16.11.2014 הוא תאריך בלתי נשכח עבור הכדורגל הישראלי. מדובר באחד הערבים היחידים מאז המעבר של הנבחרת לאירופה, בהם הרגשנו שייכים באמת ליבשת הישנה. על הדשא הנבחרת חגגה עם 0:3 מהדהד על חשבון בוסניה אל מול יציעים מאושרים בסמי עופר.
כמה מאושר היה אותו לילה? הנבחרת של אלי גוטמן ניצבה בגאון במקום הראשון בבית 2 של מוקדמות יורו 2016 שבצרפת, עם תשע נקודות אחרי שלושה משחקים. אם משחק הבכורה הבינלאומי בהיכל בחיפה היה עדות לכישרון של הבחורים בכחול-לבן, ממול הבוסנים חוו מקרוב את התלות הבלתי נתפסת באדין דז'קו.
 |
| גילי ורמוט חוגג. אחד הערבים הגדולים של הכדורגל הישראלי (יניב גונן) |
|
| |
נחזור מעט אחורה. המשחק בנובמבר היה חלק מהפתיחה המזעזעת של הבחורים של סאפט סושיץ'. המאמן הבוסני, שהצליח לעשות היסטוריה בקיץ עם הופעה ראשונה במונדיאל בברזיל, הובך מול קפריסין בחוץ והמפגש בחיפה היה האחרון שלו בתפקיד.
הפיטורים של סושיץ' היו מעט לא הוגנים, בייחוד חרף העובדה המשמעותית אותה כולם, כולל ישראל (עיינו ערך המפגש מול וויילס), דאגו להניח בצד: הסגל הבוסני כלל חיסורים משמעותיים ומעל לכל היה מדובר באדין דז'קו. אז נכון שאסמיר בגוביץ', מיראלם פיאניץ' וסנאד לוליץ' היו כאן על אדמת ארץ הקודש, אבל חלוץ מנצ'סטר סיטי היה ונותר המוציא לפועל, ההשראה, אם תרצו הסמן הימני, שהציג את התחייה של הכדורגל הבוסני.
 |
| דז´קו מתאמן. הכל נראה אחרת איתו ובלעדיו (רויטרס) |
|
| |
הערב (שישי) ב-22:00 אדין ובוסניה מחכים לגוטמן עם הסכין בין השניים. המארחת יודעת כי כל תוצאה מלבד ניצחון ביתי תוציא אותם מתמונת ההעפלה וכאשר בסגל מדברים על סגירת חשבון, אין אחד שירצה לעשות את זה שוב עבור המולדת מאשר דז'קו, גם אחרי השנה הקשה ביותר בקריירה.
זאב בודד
במעבר חד ל-2009, אז דז'קו יחד עם גרפיטה סחבו את וולפסבורג לאליפות ראשונה. היכולת המרשימה של הבוסני משכה עניין מכל ענקיות אירופה כאשר מנצ'סטר סיטי הייתה זו שזכתה בשירותיו תמורת 31 מיליון יורו שנתיים לאחר מכן. מאז הוא הצליח לקטוף שתי אליפויות אך גם אחוזים נפלאים של 48 שערים ב-118 הופעות במדי התכלת לא גרמו לו להפוך למנייה בטוחה, לא אצל רוברטו מאנצ'יני ולא אצל מנואל פלגריני.
 |
| אדין דז´קו. סקורר מוכח (רויטרס) |
|
| |
ב-2012 דז'קו התייחס למעמדו כג'וקר של המאמן האיטלקי: "מעולם לא חשבתי על עצמי כשחקן מחליף ואני לא מקבל את הכינוי הזה שלכם ('סופר סאב'). אני שחקן שמשחק בהרכב וכבשתי שערים בגרמניה וצ'כיה, זכיתי בבונדסליגה עם תואר מלך השערים. הוכחתי את עצמי תמיד ובכל מקום, יש אנשים בתקשורת באנגליה שלא מכבדים אותי. אני אמשיך להבקיע ולעשות את שלי, אני יודע שמגיע לי להיות שחקן הרכב בסיטי. אני אף פעם לא הייתי מחליף ואני לא אקבל את המצב הזה".
בתקופה באיתיחאד עברו לצדו קרלוס טבס, מריו באלוטלי, סטבן יובטיץ', אלברו נגרדו ולקינוח ווילפריד בוני. העונה האחרונה הייתה בה שיחק הכי מעט בסיטי עם 22 הופעות בלבד שכללו ארבעה כיבושים בלבד. החלוץ שבעבר נחשב ל'סופר-סאב' של שיח מנסור איבד את האמון מהמאמן הצ'יליאני כאשר גם שיתוף הפעולה עם קון דרך פעם לפעם.
 |
| מנצ´יני ובאלוטלי. אפילו החלוץ הבעייתי קיבל עדיפות (GettyImages) |
|
| |
הצד השני של מנצס'טר הפך למקום לא פשוט. הרצון של ההנהלה להשיג הצלחה בזירה האירופית העבירה את הצוות המקצועי על דעתו ולכן בשל הרצון להדיח את ברצלונה בשמינית גמר ליגת האלופות הובא ווילפריד בוני תמורת סכום בלתי נתפס של 30 מיליון ליש"ט. הצירוף של החלוץ מסוונסי הייתה תמוה, לא היה מדובר בחלוץ עם ניסיון של מאבקי צמרת והפגיעה בדז'קו הייתה מיידית.
הירידה בדקות המשחק של הבוסני לא תרמה למאבקי האליפות של פלגריני, שנאלץ לקרוא מאז פברואר כי הוא מתקרב בענק למכתב הפיטורים. אז נכון שצ'לסי לא הרשימה בלשון המעטה מאז ההדחה בשמינית גמר ליגת האלופות אבל סיטי לא הייתה שם כדי לנצל זאת ולהפוך את המאבק לדו ראשי. הסוף ידוע, והאלופה היוצאת הסתפקה במקום השני. הביקורת הגדולה כלפיי פלגריני היא כיצד הבן זוג ההתקפי הטוב ביותר של אגוארו, הפך לשחקן ספסל?
כבר לפני שנה סושיץ' הציע לדז'קו לעזוב כאשר יובנטוס, מילאן ובאיירן מינכן התעניינו. החלוץ האמין כי את המקום בסיטי שווה את המאמץ וקיבל עליו את רוע הגזרה. ההחלטה עלתה לו במעמד ובשבועות האחרונים בתקשורת האנגלית מדווחים כי הוא יהיה הראשון לעזוב.
 |
| בוני עם מדי הסיטי. פגע בבוסני בצורה קשה |
|
| |
במאי האחרון היה זה ז'וזה מוריניו שחלק לו שבחים: "אם היה שחקן מסיטי שהייתי רוצה זה דז'קו. הוא תמיד היה שם ברגעי האמת וכבש שערים מכריעים. הוא לא רק סקורר אלא מבשל ומשפיע על משחק ההתקפה בצורה מרשימה. אדין פשוט ספקטולרי". בהנחה שהמיוחד לא ניסה סתם להכניס לפלגריני על ההחלטות בנוגע לבוסני, אפשר לומר ללא ספק שמדובר בתיאור מדויק של החלוץ, הוא תמיד שם כשהיו צריכים אותו – בחור טוב, חלוץ איכותי אבל עם יחסי ציבור חלשים.
 |
| מנואל פלגריני. לא הצליח לתת לבוסני ביטחון (רויטרס) |
|
| |
היורש של סושיץ'
בנבחרת הכל אחרת מאשר במנצ'סטר. דז'קו הפך בשנים האחרונות לא רק למוציא לפועל המרכזי עם 40 שערים ב-69 הופעות אלא ההשראה הגדולה של דור הזהב שכולל כוכבים בפרמייר ליג, בונדסליגה והסירייה A. במשחק האחרון של הבוסנים החלוץ נצץ עם שלושער ב-0:3 על אנדורה, שהחזיר אותם לתמונת ההעפלה וחידד את התלות בו בייחוד אחרי סמי עופר. בישראל היה זה איזט האירוביץ', שבדרך כלל מתופקד כקיצוני ימני ופתח בעמדת החלוץ.
 |
| סאפט סושיץ´. התלות בחלוץ עלתה לו ביוקר (יניב גונן) |
|
| |
השיטה הבוסנית, בשילוב עם הפציעה של ויאד איבסביץ', גרמה לסושיץ' לשחק עם קו קישור תקוע שמיעט לאיים על השער של אופיר מרציאנו כאשר היציאה של פיאניץ' נתנה את האות לחגיגות של גילי ורמוט וערן זהבי.
לפני המפגש מול ישראל סושיץ' היה זה שספג את האש בגלל התלות בדז'קו: "בלי אדין אני מתקשה לראות אותנו מנצחים, נסתפק בתיקו בסמי עופר". הציטוט בשילוב עם ההופעה הפושרת חרצו את דינו של המאמן אבל הבחינו את ההבדל בין בוסניה עם דז'קו ובלעדיו. כעת כאשר דז'קו כשיר, המשחק בזניצה יהיה שונה לגמרי.
 |
| נבחרת בוסניה. הגיעו ללא הסמן הימני (עמרי שטיין) |
|
| |
העיתונאי, דינו סטמוביליץ', התייחס בשיחה ל-ONE בנוגע לחשיבותו של החלוץ: "הוא הקפטן. הוא השחקן הבוסני הטוב ביותר מאז התחייה של בוסניה ללא שום ספק. התגעגענו אליו מאוד במשחק הראשון בישראל. גם הנתונים מוכיחים שהוא השחקן הכי חשוב לא רק בסגל הנוכחי אלא בהיסטוריה של הנבחרת. כאשר הנבחרות פוגשות חלוץ ברמה שלו אז הן נזהרות ממנו מאוד. הוא היה עד לפני שנתיים היה שייך לטופ העולמי, הנוכחות שלו על המגרש משמעותית מאוד".
החשיבות של דז'קו מחוץ למגרש: "אחרי הגביע העולמי סושיץ' עשה קצת שינויים בחדר ההלבשה ואחרי העזיבה של אמיר ספחיץ' בפעם הראשונה (שהספיק לשוב לסגל). המינוי של אדין לקפטן היה המהלך הנכון ביותר, הוא קונצזוס בבוסניה".
 |
| אדין דז´קו עם אדין וישצ´ה. קונצזוס (רויטרס) |
|
| |
לקראת המשחק מחמד בז'דרביץ', שמודע לחשיבות המשחק מול ישראל, סיפר: "יש אצלנו התרגשות גדולה אבל אני חייב להישאר מפוקס לקראת המשחק. אנחנו רוצים להגיע ליורו בצרפת ולכן נצטרך לשחק כאילו כל משחק הוא המשחק האחרון שלנו בטורניר. המשחק מול ישראל הוא אחד החשובים בחיי".
בבוסניה מדווחים כי מחליפו של סושיץ', שינה את האווירה השלילית בנבחרת ובז'דרביץ' הוסיף: "יש לנו תנאים נפלאים, אווירה טובה ושחקנים שכיף לעבוד איתם. אנחנו באים לנצח, לא פחות".
 |
| פיאניץ´ ודז´קו באימון בוסניה. מתקרב לרומא? (רויטרס) |
|
| |
המעמד של דז'קו בנבחרת תואם את הציפיות שלו מעצמו וכעת בטוחים בארץ המגף כי פיאניץ' עובד שעות נוספות כדי לשכנע אותו לחבור אליו ברומא. רגע לפני ההחלטה המשמעותית בקריירה, דז'קו, שנחשב ליורש של סושיץ', אגדה בוסנית בפני עצמה, מקווה לשמור את חלום ההעפלה בחיים, לא פלא שבוסניה בטוחים כי מדובר ביום (א)דין.