אחרי התפרעויות ואירועים קיצוניים במגרש, נציגי קבוצות הכדורגל הבכירות מגיעים לא פעם לבתי הדין של ההתאחדות לכדורגל ומודיעים כי הם שוקלים להגיש תביעות אזרחיות נגד האוהדים שנתפסו וזוהו על ידי המשטרה. לעיתים, הם מצהירים כי יתבעו אותם על הנזק הכספי שגרמו לקבוצה, או אפילו טוענים שיפנו לתביעה אזרחית בדרישה להטיל את הקנס שקיבלו על אותם העבריינים.
בפועל, לא תמיד הקבוצות הולכות למהלכים כאלה. הקבוצות תובעות אוהדים בתביעות אזרחיות בעיקר כאשר הן מרגישות שנחצו כל הקווים האדומים, וגם אם זה קורה לרוב התיקים מגיעים להסדר בהסכמה. תחקיר ONE בדק כמה תביעות הוגשו נגד אוהדים, איך הן הסתיימו וכמה מהן הגיעו לפשרה, והאם זהו באמת כלי יעיל מול המתפרעים במגרשים?
מכבי חיפה: 5 תביעות ב-3 שנים, אך צפוי שינוי במגמה
בימים אלה מכבי חיפה נמצאת בעין הסערה, אחרי שאוהדיה פוצצו את משחק הצמרת נגד מכבי תל אביב עם השלכת אבוקות כל עשר דקות ואף פגעו בשחקנים, כך שבמחצית כולם התפזרו הביתה. בימים אלה מכבי חיפה שללה 98 מנויים מהיציע הצפוני של מי שסומנו כחברים בארגון האולטראס והיא בדרך לנקוט בפעולות נוספות, לאחר שנשיא הקבוצה יעקב שחר הנחה לא לעבור על כך לסדר היום. בחיפה שוקלים כעת גם לתבוע אותם בהליך אזרחי.
אוהדי מכבי חיפה (חגי מיכאלי)עד כה, בשלוש השנים האחרונות, מכבי חיפה הגישה לפי הרישומים חמש תביעות אזרחיות נגד אוהדיה, כולן נסגרו בפשרה. במועדון אישרו כי בשלוש שנים האחרונות הוגשו תביעות בודדות בלבד נגד אוהדים, אך מעתה בכוונתם להכריז על שינוי מגמה אחרי פיצוץ המשחק מול מכבי תל אביב, בעקבותיו ייתכן ויוגשו תביעות אזרחיות נגד כל מי שזוהה זורק אבוקה לדשא. לפי ההערכות, מדובר בשבעה עד עשרה מעורבים שעלולים להגיע לבית המשפט.
במכבי חיפה לא נקטו בגישה זו פעמים רבות, אבל בהחלט פעלו נגד אוהדים סוררים בדרכים אחרות, כמו שלילת מנויים, מכתבי אזהרה והרחקת אוהדים מהמגרשים. גם האוהדים, אגב, לוקחים את הקבוצה לבית המשפט. המנכ"ל איציק עובדיה שיתף השבוע בדיון נגד האלימות בספורט בכנסת: "בשנה שעברה הרחקנו אוהד לצמיתות על קריאות גזעניות. הוא לקח אותנו לבית המשפט בטענה כי הוא רוצה להישאר ביציע, ובסופו של דבר הוא הורחק לשנה וחצי בפשרה. זאת אומרת, לא רק אנחנו מקבלים את ההחלטות בנוגע לקהל, גם לבתי המשפט יש אמירה בנושא".
יעקב שחר (עמרי שטיין)בית"ר ירושלים: אחרי 4 תביעות מינוריות, בקבוצה מעדיפים הידברות
יש הטוענים כי בבית"ר ירושלים יזמו את הרעיון לתבוע אוהדים באופן פרטני, עוד מהימים בהם המנכ"ל לשעבר איציק קורנפיין והבעלים לשעבר משה חוגג הגישו תביעות אישיות נגד נציגי לה פמיליה, אבל בעידן ברק אברמוב המועדון שינה גישה ודוגל בשיח מול האוהדים. ראשי הקבוצה סבורים כי זהו פתרון טוב יותר והמסרים מרגיעים את הקהל.
בשלוש השנים האחרונות הגישה הקבוצה ארבע תביעות אזרחיות נגד אוהדיה, בעיקר נגד הורים של ילדים שפרצו לדשא במהלך המשחקים וכתוצאה מכך בית"ר נאלצה לשלם קנסות. אלו היו תביעות בסכומים מינוריים יחסית, ובכל המקרים התיקים נסגרו מחוץ לבית המשפט בהסדר מול ההורים.
אוהדי בית"ר ירושלים (אורן בן חקון)בעידן הבעלים ברק אברמוב, בקבוצה מאמינים בהידברות איתם, דרך שהובילה למיגור תופעת הפריצות למגרשים. זה נעשה באמצעות שיח ישיר בו הקבוצה מסבירה את המשמעויות והפגיעה במועדון, בהעברת מסרים דרך הרשתות החברתיות וגם דרך מערכת הכריזה שמודיעה במשחקים כי כל אוהד שיפרוץ ייאלץ לשלם קנס.
בבית"ר ירושלים חווים עונה רגועה יחסית, בהשוואה לעונות קודמות, בכל מה שקשור להתפרעויות רחבות מצד האוהדים. בקבוצה מהבירה טוענים כי ישנה מגמת ירידה במקרים הללו ובהיקפם. אומנם בתחילת העונה היו אוהדים שהתפרעו בסיום המשחק נגד בני ריינה בבלומפילד וגרמו לשחקני היריבה להישאר בחדרי ההלבשה שעות אחרי המשחק, אבל מיד לאחר מכן הובהר שזה לא מקובל ונוצר שיח מול הקהל כדי שזה לא יקרה שוב. בקבוצה היו מרוצים מהתנהגות הקהל בהמשך העונה, משום שרוב המשחקים עברו בשקט יחסי, כולל משחקים נפיצים מול בני סכנין.
ברק אברמוב (חגי מיכאלי)הפועל ת"א: הוגשו 2 תביעות, ייתכנו עוד 3 בדרך
בשנים האחרונות הפועל תל אביב בעיקר שלחה מכתבים ושללה מנויים למתפרעים, אך לרוב לא הגישה תביעות אזרחיות על נזקים שנגרמו לה. בסך הכל בשלוש השנים האחרונות האדומים הגישו שתי תביעות אזרחיות נגד אוהדים, ושתיהן הגיעו להסדר פשרה מולם. התביעה הגדולה ביותר מביניהן הייתה נגד אוהד שנכנס למגרש ותקף את רז טוויזר ואדי גוטליב בפתח תקווה.
לאחרונה הבעלות התחלפה וכעת יש סיכוי גבוה שהקבוצה תחזור להגיש תביעות אישיות נגד עבריינים שפגעו בה. לאחר הפריצה של שלושת האוהדים שהכו את השוער מתן עמבר במשחק נגד הפועל נוף הגליל באירוע חסר תקדים בכדורגל הישראלי, הבעלים החדש אדמונד ספרא דרש לנקוט ביד קשה במקרים מהסוג הזה וייתכן שיוגשו שלוש תביעות אישיות נגדם, בהתאם לקנס שהקבוצה עלולה לקבל מבית הדין המשמעתי של ההתאחדות לכדורגל.
קהל אוהדי הפועל תל אביב (אופיר מגדל)מכבי ת"א: 2 תביעות אזרחיות על משחקים בחו"ל
בצד השני של העיר, במכבי תל אביב תבעו בשלוש השנים האחרונות שני אוהדים שזרקו חפצים במשחק במסגרת של אופ"א, כך עולה מהרישומים. התביעות הוגשו לבית המשפט האזרחי, ולאחר שבית המשפט הפנה את הצדדים לגישור, בקבוצה הגיעו איתם להסכם פשרה במסגרתו, המועדון גבה מהם קנס והם גם הורחקו מהמגרשים לתקופה מסוימת שהייתה מקובלת על שני הצדדים.
מעבר לזה, בקבוצה נוקטים בפעולות רבות נוספות, כמו תלונות במשטרה, הרחקות ממשחקים ושלילת מנויים, גביית כסף מאוהדים בגין קנסות שקיבלו מבית הדין ללא הליך של תביעה אזרחית ועוד. בתחום הזה, יש לציין, מכבי תל אביב אקטיבית ומשקיעה כספים רבים כדי למגר תופעות מהסוג הזה.
אוהדי מכבי תל אביב (חגי מיכאלי)הפועל ב"ש: ככל הידוע, לא תבעו אוהדים
על פי הרישומים וככל הידוע, הפועל באר שבע לא תבעה אוהדים בשלוש השנים האחרונות בבתי המשפט. יחד עם זאת, לא ברור כיצד המועדון יחליט להגיב באשר לפריצת הקהל במשחק נגד בני סכנין, אירוע אלים וקשה שהוביל לפיצוץ המשחק בתחילת העונה.
הפועל באר שבע היא הקבוצה היחידה שבחרה לא להשיב לפניות בנוגע למדיניות המועדון בנוגע לתביעות נגד אוהדיה. האדומים מהנגב שומרים על חשאיות כאילו מדובר בסודות מדינה. "המועדון לא מפרט על ענייניו המשפטיים בתקשורת", כך נמסר מהקבוצה.
אוהדי הפועל באר שבע (עמרי שטיין)מכבי נתניה: לא פחות מ-10 תביעות
מבין הקבוצות הגדולות בליגת העל, דווקא מכבי נתניה לא עוצמת עין ולא מזלזלת בכל הנוגע למאבק בחוליגנים. הקבוצה של אייל סגל הגישה בשלוש השנים האחרונות עשר תביעות אזרחיות - וגם אצלה, כולן הסתיימו בפשרות.
"לתבוע אוהדים? זה קשה מאוד לקבוצות"
נכון שהקבוצות לא אמורות לעשות זאת אלא רק לעסוק בספורט תחרותי, אבל לעיתים נדירות ובאירועים חריגים הן פונו לבית המשפט כדי שיורה לאוהדים הסוררים לשלם על מעשיהם. בשיחות סגורות עם ראשי המועדונים המובילים בישראל, רובם לא מעוניינים בכלל לעסוק בכך, אך הם עושים זאת מחוסר ברירה בעקבות נזקים גדולים שהאוהדים גורמים לקבוצות.
גורמים שונים מהקבוצות המובילות בארץ וגורמים שעוסקים בתחום המשפטי אומרים לא פעם את אותם הדברים: "לתבוע אוהדים זה דבר קשה מאוד. מי שאמור להתעסק בזה זו המשטרה, לא אנחנו. במקרים מסוימים אין ברירה והבעלים רוצים לעשות לזה סוף, ובצדק יש לומר, ואז אין ברירה אלא לתבוע אוהדים".
אוהדי מכבי נתניה (עמרי שטיין)בקבוצות טוענים: "אנחנו חסרי אונים. הרבה פעמים הם עשו דברים מסוכנים. המשטרה חייבת לטפל במה שקורה במגרשים. יש אוהדים שמסתתרים או פועלים ביציעים כשהם רעולי פנים, ואז חברות האבטחה שלנו צריכות לתעד אותם, לעקוב אחריהם ולנסות לגלות במי מדובר כדי שנוכל להעביר את השמות למשטרה. אנחנו גם משלמים על אבטחה ושיטור, גם מנסים למנוע מראש אירועים קיצוניים או מחלוקות, גם מנסים לדבר עם הקהל ולהרגיע - ובסוף עוד מגישים לנו את החשבון ואנחנו צריכים לשלם על הנזקים? מעבר לזה שהם פוגעים בקבוצה שלהם, האוהדים צריכים להבין שלכל דבר שהם עושים יש מחיר".
במילים אחרות, לא פעם הקבוצות באות ואומרות "על הנזק הזה המתפרעים ישלמו ולא אנחנו", אבל בפועל זה לא תמיד קורה. במקרים חריגים אכן מוגשות תביעות לבית המשפט, אך הזמן עובר, האירוע כבר די נשכח מהזיכרון והכעס מתפוגג, האוהדים ובני משפחותיהם מתנצלים ומבקשים לעצור את ההליך כדי להגיע לפשרה הוגנת בגלל מצבם הכלכלי, הקבוצות מתחשבות - ולכן התיקים הללו לא מגיעים להכרעת שופט. בסופו של דבר, מתפשרים.