אחת מהמגמות הבולטות בשנים האחרונות מצד אקדמיות מפוארות באירופה, היא לייבא שחקנים מבחוץ לצורך מבחנים וקליטה במועדון. אחת כזו היא פ.ס.וו איינדהובן, שאצלה יש כבר ישראלי אחד, ערן זהבי, ולאחרונה הצטרף לאקדמיה שלה גם תאי עבד הצעיר. האחרון שהגיע למבחנים בקבוצה ההולנדית הוא רום סביץ’ הצעיר, שעוד לא חגג 15, והיה בחודש האחרון בהתרשמות במחלקת הנוער בתקווה להרשים ולהצטרף, אחרי שבכדורגל הישראלי הוא כבר הספיק לצוד את העיניים.
ההימצאות של ערן זהבי גורמת לכך שבפ.ס.וו פוזלים יותר לעבר שוק השחקנים הישראלים וסביץ’ הוא אחד מהם, אחרי שנוצר הקשר מול סוכניו, אבי זהבי ועוז חביב, שעובדים עם הסוכנות RG TOPSPORT של רונן וגלעד קצב. סביץ’ שנמנה על השנתון של נערים ג’, הוקפץ לנערים ב’ של מכבי ת”א וכבש העונה ארבעה שערים. היכולת של רום צדה את עיניה של איינדהובן, בעיקר בזכות המשחק המגוון שלו. מדובר בשחקן כנף שיודע לשחק בשני הצדדים ובועט מצוין בשתי הרגליים, לא דבר שגרתי. להתרשמות בהולנד הוא יצא ב-14/11 יחד עם אבי זהבי ואביו רונן והיה שם שבוע, כאשר בסביבת השחקן ממתינים לקבלת תשובה. בינתיים, הוא כבר הספיק לשוב ולשחק עבור מכבי ת”א בליגה.
תלמיד מוצלח, נושם ספורט: הדרך של סביץ’ לכדורגל
רום סביץ’ נולד בקריית אונו והתחיל לשחק בקבוצה בעיר כבר בגיל 4.5. לאחר מספר שנים בבית הספר לכדורגל המקומי, משפחתו, שהבחינה בכישרון וגם שמעה את הפידבקים מהסביבה, החליטה להעבירו להוד השרון ומשם בגיל 12 להפועל רעננה, על מנת לקפוץ מדרגה אחרי שאנשי מקצוע זיהו את הכישרון של הקיצוני המהיר.
מעבר לאימונים הרבים אותם הוא עורך עם מאמן כושר אישי, סביץ’ גם מבצע בעצמו תרגילים אישיים בבית ובמקביל לא מזניח את הלימודים. כבן לאב שעלה מברית המועצות, הלמידה הכרחית ובגדר חובה במשפחה, וזה לא פוסח על רום, לו שתי אחיות קטנות (בנות 12 ו-3), כשהוא משקיע בלימודיו וציוניו טובים בהתאם.
סביץ’, כיום בכיתה ט’, תמיד סיפק ציונים טובים ומדבר כמה שפות, בהן אנגלית בצורה חלקה, רוסית וגם גרמנית. “תמיד היה לנו חשוב לשלב את הפן החינוכי והלימודי יחד עם הכדורגל, זה לא פשוט וקשה מאוד לשלב, אבל זה בגדר חובה. הוא ילד נבון שמבין את הדרישה והציפייה ממנו”, מספר אביו רונן. “לא רצינו לקפוץ ישירות למכבי תל אביב או לקבוצות אחרות, אלא קודם כל לראות כיצד הוא מתפתח”.
ככל שהכישרון התפתח, כך גם ההבנה מצד המשפחה, גם לאור הפניות מצד מועדונים נוספים, שנדרשת העברה לקבוצה גדולה יותר. אל מכבי ת”א הגיעו בגיל 13, לאקדמיה הצפונית של המועדון שיושבת באוניברסיטה ולא בקריית שלום (אליה באים בגילאים הללו מערים דרומיות יותר). לאחר שנה באזור “הצפוני” נעשה האיחוד וסביץ’ הגיע לקריית שלום, שם הפגין מיד ביצועים מרשימים, עד שבנערים ב’ כבר שיחק עם שנתון גדול ממנו (2006). למעשה, זוהי שנה שלישית של השחקן במכבי ת”א, שזיהתה את הכישרון ורצתה בשירותיו עוד כשהיה ברעננה, אך כאמור, המשפחה העדיפה שהילד התבשל בחממה משפחתית יותר וקרובה לבית.
“אנחנו מאוד נהנים לראות אותו ועוזרים בכל מה שהוא צריך”, מספר רונן. “הכדורגל גם גובה מחיר, אם זה שבתות במגרשים וכדומה, אבל זה שווה את זה”. ערכי הספורט במשפחה מגיעים מצד אביו של רום, שעסק בטניס בילדותו למשך מספר שנים, כאשר כיום בהכשרתו הוא מעצב מוצר ובעל חברה בתחום, בעוד אשתו, ילידת ישראל, פסיכולוגית. למרות השנים במכבי והאפשרות להגיע לאקדמיה של המועדון במקווה ישראל, המשפחה העדיפה שרום ימשיך עם לימודיו בבית הספר בהוד השרון, שם הוא מכוון גבוה ובדיוק כמו בכדורגל, לוקח שיעורים פרטיים. בביה”ס מתחשבים ברום שנאלץ להיעדר לצורך אימונים ומקבלים זאת בהבנה.
“ליגה אחרת”: הדרך לאיינדהובן
היכולת הטובה שהפגין סביץ’, זיכתה אותו בהתעניינות מעבר לים. “הם ראו סרטונים שלו, אהבו ושלחו לנו הזמנה להגיע”, מספר סוכנו, אבי זהבי, כשבין הצדדים החיבור נוצר לפני כשנה במגרשים. “יש פה דברים שלא עובדים עליהם בארץ, בעיקר כי יש מחסור במשאבים. נותנים דגש על כל הנושא של קואורדינציה וחוכמת משחק, חדרי כושר ושישה-שבעה מאמנים שעומדים ומפקחים על כל קבוצה במהלך האימון. בארץ שחקן מצליח לא בגלל הכדורגל, אלא למרות הכדורגל. רואים את זה בדברים הקטנים, זו ליגה אחרת”. יחד עם סביץ’ הגיעו גם שני שחקנים נוספים למבחנים, מצפון אירלנד, אחד בלם והשני שחקן התקפה.
אנשי מקצוע ידעו לספר בשיחה עם ONE: “רום הוא מסוג השחקנים הצעירים שלא רואים בכל יום. היכולת שלו לשחק עם שתי רגליים חזקות ואף לבעוט פנדלים בימין ובשמאל כאחד, היא מדהימה. הוא מהיר, טכני, דריבליסט ברמה טובה ואין ספק שקפיצת המדרגה תגיע, גם אם לא כרגע, הוא לגמרי שם. זה אולי יישמע רחוק, אבל הוא מנור סולומון החדש. אם יטפלו בו נכון הוא לגמרי יכול להגיע למקומות האלה, והוא גם מזכיר אותו מאוד בתכונות שלו על המגרש. הוא גם תלמיד מצטיין וזה אומר הרבה על האישיות שלו”.
הניסיון להביאו למבחנים מעבר לים התבצע כבר מזמן, אבל כאמור, המשפחה העדיפה שיקדיש זמן קודם כל ללימודיו, עד שיגיע הרגע הנכון. אז כעת, בגיל 15, זה הזמן מבחינתם לתת לילד לנסות את מזלו. “היום הוא בוגר נפשית”, מספר אביו. “הוא יכול להכיל את זה ואנחנו איתו, ככה שבמידת הצורך גם נעתיק את החיים שלנו”.
האימונים באיינדהובן שונים מכל מה שהיה רגיל אליהם רום הצעיר בישראל. עבודה ששמה דגש קודם כל על מהירות התגובה ובמחשבה מהירה עוד לפני הפן הפיזי, וכל זאת בקבוצות קטנות על מנת שהמאמן יוכלו לתת את הדגש הפרטני, הכמעט אישי, בהתפתחות ובמעקב במיוחד אחר כישרונות שבאים להיבחן.
ימים יגידו אם הדבר יבשיל לכדי מעבר, אבל כך או כך, במכבי ת”א מסמנים אותו כאחד מהשחקנים הבאים, ולא רק שלהם, אלא של הכדורגל הישראלי ככלל. אחד שתמיד התאמן עם בוגרים ממנו, נושם כדורגל וספורט מלידה וגם משקיע בלימודיו. אגב, מתקן האימונים של הקבוצה הבוגרת באיינדהובן ממוקם בקצה השני של האקדמיה, אך זה לא הפריע לערן זהבי להופיע בעצמו ולצפות באחד מאימוניו של רום סביץ’.