רק השיקולים הכלכליים מעניינים את פיפ"א, את זה כל אוהד כדורגל בעולם יודע ובכל זאת – ההחלטה הצפויה של ההתאחדות הבינלאומית להעניק את אירוח מונדיאל 2034 לסעודיה מעוררת לא מעט ביקורות ברחבי העולם.

שנתיים אחרי שקטאר אירחה את המונדיאל השנוי במחלוקת, הטורניר יחזור כנראה היום (רביעי) באופן רשמי למזרח התיכון. 211 נציגי ההתאחדויות בפיפ"א ידונו בקונגרס בציריך על ההצעה שהגישו הסעודים ויעניקו להם רשמית את הזכות לארח את המשחקים היוקרתיים בעוד עשור.

נכון שמהבחינה הכלכלית לא תהיה בעיה מכיוון מדובר במדינה עשירה ובעלת אמצעים, אבל בהחלט שנויה במחלוקת וגם כזו שלא נחשבת למדינת כדורגל. עוד לפני שההחלטה נמסרה רשמית היא כבר מעוררת זעם בקרב ארגוני זכויות אדם, שטענו כי הדבר מעמיד בסיכון את העובדים שיעבדו במתקנים לקראת האירוע הגדול. בשל כך, מהגרי עבודה רבים עלולים לאבד את חייהם במהלך העבודות כפי שקרה לקראת המונדיאל בקטאר וכמו כן הועלו טענות לגבי פגיעה אפשרית בהגנה על איכות הסביבה.

"פיפ"א מטייחת את תנאי זכויות האדם"

"פיפ"א מטייחת את תנאי זכויות האדם הירודים בסעודיה", טען סטיב קוקבורן, ראש אגף זכויות העבודה והספורט של ארגון 'אמנסטי' בראיון לעיתון הבריטי 'אינדפנדנט'. "היא מתעלמת מהראיות הברורות של ניצול עובדים, אפליה ודיכוי חמור ומתעקשת להמשיך עם ההחלטה שנקבעה מראש. בכל שלב בתהליך היא הבטיחה ששום דבר לא יעמוד בדרכה של סעודיה לארח את גביע העולם ב-2034 ולמעשה ביטלה את מדיניות השמירה על זכויות אדם כדי להשיג את המטרה הזו. אם לא יבוצעו רפורמות אנשים ינוצלו, יאבדו את בתיהם ואף ימותו כתוצאה מכך".

המונדיאל בקטאר (רויטרס)המונדיאל בקטאר (רויטרס)

בדו"ח נפרד שפורסם לגבי מצבם של העובדים בקטאר לקראת המונדיאל שהתקיים ב-2022 נמסר שלפיפ"א וארגונים אחרים, כולל מדינת קטאר, יש אחריות משותפת לפצות את הפועלים ובני משפחותיהם של אלו שמתו או נפגעו במהלך העבודות. מ'אמנסטי' נמסר: "מביש שסכום של 50 מיליון דולר לא מפצה באופן ישיר את מהגרי העבודה".

לקראת הקונגרס ביצעה פיפ"א הערכה והעניקה לסעודים ציון של 4.2 מתוך 5. מדובר בציון הגבוה ביותר שהוענק אי פעם למדינה שמציעה לארח את המשחקים, וזאת למרות שהיא מעלה את אותן מחלוקות כמו קטאר בשעתו. בנוסף, חקירות שנעשו העלו ממצאים לגבי התעללות במהגרי עבודה, דמי גיוס מופקעים שנדרשו מהעובדים, שכר שלא שולם, עובדים רבים שהושארו במצוקה כלכלית, תנאי עבודה קיצוניים לרבות חשיפה לחום גבוה ללא אמצעי בטיחות נאותים, הגבלות על ניידות, מניעת תנועה מעובדים לצורך החלפת מקום עבודה או עזיבת המדינה.

הציון הגבוה הוענק לסעודים למרות שגם לא ברור מתי ניתן יהיה לקיים את הטורניר. מה שבטוח, הוא לא יתקיים במהלך הקיץ כפי שנעשה בדרך כלל במונדיאלים, מכיוון שאז הטמפרטורה בחצי האי ערב  צפויה להיות מעל 40 מעלות.

גביע העולם בקטאר (רויטרס)גביע העולם בקטאר (רויטרס)

האופציה לקיים את המשחקים בחודש נובמבר ותחילת דצמבר כפי שהיה לפני שנתיים בקטאר ירדה מהפרק, מכיוון שבאותה תקופה יחול צום הרמדאן. אופציה נוספת שנשקלת כעת היא לקיים את המשחקים במהלך חודש ינואר 2034, מה שעלול לגרום לשיבוש לוח המשחקים של המפעלים באירופה ושל הליגות השונות, בייחוד של הפרמייר ליג שלא תוכל לקיים את מחזורי חג המולד במועדים המסורתיים. כמו כן, מדובר גם בצורך להקדים את הטורניר ב-10 חודשים.

אופציה נוספת חוץ מינואר היא קיום הטורניר באחד החודשים האחרים של השנה, כאשר פגרת החורף תידחה למועד אחר. בנוסף, פיפ"א גם מתכוונת להימנע מהתנגשות תאריכים עם אולימפיאדת החורף, שאמורה להתקיים החל מה-10 בפברואר 2034.

אם אופ"א תרצה למקד את המשחקים המכריעים במפעלים שלה בחודשים אפריל ומאי כפי שקורה בכל שנה הדבר יקשה עליה אם המונדיאל יתקיים באותה תקופה. כך ייווצר שיבוש רציני בלוח המשחקים, מכיוון שאף אחד באופ"א לא מתכוון לתת יד לכך שמשחקי גמר ליגת האלופות, גמר הליגה האירופית ומשחקים מכריעים נוספים יתקיימו בקיץ במקום במאי בגלל המונדיאל.

משרדי פיפ"א (רויטרס)משרדי פיפ"א (רויטרס)

אסור לשכוח גם שהמונדיאל ב-2034 יתפרס לאורך 38 יום, מכיוון שישתתפו בו 48 נבחרות. סעודיה תהיה המדינה הראשונה שתארח את כל 48 הנבחרות במונדיאל שיתנהל על פי הפורמט החדש שייצא לדרך החל מ-2026. המונדיאל הבא, שיהיה הראשון שיורחב מ-32 נבחרות, יתקיים בשלוש מדינות – ארה"ב, קנדה ומקסיקו. ב-2030 צפוי המונדיאל להתקיים בספרד, פורטוגל ומרוקו, כאשר המשחקים הראשונים של הטורניר יתקיימו באורוגוואי, ארגנטינה ופרגוואי.

בדו"ח ההערכה של פיפ"א נמסר: "יש לקחת בחשבון מספר שיקולים. החל מתנאי האקלים ועד ללוח משחקי הכדורגל ואירועי ספורט ותרבות אחרים מקומיים וגלובליים".

בדו"ח צוין שתנאי מזג האוויר בסעודיה מאפשרים לקיים את הטורניר במדינה בין אוקטובר למאי: "כל החלטה לגבי עיתוי הטורניר תיקח את כל הדברים הללו בחשבון על מנת לספק תנאים אופטימליים לשחקנים ולצופים. יתרה מכך, יש לקחת בחשבון אירועים דתיים כמו הרמדאן וחג המולד בקביעת לוח זמנים לטורניר".

פיפ"א מעדיפה כאמור את השיקולים הכלכליים. להתאחדות הבינלאומית יש הסכם בשווי 400 מיליון דולר עם חברת הנפט והגז הסעודית 'ארמקו'. סעודיה מחזיקה ב-98 אחוז ממניות החברה, עליה העבירו ביקורת ארגוני איכות הסביבה בטענה לפליטה מאסיבית של גזי חממה.

אף מדינה אחרת לא הגישה הצעה

סעודיה צפויה לקבל את זכות האירוח למרות החוקים המפלים במדינה נגד נשים, נגד יחסים חד מיניים ודיכוי חופש הביטוי. הבעיה היא ששום מדינה אחרת לא הגישה הצעה לארח את הטורניר באותה שנה. לאחר התמיכה שהעניקו נשיא פיפ"א ג'אני אינפנטינו וההתאחדות האסייתית להצעה של הסעודים מיהרו האוסטרלים לרדת מהכוונה שהייתה להם להגיש הצעה לארח את המונדיאל שנתיים אחרי אולימפיאדת בריסביין. 

נשיא פיפ"א גנשיא פיפ"א ג'אני אינפנטינו (רויטרס)

למרות הטענות לגבי הפרת זכויות אדם וקיפוח זכויות נשים בסעודיה, גרמניה עוררה תרעומת כאשר הודיעה רשמית על תמיכתה בקיום הטורניר בה. לעומת זאת ב'דיילי מייל' פורסם שההתאחדות האנגלית שוקלת את הנושא.

בעקבות זאת הואשמה ההתאחדות האנגלית בצביעות, מכיוון שמצד אחד היא לא מעוניינת לעודד את האירוח אצל הסעודים, אבל מצד שני מתכוונת לשלוח לשם את הנבחרת אם תעפיל לטורניר.

נשיא ההתאחדות הגרמנית: "לא קיבלנו בקלות את ההחלטה לתמוך"

ההתאחדות הגרמנית קיבלה את ההחלטה לתמוך בהצעה הסעודית לאור הניסיון המר שלה מההתנגדות של בכירים במדינה לקיום המונדיאל האחרון בקטאר. אז ספגו הגרמנים את החיצים בעקבות הופעת הנבחרת בטורניר על אף הביקורות ובנוסף לכך, קהל צופי הטלוויזיה בגרמניה באותו טורניר היה נמוך מאשר בטורנירים קודמים. אוהדים הפגינו באותה תקופה נגד קיום המשחקים בקטאר והתקשורת לא חסכה ביקורת.

בגרמניה זוכרים היטב גם את התקרית לפני המשחק הראשון במונדיאל האחרון בו הפסידו 2:1 ליפן. אז כיסו הכדורגלנים את פיהם במחאה אחרי שפיפ"א אסרה על הקפטן מנואל נויר לענוד סרט עם הכיתוב "One Love" בו התכוון למחות נגד קיפוח זכויות האדם בקטאר.

מנואל נוייר (רויטרס)מנואל נוייר (רויטרס)

נשיא ההתאחדות הגרמנית, ברנד מינדורף, הסביר מדוע לא עמדה ארצו על העקרונות: "לא קיבלנו את ההחלטה הזו בקלות. בחנו בקפידה את הבקשה לאירוח המונדיאל ב-2034. היו הרבה חילופי דברים עם בעלי אינטרסים ומומחים, כולל ארגוני זכויות אדם וארגוני אוהדים, שעל פיהם התקבלה החלטה מבוססת. אנחנו מתייחסים ברצינות לביקורת על המדינה המבקשת לארח את הטורניר ונמשיך לנהל דיאלוג".

הסעודים עצמם לא מחכים וכבר באוגוסט חשפו לעולם את 15 האצטדיונים שיארחו משחקים בטורניר בעוד 10 שנים, כחלק מהגשת ההצעה הרשמית לפיפ"א. בסך הכל מתוכננים להיבנות 11 אצטדיונים חדשים, כאשר שלושה נמצאים כעת בתהליך של בנייה. שני האצטדיונים הגדולים כיום במדינה ישופצו, בעוד ששני אצטדיונים קיימים נוספים יורחבו זמנית במהלך הטורניר.

אחרי שהסעודים השקיעו בספורט בשלוש השנים האחרונות סכומים המגיעים ל-5 מיליארד דולר והפכו את הליגה שלהם לאטרקטיבית בזכות שחקני רכש נוצצים כמו כריסטיאנו רונאלדו, ברור שיש להם את כל המשאבים והכלים הדרושים על מנת לקיים טורניר ברמה גבוהה. השאלה היא מה יהיו תופעות הלוואי.

כריסטיאנו רונאלדו (רויטרס)כריסטיאנו רונאלדו (רויטרס)

ישראלים יקבלו ככל הנראה אישור כניסה כפי שהיה בקטאר, אבל לא בטוח בכלל שירגישו בנוח. נכון שהסעודים כבר אירחו בשנים האחרונות אירועי ספורט גדולים כמו מרוצי פורמולה 1, משחקי פוטבול וקרבות איגרוף, אבל לא מדובר במדינה עם מסורת של כדורגל.

בכל אופן, שר הספורט של סעודיה, הנסיך עבדול עזיז בן טורקי אל פייסל אמר: "הציון שקיבלנו מפיפ"א משקף את המחויבות שלנו לקידום הכדורגל, את השינוי המהיר שלנו ואת הרצון שלנו לארח את הטורניר הטוב ביותר שניתן כדי שהעולם כולו ייהנה. זוהי תוצאה של המאמצים הנרחבים שלנו להגיש הצעה יוצאת מהכלל". 

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה