כל אוהד כדורגל שהיה נכנס לאצטדיון בו נערך המשחק של טורקיה נגד גיאורגיה אמש (שלישי), היה שואל את עצמו “אני בדורטמונד או באיסטנבול?”. ריח של מנגל באוויר בדרך למגרש, יציעים באדום ועידוד שמעורב בכל מהלך ממש כמו בטורקיה, הפכו את המשחק הזה לסוג של משחק ביתי עבור הטורקים.

וזה לא סתם. כשמסתובבים ברחובות מערב גרמניה, קשה להתעלם מהאוכל הטורקי שנמצא ממש בכל פינת רחוב. בכל שעות היום רבים עומדים בתור לדונר, מחכים לאכול לאפה עם שווארמה, אם זה בצהריים או אפילו מאוחר בלילה, ואפשר לומר שזה הפך כבר למאכל הלאומי בגרמניה. הרי הגבולות כבר לא קיימים באירופה והכל מתערבב, כך שהאזרחים ממוצא טורקי מדברים גרמנית שוטפת, הגרמנים נהנים מהמאכלים שלהם והכל מתערבב גם בכדורגל.

טורקיה פתחה אמש (שלישי) את הופעתה ביורו 2024 עם ניצחון 1:3 על גיאורגיה שלראשונה העפילה לטורניר - והיא עשתה זאת כאשר עשרות אלפי אוהדים טורקים שנולדו בגרמניה ליוו אותה מהיציעים, רובם מהקהילה הגדולה של הטורקים בדורטמונד, המקום בו נערך המשחק. הם אלה ששינו את פני איזור מערב גרמניה.

אווירה ביתית. שחקני ואוהדי נבחרת טורקיה (רויטרס)אווירה ביתית. שחקני ואוהדי נבחרת טורקיה (רויטרס)

לפי ההערכות, שבעה מיליון איש שחיים בגרמניה הם במקור ממוצא טורקי. במשחק הזה הקהילה הטורקית התעוררה והתחברה לזהות האמיתית שלה - והיא הכי מזדהה עם השחקנים שנולדו בגרמניה וחזרו ללבוש אדום. במובן מסוים, בעיניהם, יש את התחושה שהם מייצגים אותם. גם הם מוסלמים שגדלו במערב אירופה, אבל לא שכחו מאיפה הם באו ומהי הזהות האמיתית שלהם.

הקאן צ’להאנולו נולד במנהיים שבגרמניה, אבל הוא הקפטן הטורקי כיום. סליח אוזקאן נולד בקלן ועזר לנבחרת הצעירה של גרמניה לזכות ביורו עד גיל 21, לפני שהחליט לשחק כדורגל עבור המדינה של הוריו ביורו הזה. קהאן אייהאן נולד בגלזנקירשן ושיחק בבונדסליגה, אך לאחרונה עבר לגלאטסראיי ובחר לייצג את טורקיה. גם קנאן יילדיז בן ה-19 נולד ברגנסבורג שבגרמניה, אבל מייצג את הטורקים. צ’נק טוסון נולד בווצלר ואפילו שיחק בנבחרות הצעירות של גרמניה ובפרנקפורט, אך כשהתבגר העדיף לחזור לטורקיה וכיום הוא משחק בבשיקטאש ובנבחרת.

החבורה הזו זכתה לעידוד כמו בטורקיה, רק על אדמת גרמניה. עשרות אלפי אוהדים הגיעו לעודד את הנבחרת הטורקית, כאשר הפעם לשם שינוי לא היו המוני אוהדים שצבאו על הרכבות בדרך למשחק, משום שרוב הקהל הגיע למגרש ברכב או ברגל, כך שכל אדם זר שהגיע לדורטמונד נהנה ממושב מרווח ברכבות - ודווקא מי שבחר לנסוע ברכב נתקע בפקקים לפני המשחק.

השחקנים זכו לעידוד כמו בטורקיה (רויטרס)השחקנים זכו לעידוד כמו בטורקיה (רויטרס)

הגרמנים זרמו עם הסיטואציה. מוזיקאים טורקים הוזמנו להיות באיזור של המשחק נגד גיאורגיה. גם משטרת דורטמונד העבירה מסרים לאוהדים גם בגרמנית וגם בטורקית לפני המשחק, כולל הנחיות כיצד להגיע למשחק בטורקית.

לאוהדים הללו יש חלום להגיע רחוק ביורו. האווירה איתם באצטדיון היא מחרישת אוזניים ומקשה על כל יריבה, כך שזה בונוס אדיר לכל ״נבחרת אורחת”. והם עשו מה שהם רצו, למרות שגם להם יש חלק מהגינונים האירופאים והם דוברי גרמנית. בכדורגל כל האמוציות והלאומיות פרצו החוצה. ב-0:1 הטורקים הדליקו אבוקות, ב-1:1 הדליקו סיגריות, ב-1:2 וב-1:3 הם כבר היו בטירוף אש.

אוהדי נבחרת טורקיה עם אבוקות (רויטרס)אוהדי נבחרת טורקיה עם אבוקות (רויטרס)

החלום שלהם הוא לראות הישג משמעותי מהנבחרת הזאת. השחקנים הטורקים מגיעים מהקבוצות הגדולות ביותר ביבשת, כמו ריאל מדריד בה משחק ארדה גולר בן ה-19 שהבקיע שער מדהים. “אחרי הגול הזה, אני יכול לומר שקיבלתי מתנה יפה ליום ההולדת”, אמר המאמן האיטלקי וינצ’נזו מונטלה שחגג 50 ביום המשחק אמש והודה: “הסתמכתי על הקהילה הטורקית בדורטמונד, קיוויתי לקבל את התמיכה ממנה כי זה נותן לשחקנים הרבה כוח לשחק. זה היה ממש כמו משחק ביתי”.

הנבחרת הזו מציתה את הדימיון. טורניר היורו הגדול ביותר של טורקיה בכל הזמנים היה ב-2008, שם היא סיימה בחצי הגמר והודחה על ידי גרמניה משער של פיליפ לאם בדקה ה-90. הטורקים יצאו מאוכזבים ובהמשך גם הגרמנים, כי בגמר גרמניה הפסידה. מאז, הרבה השתנה בנבחרות הללו. כיום, בנבחרת גרמניה משחקים כדורגלנים ממוצא טורקי, בעוד שאת הטורקים מייצגים לא מעט שחקנים איכותיים שנולדו וגדלו בכלל בגרמניה.

גם בעבר היו כדורגלנים שנולדו במערב אירופה וייצגו את טורקיה, כולל ביורו 2008 המוצלח בכל הזמנים, אלא שלאחרונה היו כמה כדורגלנים ממוצא טורקי שבחרו דווקא לא לייצג את המדינה שלהם. בנבחרת גרמניה צמח דור חדש של שחקנים שנולדו במדינה, אבל הם בכלל ממוצא טורקי, כמו אמרה צ'אן ואילקאי גונדואן שהוא הקפטן שלה. כאמור, הכל מתערבב.

מתנת יום הולדת. ארדה גולר (רויטרס)מתנת יום הולדת. ארדה גולר (רויטרס)

סליח אוזקאן שמשחק בנבחרת טורקיה ובדורטמונד אמר השבוע: “גרמניה היא המארחת, אבל הקהילה הטורקית היא השנייה בגודלה במדינה, כך שלנבחרת טורקיה קהל תומך. עבור האוהדים הטורקים שחיים כאן זה משהו מאוד מיוחד שיש להם אופציה לראות את הנבחרת הלאומית כל כך קרוב אליהם. יש לנו הרבה שחקנים דוברי גרמנית בנבחרת. עבורם, היורו מרגיש כמו לחזור הביתה כי הרבה מהמשפחות של השחקנים לא באמת חיות בגרמניה”.

אחרי הניצחון הראשון באחד מהמשחקים היותר טובים שהיו ביורו 2024, טורקיה חולמת לעבור את שלב הבתים ואולי אפילו להגיע שוב להישג השיא שלה.

ואם במקרה בשלבים המאוחרים טורקיה תפגוש שוב את גרמניה, זה יהיה הרבה יותר מוזר ממה שזה היה עכשיו. שחקנים ממוצא טורקי ישחקו נגד טורקיה? ילידי גרמניה יופיעו למשחק נגד גרמניה? מי ישלטו ביציעים? והאם הפעם טורקיה תלך עד הסוף?

קרבות אוהדים ביורו: גם אלימות וגם צחוקים
הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה