על רקע יום הזיכרון לשואה ולגבורה שיחול היום (רביעי), לציון 80 שנים לכניעת הנאצים ולאנטישמיות שחוו יהודי אירופה, לא רק בתקופת השלטון הנאצי ומלחמת העולם השנייה, קשה להתעלם מהעובדה שגם בעשור השלישי של המילניום השלישי, היהודים ברחבי אירופה עדיין חווים לעתים יחס אנטישמי מצד קהילות שונות.

אחד מאותם אירועים זכורים, שהזכיר ללא מעט שחוו אותו את ימי השלטון הנאצי, היה הפוגרום שנעשה כלפי אוהדי מכבי ת"א בכדורגל בתחילת חודש נובמבר, לפני מספר חודשים, בעת ששהו באמסטרדם לרגל משחק הקבוצה במסגרת הליגה האירופית, נגד קבוצת אייאקס אמסטרדם.

דווקא בעיר המייצגת את קבוצת הכדורגל "אייאקס אמסטרדם", אשר נחשבת לקבוצה עם שורשים וזהות יהודית, הותקפו אוהדי הקבוצה ע"י עשרות אם לא מאות פורעים פרו פלסטיניים, רובם ככולם מרקע מוסלמי, על עצם היותם יהודים, דבר אשר הוביל לזעזוע ולטראומות רבות בקרב האוהדים.

שחקני אייאקס (רויטרס)שחקני אייאקס (רויטרס)

אז נכון, ראש ממשלת הולנד, דיק סחוף, אשר נחשב כפרו יהודי, הביע הודעת גינוי נחרצת, אך מצד ראש העיר, קיבלנו גינוי מאוד לא ברור, כשמטעם אייאקס אמסטרדם נמסר גינוי שהיה רפה ולא התייחס לשם הקבוצה, כשמההתאחדות ההולנדית טרם נמסר גינוי. אלא שלרגל ציון יום השואה והאנטישמיות, ONE הרים את הכפפה ופנה להתאחדות ההולנדית, על מנת לשמוע על המאבק באנטישמיות שנעשה במגרשים בהולנד ומהי תגובתם למקרה.

לפניכם תגובת ההתאחדות ההולנדית, שהעבירה מסר ברור כנגד האנטישמיות, אך לא התייחסה באופן ספציפי לאירוע שקרה לאוהדי מכבי ת"א והותיר עשרות אוהדים המומים, כשכזכור גם צה"ל, יועד לשלוח משלחת חילוץ על מנת להשיב ארצה את האוהדים בבטחה.

"עבור התאחדות הכדורגל ההולנדית (KNVB), אין שום מקום לאפליה בכדורגל, לרבות אנטישמיות. כדורגל מאחד אנשים מכל הרקעים – הן על המגרש והן מסביבו. הוא ממלא תפקיד חיוני בחיזוק הלכידות החברתית בתוך החברה. כדורגל לעולם אינו מתקיים לבד: החיבור בין אנשים הוא ליבת הספורט, וכל צורת הדרה סותרת זאת באופן ישיר. זו הסיבה לכך שהמאבק בגזענות ובאפליה הוא בראש סדר העדיפויות שלנו", מסרו בהתאחדות ל-ONE.

המשטרה באמסטרדם (רויטרס)המשטרה באמסטרדם (רויטרס)

"מאז שנת 2020, אנו פועלים בנושא זה במסגרת התוכנית "Ons Voetbal Is Van Iedereen" ("הכדורגל שלנו שייך לכולם"), הכוללת 22 רכיבים שממוקדים בהעלאת מודעות, זיהוי מקרים, אכיפת סנקציות, ושיתוף פעולה עם ארגונים בעלי עניין. "הכדורגל שלנו שייך לכולם" היא יוזמה משותפת עם הממשלה הלאומית. במהלך השנים האחרונות, התוכנית הובילה להתקדמות משמעותית ומעשית כמו החמרת הענישה, קמפיינים להגברת המודעות, ופיתוח טכנולוגיות חדשות לאיתור העבריינים. כחלק מהתוכנית, התאחדות הכדורגל ההולנדית פועלת רבות להעלאת המודעות ולמאבק באפליה בכדורגל, כולל פעולות ממוקדות נגד אנטישמיות", הוסיפו.

התגובה נחתמה כך: "הולנד היא בית למיליוני שחקנים ואוהדים של כדורגל, ולכן כל ההשפעות החברתיות משתקפות גם בענף זה. המאבק שלנו נגד גזענות ואפליה – כולל אנטישמיות – דורש התמדה. הפעולות המפורטות בהצעה ישולבו בתוכנית "הכדורגל שלנו שייך לכולם". יחד עם הממשלה, נמשיך להיאבק בכל סוגי האפליה גם בשנים הבאות".

אז מה היא התוכנית עליה מדברים בהתאחדות ההולנדית? מדובר במיזם "Football Belongs to Everyone" בשיתוף עם ממשלת הולנד, שמטרתו להבטיח שכדורגל יהיה ענף ספורט פתוח, בטוח ומכיל לכולם, ללא הבדל דת, גזע, מין, נטייה מינית או רקע. עיקרי המשמעות והפעולות של המיזם: מאבק באפליה וגזענות, הכולל אנטישמיות, הומופוביה ושנאת זרים.

ראש ממשלת הולנד דיק סכוף (רויטרס)ראש ממשלת הולנד דיק סכוף (רויטרס)

מטרותיו: הגברת המודעות בקרב שחקנים, מאמנים, קהלים ומועדונים לתופעות של הדרה. אכיפה וסנקציות כלפי מתנהגים באופן מפלה גם ביציעים וגם על הדשא וחינוך והסברה, החל ממסגרות נוער ועד הרמות המקצועיות.

בהתאחדות, בשיתוף הממשלה, משתמשים בטכנולוגיה לאיתור ואכיפת עבירות (כמו מצלמות וזיהוי קולי) ומקיימים שיתופי פעולה עם ארגונים חברתיים כדי לפעול ברמה קהילתית ולהגיע לקהלים רחבים יותר. המיזם נולד מתוך ההבנה שכדורגל, שהוא חלק בלתי נפרד מהחיים החברתיים בהולנד, משקף את החברה כולה ולכן יש לו אחריות מיוחדת להוות דוגמה ולקדם שוויון.

בין הסיסמאות שהופצו בקמפיינים שנערכו ברחובות ובכלי התקשורת עם מספר שחקנים מפורסמים: "בלי כבוד אין כדורגל" ו"אפליה - חסרת סיכוי". עוד הושק קמפיין בשם "עדים" – המעודד אוהדים ושחקנים לא להישאר אדישים כאשר הם עדים לאפליה, אלא לפעול, לדווח ולהתערב. ​סכום ההשקעה בקמפיין מוערך ב-14 מיליון אירו, כאשר בין השאר נעשו הכשרות לצוותים המקצועיים ושיתופי פעולה עם בתי ספר ומוסדות חינוך, כולל ביקורים של שחקנים ומאמנים, לקידום ערכים של סובלנות ושוויון.​

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה