רועי קהת מכיר היטב את שתי הזוויות של המפגש המסקרן בין הפועל באר שבע לסבאח: מצד אחד הוא שיחק בעבר במדים האדומים, ומהצד השני הוא חי כיום את הכדורגל האזרי מקרוב כשחקנה של סומגאיט. רגע לפני הגומלין הגורלי, הקשר הישראלי התראיין ל-ONE, ניתח את יחסי הכוחות וסיפר על האווירה והאמונה באזרבייג'ן לקראת המשחק. קהת, שיגיע לאצטדיון עם משפחתו, מעריך שבאר שבע עדיין פייבוריטית ומסביר מה היא תצטרך לעשות כדי להשלים את המשימה.
אחרי המשחק הראשון וה-1:2 של הפועל ב”ש, מה אתה שומע עכשיו מאזרבייג’ן ואיך מסתכלים שם השחקנים?
”הם מאוד אופטימיים אני חושב, מאמין שאחרי שהם ראו גם בסיבוב הקודם שהם ניצחו אחרי שהפסידו, הם מאמינים שהם יכולים לעבור את ב”ש, אני מאמין שהם יודעים שב”ש קבוצה מצוינת ואני שומע יותר קולות מהקבוצה שלי ששחקנים אומרים שב”ש קבוצה טובה ויהיה קשה לסבאח לעבור אותה, אבל אני חושב שב”ש פייבוריטית”.
עד כמה המשחק מסוקר באזרבייג’ן, מרגישים שזה משחק גדול?
”כל פעם שיש קבוצה שמתמודדת באירופה זה משהו שמלכד את המדינה, אפשר לראות שלטים עם איחולי הצלחה לסבאח בליגת האלופות באזורים מרכזיים, בטוח שיבואו אוהדים של קבוצות אחרות ולא רק של סבאח”.
שחקני סבאח (IMAGO)מה האווירה בעצם בבאקו לקראת הגומלין? יש התלהבות גדולה סביב סבאח?
”סבאח קבוצה צעירה, אז היא הגיעה למעמד די מהר מבחינת שנים, יש הרבה התלהבות, הרבה רוצים לראות קבוצות גדולות באלופות, מצפים שיעברו ואז אולי יגיעו קבוצות כמו ברצלונה, ריאל ופאריס סן ז’רמן, כולם תומכים”.
האצטדיון צפוי להיות מלא או קרוב למלא, עד כמה הקהל משמעותי ויכול להשפיע על המשחק?
”יש יתרון לב”ש האמת, זה לא האצטדיון הביתי של סבאח, האצטדיון של סבאח יותר קטן, אם אני לא טועה עם 10 אלף, והאצטדיון הזה לא מאושר ובעצם סבאח עברה לאצטדיון של קרבאח, אני בטוח שיגיעו גם אוהדים של קבוצות אחרות ויהיו 25 אלף איש בערך שיעודדו, אבל זו לא תהיה תחושה ביתית כמו שהייתה לב”ש נגד הכוכב האדום ופה אפשר לנצל את זה”.
רועי קהת בריאיון מיוחד לקראת הפועל ב"שאתה מכיר את סבאח מקרוב, מה לדעתך ב”ש צריכה לעשות אחרת מהמשחק הקודם?
”שום דבר. הם הצליחו להציג עליונות על סבאח, הם הראו שהם קבוצה מצוינת, הם הצליחו לבטל את היתרונות של סבאח בהרבה חלקים במשחק, אם הם יראו אומץ ואת המשחק שמאפיין אותם כפי שאפיין אותם לאורך כל העונה ומה שנתן להם תוצאות, הם יכולים לעבור”.
ב”ש ניצחה 1:2, מה היה ההבדל בין הקבוצות?
”סגנון המשחק, ב”ש שמרה על הסגנון, סבאח לעומת זאת שינתה את הסגנון שאני רגיל לראות, האומץ היה היתרון במשחק וזה מה שהפך את המשחק”.
שחקני הפועל באר שבע (ליאת ביתן)אמרת שהניסיון נותן יתרון לב”ש, אחרי שראית את המשחק, אתה חושב שהם פייבוריטים עדיין?
”כן, אבל אולי ממש בפער קטן באחוזים, סיכוי של 60:40 כזה לטובת ב”ש. ב”ש הוכיחה שהיא קבוצה טובה יותר טיפה ועם יותר איכויות, והאומץ להמשיך באותו סגנון לא משנה מה התוצאה זה מה שייתן את היתרון”.
אם צריך להצביע על שחקן אחד של סבאח שצריך להיזהר, מי ולמה?
”אמרתי גם לפני המשחק הראשון, השחקן הזה הוא סימיץ’, הכי משמעותי בסבאח, הוא גם כבש את השער, הוא מאוד ורסטילי, הוא יכול לרוץ לעומק ולקבל את הכדור בעמדות הנכונות, יודע למסור ולסיים מול השער, אם ב”ש תדע לבטל אותו ועוד כמה שחקנים חשובים כמו המגן השמאלי, בטוח שב”ש תעשה את העבודה”.
ומה נקודות התורפה? איפה אפשר לפגוע?
”סבאח קבוצה שאוהבת ללחוץ, ב”ש יכולה לתפוס אותם במתפרצות, המגנים לוחצים גבוה ואוהבים לתקוף, והרבה פעמים ההרמה של המגן הימני מוצאת את השמאלי ברחבה, אז התקפות מעבר יכולות להיות יתרון לב”ש”.
תבנה על מתפרצות? הפועל באר שבע (IMAGO)צריך לשחק על תוצאה או להבקיע מוקדם ולגמור את המשחק?
”ב”ש קבוצה עם אופי וסגנון משחק ייחודי, מוכיחה בכל מגרש שהיא משחקת באותו סגנון בכל משחק, זה מה שקוז’וק נותן גם לשחקנים, שמשחקים אותו סגנון ובאים ללחוץ גבוה, ברגע שיבואו לעשות את זה מחר הם יעשו את העבודה”.
“קבוצות בישראל יותר איכותיות מבאזרבייג’ן”
כמה סבאח קבוצה שונה בבאקו לעומת משחקי החוץ שלה?
”במוקדמות לא היה הבדל בין המשחקים בבית ובחוץ, אולי רק בצמד המשחקים האחרון בסיבוב השלישי, נגד ארהוס אפילו במשחק חוץ הם היו יותר טובים והיו צריכים לנצח, פשוט בבית זה תפס והם הפכו את התוצאה מוקדם, הם מנסים בדרך כלל לשמור על הסגנון ונגד ב”ש זה לא הלך, מעניין יהיה לראות אם הם ינסו שוב לעשות את זה או ישנו את הסגנון/הגישה, לחץ גבוה מאפיין אותם והנעת כדור אפילו בכוח בהגנה, יהיה מעניין לראות את המאבק”.
כמה משמעותי הקהל במשחק הזה? יכול לשנות את יחסי הכוחות? וגם מה ההבדל שאתה רואה בין הכדורגל באזרבייג’ן לכדורגל בישראל?
”ההבדל בין הקבוצות זה בעיקר בתחתית, הקבוצות בתחתית בישראל הן יותר איכותיות מאזרבייג’ן, בחלק העליון די דומות ביחסי הכוחות ואפשר לראות גם את קרבאח שעשתה עונה מצוינת בליגת האלופות ויש לה קבוצה שמוכיחה שהיא עושה דברים טובים באלופות, אפילו לפני כמה עונות היא כמעט עברה את באייר לברקוזן, ההבדל לא גדול אבל בעיקר בתחתית, מבחינת האצטדיון והקהל כמו שאמרתי קודם, לא תהיה משמעות כזאת גדולה, הקומץ של סבאח הוא קטן, הם יתמכו ויבואו, אבל הקהל לא יורגש כפי שהיה יכול להיות מורגש באצטדיון של סבאח”.
שחקני סבאח חוגגים (IMAGO)מה הכדורגל באזרבייג’ן היום עושה טוב יותר מלפני כמה שנים? ומה חסר כדי להתקרב לרמה של הכדורגל הישראלי?
”משהו משמעותי שאני מרגיש שצריך להשתפר זה האיכות של האקדמיות ואיך שמגדלים את השחקנים המקומיים, גם הנבחרת עדיין לא נבחרת שמצליחה להתקדם, משהו טוב זה שהורידו את ההגבלה של הזרים, הליגה השתפרה במיוחד בעונה שעברה, הקבוצות מביאות שחקנים איכותיים וככה שחקנים מקומיים יכולים להשתפר בזכות היכולות שלהם וללמוד משחקנים בעלי ניסיון, הליגה השתפרה במאבק שנוצר. לפני שהורידו את ההגבלה, קרבאח הייתה משתלטת על השוק המקומי והייתה מביאה את האזרים הכי טובים והייתה זוכים בקלות בליגה כי הייתה לה עדיפות. כרגע סבאח מצליחה להתמודד וגם נפטצ’י מביאה שחקנים טובים ובגלל זה סבאח הצליחה לזכות באליפות”.
אם מסתכלים על ההצלחה של הקבוצות האזריות באירופה, אתה מרגיש שיש התקדמות או שמדובר במקרים בודדים? אם סבאח תצליח לעבור, עד כמה זה רגע היסטורי עבור הכדורגל האזרי?
”קרבאח הצליחה פעמיים אז זה יהיה היסטורי עבור סבאח, זו הפעם ראשונה שהיא תשתתף בשלב בתים, באירופה בכלל, אם לא באלופות אז באירופית, אז זה כבר היסטוריה. זה כן מראה על התקדמות והעובדה שהקבוצות מתקדמות לשלבים אירופאיים, אם קרבאח תצליח להעפיל לקונפרנס אז אם אני לא טועה זו תהיה הפעם הראשונה ששתי קבוצות בשלב בתים בו זמנית, אז אפשר להרגיש את השינוי והרמה של הליגה, מרגישים את השינוי ברמת הקבוצות כבר מהעונה שעברה”.
עד כמה ההצלחה של קרבאח השפיעה על הקבוצות האחרות?
”חד משמעית היא השפיעה, זה גרם להרבה גורמים והבעלים הפרטיים של הקבוצות רצו להשיג את ההישגים של קרבאח, ראו כמה פרסום זה מביא וכמה זה עוזר למדינה וכמה עושה הופך אותה לגאה, אז הם פתחו את הכיס וברגע שהורידו את ההגבלה של הזרים, הציעו הרבה כסף לשחקנים ובאו על שכרם והנה סבאח זכתה באליפות עונה שעברה”.
רועי קהת (הטוויטר של סומגאייט)אתה נמצא כאן, השחקנים והקבוצות באזרבייג’ן מסתכלים על הכדורגל הישראלי והאם בכלל מכירים את ב”ש?
”רק עכשיו מתחילים להכיר את ב”ש, השמות היותר מוכרים היו מכבי תל אביב ומכבי חיפה, הם מכירים מצוין את הליגה הישראלית מבחינת השם, הם יודעים שזה מקום טוב להיות שם, הם הכירו כמה שחקנים ששיחקו בליגה הישראלית לפני כן”.
כאחד ששיחק בב”ש, כמה ב”ש השתנתה מהתקופה שלך שם?
”מאוד, מה שבא לידי ביטוי זה ההשקעה שאלונה הגדילה, בעיקר בשנים שאחרי שעזבתי האמת, הגיעו שחקנים עם הרבה ניסיון שתרמו למועדון, שנה אחרי שעזבתי לדעתי אליניב ברדה הגיע ומאור מליקסון, הם עשו שינוי בחשיבה של המועדון וזה משהו שהוכיח את עצמו והביא הישגים מרשימים למועדון”.
ב”ש של היום לעומת ב”ש ששיחקת, מה השינוי הכי גדול שאתה רואה?
”האיכות של הסגל וגם הצורה שהמועדון עובד בכלליות”.
אתה מזהה את אותה מנטליות או שמדובר במועדון יותר גדול?
”מנטליות שונה לחלוטין. כשהגעתי לב”ש זאת הייתה קבוצת אמצע טבלה שאפילו לא שאפה לאליפויות, מאז השתנה והפכה לפקטור בכל העשור האחרון, מדהים לראות את השינוי ומקווה שזה יישאר כי המאבקים האלה עוזרים לליגה”.
אתה רואה שינוי בסגנון ובאופי של הקבוצה?
”את רואה כדורגל שיפה לעין, אטרקטיבי, קבוצה שיודעת ללחוץ ויודעת לתרגם את זה לשערים מהירים, כיף לראות את הבנייה של המשחק מהשוער, שיפור של כל שחקן ושחקן, שחקנים שהיו פחות מוערכים כמו אליאל פרץ ואופיר מרציאנו פתאום כן, אני חושב שגיא מזרחי גם עשה התקדמות מדהימה, החיבור בין השחקנים לצורת המשחק מאוד תורם ליכולת של השחקנים”.
אליאל פרץ (מערכת ONE)ב”ש רחוקה משחק אחד מעשיית היסטוריה ומהעפלה, אם היית צריך לבחור דבר אחד שיכול להכריע את ההתמודדות, מה הוא היה??
”דבר אחד זה העניין של הביטחון של השחקנים לשמור על הסגנון, להאמין בעצמם שזה הרגע שלהם, שהם מספיק טובים, שהפעם זה שלהם והפעם הם יצליחו להעפיל”.
מי אתה חושב שתעלה?
”אמא שלי שאלה אותי האמת, ב”ש פייבוריטית אמרתי, אבל זה משחק שיכול ללכת לכל כיוון, סבאח יכולה לנצח גם 0:3 אם זה יתפוס להם להם. זה משחק שקול מבחינתי, אפשר היה לראות את המשחק הראשון בין הקבוצות, עכשיו בבית של סבאח אולי יהיה יותר קשה לב”ש, אבל אני חושב שב”ש תעשה את העבודה”.
סבאח שיחקה לפני שנתיים נגד מכבי חיפה ועשתה אליפות היסטורית אחר כך, מה השתנה בקבוצה?
”השתנה הרבה, האיכות של השחקנים שהגיעו בתקופת זמן הזאת, שחקנים עם הרבה יותר יכולות ולדעתי המאמן היה שונה, המאמן החדיר בהם הרבה מוטיבציה, ליכד את השחקנים סביבו, סגנון המשחק שלהם שונה והרבה יותר יוזם, האמינו בעצמם, הם גם, לדעתי, לא הפסידו לקרבאח במשך כתשעה משחקים, מה שמעיד על הכוח שלהם, קבוצה שונה לחלוטין”.
רועי קהת ומשפחתו (פרטי)הקבוצה שלך בעשרה משחקים ניצחה משחק את סבאח משחק אחד, משער שלך, מה הרגשת? ספר על זה.
”זה היה גול בדקה ה-90 וזה היה רגע מרגש כי חגגתי עם כדור בבטן, אשתי בדיוק הייתה בהיריון, סבאח מועדון גדול ואנחנו קבוצה אמצע טבלה, אז זה אתגר עבורנו תמיד כשאנחנו פוגשים אותם. לפני שנתיים היה לנו צמד משחקים מולם בגביע גם, זו קבוצה שקשה לנצח אותה אז זה היה מרגש אין ספק והיו חגיגות גדולות”.
אתה גילית לי שאתה תהיה במשחק עם המשפחה, באיזה צד אתה?
”(צוחק) אני ישראלי בסופו של דבר אז אני תומך בב”ש כמובן, אנחנו נשב כנראה עם אוהדים של סבאח אבל בפנים אנחנו כולנו ישראלים”.