האם כריסטיאנו רונאלדו ישמח להפסיד לדנמרק? סליחה על השאלה המטופשת, אבל צריך למשוך את תשומת ליבם של הקוראים לפני שמתייחסים להגרלת מוקדמות מונדיאל 2026 באירופה, וזו משימה מאתגרת במיוחד. פיפ"א, בעזרתה האדיבה של אופ"א, ארגנה שיטה הזויה, שלא לומר בזויה – והיא גם קשה מאוד להבנה. אם יבוצע מחקר, סביר כי כ-90% מאלה שמנסים להפנים את הדקויות נוטשים את הקריאה תוך מספר שניות. זה פשוט מתסכל מדי. אבל אם אתם אמיצים מספיק, ויש לכם כמה דקות פנויות, אז השאלה לגבי מלך שערי הנבחרות בכל הזמנים אינה מופרכת. בסיטואציה מסוימת הוא לא יתאבל אם הדנים יביסו אותו.
סקרנים לדעת למה? אז בואו נתחיל, ואני מבטיח לעשות את זה כמה שיותר קצר. הוחלט לשבץ את 54 הנבחרות המשתתפות ל-12 בתים, אבל – מה לעשות? זה לא מתחלק כמו שצריך. הפתרון ההגיוני, אגב, היה פשוט להעיף את שש הנבחרות החלשות ביותר באמצעות טורניר מקדים שמיועד לנמושות בלבד. לצרוך העניין, אפשר היה להשתמש בתוצאות בליגת האומות, או לארגן תחרות נפרדת. כי מולדובה, מלטה, סן מרינו, גיברלטר, ליכטנשטיין וסן מרינו לא מוסיפות דבר, ובוודאי לא ראויות כדי לסבך את השיטה. אבל זה לא נעשה, אז שיהיה.
בשל השתתפותן, יש צורך להרכיב 6 בתים בני 5 נבחרות, ו-6 בתים בני 4 נבחרות. מבחינת סיכויי ההעפלה זה לא משנה דבר, כי הנבחרות מהדרג האחרון אמורות להפסיד לכל היתר, ואין להן סיכוי לעלות בכל מקרה, אבל זה כן משפיע על מספר המשחקים. בבתים עם 4 נבחרות לכל נבחרת יהיו 6 משחקים, ואפשר לארגן אותם בספטמבר, אוקטובר ונובמבר. בבתים עם 5 נבחרות לכל נבחרת יהיו 8 משחקים, ואת שני המשחקים הנוספים האלה ייערכו במרץ או ביוני.
מה עוד קורה בחודשים אלה? השלבים המכריעים בליגת האומות. במרץ יתקיימו מבחני העליה והירידה בין הדרגים, אבל הנבחרות שמשתתפות בהם יוכלו לשחק במוקדמות המונדיאל ביוני, אז מבחינתן אין מגבלות. הבעיה מתחילה עם המאבקים על הכתר בדרג א'. במרץ יהיו מפגשי רבע גמר כפולים בשיטת בית וחוץ, ואז ביוני תחגוג אופ"א סוג של פיינל פור עם חצאי גמר, גמר, וגם משחק מיותר לחלוטין על המקום השלישי. לפיכך, לנבחרות שיעפילו לחצי הגמר גם יוני יהיה תפוס, והן לא יכולות להשתבץ לבית עם 5 נבחרות במוקדמות המונדיאל. אבל מי אלה? זה טרם ידוע, כי משחקי רבע הגמר עוד לא נערכו. לפיכך, בהגרלת מוקדמות המונדיאל שתתקיים ביום שישי הבא, יהיו פתקים עליהם רשום "המנצחת ברבע גמר X בליגת האומות" ו"המפסידה ברבע גמר X בליגת האומות", והמנצחות ילכו בהכרח לבית 4 נבחרות.
כעת בואו נניח לצורך העניין שהמנצחת ברבע גמר מסוים שובצה לבית הרבה יותר קשה בהשוואה למפסידה בו. למשל, המנצחת בקרב בין פורטוגל לדנמרק קיבלה את נורבגיה, סקוטלנד וקוסובו, והמפסידה קיבלה את רומניה, מונטנגרו, אסטוניה וגיברלטר. באופציה הראשונה המקום בפסגה שמוביל למונדיאל לא מובטח, באופציה השנייה הוא כמעט מובטח – וגם יש צמד משחקים מול גיברלטר ששווה בפוטנציה כ-7 שערים לכריסטיאנו ששואף לכבוש אלף שערים בקריירה. משתלם להפסיד לדנים או לא?
וכן, רק המקום הראשון עולה מכל בית. לאירופה 16 כרטיסים למונדיאל הבא, ו-12 יחולקו לראשי הבתים. נבחרות שידורגו במקום השני בכל בית ילכו לפלייאוף אליו יצורפו עוד 4 נבחרות לפי הדירוגים בליגת האומות, כאשר העדיפות תינתן לאלה שסיימו במקום הראשון בבית שלהן בליגת האומות ללא קשר לדרג. פירוש הדבר הוא כי אפשר יהיה למצוא בפלייאוף הזה את סן מרינו שסיימה במקום הראשון בדרג 4. הזוי, אבל עובדה. כך אן כך, אפילו אם סן מרינו תהיה שם, לא יהיה פשוט להעפיל לגביע העולם מהפלייאוף, כי רק 4 נבחרות מתוך 16 יעשו זאת. ולכן, המאבק על המקום הראשון בכל בית במוקדמות המונדיאל הוא קריטי. חשוב להזכיר גם כי ישראל נמצאת בתחתית דירוג הנבחרות בליגת האומות, ולא תגיע משם לפלייאוף בשום מקרה.
כעת בואו נכיר את הדרגים כדי להבין מה יהיה הכי טוב לנבחרת שלנו
דרג 1: גרמניה ואיטליה שמשחקו זו מול זו ברבע גמר ליגת האומות, ספרד והולנד (כנ"ל), צרפת וקרואטיה (כנ"ל), פורטוגל ודנמרק (כנ"ל), וגם אנגליה, בלגיה, שווייץ ואוסטריה.
דרג 2: אוקראינה, שבדיה, טורקיה, וויילס, הונגריה, סרביה, פולין, רומניה, יוון, סלובקיה, צ'כיה, נורבגיה.
דרג 3: סקוטלנד, סלובניה, אירלנד, אלבניה, צפון מקדוניה, גיאורגיה, פינלנד, איסלנד, צפון אירלנד, מונטנגרו, בוסניה, ישראל.
דרג 4: בולגריה, לוקסמבורג, בלארוס, קוסובו, ארמניה, קזחסטאן, אזרבייג'אן, אסטוניה, קפריסין, איי פארו, לטביה, ליטא.
דרג 5: מולדובה, מלטה, אנדורה, גיברלטר, ליכטנשטיין, סן מרינו.
השאלה המקדימה היא אם כדאי להיות בבית בן 4 או 5 נבחרות, וכאן ייתכנו חילוקי דעות. האם כדאי לפגוש נמושות? אולי ניצחונות מסוג זה תורמים לביטחון העצמי, אבל אולי זה בזבוז זמן ואנרגיה? תלוי את מי שואלים. האם כדאי להתחיל את הטורניר כבר במרץ, או עדיפה גרסה מרוכזת בין ספטמבר לנובמבר? גם כאן תלוי את מי שואלים. אתם מוזמנים לענות על כך לבד. החיסרון לכאורה של בית בן 4 נבחרות הוא סיכוי גבוה יותר לקבל נבחרת חזקה יותר, כביכול מהדרג הראשון כי היא תהיה זו שניצחה את יריבתה ברבע הגמר בליגת האומות, אבל האם זה באמת המצב? אם איטליה תנצח את גרמניה, האם זה אומר שעדיף לשחק נגד הגרמנים ולא מול האיטלקים? יש שיגידו שזה לא משנה, והסיכוי של ישראל להקדים את הנבחרות מדרג 1 קטן מאוד בכל מקרה.
כך או כך, עדיין יכולות להיות העדפות. מכל רשימת 12 הנבחרות מדרג 1, ייתכן שיהיה קצת פחות קשה מול אוסטריה, שווייץ, בלגיה, קרואטיה ודנמרק – בהשוואה לכל יתר האפשרויות. הגרלה מול בלגיה תהיה פיקנטית בהחלט אחרי הניצחון בליגת האומות בחודש שעבר.
נעבור לדרג 2, וכאן בתסריט האופטימי מקווה ישראל לקבל נבחרת מולה ניתן להתמודד על המקום השני שיוביל לפלייאוף ממנו יהיה קשה מאוד להעפיל. על הנייר, שתי הסקנדינביות הן היריבות הקשות ביותר. נורבגיה לא העפילה לשום טורניר מאז יורו 2000, אבל זה צריך לקרות מתישהו עם דור הזהב אותו מובילים ארלינג הולאנד ומרטין אודגור, וכעת גם ילד הפלא המופלא אנטוניו נוסא. שבדיה חוותה משבר קטן, אך היא יוצאת ממנו עם חוליית חוד אימתנית הכוללת את אלכסנדר איסק, ויקטור גיוקרש ודיאן קולוסבסקי. גם את טורקיה לא כדאי לפגוש – גם משיקולים פוליטיים, וגם בגלל דור צעיר אדיר בהובלת ארדה גולר וקנאן יילדיז.
האופציות האחרות סבירות יחסית. אוקראינה היא נבחרת מוכשרת מאוד, אך נטולת יציבות – וכמונו גם נטולת ביתיות. וויילס עשתה לאחרונה חיים משוגעים בליגת האומות עם קרייג בלאמי כמאמן (מי היה מאמין?), אבל אין לה כוכבים שמתקרבים ברמתם לגארת’ בייל. הונגריה היא חבורה מגובשת ומנוסה, עם סגנון משחק קבוע, מאמן מעולה וכוכב נפלא בדמותו של דומיניק סובוסלאי, אך באופן עקרוני ניתן להתמודד מולה. פולין עוברת ימים קשים, כפי שניתן היה לראות ביורו 2024, ותלויה בעיקר ברוברט לבנדובסקי. יוון נמצאת בתנופה גדולה אחרי שנים שחורות במיוחד, ותהיה פייבוריטית מול ישראל, אך היא עדיין שברירית מנטלית – לפחות נכון לעכשיו. סלובקיה הפתיעה לטובה באליפות אירופה, אבל היא עדיין אפרפרה. צ'כיה דווקא הפתיעה לרעה ביורו 2024, והיא אפרפרה גם כן. ורומניה? אנחנו מכירים אותה היטב, והפסדנו לה בקמפיין המוקדמות הקודם. היא עדיין תהיה האופציה הכי נוחה, וזה אומר הרבה על הסיכויים שלנו.
מדרג 4 נעדיף לא לפגוש את קוסובו בגלל הניסיון המר, וגם איכות הדשא הקטסטרופלית באצטדיון בפרישטינה. לוקסמבורג, שסיפקה תוצאות מעולות במוקדמות יורו 2024, עדיין לא מוערכת מספיק, אך עלולה להיות יריבה מאתגרת ביותר. ארמניה היא נבחרת מוכשרת שמסוגלת עקרונית לנצח נבחרות חזקות משמעותית מישראל, אך התוצאות האחרונות שלה היו מביכות למדי. מעבר לכך, ישראל תהיה פייבוריטית מול כל הנבחרות מדרג זה, כולל בולגריה שנמצאת במשבר עמוק ומתמשך. האופציות הנוחות ביותר הן כנראה הנבחרות הבלטיות – ליטא, לטביה ואסטוניה, וגם השכנה שלהן בלארוס אותה הכרנו מקרוב בקמפיין הקודם.
לסיכום, בית נוח עם 3 יריבות עשוי לכלול את אוסטריה, רומניה וליטא. אם זו תהיה ההגרלה, מותר לפנטז בזהירות על המקום שני, ולא לגמרי מופרך לחלום על סיכוי קטן לסיים אפילו במקום הראשון אם אלת המזל תאיר לנו פנים משום מה. לעומת זאת, אם נקבל את המפסידה/המנצחת בין גרמניה לאיטליה, נורבגיה וקוסובו, כדאי יהיה לפנטז קצת פחות, והסיכוי הקטן לסיים במקום הראשון ייעלם.