איפה הכסף? מינהל הספורט, הועדה שאמורה לטפל בכספים שעתידים להגיע לאגודות לא מפרסמת פרוטוקולים ולא ברור היכן נמצאת התמיכה המגיעה על פי חוק לאגודות ספורט, שטוענות כי נותרו מאחור וכי עתידן אינו ברור.

חזונו של מינהל הספורט מתייחס לכך שהספורט בישראל יהווה מקור לגאווה לאומית ומודל למצוינות, תוך שמירה על ערכי שוויון הזדמנויות והוגנות בספורט, אלא שבפועל נדמה כי על האגודות להתעסק בכל כך הרבה בירוקרטיה מסביב, שעולה להם יותר ממה שאמורים לקבל. כך למשל ישנן עמותות המקבלות מהטוטו תקצוב שנתי של 5,000 שקלים, אך נדרשות להעביר דו"ח כספי מבוקר, כאשר אותו דו"ח עולה לאותה עמותה יותר ממה שקיבלה.

עד לפני שלוש שנים, האגודות היו מתוקצבות בצורה מסודרת למדי, כאשר בכל רבעון בשנה היו מקבלות את מה שמגיע להן על פי חוק. חשוב לזכור כי מדובר בכספי ציבור ועל כן הפרוטוקולים חייבים להיות מפורסמים לעיני כל, אלא שבאתר הממשלתי של משרד התרבות והספורט, תחת מינהל הספורט, לא ניתן למצוא פרוטוקולים וקובץ התמיכות האחרון שהוא בר השגה שייך בכלל לשנת 2020. אין כל זכר לשנת 2021, שלא לדבר על 2022, שבחלק ניכר מהאגודות הסתיימה הפעילות וממתינים לכספים בכדי לשלם את המשכורות ושאר ההתחייבויות שלהן. "לא ניתן לבנות תקציב מסודר כשלא יודעים מתי ואיך נקבל הכסף ועל איזה סכום אנחנו מדברים", מספרת אחת האגודות שמשוועת לכספים המגיעים לה על פי חוק.

מורן גרא, מנכ"ל משרד התרבות והספורט רז פרויליך, וסגן ראש מינהל הספורט אבי בנבנישתי (איציק בלניצקי)מורן גרא, מנכ"ל משרד התרבות והספורט רז פרויליך, וסגן ראש מינהל הספורט אבי בנבנישתי (איציק בלניצקי)

"אי אפשר לנהל תקציב או אגודה כשמקבלים רק על החשבון (כשמינהל הספורט מעביר הכסף מתי שנוח לו, או רק כשלוחצים עליו) כל הזמן ולא שותף (תקציב שהיו מקבלים אגודות מהטוטו עד לפני שלוש שנים בצורה מסודרת, בכל רבעון). יש תחושה שמזלזלים באגודות, הועדות לא מתכנסות, לא ברור במה דנים באותן ועדות כי הפרוטוקולים פשוט לא מופיעים בשום מקום, לא משנה כמה תחפש וממי תבקש. אגודות קורסות אחת אחרי השנייה והם פשוט משחקים בכספי ציבור שעל פי חוק מגיעים לאגודות וצריכים להגיע אליהן בכדי להמשיך ולהתקיים. בקצב הזה, אחרי שמינהל הספורט לקח לידיו את התמיכות ועשה מהם תוהו ובוהו, עוד ועוד אגודות יפסיקו פעילותן לאלתר".

"האבסורד הוא", מוסיפים באחת האגודות, "כי טוענים שהכסף ייכנס בחודש יולי. כמה? אף אחד לא יודע. עד היום קיבלנו תמיכה של 40% ומדברים איתנו על השלמה ל-50% בלבד. מה זה השלמה ל-50%? חשבון פשוט. זה רק עוד 10%. מה אפשר לעשות עם זה? לא יתואר כמה פוגעים בנו ואין ספק שנעשה לנו עוול עם ההתנהלות הזו. כשהתמיכה הייתה מגיעה בזמנו מהטוטו, היה ברור לך מתי הכסף ייכנס. עכשיו? רולטה רוסית. יש תחושה שלמינהל הספורט ממש לא אכפת האם אגודה כזו או אחרת תקרוס. זו התנהלות של כתף קרה וההבטחות אינן עוזרות לנו להתקיים".

לירון כהן, ממכבי ישראל, הוסיפה: "ברגע שהכספים עברו למשרד התרבות והספורט ויצאו מהטוטו, החל כל הבלאגן. בשנת 2019 המעבר קרה. עד לאותו זמן, קבוצות נדרשו להעביר ניהול תקין, דו"ח כספי וניכוי מס במקור, אלא שעכשיו צריכות האגודות להעביר לא מעט דו"חות כדוגמת דו"ח ביצוע, דו"ח מקו"ש, דברים שמסבכים אותם גם כלכלית. אין בזה שום דבר וזה הסתדר במשך שנים מול הטוטו והסיפור של המעבר רק הפך את הפרוצדורה למסובכת עוד יותר. יש מספר קבוצות שכבר החליטו שלא יכולות יותר. כמו למשל, מכבי עין מאהל, קבוצת כדורגל. גם בתוך האגודות עצמן יש שינויים. אם לקבוצות היו 6-5 קבוצות נוער, פתאום הן מצאו את עצמן מקצצות".

נאור גלילי ועופר מנדל, אנשי מכבי ישראל (הדר ואן קולא מכבי ישראל)נאור גלילי ועופר מנדל, אנשי מכבי ישראל (הדר ואן קולא מכבי ישראל)

"בעבר היה ברור. בפברואר, באפריל, ביולי ובאוקטובר, הכסף היה מגיע בצורה מסודרת, לא היינו צריכים לדאוג בכלל. היום? אנחנו נמצאים באמצע יוני ואנחנו עדיין לא יודעים להגיד מה תקציבה של כל אגודה, אנחנו עדיין לא יודעים מה הם יקבלו, הם קיבלו עד עכשיו מקדמות של 40% על התקציב של שנה שעברה בכלל. אנחנו שואלים איפה שאר הכסף? למה זה לא מסודר? ואם אגודה גדלה משנה שעברה? הרי שמגיע לה תמיכה גבוהה יותר. אז ההשלמה ל-50% שמדברים עליה, הוא שייכת לגובה התקציב משנה שעברה או לגובה התקציב של העונה? זה כל כך לא ברור ולאף אחד אין מושג מה קורה עם כספי הציבור הללו".

"האגודות, כולן, הפכו חסרי אונים. רוב האגודות נתמכות מהטוטו ונשענות על התקציבים הללו, מעבר למה שמקבלות מהעיריות. רוב האגודות הקטנות האלו, לא הגדולות שאנחנו מכירים, הן רוב רובו של הספורט בישראל והן אלו שמוצאות עצמן עכשיו בלב הסערה, ללא תמיכה. אני כן יכולה להגיד שהאגודות במכבי מאוד מסודרות והעלו את כל המסמכים הנדרשים על מנת לקבל התמיכה המגיעה להן על פי חוק ובטח בחלון הזמנים הקצר שבכל פעם מצטמצם בגלל מינהל הספורט.

נאור גלילי (עמרי שטיין)נאור גלילי (עמרי שטיין)

כשהטוטו היה אמון על זה, היה אפשר להגיש ניהול תקין עד ה-31 בדצמבר של סוף אותה שנה ואפשר היה לקבל הכספים רטרואקטיבית. עכשיו, משרד התרבות והספורט מבקש להגיש את הדו"חות באמצע השנה. שנה שעברה זה היה אחד ביוני והשנה זה היה אחד במאי".

"אם אגודה לא הוציאה ניהול תקין עד אחד במאי, היא לא יכולה לקבל את הכספים בעצם. אין תמיכה השנה. ככה, אין ימינה או שמאלה. לאגודות אין מושג איך אפשר לתכנן ככה תקציב, כשאתה נמצא באמצע יוני ולא יודע כמה תקציב תקבל והאם זה יהיה בהקשר לשנה שעברה או השנה. בכל יום מרימים אליהם טלפון ואומרים שהכספים עדיין לא הגיעו ממשרד התרבות והספורט, בעוד שכל האגודות, כמו חיילים טובים, מעלים את הטפסים בזמן בלי לקבל פידבק בחזרה. את ההבטחות על ההשלמה של ה-10% הללו אנחנו שומעים מחודש מרץ האחרון. זו לא התנהלות".

מדוברות משרד התרבות והספורט נמסר: "ועדת התמיכות במשרד פועלת בצורה מאומצת על מנת להביא לאישורם של כלל התמיכות הניתנות לאגודות הספורט. כך שהועדה מתכנסת מידי שבוע וכשבראש סדר העדיפויות ומדיניות המשרד, הוא נושא התמיכות ואישורם. בשבועות האחרונים מתכנסת הועדה בתדירות אף גדולה יותר, כך שכלל האגודות קיבלו כ-40% מתקציב התמיכה על סמך תקציב 2021. בתקופה הקרובה, ישלים המשרד לכ-50% תמיכה ועל פי דו"חות ביצוע צפויה השלמה של כ-90% מסך התמיכה. המשרד מכיר בחשיבות הגדולה לתמיכות האגודות והאיגודים, וימשיך לעשות ככל הניתן על מנת להקל על הגופים ולתת להם ודאות תקציבית מוקדם ככל האפשר".

אלון חזן ויוסי בניון במסיבת עיתונאים
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה