דו"ח חדש של הכנסת חושף: סגירת תלונות על אלימות שוטרים באירועי ספורט מרכזיים מבלי חקירה מעמיקה, והיעדר תיעוד ממצלמות גוף של השוטרים. הדו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שנערך על ידי ד"ר נורית יכימוביץ'-כהן לבקשת חבר הכנסת ירון לוי, מציג ממצאים מטרידים על טיפול לקוי בתלונות על אלימות שוטרים בשני אירועי ספורט מרכזיים בשנים האחרונות.
מדובר על אירוע בסמי עופר בחיפה בפברואר 2022 (מכבי ניצחה 0:2 את הפועל ת"א) בו נרשמו עימותים ביציעים בין אוהדי הפועל ת"א לכוחות המשטרה, שכללו זריקות חפצים ותגובות אלימות מצד המשטרה, ואירוע בבלומפילד בתל אביב בספטמבר 2023. (מכבי ת"א הביסה את הפועל ת"א 0:5) , כאשר לפני המשחק פשטה המשטרה על מחסן של אוהדי הפועל ת"א ואיתרה בו אמצעי פירוטכניקה, נעצרו כ-70 אוהדים, מה שגרם במשחק עצמו למתיחות גדולה בין הצדדים.
שימוש בכוח מעבר למותר
שוטרים במדינת ישראל רשאים להפעיל כוח במקרים מסוימים בלבד, כפי שמוגדר בחוק ובתקנות משנה. עם זאת, הדו"ח חושף כי בשני האירועים המדוברים הופעל כוח באופן שעורר ביקורת והוביל להגשת תלונות רבות מצד אוהדים שנכחו במקום.
אוהדי כדורגל בישראל, למצולמים אין קשר לכתבה (איציק בלניצקי, עמרי שטיין ורדאד ג'בארה)במשחק בסמי עופר, שהתקיים ב-21 בפברואר 2022, הוגשו שתי תלונות למח"ש (המחלקה לחקירות שוטרים). התלונה הראשונה הוגשה למחרת האירוע וכללה שלושה חשודים שנחקרו, אך התיק נסגר מחוסר ראיות. תלונה נוספת הוגשה ב-4 באפריל 2022, וגם היא נסגרה בנימוק של "נסיבות העניין בכללותן אינן מתאימות להמשך חקירה פלילית".
על פי נהלי המשטרה, שוטרים מחויבים להפעיל מצלמות גוף כאשר הם מפעילים סמכות כלפי אזרחים, במיוחד באירועים המוניים. עם זאת, לא נמצאה אינדיקציה לשימוש בתיעוד ממצלמות גוף של השוטרים באירוע זה, על אף שמספר סרטונים מהאירוע הופצו ברשתות החברתיות ובאתרי חדשות.
האירוע בבלומפילד: שלוש תלונות ללא חקירה
במשחק בבלומפילד, שהתקיים ב-26 בספטמבר 2023, הוגשו למח"ש שלוש תלונות. שתי תלונות הוגשו למחרת האירוע ונסגרו ללא חקירה בטענה של "נסיבות העניין בכללותן אינן מתאימות להמשך חקירה פלילית". תלונה נוספת הוגשה באוגוסט 2024, וגם היא נסגרה ללא חקירה בעילה של "אין עבירה פלילית".
כוחות האבטחה מחוץ לבלומפילד, למצולמים אין קשר לנאמר בכתבה (רדאד ג'בארה)בדומה לאירוע בסמי עופר, גם באירוע בלומפילד לא נעשה שימוש במצלמות גוף לצורך תיעוד האירועים, ולא הועברו תיקים לטיפול במחלקת המשמעת או בית"ץ, היחידה לתלונות הציבור של המשטרה. המידע הזה מעלה שאלות קשות בנוגע לאופן תיעוד האירועים והיכולת להוכיח או לשלול טענות לאלימות משטרתית.
האם ישתנו הנהלים?
לאור ממצאי הדו"ח, ישנם קריאות להחמיר את נהלי התיעוד ולהגביר את הפיקוח על השימוש בכוח באירועים ציבוריים. בינתיים, הציבור מצפה לראות אם התלונות העתידיות יזכו ליחס רציני יותר מצד הרשויות האחראיות על אכיפת החוק ופיקוח על שוטרי ישראל.
מסקנות והמלצות:
חיזוק הפיקוח על השימוש בכוח: הגברת הפיקוח על שוטרים באירועים ציבוריים ודרישה להפעלת מצלמות גוף בכל מקרה של מגע פיזי עם אזרחים. שקיפות מלאה בתיעוד אירועים: חיוב המשטרה לשמור ולפרסם תיעוד מצולם מאירועים ציבוריים שבהם הופעל כוח, כדי להגביר את אמון הציבור. הגברת הסמכויות של ית"ץ ומחלקת המשמעת: בחינה מחודשת של הסמכויות והנהלים כדי למנוע סגירת תיקים ללא חקירה מעמיקה. חקיקה מתאימה: יוזמת חקיקה שתחייב תיעוד מלא של אירועים ציבוריים על ידי המשטרה ותאפשר גישה קלה יותר לתיעוד עבור הציבור והרשויות החוקרות.