קצת יותר משלוש שנים חלפו מאז השבת השחורה של 7 באוקטובר 2023, שהותירה צלקות עמוקות בקיבוץ בארי וביישובי הנגב המערבי. היום (שלישי), בין הזיכרונות הכואבים והגעגועים למי שאינם, נרשם רגע מרגש של תקווה והתחדשות, כאשר נחנך פארק בארי, מתחם רכיבה חדש שהוקם לזכר רוכבי ורוכבות האופניים שנרצחו בטבח ולמען ילדי הקיבוץ ויישובי הסביבה. המקום שנועד להנציח את הנופלים הפך כבר בטקס הפתיחה לסמל של המשכיות, כשהילדים שבו לרכוב, לחייך וליהנות מהספורט שהם כל כך אוהבים.
המתחם החדש, שנבנה בחודשים האחרונים בתרומתו של איש העסקים סילבן אדמס ובשיתוף סייקלינג אקדמי וקיבוץ בארי, כולל מסלול פאמפ טרק, אחד מסוגי מתקני הרכיבה הפופולריים בעולם. מטרתו המרכזית היא להעניק לילדי בארי ולבני הנוער מהנגב המערבי מקום שבו יוכלו להיפגש, להתאמן, ללמוד לרכוב ובעיקר לחזור לשגרת ילדות. לקראת האירוע נערך עבורם מחנה אימונים מיוחד, והיום הם זכו לעלות לראשונה על המסלול החדש לצד מבוגרים מהאזור. בטקס השתתפו משפחות הרוכבים שנרצחו, חברי הקיבוץ, ראשת המועצה האזורית מיכל עוזיהו, מזכיר הקיבוץ גל כהן ויו"ר איגוד האופניים בישראל, דפנה לנג.
אבידע בכר וסילבן אדמס (רדאד ג'בארה)
פארק האופניים בבארי (רדאד ג'בארה)
אבידע בכר וסילבן אדמס (רדאד ג'בארה)
אבידע בכר, סילבן אדמס וגל כהן (רדאד ג'בארה)“היום אנחנו מספרים לכל העולם, שאנחנו כאן כדי להישאר”
סילבן אדמס, שעמד מאחורי הקמת המתחם, נשא דברים מרגשים בטקס הסרת השלט והתייחס לאסון שפקד את הקהילה ולכוחם של תושביה: "אני לא צריך לספר לכם על הקטסטרופה והמפלצות שפגעו בקהילה הזאת ומנסים לשבור אותנו. כל יום כאן מוכיח שאנחנו בלתי שבירים. היום אנחנו מספרים לכל העולם, חברינו ובעיקר לאויבינו, שאנחנו כאן כדי להישאר. כשאנחנו מאוחדים אנחנו בלתי שבירים". בהמשך התייחס למפגשיו עם ניצולי הטבח, ובהם אבידע בכר, שאיבד את אשתו ובנו ונפצע קשה: "אני לא צריך לספר לכם שהוא הגיבור שלי והאיש הכי אמיץ שפגשתי. הוא אמר להתראות לרגל שלו, לאשתו ולבנו, אבל לא אמר להתראות לחייו ולעתידו. אני מעריץ אותך".
סילבן אדמס (רדאד ג'בארה)אדמס המשיך והסביר את המשמעות המיוחדת של הפרויקט עבורו: "כולם יודעים את ההתלהבות שיש לי מהרכיבה, אבל רכיבה היא גם חיים והפארק הזה הוא עבור הילדים. אנחנו חיים למען ילדינו וצריכים לתת לקהילה הזאת להיות ילדים, שהם יכולים ליהנות ולחיות חיים נורמליים". איש העסקים הביע תקווה כי ילדי הקיבוץ ישובו לבתיהם בסיום שנת הלימודים ויוכלו ליהנות מהמתקן, והציג תוכניות נוספות, בהן קיום תחרות מוקדמות בינלאומית ושיקום אתר הרכיבה בור בארי. את דבריו חתם בעברית: "רק התחלנו".
אבידע בכר וסילבן אדמס (רדאד ג'בארה)
הצגת אבן ההנצחה (רדאד ג'בארה)
פארק בארי (רדאד ג'בארה)
סילבן אדמס (רדאד ג'בארה)גם יו"ר איגוד האופניים, דפנה לנג, התייחסה לעתיד המתחם: "סילבן מאפשר לנו להגשים חלומות. נעשה כאן את אליפות ישראל בפאמפ טרק, כולל הרוכבים הגדולים, ונחזיר את הספורט המדהים לאזור הזה".
“שלוש שנים עברו והמדינה עדיין פצועה”
אחד הרגעים המרגשים בטקס הגיע כאשר איה מידן, אחותו של אבידע בכר, שיתפה את הנוכחים בזיכרונותיה מאותה שבת שבה יצאה לרכיבה וניצלה בנס: "שבוע עבר מאז ציינו שלוש שנים לשבת השחורה שבה הכל השתנה. יצאתי לרכיבת אופניים בכביש 232 ונשארתי בחיים בדרך נס, אך איבדנו 14 רוכבים, חלקם בביתם וכאלה שהיו בדרכים. אנשים שהרכיבה עבורם הייתה דרך חיים וחיבור. שלוש שנים עברו והמדינה עדיין פצועה".
איה מידן (רדאד ג'בארה)מידן סיכמה את משמעות היום במילים שהמחישו את החיבור בין הזיכרון לתקווה: "היום אנחנו מתכנסים כדי לזכור אבל כדי ליצור. אנחנו מתאבלים אבל בונים, מביטים אחורה וגם קדימה. הפארק הזה הוא הרבה יותר ממסלול רכיבה: מסלול של תרומה ועתיד שמחזיר את התקומה והאפשרות לחלום ולהמשיך קדימה. אנחנו מזכירים שהרוח של עם ישראל וקהילת הרוכבים גדולה מכל קושי".