בית המשפט העליון מתח אתמול (חמישי) ביקורת חריפה על משטרת ישראל בעקבות החלטתה למנוע מאוהדי הפועל תל אביב להיכנס למשחקי כדורגל כשהם לובשים חולצות מחאה נגד המשטרה. בפסק הדין קבעו השופטים כי ההחלטה התקבלה ללא בדיקה משפטית מספקת, ללא תשתית עובדתית מסודרת, ותוך פגיעה בחופש הביטוי.
בפסק הדין, שניתן במסגרת עתירה שהגישה האגודה לזכויות האזרח יחד עם אוהדי הפועל תל אביב, הדגישה השופטת דפנה ברק-ארז כי גם ביטויים "סרי טעם ואף קשים" זכאים להגנה במסגרת חופש הביטוי. בית המשפט קבע כי עצם העלבון שחשה המשטרה מהמסר שעל החולצות אינו יכול להצדיק איסור על לבישתן: "המשטרה יכולה לפעול רק בגדר סמכויותיה על פי דין, ולא על-פי מידת העלבון ועוגמת הנפש".
אוהדי הפועל תל אביב עם החולצה (חגי מיכאלי)השופטים הוסיפו כי לא ניתן לפעול בשיטת "נעשה ונשמע" כאשר מדובר בפגיעה בחופש הביטוי, ומתחו ביקורת על כך שהמשטרה הפעילה בפועל מדיניות מגבילה ורק לאחר מכן ביקשה לבחון את הבסיס המשפטי לה. עוד הזהיר בית המשפט מפני "אפקט מצנן" שעלול להרתיע אזרחים ממימוש זכותם למחאה ולחופש ביטוי.
המשטרה לא תאסור כניסת חולצות עם תוכן מחאתי
בעקבות העתירה והדיון בבג"ץ, המשטרה הודיעה כי לא תמנע עוד כניסה למגרשים בשל לבישת פריטי לבוש עם תוכן מחאתי או ביקורתי. בית המשפט מחק את העתירה לאחר שהסעד התקבל בפועל, אך חייב את המשטרה בהוצאות.
עו"ד עודד פלר ועו"ד ניצן אילני מהאגודה לזכויות האזרח מסרו: "בית המשפט קבע באופן חד משמעי שהמשטרה רמסה את חופש הביטוי של האוהדים וערכה עליהם חיפושים בניגוד לחוק. עלבון של שוטרים אינו יכול לשמש בסיס להגבלות על חופש הביטוי".