ובכן, אחת ההשאלות היקרות ביותר בתולדות הכדורגל העולמי, אם לא היקרה מכולן, קרתה רשמית. צ'לסי הסכימה לאתלטיקו מדריד להעביר כ-11 מיליון אירו על מנת לקבל את ז'ואאו פליקס עד סוף העונה, ובנוסף תשלם את מלוא שכרו הנאמד בכ-250 אלף אירו לשבוע, כלומר כ-6 מיליון אירו עד תום תקופת ההשאלה. מדובר בהשקעה של כ-17 מיליון אירו בשחקן בודד שיגיע באופן זמני, ללא אופציית רכישה. נהפוך הוא – אתלטיקו האריכה במקביל את חוזהו של הכוכב הפורטוגלי עד 2027, במקום 2026 במסמך הנוכחי. וזה הזמן, אם כך, לנתח את כדאיות המהלך עבור כל הצדדים המעורבים.

אתלטיקו מדריד

המועדון נמצא במצב כלכלי עדין למדי, במיוחד אחרי הכישלון בשלב הבתים בליגת האלופות. אתלטיקו סיימה אחרונה בבית נוח יחסית על הנייר, אחרי פורטו, ברוז' ולברקוזן – ולא המשיכה אפילו לליגה האירופית. יש צורך חיוני לחסוך בהוצאות ולהוסיף הכנסות, והשאלה חלומית של ז'ואאו פליקס פועלית בשני הכיוונים. הזרמת 17 מיליון אירו לחשבון היא ברכה אדירה, והיא לא באה באמצעות ויתור על נכס חיוני. הכוכב ממשיך להשתייך למועדון, ולא יהיה בו רק בחודשים הקרובים, כאשר תרומתו בכל מקרה הייתה מוטלת בספק.

הפורטוגלי פתח 7 פעמים בלבד ב-16 המחזורים בליגה, נכנס כמחליף ב-7 משחקים נוספים, וסיפק 4 שערים – כולם מול קבוצות תחתית. בליגת האלופות, פתח פליקס ב-3 משחקים בלבד, שותף כמחליף מאוחר מאוד בשני מקרים נוספים, ולא מצא את הרשת בקמפיין הכושל. באופן כללי, הוא מעולם לא היה שחקן הרכב אצל דייגו סימאונה, מאז נרכש תמורת 126 מיליון אירו מבנפיקה בקיץ 2019. זו עונתו הרביעית במדריד, והוא עדיין רחוק מאוד ממיצוי הפוטנציאל, כי אינו מתאים באופן מובהק ביותר לשיטת המשחק. הוא פשוט נמצא במקום הלא נכון, והקבוצה לא מנצלת בדרך אופטימלית את כישוריו. 

רחוק ממיצוי הפוטנציאל. פליקס (רויטרס)רחוק ממיצוי הפוטנציאל. פליקס (רויטרס)

האם תוכל לעשות זאת בעתיד? רבות תלוי בעתידו של המאמן הארגנטינאי, ולאחרונה פורסם כי הוא מתכוון לעזוב בתום העונה, לאור תחושת המיצוי. ייתכן שזה הצעד הנכון הן עבור צ'ולו והן עבור אתלטיקו – הם זקוקים להתרעננות. אם וכאשר אכן תתרחש פרידה, יש סיכוי סביר כי פליקס יתאים הרבה יותר למאמן החדש שיגיע כדי לבנות את הקבוצה בדרך שונה.

לצורך כך, הוא יזדקק לכסף – וכאן ההשאלה של הפורטוגלי תסייע בהחלט. הוא יזדקק גם לפליקס במצב רוח טוב – וגם בהיבט הזה ההשאלה עשויה להשיג את המטרה, כי הוא ממש משתוקק לברוח לזמן מה מסיר הלחץ שנקרא אתלטיקו. בינתיים, אנטואן גריזמן ואלברו מוראטה יובילו את החוד, ושניהם כבשו יותר מפליקס העונה.

אנטואן גריזמן ואלברו מוראטה (רויטרס)אנטואן גריזמן ואלברו מוראטה (רויטרס)

אם יצליח ז'ואאו פליקס בצ'לסי, ערכו יעלה – ואתלטיקו תהנה פעמיים. אם ייכשל, אז ערכו לא יהיה רלוונטי כי אתלטיקו לא מתכוונת למכור אותו בכל מקרה בתנאים אלה. 

ז'ואאו פליקס

החלוץ לא מרוצה באתלטיקו, והמוניטין שלו נשחק מעונה לעונה, אבל יהיה זה מסוכן מאוד מכל הבחינות לדרוש העברה כאן ועכשיו. החוזה ארוך הטווח יאפשר לאתלטיקו לדרוש מחיר גבוה מאוד, מעבר לערכו האמיתי של השחקן – והרי המחיר בו מכרה אותו בנפיקה היה מופרז, ויש קונצנזוס לגבי זה. מעטות הקבוצות שיכולות להרשות זאת לעצמן, ומעטות עוד יותר הקבוצות שירצו להשקיע. אם עסקה מסוג זה אכן תצא לפועל, הציפיות יהיו גבוהות עוד יותר בהשוואה לעונת הבכורה באתלטיקו, והסיכוי להתרסק יהיה גבוה עוד יותר.

תסריט הבלהות הזה עלול לחסל סופית את הקריירה של ז'ואאו פליקס, וזו ממש לא המטרה. מצד שני, אם הדרישה לעזוב לא תיענה כי לא יימצא קונה, הפגיעה ביחסים עם הנהלת אתלטיקו ואוהדיה תקשה עוד יותר על המשך השתלבותו בקבוצה. גם זה לחלוטין לא רצוי. עדיף להמתין ולראות אם סימאונה באמת יעזוב, ואז הכול עשוי להיות נוח הרבה יותר.

הקריירה תחוסל? פליקס (רויטרס)הקריירה תחוסל? פליקס (רויטרס)

בעתיד, העזיבה תהיה רלוונטית הרבה יותר, ואם ינטוש פליקס את מדריד, הוא כנראה יעבור לאנגליה, כי זו הליגה העשירה ביותר. אבל האם כדאי לו לעשות את הצעד הזה? האם יצליח בפרמייר ליג? האם זו במה נכונה יותר עבורו בהשוואה לליגה הספרדית? השאלה קצרה היא דרך נהדרת להתנסות, לבצע טעימה חטופה ולבדוק את העסק מקרוב. האם איכות החיים בלונדון מפצה על מזג האוויר הקודר? האם אפשר ליהנות מהקצב הגבוה בפרמייר ליג, או שהוא מקשה על שחקן מסוגו להתבטא? הקדנציה בצ'לסי תאפשר לפורטוגלי לענות לעצמו על סוגיות מסוג זה, והיא כמעט נטולת סיכון עבורו.

אם יצליח להרשים בסטמפורד ברידג', זה יפתח עבורו דלתות, גם אם זה יקרה רק בעתיד. אם ייכשל, הוא יחזור לאתלטיקו ויתחיל מהנקודה בה הפסיק, בלב שלם הרבה יותר – ובתקווה עם מאמן אחר.

יקווה להרשים בלונדון. פליקס (רויטרס)יקווה להרשים בלונדון. פליקס (רויטרס)

צ'לסי

הכחולים כבשו 20 שערים בלבד ב-17 מחזורי ליגה, והכול רק הולך ומתדרדר מבחינת המנג'ר גרהאם פוטר – כי ב-7 המשחקים האחרונים בכל המסגרות מצאה צ'לסי את הרשת רק 3 פעמים. המצב הגיע למצב בלתי נסבל, העפלה לליגת האלופות מתרחקת מאוד כאשר הקבוצה מדורגת במקום העשירי, והבעלים הלחוץ טוד בולי החליט – מכיסאו כמנהל הספורטיבי הזמני אותו הוא מתכוון לעזוב בימים אלה – לחזק את ההתקפה.

הצעתו של ז'ורז'ה מנדש, סוכן העל שמייצג את ז'ואאו פליקס, מצאה חן בעיניו כי הוא רואה אפשרות להחתים חלוץ שנתפס כשחקן ברמה העולמית. האם זה יפתור את הבעיות? על השאלה הזו קצת יותר קשה לבולי לענות, אבל הוא מוכן להמר על הכסף – בניגוד מוחלט לארסנל שחיפשה אף היא חיזוק להתקפה בעקבות הפציעה של גבריאל ז'זוס. התותחנים סברו שהתנאים שהציעה אתלטיקו היו מופרכים ויצאה מהתמונה, אבל צ'לסי בחרה להיכנע לספרדים במשא ומתן.

צ'לסי נכנעה במו"מ. ז'ורז'ה מנדש, כריסטיאנו רונאלדו וז'ואאו פליקס (רויטרס)צ'לסי נכנעה במו"מ. ז'ורז'ה מנדש, כריסטיאנו רונאלדו וז'ואאו פליקס (רויטרס)

העניין הוא כי ז'ואאו פליקס הוא לא השחקן לו זקוק פוטר. צ'לסי צריכה חלוץ מרכזי מוכח עם אחוז ניצול הזדמנויות טוב – אם אפשר, מישהו בסגנון דייגו קוסטה בגרסת סטמפורד ברידג' שלו. הפורטוגלי לא עונה על ההגדרה הזו כלל. הוא לא חלוץ מרכזי, אלא חלוץ שני – וכאן יש לצ'לסי כבר עכשיו מגוון שחקנים שמסוגלים למלא את המשבצת. ראחים סטרלינג, קאי האברץ, כריסטיאן פוליסיק, אפילו חכים זייש – כולם מסוגלים לשחק הן באגף והן כחלוץ שני. הניסיונות המוזרים לשבץ את האברץ או את סטרלינג כחלוצים מרכזיים לא בדיוק הניבו פירות, אבל זה היה צפוי. היא צריכה משהו אחר.

את העמדה הזו היה אמור לכאורה לאייש פייר-אמריק אובמיאנג, אבל הוא הוחתם לבקשתו של תומאס טוכל והתכוון לעבוד איתו. שינויים בעמדת המנג'ר זמן קצר אחרי הגעתו פגעו מאוד במוטיבציה שלו, והיום פוטר בקושי יכול לסמוך עליו. ארמנדו ברויה הוא סקורר צעיר עם פוטנציאל גבוה, שעשוי היה לפרוח בתנאים אלה – אך הוא נפצע בעיתוי אומלל מבחינתו.

הוא פחות או יותר מחוק. פייר-אמריק אובמיאנג (רויטרס)הוא פחות או יותר מחוק. פייר-אמריק אובמיאנג (רויטרס)

כעת רכשה צ'לסי את דויד דאטרו פופאנה ממולדה, שהוגדר בנורבגיה כ"הולאנד האפריקאי". הוא בדיוק השחקן מהסוג הנכון, אך חסר ניסיון לחלוטין, ואפשר להבין מדוע במועדון רואים בו השקעה לעתיד, ולא סומכים עליו כשחקן הרכב בטוח כדי לחזור למאבק על העפלה לליגת האלופות.

לכן, השאלה של חלוץ מנוסה באמת מסתמנת כפתרון הגיוני, גם במחיר גבוה. אלא שפליקס אינו כזה, והוא גם מעולם לא הפגין יציבות בכל הקשור לכיבושים. אפילו במונדיאל שהיה חיובי יחסית מבחינתו האישית מבחינת הביצועים והספק העבודה הסתיים עם שער אחד בלבד.

שער אחד בקטאר. פליקס (רויטרס)שער אחד בקטאר. פליקס (רויטרס)

הוא לא סקורר עילאי, וכנראה גם לא יהיה אף פעם. זו לא המהות שלו. התרומה שלו לא מתבטאת רק בכיבוש, וזה מצוין. אלא שבמצבו הנוכחי, ממש לא ברור במה הוא עדיף על האברץ אם הגרמני מתופקד במשבצת הנכונה שלו. ואם פוטר מתכוון להשתמש בפליקס במשבצת הלא נכונה ולהעמיס עליו ציפיות, התוצאה לא תהיה מלבבת במיוחד.

לכן, עבור צ'לסי ההשאלה היקרה הזו עלולה להיות בעייתית גם אם הפורטוגלי יפגין יכולת גבוהה בחלק גדול מהמשחקים, כי גם בתנאים אלה ייתכן שהיא לא תפתור בעיה מרכזית אחרת. ואם פליקס לא יתאקלם, הרי שהכישלון יהיה מהדהד לנוכח ההשקעה הכספית הלא סבירה. רק אם פוטר יצליח למצוא תוך זמן קצר את הדרך להשתמש בפליקס באופו אופטימלי, ובמקביל שחקנים אחרים (למשל, האברץ ודאטרו פופאנה) יתחילו להבקיע בקצב משביע רצון, צ'לסי תשגשג. אם זה יסתיים במקום בטופ-4, אפשר יהיה לדבר במונחים של הברקה מרהיבה.

הפתרונות אצלו. גרהאם פוטר (רויטרס)הפתרונות אצלו. גרהאם פוטר (רויטרס)

סיכום

העסקה מצוינת מבחינת אתלטיקו מדריד, בעיקר כלכלית אך גם מקצועית. המהלך פנטסטי עבור השחקן, שנפרד למספר חודשים (ואולי לתמיד?) מדייגו סימאונה, וטועם את הליגה האנגלית כדי לדעת אם כדאי לו להגיע לשם בעתיד, בתקווה לשדרג קצת את המוניטין שנשחק. באשר לצ'לסי, הסיפור הרבה פחות ודאי, בלשון המעטה, ומתקבל הרושם שהיא החתימה את השחקן הלא נכון בהתחשב בצרכי הסגל. רק הצלחה יוצאת דופן באופן קיצוני של הפורטוגלי תהפוך את הסיפור הזה ל-win-win-win עבור כולם.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה