במנהלת הליגה בכדורסל דורשים לעלות את מספר השחקנים הזרים והמתאזרחים בליגת העל בעונה הבאה. 

במנהלת טוענים כי: "הגדלת הליגה ל-14 קבוצות וחוקי המכללות החדשים, יוצרים כבר כעת מצב שבו אין מספיק שחקנים ישראליים איכותיים בשוק".

במנהלת דורשים העלאת מספר הזרים מחמישה לשישה ולהעלות את מספר המתאזרחים ל-2 לכל קבוצה.

במנהלת אף פנו לארגון שחקני הכדורסל וביקשו לשנות את ההסכם בין הצדדים לפחות לעונה הבאה, בהוראת שעה, לנוכח מצוקה במספר השחקנים הישראלים. 

במסמך שחיברו במנהלת ליגת הכדורסל מוספים כי: "יתרה מכך, המצב יחמיר כבר בעונה הבאה עקב שינויי החוקים בכל הקשור לתשלומים לשחקני מכללות (NIL) והנהירה של שחקנים ישראלים צעירים, בוגרי נבחרות ישראל השונות (וגם כאלו שלא) לליגת הקולג'ים בארה"ב. בשבועות האחרונים נודע כי עומר מאייר (מכבי ת"א), רון ציפר (הפועל ב"ש), אלון מיכאלי (בני הרצליה), אילי דולינסקי (אליצור נתניה) ויובל לוין (עירוני קרית אתא) חמישה מהכדורסלנים הצעירים המוכשרים ביותר כיום בכדורסל הישראלי, החליטו לעזוב את ליגת העל לטובת מכללות אמריקאיות. אחרי שנים רבות בהן המכללות לא נחשבו אטרקטיביות עבור כדורסלנים מחוץ לארה"ב, לאחרונה נעשה תיקון משמעותי בחוק (NIL) שמאפשר להן לשלם סכומי כסף נכבדים – ובכך למשוך עוד ועוד כישרונות, במה שהופך להיות משבר של ממש עבור הכדורסל האירופי כולו”.

טרביון וויליאמס מול אלון מיכאלי (רועי כפיר)טרביון וויליאמס מול אלון מיכאלי (רועי כפיר)

עוד אומרים: “הסכומים המדוברים הינם דמיוניים במושגים שלנו (לשם הדוגמא דווח כי עומר מאייר עתיד להרוויח  650,000 דולר לעונה ורון ציפר כ-600,000 דולר) ובמצב הנוכחי, ככל שיותר שחקנים יעזבו למכללות, נוצרת בעיה אמתית לקבוצות ליגת העל, בהיעדר מספיק ישראלים צעירים בארץ, וזאת ביתר שאת לאחר שהליגה גדלה ל14 קבוצות. בהערת אגב נוסיף כי לקבוצות אין שום אפשרות למנוע את המעברים הללו (גם אם לשחקן יש חוזה) משום שליגת המכללות לא כפופה לחוקי ההעברות הבינ"ל של פיב"א ועל כן לא נדרש מהשחקנים לספק שחרור על מנת לעבור למכללה".

עוד מוסיפים במנהלת כי :"מבט על חלוקת הדק' במשחקי ליגת העל ב5 העונות האחרונות מראה כי למעט עונת 23/24, כמות הדק' של הישראלי בעונה הנוכחית היא הגבוהה ביותר בשנים האחרונות".

מספר הדקות של הזרים והישראלים (מערכת ONE)מספר הדקות של הזרים והישראלים (מערכת ONE)

במנהלת אף מוסיפים כי "בהתאם לכך, וכתוצאה מהרצון לשמור על רמה נאותה בליגת העל, השאיפה שלנו היא לנקוט בשתי פעולות מרכזיות: החלת מתווה השר על כל קבוצות הליגה, גם כאלו המשתפות 5 זרים. הוספת אפשרות לכל קבוצה להחתים ולשתף 2 מתאזרחים חדשים (במקום 1 כיום) ועל כך נרחיב.

כיום, מתאזרח בליגת העל בכדורסל מוגדר כ’מתאזרח חדש’ למשך שלוש עונות מלאות מרגע קבלת אזרחותו, כאשר קבוצה רשאית לרשום בסגל בעונה נתונה רק מתאזרח חדש אחד שזכאי להירשם תחת הסטטוס של ‘ישראלי חדש’.

מטרות השינוי המוצע הינה תוספת שחקנים איכותיים לליגה שמשוועת לעוד שחקנים ישראלים חשוב לציין כי מאז קביעת בית המשפט (בעניין הפועל תל אביב) כי אמנת המס עם ארה"ב לא חלה על שחקני כדורסל, כל הקבוצות משלמות מס של 25% לכל הפחות על כל השחקנים הזרים והמתאזרחים, גם כאלו שמרוויחים פחות מ-400 דולר ליום”.

על מנת “שלא לפרוץ את הגבולות באופן מלא”, במנהלת החליטו לייצר הגבלות: “יצירת הבחנה בין סוגי המתאזרחים – הבדלה בין מתאזרחים מכוח חוק השבות (יהודים וצאצאיהם) לבין מתאזרחים מכוח חוק האזרחות (לדוגמה, שחקנים שהתאזרחו דרך נישואין, תושבות קבע וכדומה). מתאזרח מכוח חוק השבות – נחשב כישראלי מלא מעונתו השנייה מיום קבלת האזרחות, ללא מגבלות נוספות. מתאזרח מכוח חוק האזרחות – ייחשב ‘מתאזרח חדש’ למשך שלוש שנים , תוך עמידה בדרישות מס מהיום הראשון.

הטלת חובת מס רגיל – קביעת חובת תשלום מס כמו אזרח ישראלי רגיל החל מהשנה השנייה של לעלייה לישראל, תוך בקרה תקציבית מחייבת ובנוסף, נקצר את תקופת ההמתנה למעבר בין מתאזרח חדש למתאזרח "רגיל" לעונה אחת (במקום 3 כיום, בכפוף לעמידה בתשלומי המס).

כל קבוצה שמבקשת להוציא מתאזרח מסטטוס ‘מתאזרח חדש’ לאחר שנה, תצטרך להצהיר בתחילת העונה כי היא מתחייבת לשלם עליו מס רגיל.

חובת הדיווח תהיה באחריות הבקרה התקציבית של ליגת העל, אשר תבדוק זאת בסוף העונה ובמהלכה. במידה והקבוצה לא עמדה בכך, יוטל עליה קנס כבד . מחצית הקנס יועבר לארגון השחקנים".

מהפך ענק לחולון שעלתה ל-0:2 על הרצליה
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה