אזור הגליל העליון ידע לאורך השנים לא מעט מחלוקות בין האוכלוסיות השונות, אלה מהמרחב העירוני (קרית שמונה) ואלה מהמרחב הכפרי (קיבוצים ומושבים). פוליטיקה, שטחי שיפוט וסוגיות חברתיות תמיד היו ברקע.

יש דמות אחת, שכל אוהבי הכדורגל השורשיים מהגליל העליון רואים בו כקונצנזוס גם לאחר מותו: פרדי דגן ז"ל, שגם למעלה מעשרים שנים לאחר פרישתו מאימון נחשב למאמן אגדי - ולאו דווקא בגלל זכיות בתארים, אלא בעיקר בשל התנהלותו כאדם וכאיש מקצוע, שראה שליחות מקצועית וחברתית בפועלו. פרדי דגן הלך לעולמו בגיל 85, לאחר מאבק במחלה קשה.

הוא נולד בשנת 1937 באוסטריה. כילד התחבא במנזר בזמן שמשפחתו נמלטה לבלגיה. בשנת 1945 חזר לאוסטריה ופגש את אמו, ובגיל 18 עלה לישראל ונקלט לעבודה בקיבוץ דן כחשמלאי. בהמשך הקים את משפחתו בכפר בלום ומשם גם החל החיבור לכדורגל, כשהיה מבין מייסדיו של מועדון הכדורגל של הפועל כפר בלום, שבשנות ה-60 ובתחילת שנות ה-70 ידע ימים יפים גם בליגת המשנה של הכדורגל הישראלי.

פרדי דגן עם נכדו (פרטי)פרדי דגן עם נכדו (פרטי)

במועדון צמח השוער יחיאל המאירי - שבהמשך עבר להפועל חיפה והיה שוער המשנה של נבחרת ישראל במונדיאל 1970. פרדי דגן שיחק בקבוצה כבלם והמשיך עם סגירת הקבוצה באמצע שנות ה-70 יחד עם חבריו לשורותיה של הפועל קרית שמונה.

במשך למעלה משני עשורים שימש פרדי דגן כמאמן במחלקת הנוער של הפועל כפר בלום, שהמשיכה לתפקד גם לאחר סגירת הקבוצה הבוגרת. דגן אימן גם במחלקת הנוער של הפועל קרית שמונה ושימש תקופה מאמן קבוצת הבוגרים. במקביל, היה רכז ספורט ותרבות בקיבוץ כפר בלום.

פרדי דגן עם דודו סטרול, חניך עבר (פרטי)פרדי דגן עם דודו סטרול, חניך עבר (פרטי)

משורותיה של מחלקת הנוער של כפר בלום צמחו לא מעט שחקנים, שבהמשך השתלבו במחלקת הנוער של עירוני קרית שמונה ולאחר מכן הגיעו לקריירה נכבדת בליגות הבוגרים השונות, בראשם השוער דני עמוס והקשר אדריאן רוצ'ט - כיום מאמן קבוצת נערים א' של מכבי חיפה.

אסף פחימה, כיום עוזר מאמן קבוצת הבוגרים של עירוני אשדוד, רואה בו איש מקצוע, שהקדים את זמנו: "הרבה לפני שהסטטיסטיקות והאניליטיקה נכנסו לכדורגל, פרדי האגדי הגיע לכל אימון ומשחק עם מחברות ופנקסים, ניהל מעקב פרטני אחרי כל שחקן. בכל פעם מחדש, כשהיה קורא לנו לשיחות, היינו נדהמים מהנתונים שהוא היה שולף. רמת האימונים שלו הייתה שונה ולא מוכרת בנוף הצפוני, בהמשך הבנתי שגם בנוף הישראלי.

פחימה המשיך: ”הוא הביא שיטות מאירופה וניסה ליישם עד כמה שאפשר, במסגרת התנאים הדלים שעמדו לרשותו. אין לי ספק שאם היה נולד מאוחר יותר לעידן טכנולוגי ומתוקשר, הוא היה מתגלה והופך לאחד מהמאמנים המצליחים בכדורגל הישראלי".

על האג'נדה החברתית של דגן הוסיף המאמן: "אני הגעתי לפרדי לאור ההיכרות שלו מהעבר עם אבי, חנניה יבדל”א ששיחק עמו בהפועל קרית שמונה. פרדי לא היה רק מאמן, הוא היה מנטור לחיים”.

“הוא היה דמות מיוחדת”, התרגש פחימה, והסביר כי “מצד אחד מאמן שדורש מאה אחוז מאמץ והשקעה, מצד שני כזה שיודע לחבק ולתת מילה טובה. הוא היה מגיע לאימונים עם כלבו, שהיה רץ מסביב למגרש. בהתחלה פחדנו ובהמשך למדנו לקבל את נוכחותו. פרדי שם דגש על ערכים של חברות ועזרה הדדית, חיבר בצורה גאונית בין ילדים כמוני - שבאו מהעיר קרית שמונה לבין ילדים שבאו מהקיבוצים והמושבים, ויצר בינינו חברויות קרובות.

המאמן סיכם: “מאוד אהבנו את פרדי. רבים מאיתנו שמרו איתו על קשר עוד שנים רבות אחרי שנפרדו דרכנו. זכינו שאיש כזה מיוחד ייקח חלק במסע חיינו. יהי זכרו ברוך". 

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה