אחרי שנים של תכנון ולאחר שקיבלו אישור, מכבי חיפה השיקה הערב (חמישי) את המוזאון הכדורגל הראשון בישראל שהוקם באצטדיון סמי עופר, אשר יהווה אבן דרך משמעותית בקידום הספורט והתרבות בישראל בכלל ובחיפה בפרט, באירוע שהועבר בשידור חי כאן באתר.
בין הנוכחים שהגיעו לטקס: יניב קטן, אלישע לוי, אלון חזן, יוסי בניון, אלי גוטמן, רוני לוי, נטע לביא, אריק בנאדו, אדורם קייסי, גוסטבו בוקולי, מיקי זוהר, שינו זוארץ, נאור גלילי יו"ר מכבי, ניר דוידוביץ', איתן אהרוני, ציון מרילי, זאהי ארמלי, ראובן עטר, רפי אוסמו, איתמר צ’זי’ק, איציק עובדיה, ליאור רפאלוב, ניקיטה רוקאביצה, דקל קינן, ברק בכר, אלון חזן וג’ובאני רוסו.
יעקב שחר: “תודה לכם שבאתם לחגוג עמנו את פתיחת המוזאון של מכבי חיפה. כראשית דרכנו כראשי המועדון ב-1982, קיבלנו החלטה לנהל את הקבוצה בדרך שאנחנו מנהלים את העסקים שבבעלותנו, ושמרנו על כך בקנאות. לצד הכדורגל, פיתחנו את הרוח הספורטיבית, התרבותית, והפכנו מקבוצת כדורגל טובה, למועדון כדורגל מפואר, המוכר ומוערך גם מחוץ לגבולות ארצנו, והגענו למועדון עם מאות אלפי אוהדים. כן ירבו”.
“העשייה בדרך שלנו לאורך שנים מביאה כבוד רב למועדון, לספורט הישראלי בכלל ולעיר חיפה בפרט. העיר חיפה מפורסמת בדו קיום של תושביה. אני מספר זו בגאווה בכל הזדמנות, כמובן בשל הקבוצות שאנו פוגשים בחו”ל. אני גאה במיוחד שהדבר מתקיים במחלקת הנוער שלנו, בה משחקים יהודים, מוסלמים, נוצרים, דרוזים, צ’רקסים, כי אין כמו ספורט, ובמיוחד כדורגל, כדי לקרב לבבות. בביקרנו הרבים במועדונים גדולים באירופה למדנו לא מעט ויישמנו את מה שמתאים לנו בישראל. המוזאון שאנו חונכים היום הוא עוד חלום ישן שלנו שמתגשם היום”.
בעזרת ההיסטוריון הוותיק יצחק הברמן, ומשפחות הצלמים שליוו את הקבוצה שנים רבות והעמידו את המאגר העצום שלהם לטובת הקמת המוזאון, ובעזרת המנכ”ל לשעבר איתמר צ’יזיק, אסף בן דב, המנכ”ל הנוכחי איציק עובדיה ועובדי המועדון ובמיוחד רועי שני, מנהל הפרויקט מטעמנו, שאספו במשך שנים על פיסת מידע על המועדון, האכזבות, הכישלונות, ההצלחות, שכולן היו מנת חלקנו. ביום משמח זה, אי אפשר שלא להזכיר את אוהדות ואוהדי מכבי חיפה שנרצחו ונפלו במערכה המתמשכת ולצערנו הרב לא יזכו לראות את פינת החמד החדשה. יהי זכרם ברוך. כמו כולם, אנו מייחלים לשובם של כל החטופים וכמובן שנשמח מאוד לארח אותם כאן. ברצוני להודות לחברי היקר ארנון דיסקין, למנהל האמנותי מוישל’ה דיסקין, שעבדו לילות כימים כדי לעמוד בלוח הזמנים שלצערנו נדחה בגלל המלחמה, תודה למנהל האצטדיון ליאור פרי, בזכות כולכם הערב הזה. ברצוני לברך את הגברת איה ארנון שנבחרה לנהל את המוזאון. אני מודה שוב לשר התרבות והספורט מיקי זוהר, שמכבד אותנו, ולא רק היום. המוזאון הוא שילוב של מופעי ספורט, אבל הוא קודם כל תרבות, ואתה אדוני השר, אמון על שניהם. לסיום, אני מודה לך אדוני ראש העיר יונה יהב, על שבנית לנו אצטדיון יפהפה, המאכלס מדי משחק עשרות אלפי אוהדים ומאפשר לנו להיות מי שאנחנו שואפים להיות. אנו מוסיפים כיום את המוזיאון החדש לרשימת היעדים שצריך לבקר בהם בעיר”.
שר התרבות והספורט מיקי זוהר נשא דברים: “ערב טוב לכולם. בכנות, יש מספר רגעים בחיי היום יום שלנו כנבחרי ציבור שאתה יכול להגיד ‘רגע של נחת’, הם אל רבים. הערב הזה הוא אחד מהם. אני חושב שזו הפעם הראשונה שעולמות התרבות והספורט מתקשרים בערב אחד. אני כל הזמן פועל בתחום הספורט ובתחום התרבות ותמיד אומרים שיש פער גדול בין התחומים, אבל זו הפעם הראשונה כשר התרבות והספורט, מבחינה היסטורית, שתרבות וספורט מתקשרים בערב אחד. ועל זה, תודה לך יענקל’ה שחר”.
“תודה לראש העיר יונה יהב, אתה סיפרת לי שכשרציתם לבנות את המוזאון הזה, הבנתם שהוא חייב להיות חלק, יכול להיות שעולמות התרבות שבהם עסקת הרבה שנים תרמו לעניין הזה, ואתה יענקל’ה (שחר), שוב עשית היסטוריה. אתה תעשה עוד הרבה הישגים, משום שאתה עושה את הדבר החשוב הזה, שנקרא מכבי חיפה, בתשוקה שאין לה תחליף. אתה יצרת פה מועדון אדיר בקנה מידה אירופאי, והיום הוא עולה כיתה. אנחנו יודעים שהמועדונים הגדולים ביותר בעולם יודעים לכבד את מורשת העבר שלהם, מה שהופך את העתיד שלהם למובטח וטוב יותר. המוזאון הזה, הופך את מכבי חיפה לאחד המועדונים הטובים באירופה, לא רק בישראל. מכבי חיפה היא מודל לחיקוי עם עוד מועדונים טובים כמו מכבי ת”א ומועדונים נוספים, אתם מופת ודוגמה ליתר המועדונים בישראל ומפה אני קורא לכל מועדוני ישראל להצטרף לרעיון. להקים מוזאון, לזכור את מורשת העבר, את ההיסטוריה של המועדונים”.
“אנחנו מקווים מאוד שאנחנו קרובים מתמיד לראות חזרה את חטופינו חוזרים הביתה. מדינת ישראל מצפה בכיליון עיניים לבשורה חשובה בנושא הזה, ואני מקווה שבקרוב נשמע על כך בשורה. אני אומר בנימה אישית, הדרך שלנו להיות מדינה טובה, חזקה, מצליחה, היא האחדות בתוכנו. היא הגישה המחבקת, המכילה, שלא חייבים להסכים על הכל. מותר לנו להתווכח, וטוב שנעשה זאת, אבל הדרך שנעשה זאת, בתוך אחדות בעמנו, היא ערך עליון וכולנו צריכים לשמר את זה. אנחנו כמשרד מתכוונים לתקצב ולתמוך במוזאון הזה, אנחנו נעשה את זה בשמחה גדולה”.
יונה יהב, ראש עיריית חיפה: “אין לי מושג בכדורגל. העוזרים שלי היו מצלצלים אליי תוך כדי משחק כדי להגיד שאני מוחא כפיים לא לקבוצה הנכונה, אבל הבנתי את החשיבות, ורציתי לבנות את המוזאון הזה. אני גם הייתי במכבי חיפה, אבל בכדורמים. הייתי הרבה שנים שחקן בכדורמים, בבריכה בבת גלים שאני הולך לבנות מחדש”.
“לא היה לנו גרוש. קודמי בתפקיד, עמרם מצנע, השאיר לי 30 מיליון דולר. עם זה אתה לא יכול לעשות כלום. ולא ידעתי מה לעשות, ומה שאני שמעתי, שעופר הולך לממן את מוזאון תל אביב. בכל פעם שהוא בא לביקור שם, אני הייתי שם. נסעתי לת”א לפגוש אותו. הוא לא רצה לשמוע על משהו אחר. עד שיום אחד התאחדו כל האמנים כדי להתקיף אותו ואמרו שהם לא רוצים את הכסף שלו. אמרתי לעופר, אתה מבת גלים, הכסף צריך להגיע אליי. למחרת, עורכי הדין שלו היו אצלי כדי להחתים אותי על מה שאתם רואים פה. הוא נתן לי את הכסף הראשון. את יתר הכסף, הבאתי מתרומות, לא ממשלם המסים החיפאי. רציתי לבנות משהו יוצא דופן מבחינה ארכיטקטורית. צלצלתי לאופ”א, זה השם היחיד שהכרתי בכדורגל, אמרתי להם שאני רוצה לבנות אצטדיון. ואז הם הפנו אותי לזוג ארכיטקטים בלונדון והם הגיעו אליי. אני חתמתי על כל סקיצה בארכיטקטורה הזאת, והייתי בא שלוש פעמים ביום כדי לראות איך זה מתקדם. זה מאוד יפה ומאוד יוצא דופן, אני עכשיו עובד על זה שהפועל חיפה תקים גם כן מוזיאון. תודה רבה על מה שעשיתם”.