מכבי נתניה הגישה לאחרונה ערעור לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים, נגד פסק דינו של בית הדין האזורי בחיפה אשר קבע כי השוער לשעבר, דני עמוס, פוטר, והורה למועדון לשלם לו מאות אלפי שקלים בגין פיצויי פיטורים, דמי הבראה, פדיון חופשה, עבודה במנוחה השבועית, ופיצוי בגין אי עריכת שימוע.

במסמך הערעור שהוגש לבית הדין, באמצעות עורכות הדין, הלית שמחוני ונועה בר שיר, שותפות ממשרד EBN – ארדינסט, בן נתן, טולידאנו, טוענת הקבוצה כי פסק הדין התבסס על טעויות עובדתיות ומשפטיות חמורות, פרשנות שגויה של העדויות והתעלמות מראיות מהותיות – במיוחד ממועד חתימתו של עמוס במכבי פ"ת עוד בטרם נודע לו, לטענתו, על סיום דרכו בנתניה.

בית הדין לעבודה פסק בחודש דצמבר 2024 מעל 555 אלף שקל לזכות עמוס, בהם כ-70 אלף שקל על גמול עבודה בשבת ו-250 אלף שקל על פיטורים.

לטענת מכבי נתניה, מדובר בהתפטרות יזומה של עמוס – אשר ניהל מו"מ עם קבוצות אחרות ודרש העלאה בשכרו, ובשל סירובו להמשיך באותם תנאים, הוא זה שבחר לעזוב. עוד נטען כי לאור המשא ומתן שהתנהל בתום לב, ובדומה להסכמים קודמים שנחתמו רק לאחר סיום העונה, לא התקיימו פיטורים כהגדרתם.

מחלוקת. דני עמוס (עמרי שטיין)מחלוקת. דני עמוס (עמרי שטיין)

מכבי נתניה גם טוענת שההכרה בזכותו של עמוס לפיצוי בגין עבודה בשבת מבוססת על החלת חוק שעות עבודה ומנוחה באופן שגוי. לדבריהם, העסקתו של שחקן כדורגל מקצועני – אשר עובד בפועל כשעתיים ביום וזוכה לשכר שנתי גבוה במיוחד, לרבות רכב, שכר דירה והטבות נוספות – אינה תואמת את המודל של עובד רגיל במשק, ולכן החוק לא אמור לחול עליו.

לטענת המועדון, חוזה ההעסקה שנחתם מול עמוס נכתב לפי חוזה אחיד ומפוקח על ידי הרשות לבקרת התקציבים של ההתאחדות לכדורגל, וכולל הסכמות מפורשות על כך שהשכר השנתי כולל את כל מרכיבי השכר – לרבות עבודה בשבת, חופשות והטבות נוספות.

עוד טוענת מכבי נתניה כי עדותו של עמוס בבית הדין הייתה "בלתי מהימנה באופן בולט", רצופה סתירות והתפתלויות, תוך ניסיון להסתיר את מועדי המו"מ עם קבוצות אחרות, ואף את העובדה שחתם על חוזה חדש יום לפני שידע לטענתו על הפסקת עבודתו.

"בתצהיר עדותו הראשית טען המשיב (עמוס , ת.ח.) טענה שגויה לגופה מבחינה משפטית, כאילו יש לקחת בחשבון כזמן עבודה גם את ‘הנסיעות הארוכות שהיו לי כדי להגיע למקום העבודה שהיה בחיפה כשאני מתגורר בנתניה, זמן ההגעה שלי היה כשעה וחצי’. המשיב הודה בעדותו כי מקום עבודתו היה בנתניה ולא בחיפה, וכי הוא התגורר בנתניה או ביישובים סמוכים. בניסיון לתקן שקר בוטה זה טען כי מדובר ב’טעות כתיב’, כי יש לו בעיות קשב וריכוז, וכי זמן הנסיעה אמנם היה כחצי שעה עד 40 דקות (‘תלוי בתנועה’), אך היה עליו להגיע כשעה לפני האימון".

דני עמוס (רדאד גדני עמוס (רדאד ג'בארה)

במקביל, ביקשה ההתאחדות לכדורגל להצטרף כצד להליך, בטענה שפסק הדין מעורר שאלות רוחב קריטיות באשר לאופן יישום דיני העבודה בענף הכדורגל, ובפרט סביב חוזי העסקה שנחתמים לפי תקנון אחיד המאושר מראש.

במסגרת הערעור, המועדון דורש לבטל את ההכרה בהתפטרות כפיטורים, לבטל את חיוב תשלום פדיון החופשה וגמול העבודה במנוחה השבועית, וכן להפחית משמעותית את סכום ההוצאות המשפטיות שנפסקו לעמוס, בסך 50,000 ש"ח – אותו הגדירה נתניה כ"בלתי סביר ובלתי מידתי".

הערעור צפוי להישמע ב-13 במאי 2025, ועתיד להשליך גם על הליכים נוספים המתנהלים מול קבוצות אחרות, בהם הערעור של בני יהודה נגד שוערה לשעבר, אמיליוס זובאס.

בשל החשיבות העקרונית של הסוגיות, החליט בית הדין הארצי לעבודה לאחד את הדיון בערעור זה עם ערעור דומה של בני יהודה נגד פסק הדין בעניין זובאס שחייב את הכתומים לשלם לו כ-468 אלף שקל, מתוכם כ-100 מאלף שקל עבור גמול עבודה בשבת, התלוי ועומד בפני בית הדין, במטרה לגבש הלכה אחידה.

ממשרד עורכי הדין  EBN – ארדינסט, בן נתן, טולידאנו, נמסר: "הכרעה שגויה עלולה לערער את האיזון העדין המאפשר את פעילותו התקינה של ענף חשוב זה ואת יחסי העבודה בו, ולהשית בדיעבד על קבוצות הכדורגל המקצועניות, המתנהלות כחברות לתועלת הציבור, הוצאות בלתי צפויות החורגות מן התקציב שאושר להן, ועלולות לסכן את יציבותן".

ההכרעה עשויה לשנות את פני ההתמודדות המשפטית של שחקנים מול מועדוניהם – ולא רק במכבי נתניה.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה