קיליאן אמבפה הוא שחקן מוכח והסטטיסטיקה שלו תתיישר בסופו של דבר, זה ברור כשמש, אבל לפחות מבחינת היכולת על כך הדשא הוא נותר הצל של הגרסה הטובה ביותר שלו בפאריס סן ז’רמן. מול חטאפה הוא אמנם נשם מעט לרווחה עם שער גדול מרחוק, אבל לא הצליח לפרוץ את תיבת הפנדורה שלו, זו שמטרתה לעורר אימה על הכדורגל האירופי – כפי שמייחלים בריאל מדריד.
המשחק בברנבאו, לאחר ההפסד לליברפול, היה מבחן עבורו. הציפייה הייתה שהוא יוביל את ההתקפה הלבנה באנפילד בהיעדרו של ויניסיוס, אך בפועל קרה ההיפך. עם זאת, הקהל הביתי הפגין חיבה ותמיכה בו מהרגע הראשון (הבינו ששיטת ה”גזר” עדיפה על ה”מקל”), ובסיום המשחק כבר ניתן היה לומר שהתחילה תחייתו המחודשת של החלוץ. אמנם הוא עדיין לא חזר לעצמו באופן מלא, אבל יש סימני שיפור והתאוששות ברורים.
עם זאת, למרות השער הנפלא, הכוכב לא הפסיק להחמיץ דווקא כשנראה היה שעלה על דרך המלך. הוא פספס מצבים לאחר שקרלו אנצ’לוטי חש הקלה מהשער שלו וחגג בהתלהבות רבה: “יש הרבה רעש מבחוץ, הוא רוצה להבקיע, ולעיתים כשאתה רוצה יותר מדי, זה לא מצליח. הביקורת העצמית של כל שחקן חשובה כדי להשתפר”, אמר טיבו קורטואה על אמבפה.
“שערים הם כמו קטשופ”
המתח מונע ממספר 9 בלבן להצליח באופן הטבעי שמצופה משחקן בסדר גודל כמו שלו. חשבו שלא יזדקק להתאקלמות, אך הזמן לא היה לצידו כפי שהיה עם ג'וד בלינגהאם בעונה שעברה. טעויות בקבלת החלטות וחיפזון פגעו בביטחון במשחק שלו וזה ניכר. המתח סביבו היה מתפוגג אולי רק אם היה כובש שלושער או יותר בהתחשב במצבים שהיו לו. במקום זאת, הוא ויתר על פנדלים לבלינגהאם ורודריגו שבסופו של דבר לא בעט כי המהלך נפסל. "כשוויניסיוס היה, אמבפה והוא בחרו מי יבעט. עכשיו אמבפה ובלינגהאם בוחרים, ושניהם בחרו את בלינגהאם", אמר אנצ'לוטי ברוגע.
מילה טובה מגיעה גם לאוהדי ריאל מדריד. אחד הקהלים התובעניים בעולם תמך ללא הפסקה בכוכב שהחמצת הפנדל שלו באנפילד הותירה אותו במצב לא פשוט מבחינה מנטלית. במשך שנים הוא היה בפסגת הכדורגל, וכעת הוא מתקשה בדברים שהיו פשוטים יחסית עבורו כמו כדרור או סיומת.
כי הגרסה הקודמת שלו הצטיינה במגרש עם קלילות מרשימה, פרצה באגף השמאלי והביסה כל מגן שניסה לשבש את תוכניותיו. הוא הפציץ שערים מכל הסוגים (65 שערים ובישולים בעונת 2021/22, 51 בעונת 2022/23 ו-54 בעונת 2023/24). כעת, עליו להוריד את הראש ולהמשיך לעבוד עד שיפסיק לחשוב על כל מהלך וישחק באופן טבעי כפי שתמיד עשה. "זה כמו בקבוק קטשופ", הסביר קורטואה. "אתה מנסה ומנסה וכלום לא יוצא, ואז פתאום הכל מגיע בבת אחת". זו התאוריה שהייתה קשורה תמיד לחלוצים.
גונסאלו היגוואין הודה גם הוא בכך בימיו הראשונים במדריד, תקופה שבה התקשה להבקיע. רוד ואן ניסטלרוי תמך בו באמרה מוזרה, אך אפקטיבית, שמזכירה את זו של קורטואה: "שערים הם כמו קטשופ – לפעמים הם לא מגיעים, לא משנה כמה תנסה, ואז פתאום כולם באים יחד".
במשחק נגד חטאפה אמבפה היה דומיננטי. בנוסף לשער, הוא הוביל את כל שחקני ההתקפה של מדריד בנתונים רבים: מספר המסירות בשליש האחרון (20, יותר מרודריגו וברהים דיאס יחד), מספר ההתערבויות בהתקפה (57), כמות הדריבלים שניסה (8), והבעיטות לשער (5, מתוכן 2 למסגרת). עם זאת, הוא לא ניצל את כל ההזדמנויות הברורות שהיו לו, ויכולת ניצול ההזדמנויות שלו עדיין רחוקה מהמצופה.
האפקטיביות של אמבפה עוד לא שם. כרגע הוא זקוק ל-8.7 בעיטות לשער כדי לכבוש, נתון גבוה משמעותית לעומת חלוצים אחרים כמו ארלינג הולאנד (5.4), הארי קיין (3.6), ראפיניה (4.8), רוברט לבנדובסקי (3) או חברו ויניסיוס (4.7). למרות שהוא אחד השחקנים שמנסים הכי הרבה (87 בעיטות העונה, שני רק להולאנד עם 92), כרגע הוא לא מצליח להביא לידי ביטוי את יכולותיו.
אנצ'לוטי, לעומת זאת, היה מרוצה מהמשחק, במיוחד מכך שאמבפה יצר הזדמנויות רבות, שזה בדיוק מה שנדרש ממנו לטענת המאמן, ולא בהכרח הבקעת שערים: "הוא יצר את ההזדמנויות, וזה מה שאנחנו רוצים ממנו. הוא שיחק מצוין", סיכם המאמן האיטלקי, והביע ביטחון שעם הזמן, אמבפה יחזור להציג את רמתו הגבוהה ביותר.
בלה ליגה זה נראה אחרת
בזמן שליגת האלופות הפכה למקור האכזבות המרכזי עבור ריאל מדריד עם שלושה הפסדים בחמישה משחקים העונה, הליגה הספרדית מציגה תמונה אחרת לחלוטין בשבועות האחרונים. התגובה שלא הגיעה באירופה הופיעה בליגה, שם לאחר הניצחון על חטאפה, רשמה הקבוצה רצף של שלושה ניצחונות: (שהתחיל מאוססונה ולגאנס). תשע נקודות שהעניקו שקט נפשי בתחרות שנראתה מסובכת עבור הבלאנקוס בתחילת נובמבר.
ריאל מדריד הצליחה לצמצם שלוש פעמים ברצף את הפער מברצלונה, מה שאפשר לה לשקם במהירות את המצב הקשה שאליו נקלעה במאבק על האליפות לאחר הפסד בקלאסיקו ודחיית המשחק מול ולנסיה. קבוצתו של אנצ'לוטי צמצמה את הפער בשמונה נקודות תוך שלושה משחקים, מה שמחזיר אותה לחלוטין לתמונת האליפות – לאחר שהסיכויים לכך היו נראים בסכנה חמורה לפני חודש.
לאחר המכה הקשה בקלאסיקו והמשחק מול ולנסיה שנדחה, מצאה עצמה ברצלונה של האנזי פליק במרחק של תשע נקודות מריאל מדריד לאחר ניצחון על אספניול ב-3 בנובמבר. ריאל מדריד נקלעה לעמדה בעייתית במיוחד, עם סיכון ממשי להישאר מאחור. למרות כל זה, אם הלבנים ינצחו במשחק החסר שלהם הם יוליכו את הטבלה.
אם כך, לה ליגה היוותה חבל הצלה עבור ריאל מדריד בשבועות האחרונים, שהיו מלאי סערות בשל כישלונות בליגת האלופות, כשהשניים האחרונים ברצף היו מול מילאן וליברפול. זהו מצב יוצא דופן עבור אלופת אירופה הנוכחית לרשום שלושה הפסדים בחמשת המשחקים הראשונים במפעל היבשתי. לעומת זאת, בליגה המאזן “נורמלי” בהרבה.
לאחר 14 משחקים (עם משחק אחד חסר), יש לריאל מדריד שתי נקודות פחות בלבד מאשר בעונה שעברה. בשלב זה בעונה שעברה עמד מאזן הקבוצה על 35 נקודות עם 11 ניצחונות, שתי תוצאות תיקו והפסד אחד. בעונה הנוכחית יש לה 33 נקודות עם 10 ניצחונות, שלוש תוצאות תיקו והפסד אחד.
לאחר פתיחה מאכזבת של העונה עם 2 תוצאות תיקו בשלושת המשחקים הראשונים, הקבוצה חזרה בהדרגה לקצב של העונה שעברה, מה שאפשר לה לנצל את טעויותיה של ברצלונה ולחזור למרוץ האליפות. כרגע הדברים תלויים בריאל שהראתה שהיא יכולה להסתדר גם בלי ויניסיוס, כשלשמחתם של הבלאנקוס הדעיכה של ברצלונה השכיחה את הקלאסיקו עד כדי כך שהמומנטום השתנה לחלוטין מבלי שהקבוצות תיפגשנה שוב.
החבורה ממדריד לא מרשימה יתר על המידה ובטח לא דומיננטית כפי שצופה ממנה, הרבה בגלל אמבפה המעורער, אבל לפחות במסגרת המקומית היא מצליחה להשיג את התוצאות גם בלי יכולת טובה, מה שאי אפשר להגיד על המוליכה מקטלוניה.