אם אתם צופים ברילסים או בסרטוני טיקטוק בהקשר אימונים בחדר הכושר, ודאי נתקלתם לא פעם ב”ממים” הממחישים עד כמה מתאמנים אוהבים את שרירי החזה שלהם ושונאים את שרירי הרגליים שלהם. כמובן שמדובר בהרגשה סובייקטיבית עבור כל מתאמן ומתאמן, אבל קשה להתעלם מהעובדה שמבאס לאמן שריר שמכוסה 99% מהזמן בג’ינס, בייחוד בעונות הקרות.

אם גם אתם אוהבים להשקיע באימוני החזה שלכם, אתם ודאי מתמקדים בשני תרגילים עיקריים: תרגילי לחיצות ותרגילי פרפר. תרגילי הלחיצות הם תרגילים מורכבים אשר מערבים יותר ממפרק אחד (מפרק הכתף ומפרק המרפק) בעוד שתרגילי הפרפר (תרגילם פשוטים) מערבים רק את מפרק הכתף.

כיצד אבחנה זו באה לידי ביטוי באימונים? בתרגילי לחיצות אנו מפעילים את שריר החזה ושריר הכתף הקדמית במפרק הכתף ואת שריר היד האחורית במפרק המרפק. בתרגילי פרפר לעומת זאת, אנו מפעילים רק את מפרק הכתף, כאשר המטרה העיקרית בתרגילים אלו היא לנטרל את היד האחורית שכבר מותשת מתרגילי הלחיצות.

גם תרגילי הפרפר מתחלקים למספר סוגים אשר תלויים באלמנט בו אתם בוחרים לטובת תרגילים אלו: ניתן לעבוד עם משקולות בודדות, עם כבלים, עם גומיות או עם מכונה ייעודית, כאשר שני האלמנטים הפופולאריים ביותר במכון הם המשקולות הבודדות והכבלים.

כעת אתם ודאי שואלים מה ההבדל בין שני האלמנטים האמורים, שכן מדובר למעשה באותו תרגיל. כדי לענות על השאלה נשווה בין תרגיל הפרפר עם משקולות בודדות בשכיבה לבין תרגיל הפרפר עם כבלים, וננסה להבין מהם ההבדלים המהותיים בין השניים, אם בכלל.

הסט אפ של התרגיל

כל אחד מהתרגילים מגיע עם ההתשה שלו. עבודה עם משקולות בודדות על ספסל דורשת תפיסת ספסל וסחיבה מתישה של משקולות (אם הגעתם למשקלים כבדים יחסית), בעוד שעבודה עם כבלים דורשת תפיסת שתי גלגלות במקביל לצד גרירת ספסל (אלא אם קיימת לכך מכונת כבלים ייעודית עם כיסא מובנה).

פרפר עם משקולות. למי יש כוח לסחוב אותן (Pavel-Jurca)פרפר עם משקולות. למי יש כוח לסחוב אותן (Pavel-Jurca)

עיקר העומס בתרגיל

עיקר העומס בכל תרגיל הוא השלב בו יש 90 מעלות בין הגפה האוחזת לבין הכוח המתנגד. בשתי האופציות האמורות, הן עם משקולות (הידיים מקבילות לריצפה וכוח המשיכה מושך מטה) והן עם הכבלים (הידיים בקו הגוף והכבלים מושכים לאחור), מדובר למעשה באותה נקודה בו השריר במצב הכי מוארך בו (המצב המתוח של השריר) – ולכן אין כמעט הבדל בין שתי הצורות לעניין זה. 

טווח התנועה

כאן כבר קיים יתרון משמעותי לאימון כנגד כבלים משום שההתנגדות קיימת לאורך כל טווח התנועה, מה גם שניתן להצליב את הידיים כדי ממש למתוח את הטווח עד הסוף. לעומת זאת, בעבודה עם משקולות, ההתנגדות נגמרת כאשר המשקולות מעל לכתפיים, וכל המשך של התנועה יפעיל דווקא שרירים מנוגדים דוגמת הכתף האחורית.

שינוי המשקל במהלך התרגיל

אם בין סט לסט נרצה לשנות את המשקל שאנו עובדים עימו (דרופ סט, פירמידה וכיו”ב) כמובן שגם כאן קיים יתרון משמעותי בכל הקשור לאימון כנגד כבלים. שינוי המשקל מתבצע במהירות בעזרת שינוי הפין שבין הפלטות, בעוד שעם משקולות בודדות ההתשה היא ברורה.

פרפר בישיבה כנגד כבלים (צילום מסך)פרפר בישיבה כנגד כבלים (צילום מסך)

השרירים המייצבים

אם אתם מתאמנים וותיקים בחדר הכושר אתם ודאי יודעים שהכי קשה לשמור על מישור התנועה הנכון עם משקולות בודדות, מה שמוביל למשל לכך שמתאמנים מתחילים עובדים רק עם מכונות או כבלים. משמעות הדבר היא שעבודה עם משקולות בודדות דורשת יותר עבודה עם שרירים מייצבים, אלמנט אשר חשוב ללא מעט מתאמנים.

אז מה עדיף?

כמובן שאין כאן תשובה נכונה. נזכיר רק לעניין זה כי לפני מספר חודשים מומחה הכושר הקנדי, ג’רמי אית’ר, פרסם סרטון בו הוא בחן את יעילות התרגילים השונים עבור שריר החזה (עם אלקטרודות המחוברות לחזה), ואחד מהתרגילים היעילים ביותר היה פרפר נגד כבלים. רק שתדעו..

שימו לב – כל האמור בכתבה זו הנו להעשרה בלבד. בטרם אתם בוחרים בתוכנית אימונים או בתזונה כזו או אחרת, עליכם להיוועץ בדמות מוסמכת שתתאים את האימון שלכם למצבכם הבריאותי ולכושרכם הנוכחי.

הכותב שי לב עורך את מדור בריאות וכושר באתר ONE מאז הושק ב-2013. מאמן כדורסל בהכשרתו, מדריך חדר כושר ומאמן TRX מוסמך.

רוצים לדעת ראשונים על כל כתבה במדור בריאות וכושר? היכנסו לתפריט באפליקציית ONE בסמארטפון, בחרו “התראות” וסמנו את בריאות וכושר. נתראה בכתבה הבאה.

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה