כשמדברים על "תחת" במונחי ספורט, מתייחסים בעיקר למזל. תחת הוא גם מה שעומד מאחורי הכינוי של אוהדי ברצלונה שהחזיק מעמד מאז שדבק בהם לפני יותר מ-100 שנה. אז איך הוא נוצר ומה עומד מאחורי הכינויים של ריאל מדריד, אתלטיקו ויתר קבוצות הליגה הספרדית? ב’את’לטיק’ בדקו והמקור של הכינויים הפופולריים ביותר לפניכם.

ברצלונה

בין 1909 ל-1922 היא שיחק באצטדיון ברחוב אינדוסטריה (היום רחוב פאריס) בברצלונה וזה היה שמו, הוא היה הראשון בספרד עם יציעים והכיל תחילה 1,500 מקומות. עם זאת, האצטדיון החל להפוך לאטרקציה גדולה ויותר ויותר בעיר לנוכח שחקנים כמו פאולינו אלקנטרה, ז’וזפ סמיטייה וריקרדו סאמורה שהפכו לסופרסטארים הראשונים של בארסה.

זה גרם להגדלת התכולה ל-6,000 מקומות עם יציע חדש של שתי קומות. חלק מהאוהדים היו יושבים בשורה אחת מעל לחומה של האצטדיון שאפשר היה לראות מבחוץ – אותם ואת הישבנים שלהם. זה גרם למקומיים להתחיל לקרוא לאוהדי בארסה בתור קולס (Cules) או קולרס (קולה בקטלונית זה תחת).

כך נוצר הכינוי. אוהדי ברצלונה בימים ההם (האתר הרשמי של ברצלונה)כך נוצר הכינוי. אוהדי ברצלונה בימים ההם (האתר הרשמי של ברצלונה)

בהמשך צץ כינוי נוסף: בלאוגרנה שזה שילוב של המילים כחול ובורדו בקטלונית – צבעי החולצה של בארסה. הכינוי קולס נותר מזוהה יותר עם האוהדים, ושרד גם אחרי המעבר לאצטדיון לס קורטס הגדול יותר ב-1922 ובהמשך לקאמפ נואו ב-1956 – ועד היום, ובארסה משתמשת בו באופן רשמי גם בעצמה. בלאוגרנה הוא כינוי שתופס יותר לקבוצה עצמה.

ריאל מדריד

אצל היריבה המושבעת של בארסה הכינוי הרבה יותר מובן מאליו: הבלאנקוס הם הלבנים – צבע החולצה של ריאל, לה יש גם כינוי נוסף: המרנגס (ברבים). מרנג הוא קינוח צרפתי וגם הוא לבן, כך שזה די מובן מאליו. הראשון שהזכיר את הכינוי הזה הוא מתיאס פראטס קאנטה, פרשן רדיו וטלוויזיה בתקופת הזוהר של ריאל בשנות ה-50 וה-60.

יש לריאל כינוי נוסף שפחות מוכר כיום: הוויקינגים. לפי ההערכות, הוא נוצר אחרי ה-3:7 המפורסם של ריאל על איינטרכט פרנקפורט בגמר גביע האלופות ב-1960, אז ’טיים’ הבריטי פתח את הסיקור של המשחק במשפט: “ריאל שולטת באירופה כמו שפעם היו הוויקינגים – הורסים כל מה שנקרא בדרכם".

כינוי פשוט יותר: הלבנים. קיליאן אמבפה במדי ריאל (רויטרס)כינוי פשוט יותר: הלבנים. קיליאן אמבפה במדי ריאל (רויטרס)

לפי גירסא נוספת, אוהדי אתלטיקו הם אלה שהחלו לקרוא לריאל בתור הוויקינגים בשנות ה-70 מכיוון שליריבה העירונית היו אז מספר שחקנים גבוהים ובלונדינים, בהם גינטר נצר והנינג ינסן.

אתלטיקו

באותן שנים, אוהדי ריאל החלו לקרוא לאתלטיקו בתור האינדיאנים בגלל שבתקופה ההיא הסגל של היריבה העירונית הורכב ממספר דרום אמריקאים, ביניהם רובן אייאלה ורובן דיאס הארגנטינאים ולואיס פריירה ולייביניה הברזילאים. הקמע של אתלטיקו, בובת דביבון, עדיין נקרא אינדי.

עם זאת, חלק מאוהדי אתלטיקו מעדיפים את הכינוי הקולצ’ונרוס, שמוכר יותר. המשמעות היא: יצרני המזרנים והכינוי הזה החל בכלל כניסיון הקנטה של קהלים יריבים לאור זאת שאתלטיקו משחקת בפסי אדום ולבן ואוהדים יריבים טענו שזה לא מצריך חומרים יקרים, כמו אלה ששימשו למזרנים באמצע המאה ה-20 בספרד. הכינוי הזה תפס, אם כי כיום אתלטיקו ידועה יותר בתור הרוחיבלאנקוס (האדומים לבנים).

הקמע של אתלטיקו מדריד, אינדי (רויטרס)הקמע של אתלטיקו מדריד, אינדי (רויטרס)

אתלטיק בילבאו

הבאסקים מכונים האריות, שזה רפרנס לסן מאמס - הפטרון הקדוש של האיזור בבילבאו שבו נמצא האצטדיון הביתי ומכאן שמו (סן מאמס זה בעצם מאמס הקדוש). מאמס נולד במאה השלישית באיזור שהיום נמצא בטורקיה ולפי האגדה, נרדף ונזרק לגוב האריות על ידי הרומאים, אך מלאך שהופיע לפתע עזר לו.

למעשה, יש היום אריה במוזיאון של בילבאו. הוא הוענק לה כמתנה (כשהיה חי עדיין) על ידי חואן ארגי, אז נשיא אלאבס, אחרי הזכייה בדאבל, אליפות וגביע המלך, ב-1984. אחרי שמת כעבור מספר שנים, הוא הוסב לתצוגה במוזיאון כאריה מפוחלץ.

האריה במוזיאון של בילבאו (האתר הרשמי של אתלטיק בילבאו)האריה במוזיאון של בילבאו (האתר הרשמי של אתלטיק בילבאו)

לגאנס

הקבוצה מציגה אולי את הקמע המפורסם ביותר בכל ספרד ויש לכך קשר כמובן לכינוי שלה. לגאנס מכונה בספרדית ‘לוס פפינרוס’ - מגדלי המלפפונים, שכן האיזור סיפק למדריד הסמוכה פירות וירקות במשך מאות שנים. הקמע של לגאנס בעצם מכונה סופר פפינו, נראה לעתים יותר כמו צב נינג’ה והוא אף הגיע עם הקבוצה לישראל כששיחקה בזמנו מול הפועל ת"א.

ויאריאל

כולם מכירים את הקבוצה בתור הצוללת הצהובה, אבל מה עומד מאחורי זה? בעצם זה די פשוט: בשנות ה-60, אוהדי ויאריאל הפכו את השיר המפורסם של הביטלס לשיר אוהדים שנקרא ‘לוס גרוגטס’ (הצהובים).

ולנסיה

הקבוצה מכונה בתור ‘Los Che’ בספרדית, Che זה כמו ‘חבר’ – ברכה פופולרית במיוחד באיזור החוף המזרחי בספרד, בו שוכנת העיר ולנסיה. במאה ה-19 ובתחילת ה-20, מהגרים הביאו את זה ליבשת אמריקה ואחת הדוגמאות לשימוש בכך הוא ארנסטו צ’ה גווארה, שכונה צ’ה על ידי הקובאנים. אגב, כינוי מוכר יותר של ולנסיה הקבוצה הוא העטלפים וזה גם חלק מהסמל שלה. למקור של זה יש מספר גירסאות, אחת מהן היא שעטלפים פופולריים באיזור ולנסיה.

אוהד ולנסיה? באטמן (רויטרס)אוהד ולנסיה? באטמן (רויטרס)

אספניול

אוהדי היריבה העירונית של ברצלונה מכונים התוכים בגלל שחיו כאלה בעצים ליד אצטדיון סאריה, ביתה של אספניול בין 1923 ל-1997.

המקור לכינוי של אוהדי אספניול. תוכי (רויטרס)המקור לכינוי של אוהדי אספניול. תוכי (רויטרס)

לאס פלמאס

הקבוצה ידועה בתור פיו-פיו – הקול שמשמיעה הציפור שנתנה לאיים הקנאריים את שמם.

יש פיו-פיו גם בלאס פלמאס. ערן זהבי (רדאד גיש פיו-פיו גם בלאס פלמאס. ערן זהבי (רדאד ג'בארה)
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה