פעם נוספת, מנהלת ליגת העל בכדורסל מחבלת בסיכויים לשינוי השיטה וליצירת מצב בו שתי קבוצות יעלו לליגת העל ושתי קבוצות ירדו לליגה הלאומית. למרות כל ההמלצות המקצועיות ולמרות שהדבר עומד בניגוד לטובת הכדורסל הישראלי, העונה כבר לא תונהג השיטה וזאת באופן סופי, כך נודע ל-ONE לראשונה. מנהלת הליגה הלאומית תתכנס בקרוב לישיבה דחופה בנושא כדי לבחון את המשך דרכי הפעולה.

יו"ר מנהלת הליגה הלאומית בכדורסל, עוגן יוחננוב, מביע את זעמו בראיון ל-ONE: "מנהלת ליגת העל מתנהלת תוך מוסר כפול ושגעון גדלות. תפקידם לדאוג לליגת העל בלבד ולא להזיק לכדורסל בישראל. אנו לא נרפה ולא נוותר, יחד עם משרד התרבות והספורט ואיגוד הכדורסל נאבק בכל הכוח. כל האופציות על השולחן".

שר הכלכלה אלי כהן, יו"ר איגוד הכדורסל עמירם הלוי ועוגן יוחננוב (הליגה הלאומית)שר הכלכלה אלי כהן, יו"ר איגוד הכדורסל עמירם הלוי ועוגן יוחננוב (הליגה הלאומית)

כיצד כיום עובדת השיטה במעבר קבוצות בין הליגות המובילות?
"בשנה שעברה העלתה הליגה הלאומית דרישה כי תוחזר השיטה של שתי עולות ושתי יורדות, לפי שיטה זו, בסיום העונה שתי קבוצות עולות לליגת העל מהליגה הלאומית וההפך. מדובר בשיטה שהייתה נהוגה מאז ומתמיד, אך שונתה לפני כשש שנים מכורח המציאות בה הקבוצות בליגת המשנה לא היו מספיק חזקות כדי להתמודד בליגת העל. אך כיום יש בכוחן של לפחות שש קבוצות מהלאומית לעלות לליגת העל. יש למהר ולחזור לשיטה הישנה, שכן בכוחה של השיטה לתרום רבות לענף ולליגות עצמן. המטרה היא לקדם את השחקן הישראלי ואת ענף הכדורסל בכללותו. שתי עולות שתי יורדות, רק יגביר את התחרות וייצר עניין בכל שרשרת הליגות בכדורסל בישראל".

למה שינוי השיטה מתעכב ולא מקודם למרות המאמצים?
"לצערי התהליך לא מקודם בגלל שיקולים פוליטיים וניגוד עניינים של מקבלי ההחלטות. המצב בו חברי מנהלת ליגת העל מכהנים גם כחברי הנהלת איגוד הכדורסל לא יכול להימשך. מרביתם דואגים לאינטרסים האישיים של קבוצתם ולא לאינטרס של הכדורסל בישראל. הם מנצלים את כוחם בגסות ופועלים שלא כראוי בתהליך קבלת ההחלטות. איגוד הכדורסל תפקידו לדאוג לטובת הענף והשחקן הישראלי ואני שמח שיו"ר ומנכ"ל האיגוד עומדים איתנים לצידנו במאבק זה. אני מודה להם על כך אך באותה נשימה מבהיר כי לא אחשוש להשתמש בכל האופציות שברשותי, לרבות השבתת הליגה. כמו כן, בכוונתי לפנות לחברי הכנסת ולקיים דיון בנושא בוועדת החינוך התרבות והספורט. לא ארפה ידיי עד ששיטת שתי עולות/יורדות תחזור. בשנה האחרונה הליגה הלאומית בראשותי פנתה לשרת התרבות והספורט, ח"כ מירי רגב, במטרה לגייס אותה למאבק. השרה מיד זיהתה שמדובר בעוולה שיש לתקן. לאחר הפגישה עם השרה, קיבלנו מכתב מיו"ר איגוד הכדורסל שיחזירו את השיטה לשתי עולות שתי יורדות עד מאי השנה. אך לצערי, הדבר לא מקודם בפועל והמצב עומד על כנו".

מדוע יש לבצע את השינוי?
"ליגת העל היא לא מועדון סגור ולכן למען קיום עקרון התחרותיות יש לתת אפשרות רחבה יותר לתזוזה בין הליגות. שאיפתו של כל שחקן וקבוצה היא להגיע כמה שיותר רחוק מבחינת הישגים, ובשם התחרותיות יש לאפשר להם להתקדם ולקצור את פירות ההשקעה וההתמדה. חשוב להבין, בליגת העל נמצאים בממוצע בכל רגע נתון קרוב ל-8 שחקנים זרים על הפרקט, ובליגה הלאומית בדיוק ההפך, כמעט 8 ישראלים. קיום השיטה של  2 עולות ו-2 יורדות תעניק אופק לשחקנים הישראלים הצעירים שבאפשרותם להגיע לליגת העל, כך נעלה את רמת המקצועיות בענף ונחזק את בני הנוער, דור השחקנים הבא של נבחרות ישראל. הרי רוב שחקני הנבחרות משחקים בליגה הלאומית, לא בליגת העל. חיזוק הליגה הלאומית, יחזק בעקיפין את ליגת העל וישפר גם שם את התחרותיות ואת הספורטיביות. הרי קבוצות שירדו ליגה ויתמודדו לחזור לליגת העל ייצרו עניין מתמשך וגידול בהשקעה בענף כולו. אם התנהלות ליגת העל תימשך ואיגוד הכדורסל ייכנע לדרישותיהם, ענף הכדורסל הישראלי יחרב".

האם החזרה לשיטה יטיב עם ענף הכדורסל או רק עם הליגה הלאומית?
"השיטה הנוכחית לא טובה לכל הליגות ובכלל לכדורסל הישראלי ולנבחרות ישראל. צריך לשמור על תחרותיות ולאפשר לשיפור הישגים להשפיע על מיקומך בטבלה. החלוקה לליגות אמורה לייצג נאמנה את טיב ואיכות הקבוצות ולכן אופן הירידה והעלייה אמור לייצג זאת. השיטה הנוכחית פוגעת ביכולתן של קבוצות להביא לשינוי בנוגע לדירוג שלהם וכך כל ענף הכדורסל נפגע. נבחרות ישראל בנויות על שחקני הליגה הלאומית והשיטה שלנו מציעה חיזוק של הליגה הלאומית וכל הליגות האחרות. הענף יתחזק, התחרותיות תגדל, השחקן הישראלי יהיה יותר טוב והענף יצמח!".

האם יש לקבוצות הליגה את היכולת לעלות לליגת העל?
"לרוב הקבוצות בליגה יש בסיס אוהדים מספק, כמות הצופים הולכת וגדלה משנה לשנה. גם ברמות התקציבים הקבוצות נמצאות במקום טוב והעלייה לליגת העל מאפשרת הגדלת הכנסות בהתאם. קל יותר לגייס כספים לליגת העל מאשר ללאומית. המשך השיטה בה ישנה עולה אחת עלול להביא לנטישת ספונסרים ובעלי עניין עקב התייאשות והיעדר תחרות הוגנת, במיוחד שלא נוצרת תחרות אמיתית. קבוצות המנסות להעפיל שנה אחר שנה, עלולות לאבד את התקציבים אותם גייסו מנותני החסות אשר מטרתם להמשיך עם הקבוצה הנתמכת לליגה העליונה – שם החשיפה גדולה יותר. עם זאת, בשנים האחרונות אנו עדים לכך כי מועדונים רבים בליגה הלאומית מתפתחים כלכלית. היום בליגה הלאומית קיימות לפחות שש קבוצות שיש ביכולתן לעלות לליגת העל. לראשונה, הליגה הלאומית נמצאת במגעים אלו מול ה'טוטו' ואל מול ה'פיס' להסכם חסות. משיחתם הסכם שכזה, הליגה כולה תתייצב כלכלית ויהיה באפשרות קבוצות נוספות לשחק בליגת העל.

האם הקבוצות בליגה הלאומית יכולות להתחרות בקבוצות ליגת העל ויש להם את המתקנים הדרושים?
"מבחינת רמה, ראינו בגביע המדינה שבהחלט ישנם קבוצות שיכולות להיאבק מול קבוצות ליגת העל. שיתוף שני זרים הפך את הליגה למקצוענית וחוק הצעירים הפך אותה לחממת גידול לשחקנים. לתשע מתוך 14 קבוצות הליגה ישנו מתקן אשר עומד בתקן לליגת העל. מעבר לזה, מאז מנהלת הליגה יצאה בפרויקט חדש ובו היא משמשת כמגשרת בין ה'טוטו' ו'הקרן לשדרוג מתקנים' לבין הרשויות המקומיות, מתקני הקבוצות עוברים שדרוג בעלות של מיליוני שקלים".

היכל הקונכייה (חגי ניזרי)היכל הקונכייה (חגי ניזרי)

מה המהלכים הבאים במאבק?
"נמשיך לפעול במלוא המרץ על מנת לשנות את השיטה אשר עושה עוול לענף הכדורסל ולשחקן הישראלי. מנהלת ליגת העל בראשותו של שמואל פרנקל מתנהלת בהפקרות כלפי הענף. אנו לא נרפה ולא נוותר, יחד עם משרד התרבות והספורט ואיגוד הכדורסל נמשיך להיאבק בכל הכוח. כרגע כל האופציות על השולחן, נשקול להשבית את מחלקות הנוער עד לשינוי המיוחל, גם ככה שיטה זו אינה מאפשרת התקדמות ואינה מעודדת שיפור הישגים. מחובתנו לדאוג לפתח אופק לשחקני הליגה ולדרבן אותם להצליח ולהצטיין במטרה לשפר את איכות ענף הכדורסל לטווח הארוך. זהו מאבק להצלת ענף הכדורסל הישראלי, ממש ככה".

הגיבו ראשונים לכתבה הוספת תגובה