי ההתאחדות הקודמים. לאשנקו מנסה לקדם הקמת אצטדיון לאומי חדיש ומפואר, ולשם כך נדרש לקבל תקציבים ממשלתיים. הפרויקט לא מתקדם בשלב זה, אך יוצר לא מעט יחסי ציבור, וזה חשוב לא פחות. בינתיים, השערוריה הגדולה נעוצה בהחלטתו של לאשנקו להעלות את העמלה שמשלמים המועדונים על רישום כדורגלנים זרים מ-3,000 אירו ל-8,000 אירו. היא מדגישה את מהות הכדורגל הלטבי.

ואדימס לאשנקו (ההתאחדות הלטבית בכדורגל)ואדימס לאשנקו (ההתאחדות הלטבית בכדורגל)

המועמד החמישי הוא ביורן ואסאלו, נשיא ההתאחדות המלטזית. ממבט ראשון, לנציג ממדינה כה קטנה אמורים להיות סיכויים נמוכים יותר, אך בפועל המצב עשוי להיות שונה בתכלית. ואסאלו בן ה-45 מקורב מאוד לנשיא פיפ"א ג'אני אינפטנינו, והתבקש על ידו להצטרף לארגון עוד ב-2016 על מנת להיות אחראי על הקשרים עם אופ"א. במסגרת תפקידו, הוא יצר שיתוף פעולה הדוק גם עם נשיא אופ"א אלכסנדר צ'פרין, וכעת נחשב לאחד הגורמים המקורבים אליו ביותר.

ואסאלו נחשב בזמנו לכוכב עולה בניהול הכדורגל המלטזי, נבחר למזכ"ל ההתאחדות בגיל צעיר, ובמדינה תולים תקוות רבות בכישוריו הפוליטיים. בזכות הקשרים שלו, הוא עשוי להיות מועמד מוביל בבחירות. את כל התשובות בנוגע לבחירות המסקרנות, שגוררות עמן עניין רב, נקבל ביום חמישי הקרוב.

ביורן ואסאלו (ההתאחדות לכדורגל של מלטה)ביורן ואסאלו (ההתאחדות לכדורגל של מלטה)
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה