פיפ"א מקווה לקבל אישור מה-IFAB (המועצה הבין-לאומית של התאחדויות הכדורגל) בטווח הקצר להוסיף את מערכת התמיכה הווידאו בכדורגל (FVS) לכדורגל המקצועני, שתאפשר למאמנים לערער על החלטות שופטים במהלך המשחק.
כך אמר פיירלואיג'י קולינה, יו"ר ועדת השופטים של פיפ"א, בראיון ל-’ESPN’. המערכת לא רק תיתן לשופט הזדמנות לבדוק מחדש החלטה של שופט על המגרש – אלא גם למאמנים.
"יש למאמנים מספר מוגבל של בקשות לבדיקה חוזרת, והם מאבדים אותן אם הבדיקה לא מצליחה", ציין שופט העבר האיטלקי. "לכן הם נזהרים שלא לבזבז בקשות במהלך המשחק. יכול להיות שהם ינסו 'הימור אחרון' על תקרית שמתרחשת בסיום המשחק, אבל זה לא בהכרח ייתן יתרון טקטי".
פיפ"א קוראת להרחבת מערכת VAR
מערכת ה-FVS נוסתה במהלך גביע העולם לנשים לגילאי U17 ו-U20, ולפני כן בטורניר Blue Stars/FIFA Youth Cup. במרץ, פיפ"א קיבלה אישור לבחון את המערכת, וכעת היא מעוניינת להרחיבה לתחרויות נוספות.
"אנחנו עדיין בתחילת הניסוי, והניסיון בגביעי העולם לנשים לגילאי U17 ו-U20 נבדק בזהירות, אך עד כה לא שמנו לב לשום דבר בלתי צפוי", המשיך קולינה. פיפ"א תצטרך להגיש דו”ח עם הממצאים בפגישה הבאה. "אם IFAB יאשר, יהיו כמה ליגות עם מערכת FVS כבר בשנה הבאה".
תחרויות עם פחות משאבים
הליגות הבכירות לא תהיינה זכאיות למערכת FVS בהתחלה, מכיוון שתינתן עדיפות ל"ליגות עם פחות משאבים". האידאל הוא בליגות שבהן יש פחות מארבע מצלמות זמינות. "זה חשוב להבהיר ש-FVS היא לא VAR, במיוחד מבחינת הציפיות", מציין השופט לשעבר.
אז מה זה בעצם? "FVS מיועדת לפעול עם מספר מצלמות מוגבל. עם יותר מצלמות, תהליך בדיקת כל הצילומים והזוויות הקיימות עשוי להימשך זמן רב, מכיוון שבניגוד ל-VAR, אין שופטי וידאו שבוחרים אילו קליפים לבדוק עבור השופט".
במערכת FVS, המאמן מבקש סקירה מחודשת של ההחלטה. המפעיל מציג את ההילוך החוזר, והשופט לא נקרא אל הצד על ידי עמיתו, אלא מקבל הודעה כי המאמן רוצה לבדוק רגע מסוים מחדש.
השפעה
האחריות היא לא על השחקנים: "מתן אפשרות לשופט ליזום סקירה מחודשת יגרום ללחץ נוסף, שכן שחקנים ינסו לשכנע את השופט ללכת לצפות במסך. מסיבה זו, המאמנים אחראים על בקשת הסקירה", מסכם קולינה. השחקנים יכולים לשכנע את המאמן לבקש סקירה מחודשת.