נבחרת פרגוואי, היריבה השנייה של ישראל במשחקים האולימפיים בפאריס, תגיע הערב (שבת) ב-20:00 ל’פארק דה פראנס’ מוכה וחבולה להתמודדות מול השחקנים של גיא לוזון בבית 4, אחרי שספגה תבוסה 5:0 מיפן במשחק הראשון.

מעניין יהיה לראות כיצד יגיעו להתמודדות שחקני ה"אלבירוחה" (אדומה-לבנה) אחרי המהלומה שספגו בעשרה שחקנים. האם יעלו מול ישראל כמו חיה פצועה ויהיו במיטבם או שימשיכו להפגין את אותה חולשה? הם יודעים שהפעם הם חייבים לנצח על מנת לשמור על סיכוי לעלות לרבע הגמר.  

הפרגאווים הבטיחו את מקומם בפאריס לאחר שסיימו במקום הראשון בטורניר הקדם אולימפי בדרום אמריקה שהתקיים בפברואר האחרון בוונצואלה, אבל מאז איכזבו במשחקי ההכנה ובמיוחד בתבוסה ליפנים.

שחקני הנבחרת האולימפית של פרגוואי חוגגים ניצחון על ברזיל (רויטרס)שחקני הנבחרת האולימפית של פרגוואי חוגגים ניצחון על ברזיל (רויטרס)

ה"אלבירוחה" בטורניר הקדם אולימפי ניצחו בשלב האחרון והמכריע 0:1 את ברזיל (אנדריק החטיא פנדל והאלופה האולימפית נשארה בבית) ו-0:2 את המארחת ונצואלה, אבל הבעיות בהגנה שלהם הורגשו היטב בתיקו 3:3 הסוער עם ארגנטינה.

אחרי הבטחת המקום בפאריס רשמה פרגוואי ניצחון בודד במשחקי ההכנה (0:2 על הרפובליקה הדומיניקנית) לעומת חמישה הפסדים - 2:1 לרפובליקה הדומיניקנית, 4:0 ו-2:0 לארגנטינה, 4:1 לצרפת ו-1:0 לארצות הברית ותיקו 2:2 עם אוקראינה.

באותם משחקים סבלה ההגנה מחולשה רבה, התקשתה בסגירה וכמעט כל כדור שנשלח מהאגף הפך לאיום ישיר על השער. גם הפעם, לחץ גבוה ומסירות רוחב רבות דרך האגפים יכולים לעזור לישראל להשיג את המטרה.  

"איך פרגוואי נפלה, כל השחקנים מהדרג השלישי"

ההופעה של הפרגוואים בפאריס היא השלישית שלהם בהיסטוריה של המשחקים האולימפיים והראשונה מאז 2004, אז השיגה הנבחרת את מדליית הכסף כשהעפילה לגמר בו הפסידה 1:0 לארגנטינה (שער של קרלוס טבס). הפעם, בהדרכת אותו מאמן, קרלוס חארה סגייר, הם הביעו שאיפות לשחזר את ההישג, אבל נכון לעכשיו נראה הדבר בגדר חלום רחוק.

בכלל, הופעה של נבחרת פרגוואי על המגרשים בצרפת מעוררת התרגשות ונוסטלגיה במדינה, מכיוון שהאוהדים הוותיקים זוכרים היטב את המונדיאל המוצלח של הנבחרת הבוגרת באותה מדינה ב-1998.

פרגוואי חוגגת מדליית כסף באולימפיאדת אתונה (רויטרס)פרגוואי חוגגת מדליית כסף באולימפיאדת אתונה (רויטרס)

אז, בכיכובו של השוער הבלתי נשכח חוסה לואיס צ'ילאברט העפילו הפרגוואים לשמינית הגמר בטרם הודחו 1:0 על ידי המארחת (שזכתה לבסוף) בעקבות שער של לורן בלאן בהארכה. יחד עם זאת, התבוסה ליפנים במשחק הראשון הורידה את האוהדים לקרקע.

הנבחרת הפרגוואית חסרה בפאריס את הקשר פבריציו פראלטה, כובש שער הניצחון על ברזיל במוקדמות שסובל מפציעה ולא שוחרר מקרוזיירו. מלבדו נעדר גם הקשר איוואן לגיסמון שהיה שחקן הרכב קבוע בטורניר הקדם אולימפי אבל לא קיבל את השחרור לטורניר מקבוצתו הארגנטינאית סן לורנסו.

פבריציו פרלטה חוגג (רויטרס)פבריציו פרלטה חוגג (רויטרס)

אם זה לא מספיק, מול ישראל ייעדרו גם קשרה של סרו פורטניו ווילדר ויירה, שמרבה לכסות שטחים נרחבים בתנועה שהוא מבצע אבל ספג כרטיס אדום בתבוסה ליפן וחלוץ לאציו דייגו גונסאלס שנפצע לפני תחילת הטורניר.

בתקשורת תקפו את הנבחרת על התצוגה המשפילה, תהו מדוע הציב המאמן את חילברטו פלורס (בלם בדרך כלל) כמגן ימני והעבירו ביקורת על ויירה בשל העבירה הקשה שביצע אשר הוגדרה כ"בלתי אחראית" והובילה להרחקתו. בעיתון 'ABC' נכתב "בכורה משפילה ומבישה".

מלבד זאת ניתן למצוא בסגל שחקנים נוספים בעלי ניסיון מהליגות של אירופה כמו שחקן הכנף השמאלית של וולבס, אנסו גונסאלס, וחלוץ לאציו, דייגו גונסאלס, המסוגל לתפקד גם באגפים. פרגוואי תפתח את דרכה בטורניר האולימפי בפאריס בהתמודדות מול יפן ב-24 ביולי בבורדו.  

שחקני נבחרת פרגוואי מאוכזבים מול יפן (רויטרס)שחקני נבחרת פרגוואי מאוכזבים מול יפן (רויטרס)

ה"ילד" שהפך ל"איש הנסים": המאמן קרלוס חארה סגייר

כאמור, המאמן הנוכחי קרלוס חארה סגייר בן ה-73 המכונה "במבינו" היה אחראי גם להישג הגדול ביותר בהיסטוריה של הפרגוואים לפני 20 שנה באתונה 2004, אז הם חזרו הביתה עם מדליית הכסף. הוא היה מפורסם עוד לפני כן בזכות הקריירה המפוארת שלו ככדורגלן בפרגוואי ובמקסיקו.  

כשחקן זכור חארה סגייר בעיקר כקשר רבגוני בסרו פורטניו בשנות ה-60 וה-70 (זכה עימה בארבע אליפויות בפרגוואי) ומהופעותיו במדי הנבחרת בין 1970 ל-1981. הוא נודע הן בשל יכולתו ההתקפית, כיבוש השערים וחכמת המשחק שלו, אבל  גם בעבודה ההגנתית ובלחימה הבלתי מתפשרת.

קרלוס חארה סגייר חוגג עם שחקני פרגוואי (רויטרס)קרלוס חארה סגייר חוגג עם שחקני פרגוואי (רויטרס)

חארה סגייר נולד כבן השישי במשפחה בת 13 ילדים וגדל ללא אביו שמת כשהיה בן 3. שבעה מבין 13 האחים הפכו לכדורגלנים (שלושה מהם כבר הלכו לעולמם) והפכו את שם המשפחה לאחת הידועות ביותר בארצם. את הכינוי "במבינו" (ילד באיטלקית) קיבל בשל שיערו הגלי והתנהגותו הילדותית בצעירותו כשחקן, ויחד עם זאת נודע כטיפוס רגוע שלא אהב לבלות בדיסקוטקים כמו מרבית חבריו.

חארה סגייר לבש גם את מדי קרוס אזול המקסיקנית (1975-1983, זכה איתה בשתי אליפויות ב-1979 ו-1980), ליברטאד הפרגוואית (1983), חזר לעונה אחת לסרו פורטניו וסיים את הקריירה בשני מועדונים פרגוואים קטנים, חנרל קביירו (עלה איתה לליגה הראשונה ב-1986) וספורטיבו טרינידנסה, בה גם החל את קריירת האימון ב-1987. בתקופת הזוהר שלו כשחקן במקסיקו הוא קיבל את הכינוי "אל פרנקסיטו". 

קרלוס חארה סגייר עם אדגר בארטו (רויטרס)קרלוס חארה סגייר עם אדגר בארטו (רויטרס)

מלבד נבחרת פרגוואי אימן חארה סגייר גם ביותר מ-20 קבוצות בפרגוואי ומקסיקו, שהבולטות שבהן היו ליברטאד מארצו (סיימה איתו כסגנית ב-2004) ומונטריי המקסיקנית, אותה הציל מירידה ב-1999. הישג מרשים הוא רשם על הקווים של רוביו ניו הקטנה, אותה הצעיד למקום השני בפרגוואי ב-1990 ובקופה אמריקה 2004 הוביל את הנבחרת הבוגרת של פרגוואי (שילב בה צעירים) לרבע הגמר בטרם הודחה 3:1 על ידי אורוגוואי.  

חארה סגייר הצעיד גם את נבחרת הנערים של פרגוואי עד גיל 17 לאליפות העולם ב-2015, בה היא הודחה בשלב הבתים. הוא שב לתפקידו הנוכחי ב-2023 ובטורניר הקדם אולימפי האחרון נקם במרסלו ביילסה, שהדריך מולו את ארגנטינה ב-2004, כאשר פרגוואי ניצחה 3:4 את אורווגואי אותה הדריך הארגנטינאי אחרי שפיגרה 3:1 במהלך המשחק.

בעקבות הצלחתו בנבחרת האולימפית הוא זכה בעיתונות המקומית לכינוי "אל סניור דה לוס מילגרוס" (איש הנסים).

סגייר לפני משחק נגד פרו ב-2004 (רויטרס)סגייר לפני משחק נגד פרו ב-2004 (רויטרס)

כמאמן מציב חארה סגייר מערך 4-4-2 ומזכיר את האנרגטיות שהייתה לו כשחקן. הוא הצליח לקדם את הכדורגל הפרגוואי בעזרת הפעלת לחץ גבוה על שחקני היריב, שימוש בכוח פיזי ונגיעות קלות בכדור.

מול יפן שינה חארה סגייר את המערך ל-4-2-3-1. הוא נשאל במסיבת העיתונאים מדוע העדיף לצופף את מרכז השדה על חשבון ההתקפה והשיב: "היפנים מהירים מאוד, יוצאים מהר קדימה ומשאירים מרווחים. רצינו לנצל את זה, אבל לא היינו יציבים".

העיתונאים טענו שהנבחרת לא הציגה משחק קבוצתי מול יפן והמאמן הודה: "זו מגרעת אצלנו. יצאנו להתקפות, אבל ההרחקה גמרה את משחק ההתקפה שלנו. כבר ידענו להתאושש בעבר ממכות שספגנו, אז תספרו לנו את העליות ולא את הנפילות".

שחקני נבחרת פרגוואי מתוסכלים (רויטרס)שחקני נבחרת פרגוואי מתוסכלים (רויטרס)

חארה סגייר אהוד מאוד לא רק בשל הישגיו, אלא גם בשל הצורה המכובדת בה הוא מתנהג ועובד. "במבינו" נודע בעיקר בזכות יכולתו לנהל את חדר ההלבשה במקומות בהם אימן והחדרת תחושה של איחוד בקרב השחקנים. "יותר קשה לנצח 11 חברים מאשר 11 כוכבים" הוא אחד המשפטים הידועים אותם נהג להשמיע לאורך השנים.

מאשתו הראשונה של חארה סגייר, אנסלמה רמונה שהלכה לעולמה ממחלה ב-2003, נולדו לו בת ובן, קרלוס חארה לסקאנו, שהלך בדרכו, שימש כמאמן כדורגל בנוסף לעיסוקו כשדר רדיו וטלוויזיה והלך לעולמו במאי 2023 בגיל 46 אחרי מאבק במחלה.

"לבני הייתה אבן בכיס המרה, זה הסתבך והמצב שלו החמיר עד שהתפתח לדלקת לבלב חמורה", מסר חארה סגייר בהודעה המצערת לאחר מות בנו. בתו, מבל לידיה, משמשת כמנהלת בית ספר יסודי במקסיקו. מבת זוגו השנייה, נתי, נולדו לו שני ילדים, יוהאן ונטליה וכיום הוא סב לשלושה נכדים.  

קרלוס חארה סגייר חוגג עם שחקני פרגוואי (רויטרס)קרלוס חארה סגייר חוגג עם שחקני פרגוואי (רויטרס)

המוח והאיש המסוכן: דייגו גומס

קשרה של אינטר מיאמי וחברו לקבוצה של ליאו מסי, דייגו גומס, הוא המוח של נבחרת פרגוואי והשחקן המסוכן ביותר שלה. נבחרת ישראל תצטרך להיות בשיא הריכוז לכל אורך המשחק, אבל בעיקר להגביר את הערנות בעת שהכדור יהיה ברגליו וכאשר הוא יתכונן לבצע בעיטות חופשיות.

דייגו גומס חוגג במדי אינטר מיאמי (רויטרס)דייגו גומס חוגג במדי אינטר מיאמי (רויטרס)

גומס בן ה-21, שהחל את הקריירה בסרו פורטניו, הופיע כבר שבע פעמים בנבחרת הבוגרת ומרוויח בארה"ב 504,000 דולר בעונה, הרשים בטורניר הקדם אולימפי לא רק בזכות חמשת שעריו, אלא גם במסירות המדויקות שלו, הן כאשר הוביל כדור, הן בהגבהות בעיטות חופשיות וגם כאשר קיבל כדורים עם הגב לשער ומצא בנגיעה אחת שחקנים חופשיים על עיוור. בנוסף לכך, כל כדור חופשי שנשרק לזכות פרגוואי הופך אוטומטית לאיום על שער היריבה בגלל הבעיטות המתוחכמות והמדויקות שלו.

גם ב-MLS, שם קיבל את הכינוי "יאנקי", נחשב גומס לסיפור הצלחה. הוא רשם העונה שלושה כיבושים ושישה בישולים יחד עם 83 אחוזי דיוק במסירות. לאחרונה פורסם שהוא קרוב למעבר לברייטון תמורת 14 מיליון דולר.

דייגו גומז חוגג עם ליאו מסי (רויטרס)דייגו גומז חוגג עם ליאו מסי (רויטרס)

התכשיט: שימו לב לחוליו אנקיסו

חלוצה בן ה-20 של ברייטון, חוליו אנקיסו המכונה "לה חויה" (התכשיט), נחשב לאחד מכוכבי העתיד של הכדורגל בדרום אמריקה מאז כבש במדי ליברטאד בגביע הליברטדורס עוד לפני שמלאו לו 17.
אנקיסו הבקיע גם את שער העונה בפרמייר ליג ב-2022/23 מול מנצ'סטר יונייטד וגם זכה בפרס פושקש בעקבות אותה בעיטה מיותר מ-30 מטר. מהטורניר הקדם אולימפי האחרון הוא נעדר בעקבות פציעה ממושכת, שגרמה לו להחמיץ את מרבית משחקי העונה האחרונה בפרמייר ליג.

חוליו אנקיסו (רויטרס)חוליו אנקיסו (רויטרס)

"החתול הקטן" ו"המפקד": חריגי הגיל שצורפו כחיזוק

כאמור, החיסרון הגדול של נבחרת פרגוואי כפי שמסתמן הוא החלק האחורי. הנבחרת ספגה יותר מדי שערים קלים ונראתה מפורקת בתבוסות 4:0 לארגנטינה ו-4:1 לצרפת, כאשר יריביה הגיעו בקלות למצבים.  

בשל כך החליטו בצוות המקצועי לצרף לקראת פאריס 2024 שני חריגי גיל מבוגרים ומנוסים שאמורים להוסיף ניסיון, ביטחון ויציבות, מה שלא נראה כל כך מול יפן.

הראשון הוא השוער הוותיק רוברטו פרננדס בן ה-36 מבוטפוגו הברזילאית, הידוע בכינויו "אל גטיטו" (החתול הקטן) ואשר החליף את אנחל גונסלס, השוער הקבוע של הנבחרת שנפצע בברכו בתבוסה לצרפת ונעדר מהמשחקים האולימפיים.

'גאטיטו' פרננדז במדי בוטאפוגו (רויטרס)'גאטיטו' פרננדז במדי בוטאפוגו (רויטרס)

פרננדס קיבל בשעתו את הכינוי מכיוון שהוא בנו של רוברטו פרננדס, שוער פרגוואי במונדיאל במקסיקו 1986 שנודע בכינויו “החתול”. “אל גאטיטו”, המתנשא לגובה 1.91 מטר החל את הקריירה בסרו פורטניו (זכה איתה באליפות ב-2009) ושיחק גם באסטודיאנטס הארגנטינאית, ראסינג קלוב, אוטרכט ההולנדית, ויטוריה ופיגרנסה מברזיל.
עם בוטאפוגו, קבוצתו הנוכחית (משחק בה מאז 2017, אז נבחר לשוער הטוב ביותר בברזיל), זכה פרננדס ב-2019 באליפות ריו דה ז'ניירו ובשני גביעים של המחוז (2023 ו-2024). כמו כן רשם 18 הופעות במדי הנבחרת הבוגרת של פרגוואי וישב על הספסל כשהיא סיימה כסגנית בקופה אמריקה 2011 שנערך בארגנטינה.
חריג גיל אחר בנבחרת הוא הבלם הוותיק פביאן ולבואנה בן ה-32 (1.89 מטר) מדינמו מוסקבה המכונה "אל קומנדנטה" (המפקד) ואשר שיחק בעברו בווסטהאם. ולבואנה הופיע 28 פעמים בנבחרת הבוגרת של פרגוואי, כולל פעמיים בקופה אמריקה האחרון בארה"ב.
ראשי הנבחרת, השחקנים והאוהדים עברו רגעים של חרדה כאשר המטוס שהטיס את שני הוותיקים לצרפת נאלץ לנחות נחיתת חירום במדריד בגלל תקלה טכנית. 

הרכב משוער (4-2-3-1):
רוברטו "אל גאטיטו" פרננדס; אלן נונייס, פביאן ולבואנה, רונאלדו דה חסוס, דניאל ריבאס; מרקוס גומס, אנסו גונסאלס; גוסטבו קבז'רו, דייגו גומס, פביאן פרננדס; חוליו אנקיסו.  

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה