בשקט בשקט, דן גלזר רושם כבר עומד להשלים את עונתו השלישית מעבר לים. הקשר האחורי, שהיה לאחד המרכזיים במכבי תל אביב בסוף העשור הקודם ותחילת העשור הנוכחי, חתם לאחרונה באמצעות סוכנו שחר גרינברג בקייראט אלמטי הקזחית, לאחר שהשלים את המעבר מניז'ני הרוסית וזאת לאחר שקבוצתו הראשונה הייתה אופיי כרתים היוונית.
בגיל 28, גלזר, משתף פעולה במדי האלופה עם ישראלי נוסף, עופרי ארד, והשניים יתמודדו עם הקבוצה מיבשת אסיה במוקדמות ליגת האלופות, בניסיון להחזיר את המועדון לבמות של אירופה ונראה שהוא נהנה מאוד מהתחנה הנוכחית.
השבוע, קבוצתו גברה על זניס בעוד משחק בליגה וביססה את מיקומה בפסגת הטבלה, רגע לפני רבע גמר הגביע מול אורדבסי. בינתיים, גלזר התפנה להעניק ראיון מיוחד ל-ONE, בו הוא דיבר על השנים האחרונות.
גלזר התייחס לעזיבת מכבי ת"א, ההשתלבות בקייראט, העונה של חבריו לשעבר במכבי ערן זהבי ודור פרץ, החברות עם ארד, השקט מעבר לים וחזרה אפשרית לנבחרת. וגם: תפקודו כקשר אחורי והקשר לתרומה ההתקפית והקשר עם אחיו הכדורגלנים.
דן גלזר (קייראט אלמטי)דן, אמרת כשחתמת שתוך חודשיים תוכל להשוות את הליגה הקזחית לליגת העל.
"קשה להשוות בין הליגות, אבל אני חושב שהרמה פחות או יותר דומה. בממוצע הרמה של הליגה הישראלית קצת גבוהה יותר, כי ההבדלים בין קבוצות הצמרת לתחתית גדולים יותר. יש פה חמש או שש קבוצות שהן ברמה יותר גבוהה משאר הקבוצות, בערך כמו בארץ. הקבוצות הגדולות בשנים האחרונות מתחלקות בשנים האחרונות בתארי האליפות. מבחינת התנאים מסביב, ברוב המקומות בישראל הרמה היא יותר גבוהה, אבל כשמדובר בקייראט זה מועדון שונה לחלוטין משאר המקומות: יש לנו מתחם ברמה טופ אירופאית וכל מה שכדורגלן צריך. בלי קשר, ראיתי בהרבה מקומות שהמדינה רוצה לפתח את עולם הכדורגל ואת האצטדיונים וכבר מהעונה הבאה".
“כמעט לא מדברים פה על המלחמה בישראל”
ספר קצת על ההשתלבות, על הקבוצה.
"ההשתלבות הייתה טובה. מהרגע הראשון הצוות המקצועי נתן לי תחושה טובה, שאני הולך לשחק, להיות משמעותי ולהשפיע. ידעתי את זה עוד לפני שהגעתי לפי השיחות. גם כליגיונר, אחרי שתי עונות בחו"ל, ההשתלבות קלה יותר גם מקצועית וגם משפחתית. אשתי כבר מצאה את המקומות שהיא אוהבת, אלמטי היא עיר ברמה גבוהה שמזכירה פחות או יותר את ת"א. זו עיר מרכזית, עמוסה, עם המון מסעדות ודברים שאפשר לעשות וליהנות. אנחנו חיים קרוב מאוד לעופרי ארד ולמשפחתו, כך שאנחנו מעבירים את הזמן ביחד והפכנו למשפחה".
"יש שחקנים איכותיים, שהיו בקבוצות טובות לפני. בנו פה קבוצה טובה על מנת להתחרות באירופה ועוד מעט נשחק במוקדמות ליגת האלופות. אני מקווה מאוד שנצליח לעשות את זה כי הרבה שנים קייראט לא השתתפה במפעלים האירופיים והשנה מעבר לזה שאנחנו רוצים לזכות בכל התארים במדינה, אנחנו רוצים גם להצליח באירופה".
"ההשתלבות הייתה טובה". שחקני קייראט (קייראט אלמטי)כמה זה קשה להיות משפחה ישראלית בקזחסטן במצב הזה?
"בכלל לא קשה. אמנם קזחסטן היא מדינה מוסלמית, אבל מאוד חילונית, לפחות לפי התחושה שלי. כמעט ולא מדברים איתנו על המלחמה בישראל. אנחנו לא מפחדים להגיד שאנחנו מישראל, כל האנשים טובים ואדיבים. הם עוזרים לנו בכל מה שאנחנו צריכים: גם הקבוצה וגם האנשים שאנחנו מכירים כמו בעלי הדירה שלנו. אין פה שום תחושת עוינות, גם כשאנחנו מגיעים לאצטדיונים מרוחקים או ערים פחות מודרניות. אין שום תחושה של חוסר אהדה לישראל ואני שמח מאוד. להיפך: עד המלחמה היה קו טיסות ישיר בין ישראל לאלמטי ואני מחכה שגם הטיסות הישירות יחזרו".
דיברת על עופרי ארד. כמה זה משמעותי להיות שני ישראלים בקבוצה אחת?
"לפני שהגעתי, לא האמנתי עד כמה זה משמעותי לשחק עם עוד ישראלי בקבוצה. במיוחד כשזה עופרי, שאנחנו מכירים המון שנים ונמצאים באותו הראש. אנחנו בערך באותו גיל, גם הנשים שלנו חברות מאוד טובות ולשנינו יש ילדים קטנים ונושאי עניין משותפים. זה משדרג את החוויה בעשרות אחוזים והפכנו באמת למשפחה".
"מבחינה מקצועית, אנחנו שני קשרים ישראלים שמשחקים ביחד והדיבור הזה בעברית תוך כדי המשחק או בחדר ההלבשה, זה משהו שמשדרג מאוד. כשרק הגענו מרוסיה, הם נתנו לנו את הדירה שלהם לכמה ימים עד שנתמקם ונמצא דירה משלנו, ככה שההגעה הייתה יותר קלה. אנחנו עושים קידושים וחגים ביחד וצוברים חוויות”.
עופרי ארד (צילום מסך)אם אתה צריך להשוות את קייראט לקבוצה בליגת העל, איזו קבוצה?
"קייראט זה המועדון הכי גדול והכי מעוטר בקזחסטן, היא מעין מכבי של קזחסטן. בכל שנה יש ציפייה מהמועדון לזכות באליפות ובכל התארים. זה כיף לשחק בקבוצה שכל הזמן נלחמת על תארים ושכל משחק הוא מעין משחק גמר עבורה. גם באימונים השחקנים יורדים עצבניים כשהם מפסידים משחקון".
“לא שקלתי לחזור לישראל”
התחלת את העונה ברוסיה. מה פחות עבד?
"אני לא חושב שהדברים לא עבדו. היו לי 16 הופעות בכל המסגרות, שיחקתי כמעט את כל המשחקים והייתי מעורב. קרתה סיטואציה שהחליפו מאמן לאחר כמה חודשים והמאמן שהביא אותי כבר לא היה. מבחינת המועדון לא אמרו לי ללכת, אבל הגיעה ההצעה מקייראט: הרגשתי שאני רוצה לשחק בקבוצה שנלחמת על תארים ולא נאבקת בתחתית כי זו תחושה אחרת לגמרי והרבה יותר כיף. בארץ שיחקתי בקבוצה שנלחמת תמיד על תארים ובחו"ל זה היה לי קצת חסר. ההצעה מקייראט הייתה גם הצעה כלכלית טובה. אני מאחל לניז'ני את כל ההצלחה שבעולם, אבל כרגע אני במקום שטוב לי בו מאוד, אני משחק בקבוצה אטרקטיבית ויש לי פה הכול: מחדר כושר מפואר, תאי לחץ במתחם, חדר אוכל עם שלוש ארוחות ביום ופיזיותרפיה".
אילו הצעות היו בינואר? שקלת לחזור לישראל?
"בכל חלון העברות יש דיבורים וגישושים עם הרבה קבוצות בארץ וזה מאוד מחמיא לי. אני שמח מאוד שיש לי שם טוב בארץ ואני מרגיש את זה. בינואר לא שקלתי לחזור לישראל: היה לנו טוב בחו"ל וכמובן שהגיעה ההצעה מקייראט, ידענו שזה יהיה הצעד הבא שלנו. היה לי גם חוזה ברוסיה לעוד שנתיים וחצי וזה לא שלא הייתי ברוטציה. ההצעה מקייראט גרמה לנו לעבור לצעד הבא".
"בכל חלון יש דיבורים וגישושים". דן גלזר (קייראט אלמטי)אתה כבר שתי עונות בחו"ל. היית צריך את ההתאווררות?
"אני חושב שמהיותי ילד צעיר שהתחיל לשחק כדורגל תמיד חלמתי לשחק בחו"ל. רציתי את זה וזה בער בי ואני שמח שלפני שיצאתי לחו"ל זכיתי בכל התארים בישראל. הגשמתי את החלום ורשמתי מעל 200 הופעות במכבי ת"א, המועדון בו גדלתי ובעונה השישית הגיע רובי קין והרגשתי פחות מוערך. זה בסדר גמור, כל צוות והרצונות שלו או איך שהוא רואה את הדברים. מה שהפריע לי הוא שמשחקן מאוד משמעותי הפכתי לשחקן שלא נמצא בסגל. אין לי בעיה לא לפתוח תקופה, אבל הרגשתי שממש נדחקתי מהרוטציה. אמנם זה היה רק במשך ארבעה או חמישה משחקים, אבל ראיתי לאן הרוח נושבת. מכבי לא דחקו אותי החוצה, פשוט ברגע שהם הבינו שאני רוצה לצאת לחו"ל, הם לא עמדו בדרכי. אני חייב לציין שמיץ' גולדהאר התנהג בצורה מאוד ג'נטלמנית וללא דופי בכל הנושא הזה".
"ביחד עם העובדה שהגשמתי את החלומות בישראל ושלא חוויתי חו"ל, הרגשתי שאני צריך לעשות את זה בשביל עצמי. פחדתי שאם לא אצא לחו"ל, אחרי הקריירה אומר לעצמי שפספסתי משהו. אני שמח שקפצתי למים ושהגשמתי את עצמי. ייאמר לזכותה של אשתי המלכה שהיא הפכה את ההתמודדות ליותר קלה ותומכת בי. היא עוברת התמודדויות וקשיים, היא נמצאת לא מעט פעמים לבד עם הילד, מוותרת הרבה עבורי ומאפשרת לי להתרכז בקריירה. לפני המעבר לחו"ל, ישבתי איתה והיא אמרה לי שהיא תלך אחריי בלב שלם לאן שארצה. אני שמח שעשינו את זה ושהיום אנחנו במקום שמאוד טוב לנו בו ויש לנו זמן איכות שלא היינו זוכים לו בארץ. אנחנו מתגעגעים לישראל, זאת המדינה הטובה בעולם ובסיום הקריירה נגור בישראל. אבל בתקופה הזאת טוב לנו מאוד גם משפחתית וגם מקצועית".
מה אתה מרגיש ששונה מהקבוצות בחו"ל לעומת התקופה בישראל?
"השקט. גם אחרי ניצחונות וגם אחרי הפסדים אתה מנותק מהתקשורת ומכל הרחשים שמסביב. לפעמים כשאתה לא מבין את השפה, זה כיף. אתה מגיע הביתה למשפחה שלך וזו תחושה אחרת. כמובן שבארץ הריגוש הוא קצת אחר, אתה מעורב בהכל ויודע מה קורה וזה גם כיף. אבל חוויתי מזה הרבה והיום אני גם נהנה מהשקט ומתרכז נטו בכדורגל ולא במסביב".
"כאן אתה מנותק מהתקשורת". דן גלזר (קייראט אלמטי)“לתחושתי מכבי ת”א תזכה באליפות”
המעמד שלך פחת בתחילת העונה האחרונה שלך במכבי. ניסית לדבר ולקבל הבהרות?
"אני שחקן שפחות אוהב לדבר כשהוא לא משחק, בטח לא עם מאמנים. זו הייתה התקופה היחידה שלי במכבי ת"א בה לא שיחקתי. עברתי כמה מאמנים במשך חמש שנים ותמיד הייתי מעורב וחזק ברוטציה. לתקופה ארוכה גם הייתי קפטן. אבל כשהגיעה התקופה הזאת, פחות הייתי זה שייכנס לחדר וידבר. יכול להיות גם שזה היה לרעתי במקרה הזה, אבל אני חושב ששחקן צריך להתאמן ולעבוד קשה ולהראות שמקומו על המגרש. מהרגע הראשון התחושה הייתה שהם לא רואים אותי כשחקן שישחק במכבי ת"א ולכן ביקשתי לעזוב ולהגשים את החלום".
אתה רואה את עצמך חוזר לישראל?
"בסוף אני בן 28 ויש לי עוד הרבה שנים בקריירה. אני מאמין שאחזור לשחק בישראל. אני לא יודע עוד מתי, איך ובאיזו קונסטלציה".
איך אתה רואה את מאבק האליפות של מכבי? מי תיקח?
"המאבק צמוד ומרשים. ראיתי את משחק העונה שהיה ברמה גבוהה. יש פה שתי קבוצות איכותיות עם עוצמות גדולות ולתחושתי מכבי ת"א תזכה באליפות. שתי הקבוצות משחקות ברמה טובה ויש להן שחקנים איכותיים עם דרך. שתי הקבוצות ילכו עד הסוף וההבדלים הם קטנים".
שחקני מכבי תל אביב (רדאד ג'בארה)מופתע מדור פרץ שהפך לסופר סאב כזה?
"בכלל לא מופתע. הוא תמיד היה ווינר בכל רמ"ח איבריו. בשנים האחרונות הוא הפך להיות השחקן הכי משמעותי של מכבי ת"א. זה מגיע לו כי הוא מקצוען, עובד קשה, ווינר ותמיד חיובי".
שיחקת עם ערן זהבי. מה דעתך על הסיטואציה איתו?
"אני יכול להגיד לך שהוא המקצוען הכי גדול שיצא לי לשחק ולהתאמן איתו. ממה שאני מבין ושומע, הוא לא מוריד את הרגל מהגז אפילו לא לרגע גם כשהשנה הוא משחק פחות ממה שהוא היה רגיל בקריירה שלו. הסיטואציה איתו יכולה הייתה להיות אחרת: הם היו מרוויחים ונהנים ממנו הרבה יותר אם היו נותנים לו יותר קרדיט. אבל קטונתי".
ערן זהבי ודן גלזר (רדאד ג'בארה)לא בוער בך להיות שם עכשיו איתם במאבק האליפות?
"אשקר אם אגיד שאין רגעים שזה מגרד לי שאני לא שם, נגיד במשחק העונה. זה משחק שאני בטוח שהשחקנים מאוד נהנו מהאווירה ומהלחץ כי זה היה משחק על עונה שלמה. אבל עבר הרבה זמן, אני באמת שלם במקום שאני נמצא בו אז בסה"כ טוב לי".
“הייתי צריך להיות נוקשה יותר כשבמכבי הערימו קשיים”
היית בשיא הקריירה שלך ב-2019/20, היית שחקן העונה. איפה אתה מרגיש שאתה עכשיו?
"אני מרגיש שאני עושה קריירה טובה מאוד, אני נמצא בקבוצה שהולכת להיות במוקדמות ליגת האלופות. נכון שבשנים האחרונות לא שמעו על המועדון הזה באירופה והם לא התחרו, אבל גם ברוסיה ששמעו שאני עובר לקייראט נתנו לזה המון כבוד. אני מקווה שאהיה חלק מהחזרה של המועדון למפעלים האירופיים, שנגשים את עצמנו ואקח תארים גם פה".
יש טעיות שאתה מרגיש שעשית, קבלת החלטות?
"בדיעבד תמיד קל להצביע על טעויות או קבלת החלטות לא נכונה. יכול להיות שאחרי שזכיתי בתואר שחקן העונה והייתה לי הצעה לשחק בווטפורד תחת איביץ', הייתי צריך להיות יותר נוקשה כשבמכבי הערימו קשיים ולגרום לדברים לקרות. בסופו של דבר נשארתי במכבי והגשמתי עוד שלוש עונות מלאות, תארים נוספים. אבל כמובן שלשחק בווטפורד שבאותה עונה עלו לפרמייר ליג, זה משהו שיכול היה להיות חוויה ענקית. חוץ מזה אני לא חושב שהייתה לי טעות נוספת בקבלת ההחלטות".
ולאדן איביץ' (אורן בן חקון)דניאל פרץ, כמה אתם בקשר? לאן אתה ממליץ לו ללכת?
"אני ודניאל ממש כמו אחים. אנחנו מדברים באופן יומיומי, מתייעצים האחד עם השני על דברים. הוא משתף ומתייעץ איתי על כל מה שעובר עליו ואני בטוח שהוא יעשה את ההחלטה הכי נכונה עבורו מקצועית. הוא ווינר אמיתי ומצפה לו קריירה אדירה, מה שקורה לו עכשיו זו רק ההתחלה. מהרגע הראשון ידעתי שהוא נועד לגדולות: הוא שמר על צניעות ועבודה קשה לאורך כל הדרך ולא סתם הדברים קורים".
איך זה להיות במשפחה של שלושה אחים כדורגלנים?
"כיף מאוד. כמובן שיש לנו קבוצת וואטסאפ משותפת ואנחנו מנתחים בה את המשחקים האחד של השני. כמובן שאנחנו מדברים על הכל, אנחנו באמת החברים הכי טובים. בשבוע שעבר היה לי משחק חוץ והייתי עם עופרי במלון: ראיתי את המשחק של תמיר מול אשדוד ועופרי היה בהלם מאיך שאני מגיב לסיטואציות שקורות במשחק ומרמת הטירוף שלי. אני מאוד רוצה שהם יצליחו, מאמין בהם מאוד וחושב שהם נכס לכל קבוצה בה הם יהיו".
"ההורים שלנו חינכו אותנו לאחוות אחים ולדאוג האחד לשני ובגלל זה יש לנו קשר מאוד מיוחד. תחשוב שכששיחקתי בארץ, להורים שלי היו שלושה משחקים ללכת בכל שבת והם היו בונים את הלו"ז שלהם מתוך השתדלות להגיע לכל משחק. אני חושב שאבא שלי לא הפסיד אף משחק שלי בארץ ועד שקיבלתי את רשיון הנהיגה שלי בגיל 18, הוא גם לא הפסיד אימון. התמיכה שלהם הייתה אולי המרכיב הכי משמעותי בכך שהפכנו להיות כדורגלנים מקצוענים. אם תשאל הורים לכדורגלנים, הם יסבירו לך כמה זה לא פשוט וכמה זה מצריך השתדלות, אז תחשוב שפה יש שלושה".
"חונכנו לאחוות אחים". דן גלזר (קייראט אלמטי)יצא לכם גם שם של שחקנים אגרסיביים, אפילו מדי. מה אתה חושב על זה?
"נכון, אנחנו שחקנים אגרסיביים, אנחנו לא שחקנים רכים, לטוב ולרע. אנחנו ספורטאים בכל רמ"ח איברינו ולעולם לא נרצה לפגוע בשחקן יריב במזיד. אין לי בעיה עם זה שאנחנו אגרסיביים, כל עוד אנחנו עושים את העבודה שלנו והמאמן והשחקנים שמשחקים איתנו מרוצים".
“הנבחרת חשובה לי”
אתה חושב שאתה מספיק מוערך?
"אני לא חושב על זה יותר מדי או מחפש את זה. אני מרגיש שדווקא הרוב כן מעריכים אותי. שרן ייני לימד אותי בשנה הראשונה שלי במכבי, שמה שהכי חשוב הוא שבסוף המאמן מרוצה ממך והשחקנים שמשחקים לצידך מרוצים ממך. זה המדד הכי גדול וזה מה שאני תמיד בוחן. אני חושב שלאורך כל השנים ובכל הסגלים וצוותי האימון, הצדדים העריכו אותי מאוד".
קצת קשה שאיבדת את המקום בנבחרת? רן בן שמעון דיבר איתך מתישהו?
"הנבחרת מאוד חשובה לי, אין תחושה גדולה מזו שאתה מייצג את המדינה שלך ומשחק עבורה. חלק מהשיקולים שלי לצאת לחו"ל באותה התקופה, היו לאחר שיחה עם אלון חזן שאמר לי שהוא מעריך אותי אבל כשאני לא משחק (זה היה בחודשים האחרונים במכבי) הוא לא יכול לזמן אותי ובצדק. במשך תקופה ארוכה הייתי חלק מנבחרת ישראל ואני גאה שיש לי הופעות רבות. זומנתי בזימון הראשון עם המינוי של רן בן שמעון והיו לנו כמה שיחות טובות. כרגע הוא הולך עם שחקנים אחרים בעמדה שלי וזה בסדר גמור. הנבחרת במגמת שיפור גדולה וכיף לראות אותם משחקים. אני מאחל להם את כל ההצלחה שבעולם ותמיד מוכן להיקרא לדגל".
רן בן שמעון (ראובן שוורץ)ציירו אותך כקשר אחורי, אבל כזה שלא מספיק בא לידי ביטוי בהתקפה.
"אם אתה מודד ‘הרבה התקפה’ במספרים (שערים ובישולים) אז זה נכון: אני לא בורח מזה ואני יודע שזה חסר לי. אני מחפש לשפר את זה כל הזמן. אבל אני קורא התקפה גם לפסים ששוברים קווי הגנה של היריב, להשתחררות מלחץ, לפינוי שטחים לאחרים בתנועה חכמה, לחץ בחלק הקדמי וחילוצים שגורמים להתקפות מעבר ומצבים קלים יותר להתקפה. לפעמים כשאתה נמצא בקבוצה שמתגוננים מולה, קשה להגיע למצבים כשיש עשרה שחקנים מאחורי הכדור. לעומת זאת, בחטיפת כדור בחצי של היריב, היא פתוחה ואפשר להגיע למצבים טובים יותר".
"בסופו של דבר, עם כל ‘’חסרונות’ ההתקפיים שלי, מרבית המאמנים שאימנו אותי העדיפו אותי על פני אחרים בטענה שכשאני משחק, הם יכולים לשחק עם עוד שחקני התקפה ולהיות רגועים מאחורה שאני אחפה. כדורגל זה משחק של תפקידים ואיזון, כל אחד בתפקיד שלו צריך להביא את המיטב ואת החוזקות שלו כדי שהקבוצה תנצח".
אתה לא מרגיש שקצת נשכחת? אולי זה מכוון וטוב לך?
"אני לא מרגיש שנשכחתי. באופן טבעי, כשאתה יוצא לשחק בחו"ל ולא מסוקר באופן שבועי כמו שהיית מסוקר בליגת העל, אז אתה לא בשיח. אני גם לא הכי פעיל ברשתות החברתיות מטבעי אז זה עוד יותר. אני לא מחפש שידברו עליי, אני מחפש לעשות את העבודה שלי בצורה הכי טובה, להצליח אישית וקבוצתית בכל מקום ולהרגיש שלם עם עצמי".
"לא מחפש שידברו עליי". דן גלזר (רדאד ג'בארה)